Закарпаття. Що вдалося і не вдалося зробити Геннадію Москалю?

Третє пришестя Геннадія Москаля на Закарпаття було найдовшим і тривало майже чотири роки. Однак воно закінчилося не так тріумфально, як попередні. Призначення відомого всій Україні генерала міліції у липні 2015 року на посаду голови Закарпатської ОДА багатьма сприйнялося як найкращий варіант. Адже після резонансної стрілянини в Мукачеві, що показала реальний стан в краї з кримінальними кланами, до яких були причетні потужні місцеві політики, Порошенкові не залишалося нічого іншого, як поставити на чолі обласної вертикалі авторитетну людину збоку.

Закарпаття. Що вдалося і не вдалося зробити Геннадію Москалю?

Геннадій Москаль ідеально підходив на цю роль, бо добре знав місцеву ситуацію і водночас не був членом жодного з угруповань. Серед завдань, які ставив президент перед генералом, було відновлення державної вертикалі. З цією задачею Москаль справився – новий керівник області став «газдою в хижі», а влада донедавна всесильного Віктора Балоги звузилася до єдиного Мукачівського району. Переграв Москаль Балогу і в обласній раді: хоча «Єдиний центр» набрав більше депутатських мандатів на місцевих виборах 2015 року, більшість сформувалася на основі «Солідарності». Політична стабільність – головний здобуток останнього керівника Закарпаття.

За словами експертів, не вдалося Геннадію Москалю побороти контрабанду, яка, попри гучні заяви та показові телекадри, залишається поки що не викоріненою. Причому не тільки на рівні локальному, але й організованому. Подейкують навіть про загальнодержавні масштаби.

Те саме стосується й доріг, яких за останній час збудовано на триста кілометрів. І це є своєрідним рекордом в області. Але поки будували одні дороги, зима знесла інші. І головна обласна транспортна артерія – від Рахова до Мукачева моментами нагадує суцільне бездоріжжя.

Можна згадати й гучні кампанії проти вирубки лісів, але потомственні лісоруби, що живуть в кожному гірському селі, не занехаяли свого ремесла. Рубають, як рубали з діда-прадіда і навіть невідомо, що їм може завадити. Хіба що катастрофічна повінь, що знесе їхні села з лиця землі. Не додало балів обласному очільнику й останнє місце із децентралізації, якій він вперто опирався.

Політичний спокій в області давався Геннадію Москалю нелегко, адже він був змушений ділитися владою із союзниками в обласній раді – партією «Відродження», що відкололася від колишньої Партії регіонів, та угорськими обранцями. Посади розподілялися за квотним принципом і це приносило чимало головного болю, бо ж кваліфікованих кадрів – катма. Обидва попутники виявилися ненадійними, що чудово себе проявило під час президентських виборів. Все, що могли, союзники забрали, однак працювали виключно на себе. Тож результат у другому турі виявився найгіршим для влади у Західній Україні: 16,7 відcотка – за Порошенка і 80 відсотків – за Зеленського.

Особливо показова ситуація з угорцями. Постійно стаючи на бік угорської громади, Геннадій Москаль втрачав авторитет в очах української громадської думки, яка спрямована на укріплення державності. Проте очільник області свідомо на це йшов, очікуючи на підтримку угорських організацій в майбутньому. Проте найгірші показники на виборах президента команда Порошенка отримала саме в Берегівському районі, на 75% населеного угорцями. Більше того, місцеві угорські лідери Москалю навіть не подякували за безпрецедентну підтримку протягом цих чотирьох років. Добрий урок для наступників.

Економічний стан області, яка на 75% є дотаційною, тривожний. Як заявив сам Геннадій Москаль, «засіки» порожні, тож наступникові нема чого заздрити. А охочих посісти звільнене крісло вистачає. Поразка Порошенка відкриває можливості для табору Віктора Балоги, який завжди вважав себе фігурою №1 в області. Хоча тут на заваді можуть стати давні конфлікти між мукачівським нардепом та Ігорем Коломойським.

Партія «Відродження», яка в парламенті відверто стала на бік Зеленського, може претендувати на свої дивіденди і на Закарпатті. Тож існує велика ймовірність отримати посаду керівника ОДА представникові цієї політичної сили, попри те, що в області вона була союзницею БПП.

