Виборча дуля в закарпатській кишені

Результати першого туру виборів президента України на Закарпатті здивували багатьох.

Виборча дуля в закарпатській кишені

Традиційно найзахідніша область показує низьку явку: цього разу найнижчу в державі – 47%. Серед пояснень переважають відомі: чимало закарпатців на заробітках, значна частка сектантів, які не беруть участь в голосуванні, аполітичність краю. Не сприяла активності виборців і млява виборча кампанія, яка в області хіба що сколихнулася одноденним приїздом чинного президента і кандидата Петра Порошенка та таким же хапливим візитом Юлії Тимошенко. Все інше закарпатці спостерігали з білбордів, екранів та гаджетів. Виборчі перегони на Закарпатті проживалися віртуально.

Незбагненним феноменом став успіх Володимира Зеленського, що не мав на Закарпатті досвідченої команди і яку очолили місцеві гравці КВН. За Зеленського не агітували тутешні впливові сили чи політики. Він справді вихопився з перемогою як чортик, тільки не з табакерки, а з телевізора, що чудово демонструє можливості новітніх технологій впливу на масову свідомість. Чому саме у ньому закарпатці, як і більшість українських виборців, побачили свого лідера – це питання радше до психоаналітиків. Бо емоційне тут перемогло раціональне, зважаючи на відсутність необхідного досвіду і знань для керування великою країною у складні часи.

Зеленський набрав на Закарпатті 38% голосів і за цим показником край увійшов у п’ятірку «найзеленіших» областей. Друге місце в області Юлії Тимошенко (15%) теж стало несподіванкою, хоча її партія має давню історію на Закарпатті і вкорінені осередки. Однак соціологія перед виборами не показувала такого результату, що дає підстави аналітикам говорити й про вже «традиційні» для Закарпаття методи заохочення виборців. Натомість команда чинного президента прямо не задіювала адміністративний ресурс, сподіваючись, що виборці оцінять зроблену конкретну роботу на місцях. Не оцінили. 11% голосів за Порошенка і загальне третє місце стало шоком для його команди.

Яскравим прикладом такої «невдячності» стало місто Хуст, центр якого за ці п’ять років змінився до невпізнання. Нині це затишне європейське містечко. Перед самими виборами тут ще й відкрили капітально відреставрований театр, в який було вкладено два десятки мільйонів гривень. Однак хустяни такі колосальні інвестиції в рідну домівку не оцінили і проголосували за абстрактного Зеленського і опозиційну Тимошенко. На окрузі, який охоплює місто і район, за Порошенка було віддано менше, ніж загалом по області. Що вже казати за населенні пункти, де не було таких демонстративних успіхів?

Люди не захотіли бачити змін, повторюючи звинувачення із телеекранів, що озвучували всі кандидати, які боролися насамперед проти чинного президента. Завдяки телевізору Порошенко в очах простих виборців став міфічним уособленням всесвітнього зла.

21 квітня навряд чи носитиме ознаки запеклої боротьби

Аналітики підкреслюють і роль московської церкви у закарпатських виборах, адже тут її позиції дуже сильні. І виграна боротьба за автокефалію зіграла проти Порошенка. Досить значний відсоток голосів промосковського Бойка (7,5%) багато хто пояснює впливом саме цієї гілки тутешнього православ’я, яке активно ангажувалося у цих виборчих перегонах. Що ще раз підтверджує тезу про московську церкву як політичний інструмент Кремля.

Свого часу Віктор Янукович на Закарпатті набирав 41% голосів. Структури Партії регіонів тут були добре розбудовані, мали свої інформаційні ресурси. П’ять післямайданних років вони пережили доволі спокійно і нині готові до нової боротьби, що й показало останнє голосування.

Провалилася і ставка голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля на угорські організації, для яких він став своєрідним адвокатом у дискусії з Києвом. Через таку нав’язливу «пробудапештську» позицію очільник краю не тільки позбувся підтримки в українських націонал-демократичних сил, але навзамін не здобув симпатії місцевих угорців. Найменше голосів Порошенко здобув у Берегівському районі, де угорців 75%. Тут Зеленський набрав 51%, а чинний президент у десять разів менше.

Загалом голосування 21 квітня навряд чи носитиме ознаки запеклої боротьби. Новинкою буде хіба що активніша позиція Віктора Балоги, який вже назвав Зеленського майбутнім президентом України і все робив на цих виборах для того, аби не переміг Порошенко. Адже завдяки Геннадію Москалю відомий мукачівський політик позбувся впливу на чимало процесів в області. Тепер він сподівається на реванш при новій владі. Дехто вже називає й ім’я наступного очільника Закарпаття – Івана Балогу, який нині є народним депутатом Верховної Ради.

Переломити виборчу ситуацію на Закарпатті чинний президент навряд чи зможе за такий короткий час. Тутешній виборець орієнтується на матеріальні цінності і духовні запити в нього не визначальні. Звідси і така розбіжність із сусідньою Галичиною, де Петро Порошенко переміг з гаслами «Армія. Мова. Віра».

Ясна річ, що національно свідомий український виборець Закарпаття голосував ще й за Гриценка та Смешка, які набрали разом близько десяти відсотків. Це й може становити резерв голосів для Порошенка у другому турі. Натомість голоси виборців Бойка переважно перейдуть до Зеленського, а голоси прихильників Тимошенко розподіляться.

В Ужгороді та Рахівському районі, де традиційно сильніша українська національна свідомість, Порошенко посів друге місце. Але нелюбов до влади є традиційною для закарпатського виборця, на яку він зручно звалює всі свої негаразди. І хоча прилюдно нібито їй не суперечить, як у випадку з Геннадієм Москалем, але в кишені завжди тримає дулю, яку покаже в найвідповідальніший момент.

Не омине ця доля і наступного президента. Адже п’ять років тому за Петра Порошенка тут теж проголосувало 62 відсотки, та ще й у першому турі. І за цим показником Закарпаття увійшло в п’ятірку найбільш «порошенківських» областей.

Радіо Свобода

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
11 квітня 2019р.

Теги: вибори, Порошенко, Зеленський

Коментарі

Катерина 2019-04-17 / 13:20:04
Також , хочеться відповісти аналогічному аноніму з дописом:
"до горожанина 2019-04-16 / 21:28:26
ой подивлюся я на ваші коментарі катерини і горожанини через кілька місяців і запропоную просто застрелитися"

Це Ви , часом не на свого ПАТРІОТА натякаєте, який ще у 2014-му на засіданні Кабінету Міністрів України з телеекранів грозився "Вдадімір Владіміровічу" ? Кричав "куля в лоб, та куля в лоб !" Той, що висловив готовність очолити уряд комікадзе задля спасіння народу України. Той, що придумав і реалізував аферу з віртуальним реверсом газу. Реверсом російського газу через офшорні рахунки. Через офшорні рахунки, бо тоді вонючий російський газ дивним чином перетворюється в пахучий європейський!!! Той , що нас "чесно" обікрав і звалив з усією сім'єю у Вашингтон і зараз закликає нас боротися за Неньку Україну, а він нам буде з Вашингтону допомагати. З Вашингтону......бо так зручніше і ефективніше буде.
Це так......задля нашого з вами блага.

Катерина 2019-04-17 / 13:03:39
На превеликий жаль, не знаю як звернутись до шановного читача, який мені апелював із текстом :
"катерині 2019-04-15 / 20:51:27
і ще одне шановна. НІКОЛИ, ЧУЄТЕ, НІКОЛИ НА ЗАКАРПАТТІ ПРИ ВЛАДІ НЕ БУЛО ЖОДНОГО !!!! ПАТРІОТА УКРАЇНИ. Наші долбодятли патріота навіть на голову села раз у тисячу років вибирають. наші "люди" вибирають патріотів систематично - патріотів совка, московії, мадярщини, бабла, рекетирської біти, наркоторгівлі, контрабанди , московського ідола і т.д. Але жодного разу не патріота України!
так що ви маніпулюєте, навмисно чи не навмисно - не знаю, але говорите напів-правду..."

Хочеться відповісти коротко і без маніпуляцій.......

На Закарпатті , можливо , хтось і готовий проголосувати за справжнього ПАТРІОТА УКРАЇНИ, та на жаль, цих ПАТРІОТІВ УКРАЇНИ в обличчя ще ніхто і ні разу не бачив. Всі вони , чомусь із-за перевалу, бо акцен у них явно не закарпатський. Їх імена нікому невідомі. Всі вони, чомусь , ходять толпами містами Закарпаття з чорними балаклавами на голові та факелами в руках (як у Німеччині 30-х років). Не тільки вночі, але й в день. І це при тому, що наші міста забезпечені вуличним освітленням. Та і на зміну факелам , уже більш ніж триста років як прийшли кишенькові фонарики.
Хоча , можу припустити, що факел є якимось атрибутом або певним символом, чи натяком на приналежність до певного роду поглядів.
Якщо це не ті ПАТРІОТИ УКРАЇНИ , про яких я пишу , тоді прошу озвучити критерії , якими мають керуватися наші "долбодятли" аби обрати на наступних виборах правильного ПАТРІОТА УКРАЇНИ.
Бо Ваш патріотичний поклик душі , чомусь , дуже сильно перекликається з текстовкою українських фьовноків про хороших боярів і поганий народ.
Щоб наші "долбодятли" в чергове не помилилися, ми готові делегувати право одноосібного вибору від нашого імені Вам. Тільки, хоча б, назвіть себе.........

сорри 2019-04-16 / 21:49:46
У 2010-му Януковича обрали точно ті, що зараз обирають Зеленського.

Горожанин 2019-04-16 / 21:45:04
стрілятися треба було вам у 2010 році , коли ви Януковича вибрали ...
Мг... лиш бачу і ухом не ведете ....

до горожанина 2019-04-16 / 21:28:26
ой подивлюся я на ваші коментарі катерини і горожанини через кілька місяців і запропоную просто застрелитися

сорри 2019-04-16 / 20:08:08
Яким чином чоловік з Жидівщини, якого Лещенко під політичну потребупритяг за вуха до України, мав би їхати сюди, в чужу йому країну, судитися з якимсь моральним уродом?

Березенко тут до чого? Мало в кого з теперішніх нардепів, з різних, до речі, фракцій, виборча кампанія була, м'яко кажучи, небездоганною?

Горожанин 2019-04-16 / 19:55:37
..))))))).одному дурневі -порохоботу сьогодні зранку теж сдалося що він дотепний , тільки от біда французький посол неоцінила , і другі не оцінили )))))))))

горожанину 2019-04-16 / 19:02:13
Щодо принца Гарри , так він воював в Іраку , ключове слово ВОЮВАВ , під чужим іменем .І зарекомендував себе як хороший вояка . За декілька років до служби в армії , пересталися публікувати в часописах його фото , а використовувалися фото підлітка і юнака .Тож в армії він служив під чужою фамілією , і не був впізнаваним товаришами по службі ...
Ви напевно в нього там за ад"ютанта були)))))))))))

439 2019-04-16 / 15:50:35
Продажний Лещенко, що б не казав, віри йому жодної. Як і всякому іншому зраднику, чи то серійному політичному перебіжчику.

Горожанин 2019-04-16 / 09:43:43
Ха - ха . Після того як цей пан з Ізраїлю поудаляв фотки з офісу " Прямого " . Читав я це читав ... Якщо Лещенко вигадав то в суд .... а то я не я і хата не моя ...
А ще Березенко , депутат БПП ,заліз у Раду завдяки одним з найпаскудніших виборів з які провелися з часів " мукачівських " ,в Чернігові ...

сорри 2019-04-16 / 09:15:28
Горожанине, тут маєте відповідь на ваші з Лещенком дурниці - https://www.pravda.com.ua/news/2019/04/15/7212296/

Горожанин 2019-04-16 / 09:08:34
Неуважно читаєте мої дописи .Саме тих людей звинувачую за 2010 рік , які " топили " за Януковича , або опосередковано підтримували його , повторюючи мантри російських політтехнологів , ц американського Манафорта , про " юлю варофку " . До речі саме любий вами Ющенко приклав значні зусилля для перемоги Януковича і затоптуванні в бруд альтернативного Януковичу кандидата . За цю службу Ющенко в нагороду отримав від Януковича одну з президентських резиденцій , а здриснув він з неї на другий день як переміг Майдан .Щодо " русского міра " , то саме Петро Олексійович в перший тиждень свого президенства назначив головою своєї адміністрації мега провайдера "русского міра " медіа -магната з Харькова Бориса Ложкіна .Який потім продав свій меліа бізнес Курченку .При Порошенку не погано почував і почувається другий провайдер " русского міра " канал " Інтер " з його мега концертами на " День Победы " .
Нема в мене ніяких симпатій до Зеленського , але не я його своїми діями зліпив ...

732 2019-04-16 / 08:38:15
горожанин - Не плутайте і не ідентифікуйте патріотів України лиш як патріотів нинішньої влади. Тут не любов, а елементарний розрахунок, просте бачення майбутнього, яке нам з вами готують. Ці люди відчувають швидкий олігархічний реванш та новий прихід до нас "русского мира". Вас це, напевно, влаштовує. Гадаю, пане, колись так само ви звинувачували в усіх гріхах саме тих людей, які були проти того, щоб на зміну нелюбому вам Ющенку приходив Янукович. Тепер та ж історія, тільки замість наглих і в чомусь примітивних донецьких бандитів до влади наш народ приводить більш хитромудрих дніпровських бандитів. Звісно, про свої можливі тодішні симпатії до молодої та нової сили команди Януковича ви тепер не казатимете.

Горожанин 2019-04-15 / 21:56:59
Черговий допис від КАТЕРИНИ , і все по ділу ! Все так як є . Любителям діючого президента тільки й лишається що викручуватись .... Щодо принца Гарри , так він воював в Іраку , ключове слово ВОЮВАВ , під чужим іменем .І зарекомендував себе як хороший вояка . За декілька років до служби в армії , пересталися публікувати в часописах його фото , а використовувалися фото підлітка і юнака .Тож в армії він служив під чужою фамілією , і не був впізнаваним товаришами по службі ... син Прошенка не служив на передовій . По слухах " злих " язиків знаходився за 30 - 40 км від передової , в оточенні десяти гелетеєвців .Які Катерина використовує меми Кремля ???
Те що доньки Порошенка і молодший син навчаються за кордоном ? Те що син Пашинського засунутий на посаду в Укроборонсервіс ?
Де і в чому і в яких словах Катерини ви побачили нісенітниці ? Триндите ви панове , любителі сьогоднішньої влади ...

катерині 2019-04-15 / 20:51:27
і ще одне шановна. НІКОЛИ, ЧУЄТЕ, НІКОЛИ НА ЗАКАРПАТТІ ПРИ ВЛАДІ НЕ БУЛО ЖОДНОГО !!!! ПАТРІОТА УКРАЇНИ. Наші долбодятли патріота навіть на голову села раз у тисячу років вибирають. наші "люди" вибирають патріотів систематично - патріотів совка, московії, мадярщини, бабла, рекетирської біти, наркоторгівлі, контрабанди , московського ідола і т.д. Але жодного разу не патріота України!
так що ви маніпулюєте, навмисно чи не навмисно - не знаю, але говорите напів-правду...

толік 2019-04-15 / 20:15:22
Воістинну про балогу сказано - "воно не тоне!")))))

катерині 2019-04-15 / 20:11:54
ну раз вже про внука британської королеви - то мусите згадати наскільки засекреченим було місце розташування принца Гаррі, і скільки його піхотинців охороняло. так точно і син порошенка був у АТО.
Так що не треба триндіти.

9969 2019-04-15 / 07:56:07
Катерині- ваші тексти якраз і є образчиком того, що найбільш відразне в поведінці наших удаваних "правдоборців". Тобто є набором емоційних, а тому й безрозумних нісенітниць та самонавіювань. Інтернетним хламом, зібранням маніпулятивних історійок і видумок. Попустіться, зніміть градус, спробуйте думати й аналізувати, використавши прості логічні побудови. Тобто, без істерик і розривань сорочок на грудях. І тоді не станете відтворювачем інформаційних мемів Кремля. Тільки файно прошу, не збуджуйтесь вмить, думайте, якщо це можливо.

Катерина-патріоту 2019-04-14 / 23:33:18
Найбільшими клептократами та мородерами є якраз ті , які гарно володіють українською мовою, носять вишиванки та класно кричать патріотичні гасла. Ці патріоти постійно говорять про своїх побратимів на передовій, але самі , чомусь, відсижуються глибоко в тилу.
Довіра народу не значить індульгенція на мородерство!
Можна про це багато дискутувати, але............
Чому гарант синочка в парламент заховав, як свого часу Янек своїх двох туди засунув? Яка між ними різниця? Яке їхало, таке здибало?
Внук Британської королеви воював в Іраку. Як би ми не ставились до Сталіна, але обидва його отприски воювали у Другу Світову! Один з них, доречі, потрапив у полон.
Перш ніж посилати на передову чужих дітей, покажи приклад на своєму отприску!!! Де діти перших осіб держави? Де??? В Укроборонсервісі?
Чому не показують приклад патріотизму усій країні?
Можливо тоді не було б котлів? Або при виході з того ж таки Дебальцево було б арт прикриття або хоча б підтримка з повітря відступаючих частин?
А цей "патріот" з няньком на пару тримає основний фронт на Київських пагорбах!
Чому доньки головнокомандувача не навчаються в українських вишах, а відправились в англійський коледж? Так же класно реформовано українську освіту!
Чому лікуються в австрійських чи ізраільських медзакладах? Така класна медреформа в Україні!
На передовій немає жодних проблем з мовою. Там пліч о пліч воюють за цілісність України як російськомовні, так і україномовні. Їм ніхто не дорікає за мову, вишиванку чи патріотинчі гасла!!!!

коментар 2019-04-14 / 13:09:25
Якщо у нас немає достойних,то може запросити когось з Словакії,Німеччини чи Данії,дати їм українське громадянство і "прапор в руки".Та й вся проблема...


Олександр Гаврош
Публікації:
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
/ 3Політичні підсумки 2021 року на Закарпатті
» Всі записи