Футбол як провокація

У часи гібридних воєн навіть футбол став інструментом політичної дії. Футбольна першість світу в Росії ще задовго до початку набула неспортивного протистояння. (Недарма лунають голоси, що навіть право на його проведення було куплене. Путін вирішив скористатися любов’ю мільйонів глядачів до гри в копаний м’яч, аби подати всьому світові вигідну картинку про нинішню Росію).

Акція біля будівлі консульства Росії в Одесі з вимогою звільнити з ув’язнення кінорежисера Олега Сенцова та інших українських політв’язнів, яких утримують в російських тюрмах. Одеса, 16 червня 2018 року
Акція біля будівлі консульства Росії в Одесі з вимогою звільнити з ув’язнення кінорежисера Олега Сенцова та інших українських політв’язнів, яких утримують в російських тюрмах. Одеса, 16 червня 2018 року

Натомість після 2014 року залунали голоси про неможливість проведення світової першості в країні-агресорі. Лідери багатьох країн відмовилися їхати на чемпіонат, мотивуючи це небажанням навіть опосередковано підтримувати путінський режим, який винний в розпалюванні збройних конфліктів в Україні та Сирії, що призвели до десятків тисяч жертв.

На цьому тлі новою інформаційною бомбою вибухнуло гасло «Слава Україні!» від хорватських футболістів, що перемогли збірну Росії. ФІФА та Федерація футболу Хорватії вирішили покарати колишніх київських «динамівців» Огнєна Вукоєвича та Домаґоя Виду за патріотичний вигук і ще раз продемонстрували, що футбол – це продовження політики. Адже в самому гаслі «Слава Україні!», як і в подібному «Вів ля Франс!», нема нічого протизаконного. (Так само, як і в «Слава Росії!» чи «Слава Польщі!»). Це тільки в московському викривленому сприйнятті вигук на прославляння країни є націоналістичним. До слова, нещодавно зі здивуванням дізнався з мемуарів, що так віталися у Карпатській Україні у 1939 році – ще до початку Другої світової війни.

Хорватські футболісти Оґнєн Вукоєвич (ліворуч) і Домаґой Вида

​Футбольна гра в сепаратизм

Великого резонансу на Закарпатті набула звістка про політичний футбол із сепаратистським ухилом. У червні у Лондоні на самопроголошеному чемпіонаті світу «невизнаних держав» взяла участь команда «Карпатолйо» («Закарпаття»), яка складалася з вихідців із Закарпаття, що грають у футбольних першостях Угорщини. Абсолютна більшість цих угорців давно виїхали з України і лише кілька мають українське громадянство (окрім угорського). Тобто, до нинішнього Закарпаття вони вже ніякого стосунку не мають.

Однак це не завадило їм у 2015 році сформувати команду, яку гордо назвали «Закарпаттям», і представляти її на різних турнірах «невизнаних країн». Політичний підтекст такого футболу очевидний. Досить сказати, що у цих змаганнях беруть участь збірні Південної Осетія, Абхазії, представників від угруповань «ДНР» і «ЛНР».

Без сумніву, що тут не обійшлося без участі Будапешта. Адже на цих турнірах угорців представляють аж три команди, названі іменами територій у сусідніх країнах, населених помітною мірою угорцями за національністю – це «Карпатолйо» (Kárpátalja – буквально це, власне, «Прикарпаття», як бачать регіон із боку Угорщини – звідти це «перед Карпатами», а не «за» ними, як із погляду решти України), «Фелвідейк» (Felvidék – «Верхня земля», назва значної частини Словаччини в угорській традиції) та «Секельський край» (Székelyföld – це територія в Румунії). Без підтримки Угорщини ці команди навряд чи би виступили. Адже всі футболісти «Карпатолйо» – громадяни Угорщини і учасники угорських першостей. Тільки наївний не зможе побачити тут чіткого політичного підтексту. Навіть футбол Будапешт використовує для критики Тріанонського договору 1920 року, за яким колишня Угорщина позбулася значних територій, захоплених нею раніше.

Команда «Карпатлйо» на турнірах представлена символікою Закарпатської області, а це вже пряме посягання на українську територію. До того ж, угорців на Закарпатті усього 12%, і представляти вони можуть хіба що вузьку прикордонну смугу у двадцять кілометрів, а не цілий край.

Футбольна провокація вдалася: про чемпіонат «сепаратистів» заговорили. Відреагували навіть міністр закордонних справ України Павло Клімкін та міністр молоді і спорту Ігор Жданов. Якщо торік звістку про участь «Карпатолйо» у європейському турнірі українська влада пропустила повз вуха, то цього разу СБУ оголосила офіційні застереження двом гравцям-громадянам України та ініціювала перед Федерацією футболу України розгляд питання про позбавлення їх спортивних ліцензій.

Організаторам та членам команди із числа громадян Угорщини заборонено в’їзд до України. Щоправда, нічого не повідомлено про заходи щодо куратора «Карпатолйо» – депутата Берегівської районної ради від Демократичної спілки угорців України Тиберія Феєша. Цікаво було б дізнатися про фінансування команди, зібраної в Угорщині. Адже це чималі кошти, враховуючи тривалі поїздки по Європі. Бо ж навіть за гру на обласній першості закарпатські футболісти хочуть отримувати порядний гонорар.

Подейкують, що наступний світовий чемпіонат Конфедерації незалежних футбольних асоціацій, створеної лише в 2013 році, планують провести на окупованій частині Донеччини. Гібридна війна проти України продовжується. Навіть на футбольних полях.

Радіо Свобода

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
13 липня 2018р.

Теги: футбол, сепаратизм

Коментарі

Василько 2018-07-16 / 16:27:41
Дуже ми було шкода Дoмaгoй Вида в Матчі Франція - Хорватія. Наш герой Вида не міг удержати 19-річного Кіліяна Мбаппе. Сидів наш герой Вида с схиленов головов на полі, коли результат бов 4:2 по матчі Франція - Хорватія. Він усвідомлював, що мінімально єден гол в Хорватські ворота була його неспособність удержати Мбаппе. Дай му Боже сили вийти з депресії.

Вуву 2018-07-13 / 17:47:50
Мабудь ще краще "карпатоляайо" ... Аніж "карпатойло".
І взагалі хунська для читання і писання дуже "деревяна" ...
Коли s читаютьяк ш
А sz як с (тоді як в польській це ш)
... І так далі ... Як читаю дратує страшенно .
Ідіоти та запозичте від чехів літеру ч ( "с"на горі з хвостиком) і ш тбт "s" (на горі з хвостиком) .
І стане набагато краще і легше .
Тай і мова в них гортанно гиргаюча із шиплячими це повний "відвал".

Іван 2018-07-13 / 17:17:44
В ЄС назвали провокативні
дії Угорщини БРУДНОЮ ГРОЮ.

Іван до Grits 2018-07-13 / 17:15:39
Підкарпаття ,що угорці до нього мають?
Земля сейкелів -румуни так не вважають.
«Фелвідейк» верхній край-словацька земля з меншістю мадярів.
Так, колись це була фашистська угорщина.
Гітлер повернув мадярам землі за сумлінне служіння третьому рейху.
Угорці були меншість у великій угорщині в 1910 по даним перепису.

Grits 2018-07-13 / 14:03:53
До WWW .що вас дивує , всі журналісти і письменники є дилетанти з дипломами .
До Івана :словяни зявились під Карпатами в 7 - столітті ,під час занепаду і розпаду держави аварів ,Аварського Каганату .Власне що і дало їм можливість розселятися під Карпатами і тожі ж зявитись на Балканах .Все інше домисли .

WWW 2018-07-13 / 13:20:32
Гаврош геть заплутався у перекладах (тлумаченні) назв. Ось читаємо:
«Карпатолйо» (Kárpátalja – буквально це, власне, «Прикарпаття», як бачать регіон із боку Угорщини – звідти це «перед Карпатами», а не «за» ними, як із погляду решти України), «Фелвідейк» (Felvidék – «Верхня земля», назва значної частини Словаччини в угорській традиції) та «Секельський край» (Székelyföld – це територія в Румунії).
По-перше, «Карпатолйо» (Kárpátalja) аж ніяк не може бути "Прикарпаття". Дослівно це (низ, низівля Карпат або "Підкарпаття". «Фелвідейк» (Felvidék – «Верхня земля»), ну, можна миритися, як адміністративно-територіальна одиниця. Хоч може бути і "Верхній край", "Верхня периферія". І, насамкінець, «Секельський край» (Székelyföld). Дослівно, це "Земля сейкелів". То чому у перекладі не називати так само: "Земля Сейкелів"?

Іван 2018-07-13 / 12:08:34
Згідно тріанонського договору у угорців відібрали землі, деїх була меншість.
У 1910 році угорців було 46% від всього населення Угорщини.
Сучасне Закарпаття не є угорським.
90% населення тут -словяни, які ,до речі, переселилися сюди на 500 років раніше за угорців.
Словяни були аж до Дебрецена (Доброчина)
На що надіється Буцдапешт?
Він має тертя з Румунією, Словакією та Україною.
Останню їм не можна допустити в ЕС та НАТО, бо інакше не зможуть шатажувати Україну (що в них у крові).
Не вірте мадярам. Нічого хорошого вони населенню Закарпаття не дали.
Чехословаччина (теж словянська держава) вклала в Закарпаття набагато більше.

ю

Вуву 2018-07-13 / 07:52:28
Мона булоб думати - гадати чи куплений цей чемпіонат путіним чи ні ... Але "слава украйіні" ... показала справжню реакцію кремля ... І фіфушників сраколизів.
Так що тепер сумніву нема ... Чемпіонат куплений.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 42Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи