"Гауляйтер" для Закарпаття

Останні дії Будапешта демонструють, що Угорщина змінює свою політику стосовно України. Досі уряд Угорщини декларував себе великим другом Києва. Можливо, декларує себе таким і надалі, але вчиняє дії прямо протилежні. Йдеться вже не тільки про блокування роботи комісії Україна – НАТО, а й про відмову в європейській інтеграції як такій.

"Гауляйтер" для Закарпаття

У своєму нещодавньому виступі прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив: «Я не бачу членства України в НАТО, реальні шанси для членства в ЄС дорівнюють майже нулю». Ще донедавна Будапешт подавав себе чи не головним двигуном просування України в Європу. Із свіжої промови Орбана випливає, що Україні належить бути буферною державою і змиритися з російською зоною впливу. Такі нові акценти з уст головного угорського політика багато про що говорять. На цьому тлі промовистою є новина, що Угорщина єдина з 28 країн ЄС не підтримала рішення про фінансову допомогу Україні в розмірі один мільярд євро.

Наївно гадати, що причиною змін у ставленні до України є освітній закон. Це тільки зачіпка. Адже в тому ж Ужгороді за часів незалежності замість однієї угорськомовної школи відкрито дві. За незалежної України почали працювати два вищі навчальні заклади з угорською мовою навчання – в Берегові та Ужгороді. Можливості навчатися угорською мовою на Закарпатті, у порівнянні з радянськими часами, тільки зросли. І це не бачить або сліпий, або упереджений.

Величезний резонанс викликало призначення в уряді Угорщини уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області. У соціальних мережах вже охрестили цю посаду, на яку призначили Іштвана Ґрежу, «гауляйтером Закарпаття».

Уповноважений уряду Угорщини Іштван Ґрежа відповідає на запитання журналістів під час передачі оргтехніки та медичного обладнання від Уряду Угорщини для 57 сімейних амбулаторій Закарпатської області. Село Соломоново, 15 лютого 2018 року

МЗС України запротестувало проти такого рішення, оскільки до сфери компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України. І якщо Будапешт не внесе зміни у своє рішення, Київ погрожує заборонити Іштвану Ґрежі в’їзд на територію України. До слова, він днями знову відвідав Закарпаття.

Взагалі складається враження, що угорська держава робить в Закарпатській області все, що захоче. Будапештські посланці звідси не вилазять. Угорські паспорти знаходять у закарпатських чиновників (свіжий приклад – у затриманого за звинуваченнями у хабарництві голови Виноградівського району). На власний розсуд Угорщина роздає фінансову допомогу обраним закарпатцям. Дійшло до того, що Будапешт вже диктує Україні, де можуть на Закарпатті знаходитися військові частини, а де – ні. Призначення власного «гауляйтера» у такій ситуації не виглядає дивним. Якщо Україна стерпить, значить, будуть наступні кроки. В цьому не доводиться сумніватися.

Показовим у руслі останніх новин є і купівля 50% акцій закарпатського телеканалу «21 Ужгород», про що повідомило Товариство угорської культури Закарпаття. Серйозні капіталовкладення передбачають збільшення чисельності штату до 60 осіб і стажування працівників в Угорщині. Причому йдеться не тільки про кілька годин мовлення на добу угорською мовою, але й про передачі для україномовного глядача. До цього угорці відкрили в Ужгороді україномовну газету та сайт «Карпатський об’єктив». Вже запрацювало і радіо Pulzus.

Для чого Угорщині фінансувати таку потужну інформаційну групу на Закарпатті, де кількість угорців меншає? (За даними угорських соціологів, які проводили ґрунтовне дослідження, нині в області мешкає близько 125 тисяч угорців, що на 25 тисяч менше, ніж за переписом 2001 року). Адже тут достатньо угорських програм на обласному телебаченні, є місцева угорська преса. Чому в останні роки з’явилася потреба посилювати медійний вплив саме на українців Закарпаття?

І ось тут ховаються питання, на які прямих відповідей ми не чуємо, але побіжна інформація свідчить про системну і сплановану роботу. Пікантності ситуації додає й позиція голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, який часто у конфліктних питаннях Києва та Будапешта говорить в унісон не з власним урядом, а з чужим.

Тодішній міністерський комісар з питань управління транскордонними інвестиціями Управління прем'єр-міністра Угорщини Іштван Ґрежа розглядає підручник з угорської мови під час візиту на Закарпаття, в одному з класів початкової школи з поглибленим вивченням угорської мови. Закарпатська область, Свалява, 5 листопада 2015 року

​«Обшматована Угорщина – горе-край…»

Ясна річ, ніхто відкрито нині не виголошуватиме сепаратистські гасла. Адже Угорщина – член ЄС та НАТО, тож має шанувати принцип недоторканності кордонів. Але ж Путін теж не заявляв вголос, що Крим має належати Росії. Навіть коли півострів окупували «зелені чоловічки», він робив вигляд, що Росія тут ні до чого. Маємо бути навчені гірким досвідом, аби не покладатися на запевняння наших сусідів.

Угорську «м’яку» експансію на Закарпатті видно неозброєним оком. Щомісяця дізнаємося про якийсь новий факт, який декларує їхню зрослу присутність в різних сферах. Невже угорським платникам податків нема більше куди вкладати кошти, як на україномовну газету на Закарпатті чи відкриття у гуцульському Рахові «Угорського дому»?

Тут згадуються паралелі з міжвоєнною ситуацією, коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини. Тоді Будапешт утримував таємно закарпатських політиків і пресу, які повинні були формувати громадську думку, прихильну до Угорщини. Аби в потрібний момент Закарпаття повернулося під угорську руку. Зрештою, так і сталося у 1938–1939 роках. Нема сумнівів, що такі «непублічні» методи задіяні і сьогодні. Принаймні це видно по публікаціях окремих закарпатських сайтів та газет, які раптом стали «проугорськими».

Що ж потрібно Угорщині на Закарпатті? Чому вона така зацікавлена у краї, де угорців вже менше від 12%? Відповідь для себе я знайшов у книжці польського журналіста Кшиштофа Варги «Гуляш із турула». Ось що пише цей репортер з угорським корінням:

«Мала і рівнинна Угорщина по колу оточена горами сусідніх держав. До того ж, горами, що колись були угорськими, і угорці ніколи не змиряться з їх утратою… Тріанон (мирний договір 1920 року, за яким Угорське королівства втратило Хорватію, Словаччину, Закарпаття, сербську Воєводину та румунську Трансільванію) і досі вважається угорською незагоєною раною і, відповідно, заслуговує на цілу армію пам’ятників…

«Обшматована Угорщина – горе-край, ціла Угорщина – держава-рай» і «Ні, ні, ніколи!» – ці гасла знає кожен угорець, відколи вміє читати. А коли вже вміє писати, часто сам бере і виписує їх фломастером в автобусах або на стінах сортирів у вокзалах і кафе. Як тільки з’являються кишенькові, малий угорець купує собі футболки з гаслом «Ні, ні, ніколи!»: це означає, що угорці ніколи не змиряться з четвертуванням їхньої країни, і поки країна не возз’єднається, будуть терпіти і чекати…

Я дізнаюся про статті в угорській радикальній правій пресі, автори яких жаліють, що угорці не використали балканських воєн для відвоювання принаймні якоїсь частини своїх історичних земель. Мовляв, замість об’єднатися з хорватами для спільного удару по Сербії, в результаті якого можна було повернути Войдошаг (Воєводину), угорський уряд сидів спокійно зі складеними руками…»

Нині під російським ударом Україна. І Будапешт, схоже, вирішив скористатися сприятливим моментом для посилення свого впливу на українському Закарпатті. Хтозна, як розвиватиметься ситуація? А раптом таки з’явиться шанс здійснити угорську потаємну мрію, якій невдовзі виповниться вже століття?..

Радіо Свобода

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
08 серпня 2018р.

Теги: Угорщина, ревізіонізм, Грежа

Коментарі

оло 2018-08-23 / 22:47:20
член їм а гроші ми візьмемо то і так європейські гроші

Адмін 2018-08-14 / 17:00:31
Горожанине, будете вносити негатив, на власний розсуд оцінюючи "адекватність" інших коментарів - підете відпочити в бан. З можливістю коментуватися в інтернет-тупиках на взірець помийниці Старости-Жаливи тощо. А тут або коментуйте по суті, до того ж - з повагою до інших коментаторів і держави, в якій живете, або не коментуйте взагалі.

Горожанин 2018-08-14 / 12:07:46
Адекватний комент уже став рідкістю .
Комент Олега з Берегова один з них +++

Вуву 2018-08-14 / 00:07:50
Можливо самим хунам і не потрібне (приєднання закарпаття) ... А от керівницту !?
... А от народ свого "лідера" вибрав і уряд вибрав ... Значить мовчазно дає згоду на такі дійі. Не всі але більшість.
І якщо мова йде про територію то це скоріш на першому плані ... Але і саме населення як трудові ресурси на низькооплачувану і некваліфіковану працю ... Чи важку працю в агросекторі ... Теж би йім "знадобилась" ... З подальшою перспективою повільного "melted pot".

Олег, Берегово 2018-08-12 / 23:11:41
Я читав цю чудову книжку Кшиштофа Варги "Гуляш з Турула". Закарпаття там згадується раз чи два максимум, і з цієї книжки я якраз зробив протилежний висновок - що майже нікого в Угорщині Закарпаття вже давно не цікавить.

Додам, що моноетнічній Угорщині "зайвий" мільйон слов"ян, при найгіпотетичнішому приєднання Закарпаття до Модьорорсогу, геть не потрібен.

Нагнітає Сашко...

петро 2018-08-09 / 11:17:41
губернатор робить те що йому з києва з адміністрації кажуть а там за вибори думають а не за інтереси чи честь країни потрібні гроші та адмінресурс угорці гроші дають вони знають давно як корумпувати русинів із жебрацьков психологією( віза паспорт екскурсія маленький грант спілпьні конференції книги комісії міста побратими футбол і пішло і поїхало - ну звісно за їх гроші) ну а адмінресурс - тут основний упор на старих комуністів і комсомольців із різних партій окрім єдиного цетру важлива умова - мадярський паспорт а де патріоти - на них плювали вони потрібні на мітингах і на війні в тилу в тишині попрацють ті що накликали війну

Вуву 2018-08-08 / 23:59:16
На що хуни надіються ... Надіються на гібридне протистояння по законодавчим положенням і актам в усіх сферах ... Соціального - культурного - релігійного - промислового - фінансового - гуманітарного аспектам.
Посилюється інформаційне "промивання мозгів" ... всім верствам населення закарпаття ... Що дуже ... як під копірку ... нагадує "рашша тудий".
На рівні величезного безробіття населення краю ... поганого транспортного сполучення і стану доріг ... Не відповідних зарплат і пільг щодо прожиткового рівня і його мінімуму .
Може цілком реально спричинити колосальне невдоволення ... діями уряду в києві і самого потрошенка вальцманом ... І викликати масовий вибух протестними акціями і спротивом .
А враховуючи те що по часу ... всі ці дійі збігаються з президентськими виборчими перегонами ... Ситуацію в крайіні контролювати буде досить не просто.
На це хунська верхівка і робить стратегічну ставку в свойіх деструктивних діях.

Іван 2018-08-08 / 18:03:00
У угорців і їх керівників справді Тріанонська травма,
але врахуємо наступне:
1.Угорців була меншість (46%) в цілій Угорщині,
до Тріанона згідно перепису населення в Австро-угорщині.
2.Угорці завжди діяли під керівництвом ПВОДИРЯ (не самостійно).
у першій світовій -Австрії, у другій світовій -фашистській Німеччині.
Саме Гітлер повернув угорцям землі. Сьогодні- Путінська раша, яка порушує всі міжнародні закони і домовленості, які лиш існують.
3.Стосовно Сербії, читай п.2. (Самостійно угорцям слабо).
4.Угорців взяли в НАТО, лиш для того, щоб США з території угорщини могли воювати з Югославією, а угорці не здали свою територію РФ.
5.Сучасні угорці -воїни ніякі і армія в них смішна за розмірами.
Угорці чекають ,що Путін розвалить Україну, може з рота Путіна їм щось упаде.
6.Ще не сказали свого останнього слова ЄС та НАТО.
Помахають пальчиком на Орбана, він і поверне на 180 градусів.
7.На Закарпатті 80% слов"янського населення, на що надіються угорці?
8.Приблизно такі-ж тертя були в угорців з словаками та румунами, але там їх обламали.


Олександр Гаврош
Публікації:
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
/ 3Політичні підсумки 2021 року на Закарпатті
» Всі записи