Депутатство як просування бізнесу

Вибори до парламенту, що відбуватимуться за старим виборчим законом, не принесуть жодних змін на Закарпатті. Тож обіцяних «нових облич» не буде. Тут є округи, по яких мажоритарники обираються депутатами із каденції в каденцію. Із шести теперішніх мажоритарників від Закарпаття – всі шестеро є підприємцями. (З них троє – рідні брати Балоги, а Василь Петьовка – двоюрідний).

На Закарпатті у Верховну Раду йдуть не заради політичних гасел, а для просування власних бізнес-інтересів. Звідси і традиційні методи роботи з виборцями, які умовно можна назвати «засіванням» – купівлею голосів у різноманітних формах. На жаль, новий президент України все зробив для того, аби ця віджила форма і далі процвітала. Не давши парламенту часу на ухвалення змін до виборчого законодавства, Зеленський заради максимального представництва своєї партії, по суті відкинув вкрай потрібну виборчу реформу.

Тож Закарпаття знову буде представлено у Верховній Раді «грошовими мішками», які в першу чергу турбуються за власні інтереси. І навіть прізвища цих нардепів навряд чи має значення.

А Геннадій Москаль здав ключі від найманої квартири в Ужгороді і подався шукати щастя далі. Як приїхав сюди без команди, так і поїхав сам. І в цій безклановості – його сильна сторона. Кажуть, що балотуватиметься до Верховної Ради на Луганщині, де він також кілька разів був очільником регіону. На державні посади бажання вже нема.

Радіо "Свобода"

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
28 травня 2019р.

Теги: Москаль

Коментарі

Петре 2019-06-24 / 15:24:42
мажори тарники = мажори таряться!!!

Розумію 2019-06-24 / 15:16:55
На жаль,Олександре,ваш віз і нині там.Чому б краще не згадати про зайвих мажоритарників та бездіяльність нардепів-кнопкодавів на засіданнях, не прийнятті потрібних законів, а стверджувати, що Новими робиться все заангажовано і не так. "Попєрєдніки" вже накормили нас сильними,але пустими гаслами щодо "перспективних" ідей розвитку неньки України. Не думаю, що коли озвучуються хороші ідеї Іншими і втілюються у життя, треба ричати про плагіат! Який же це "Рупор СВОБОДИ"? М'яко сказано !

сорри 2019-06-21 / 21:26:50
До "до сорри"

Москаль по факту закрив театр у Мукачеві. А відкрили його муніципальним коштом.

Про роботу хустян тут вже сказано. Хусту такий театр не потрібен і це лише чорна діра для поглинання коштів з обласного бюджету.

Тому, не вводьте в оману населення ви.

Театралам 2019-06-08 / 17:07:16
Москаль "відкрив", будьмо відверті, щоби взути Балогу, та й за великі ДЕРЖАВНІ кошти, до речі. Геррой!
Цікаво, а скільки заробив уже театр на щедрій хустській публіці? Чергова дотаційна структура нашої красної обласної культури, яка в свою чергу жере гроші на всякі заходи-халтурки (80%) і майже нічого не заробляє. А охороною об'єктів спадщини взагалі займається провально (про що неодноразово і влучно писав цей сайт).

До сорри 2019-06-05 / 19:08:31
Театр в Мукачеві працює. Не вводіть населення в оману. Замість чотирьох професійних театрів тепер маємо п'ять. До речі, хустяни приємно дивують своїми роботами навіть ужгородців.

сорри 2019-06-05 / 18:58:44
Ну так. І закрив театр в Мукачеві.
Діяч хустського масштабу

Аби не забути :) 2019-06-05 / 18:55:53
Москаль відкрив театр у Хусті. Такого сучасного приміщення не має навіть Ужгород. Це буде йому вічним пам'ятником на Закарпатті. Далеко не всі губернатори можуть похвалитися конкретною справою, яка залишиться і після них.

корінний земляк 2019-06-05 / 16:02:53
Не знаву, кажіть чшо хочете, у каждого своя правда, але чужак- то є чужак. Я бим хотів жити у Мукачеві.Чистий, красний город. Люди хоть мало захищені і в лікарню можуть звернутися безкоштовно, і хоть якісь ліки в аптеці безплатні. А садіки. Най ся похвалить йши даякий Закарпатський город де влада стараться за комфорт діточок. Кіби каждий чиновник так любив своє місце де живе та думаву шо світ би став добрішим. Но,але каждий каже шо думать і видить.

Дьердь 2019-06-05 / 08:13:40
Бедный "честнейший" верховному совету , не дал новый Президент принять новый закон о выборах а венгры виноваты , что порошенко проиграл с треском выборы.Автор не компетентен и не обьективен ,а
также разжигатель розбрата между населением Закарпатья.

Magyar-Hun 2019-06-03 / 14:46:32
В одному абзаці Дюлович пише, що угорци підігрівали Москалю, в іншому, що Москал підігрівал угорцам. Він сам не знає. А може це і називаєтся політикою?! А так - рідкишний случай! - з соррі годен ну на 80 відсотків: богатó слів про нічого :(

Pista 2019-05-29 / 20:16:05
ВДАЛОСЯ ОТ ШО-якось незрозуміло? ПОСТІЙНО ЗУСТРІЧАТИСЯ з кумом ПУКІНА ВолВол(Кремль-паном МЕДВЕДЧУКОМ в Жденієві-ясно шоТАЄМНО ЗУСТРІЧАЛИСЯ!..оце так Партія Порошенка-ЗАЧИТЬ З ТРИБУНИ ОДНО говорить БПП-А НА ДІЛІ- РОБИТЬ зовсім ПРОТИЛЕЖНЕ! ОТО "БПП"-БЛОК ПанамськихПа Патріотів!!!

надто уважний спостерігач 2019-05-29 / 19:55:35
Читачеві. Балозі ні Закарпаття, ні Україна давно не болить. Хвилює його тільки влада, найперше влада політична й економічна над Закарпаттям. Ганебними були його постійні голосування (неголосування) у ВР Україні. Це коли йшлося про найголовніші питання, що ними визначалося майбутнє існування України як держави. Майже завжди в цих голосуваннях він з двома братами опинявся в одній компанії з Шуфричем та іншими заклятими регіоналами Та і його розходження з Медведчуком, якщо судити з його поведінки як народного депутата в минулі чотири роки, давно минули. Візьміть та просто загляньте в архіви тих голосувань. Там усе як на долоні.

сорри 2019-05-29 / 17:30:10
Його соратники - Медведчук, Шуфрич і т.д., також є постатями загальноукраїнського масштабу.
От тільки якість того масштабу їх всіх підводить

Ужгород 2019-05-29 / 17:17:54
Москаль був постаттю, фігурою загальнонаціонального масштабу, на відміну від кількох попередників, про яких взагалі нема що сказати

Писач до читач 2019-05-29 / 17:10:01
Ага при ставлениках Балоги ліс не рубався ))) не смішіть .Якщо Балогу щось і болить , то лиш те що він не при реальній владі .
Оце його точно болить ...Щось не чути було його позиції по мінігес , по вітряках .

Читач 2019-05-29 / 14:54:38
Писав ніби не житель Закарпаття. Чужак. Бо автору все по барабану: і дороги то хе..ня, і контрабанда дурниця, і вирубка лісів пофіг, і шо за словами Москаля "засіки порожні", то для закарпатців нічого не варте порівняно із "досягненням Москаля" відбити від влади Балогу, котрого, як нардепа, болять хоть якісь проблеми, бо тут живе. І діти тут живуть і внуки, і родина. І воду п'є закарпатську, і паводки терпить у Мукачеві, но, і з людьми зустрічається, тими що земляки. Но, але автор бачить більшу користь від фестивальщика Москаля.

Шах і мат, Гаврошу 2019-05-29 / 11:58:31
Сорри виклав у вдесятеро меншому тексті значно більше правди.
Але, гадаю, старий тобі вдячний за прощальну теплу ванну. Як пам'ятається, цей сайт він читає.

сорри 2019-05-29 / 10:14:01
Надзвичайно поверхнева публікація.
Москаль не непоборов контрабанду. він її "успішно" очолював, поки його не потіснили вінницькі від Гройсмана.
Те ж саме з лісом - гроші від рубок за посередництвом погодженого ним Мурги справно текли в кишеню сього фивника. І потомственні лісоруби-одинаки тут - ні до чого.
Ну і, він не тільки загравав з мадярами, а й справно мочив усе українське - від Мукачева до Драгобрата. Консультації відбувалися під час регулярних зустрічей з Медведчуком під час прильотів останнього на Закарпаття, в Жденієво.
Звідси ж - опір децентралізації і собачення з реалізаторкою найуспішнішої реформи - Супрун.
Вигороджування корупціонерів у судах - окрема тема.
"Засіки" порожні, бо замість займатися наповненням обласної скарбниці - фестивалив.
Словом, нема про що говорити.
З завданням Медведчука цей весільний генерал справився чудово. Паралельно наповнивши власні кишені.
Державою Україна, її владою під час його урядування на Закарпатті і не пахло.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи