Туз і шістка з путінської колоди

Він не джокер і навіть не туз – так собі, звичайна краплена шістка у вправних пальцях шулера. Але яка шістка не мріє стати Тузом?

Туз і шістка з путінської колоди

Кілька літ тому до кола моїх журналістських зацікавлень потрапив  цей діяльний чоловік, який стовідсотково належить до містечкових лідерів впливу. До нього доволі часто приїздять неофіційні делегації, з ним радиться місцевий бомонд, до його голосу прислухаються кожен, хто хоче досягти ділового чи політичного успіху. Особливо обожнюють його місцеві попи з так званого московського патріархату, він навіть власним коштом церкву збудував, твердо вірячи, що це відкупить його від численних гріхів.

Багатий і успішний бізнесмен, власник ресторацій й баз відпочинку, віднедавна ще й фермер – на нього рівняються, його наслідують. Ще б пак – Клієнт, тримає у Чехії кілька бригад (сиріч – невільників!). подейкують, що на початках свого «клієнтування» полюбляв «киданути» «малих рабів німих отих», однак після жахливої автомобільної аварії, в якій їм з дружиною дивом вдалося вижити, в одну мить відмовився від рекетирських «понятій» та «понтів» і, як сам розповідав, навернувся до Бога. 

З різдвяно-великоднього парафіянина став ревним православним, не любить згадувати про свого діда, який у Білотисянській долині з односельцями збудував уніатську церкву, згодом став головою двадцятки й ніколи не зрікався рідної віри, навіть під дулами червонозоряних окупантів.

Поганий онук прадідів великих усе своє життя поклав на оборону московського православ’я, на просування ідей «руськава міра» до осель та мізків добрих і гордих, але безмірно довірливих мешканців Закарпатської Гуцульщини.

Як так, спитає читач, з патріотичної гуцульської та греко-католицької родини – і до служки біснуватого Кіріла?

На це запитання я шукав відповіді п’ять років. Не поспішав з висновками (festina lente!), аналізував, зіставляв факти, як завжди, бракувало кількох пазлів до завершення цілісної картини. Однак згодом все стало на свої місця…

Отож, перемотаймо плівку на 28 років назад і побачимо нашого «героя» солдатом в одній з військових частин на Кавказі. За наказом командира вишиковується весь полк, лунає команда «Струнко!». Підполковник дає команду усім вихідцям з України ступити три кроки вперед. Двадцять чотири воїни дружно відчеканили крок. Далі наказ - ще два кроки тим, хто хоче дослужувати в Україні, оскільки вона проголосила незалежність. Двадцять троє, не задумуючись ані на мить, рвонули уперед, на місця зостався лише один.

Здогадайтесь з першого разу, хто?! Наш сучий син! Той, який школярем тайком ходив колядувати, у дитячих мріях марив Довбушевою відвагою, знав багато гуцульських коломийок й українських пісень, легенд і міфів про козацьку й опришківську славу… Правда, коли прибув у рідне село на короткострокову відпустку, то підкреслено розмовляв з приятелями кацапською мовою, а на зауваги відповідав, що «нє панімаєт…». 

Півроку дослужував у почестях, принаймні, так йому здавалось, хоча позаочі дехто зневажливо кидав у його бік: «хахол-прєдатєль…».

ФСБ відразу взяло його в «разработку», він дав усі належні підписки й документально оформив зраду прабатьківської землі. Далі були курси, спецпідготовка агента впливу, навчання у престижному кагебешному виші (злі язики кажуть, що навчався у самій академії імені Дзержинського, де здобували кривавий фах усі відомі кати українського народу).

Хотів залишитися в Росії, але з Москви надійшов наказ їхати на рідне Закарпаття й чекати вказівок. Дали добру суму грошей для власного бізнесу, упродовж десятиліть щедро фінансували. Нині в Рахові багато хто не може второпати, чому цей пестунчик долі ніколи не банкрутував, завжди брав вигідні кредити, не «влітав» на відсотках, мав репутацію успішного «рішали», не втратив бізнес у Празі, хоча сотні «клієнтів» позбулися всього, а дехто  й нині «мотає» строк у чеській буцегарні... А про «підписочку» забули?  «Контора» підстраховувала! Аби не відібрали бізнес, вступив до бандитської партії регіонів (тут, серед своїх, чувся комфортно, а їх головний пахан з двома відсидками  – Хам – став його кумиром).

Агент «Гуцул» отримав завдання усіма силами боронити від уніатів і київських «розкольників» церкви московського патріархату, силоміць відібрані у 1949 році від тих же греко-католиків (тисячі арештованих, розстріляних вірників і священиків).

Зовні це добра й зичлива людина, хоч до рани прикладай. Однак як тільки мова переходить про зміну патріархату – звір миттю поселяється в його грізних очах.

Він ходить у вишиванках, голосно співає «Ще не вмерла Україна», однак пильно стежить, щоб жоден вірник не перейшов до «ворожої» церкви. Має надійних побратимів, таких самих шісток, що вважають себе за тузів (Тузи – в столиці, а тут, на марґінесі, - одні шістки!). Особливо епатажний «подільник» з Чорнотисянської долини, обвішаний з ніг до голови цяцьками, але щомиті готовий життя покласти за віру, себто московське православ’я. 

Зароблені тяжкою працею простих гуцулів гроші вони спрямовують на просування «руськава міра», на тотальну й шалену протидію переходу громад до Київського патріархату, поширюють московські мантри про його неканонічність. Чия б мичала! На болотистій  місцині непримітного  улусу Золотої Орди, де через кілька століть постане Москва, заснована великим київським князем Юрієм Долгоруким,  ще жаби квакали, як у золотоверхому Києві урочо били дзвони! Московити підступно викрали томос, виданий Київській Митрополії Константинопольським Патріархатом,  підступом заманили київських патріархів до себе, щоб потім згноїти в Сибіру. Православна Церква в Україні, керована з Москви,  перетворилася на інструмент державної політики Російської імперії з русифікації та упокорення українського народу перед імперською владою. Вкрали нашу праісторію, нашу православну віру, проголосили себе Третім Римом і століттями патякають про неканонічність української патріархії. Брешуть, мов ті пси, і не червоніють!

А тепер про канонічність. Чи канонічно, наприклад, став київським митрополитом у 1448 році Іона, який не жив у Києві, а в Москві? До того ж він так і не отримав благословіння в Константинополі. Саме за його часів православна церква в Московії стала автокефальною – без згоди на те Вселенського й інших східних патріархатів. Наскільки канонічним було створення московського патріархату в 1589 році? Чи підпорядкування йому Київської митрополії в 1686-му? Або наскільки відповідала канонам ліквідація патріаршества в Російській імперії за часів Петра І й створення тут синодальної церкви? І чи канонічним було «відновлення» в СРСР у 1943 році московського патріархату, здійснюване з санкції Йосифа Сталіна? Або візьмемо зовсім недавні приклади. Чи відповідало канонам проведення Харківського собору УПЦ в 1992 році. і обрання на ньому київським митрополитом Володимира Сабодана, який, власне, не належав до ієрархів УПЦ і взагалі на соборі був відсутнім? (з дискурсу Петра Кралюка, проректора Острозької академії).

УПЦ (МП) для українського суспільства стала великою проблемою, що потребує вирішення. Цього грізного монстра виплодила й підживлювала сама українська влада і толерантна до всього ворожого українська спільнота (тільки в нашому гімні-славні  так ласкаво й ніжно співають про «воріженьків). Недалекоглядні й лякливі владоможці без внутрішнього національного стрижня від нашого імені незаконно, з порушенням чинного законодавства, реєстрували громади, монастирі, інші інституції УПЦ МП за 26 років незалежності України. Без жодних проблем  надавались земельні ділянки, а з державного бюджету виділялись кошти. У трансльованих провідними телеканалами хресних ходах і процесіях, що їх очолювали промосковські ієрархи, ми бачили провідних українських політиків (серед них – нинішнього Гаранта, до Печерської лаври до сповіді попервах  їздив і президент Ющенко), відомих бізнесменів, котрі щедрою рукою «золотили ручку» «канонічним» батюшкам…

А що ж наші маргінальні посполиті? У Рахівському районі жодна парафія московської орієнтації  не перейшла до Київського патріархату. Це і моя особиста поразка… Я не проти православ’я, Боже борони!  Я проти ударного передового загону фашиста Путлєра в Україні – московського патріархату. Я за поширений в усьому демократичному світі й підтриманий світовими духовними центрами канон: одна ДЕРЖАВА - одна ЦЕРКВА! 

Та де, Кремль радше увесь світ  кине в пекло ядерної війни, ніж відпустить зі своїх «братерсько-смертельних» обіймів Україну… Нині  питання поставлено у доленосній площині: або вистоїмо й переможемо московитського звіра, або згинемо як нація…

ФСБ московського патріархату повинна бути в Україні заборонена як структура, яка воює проти нашої країни. Це не церква, а спецслужба ворога, яка організовує провокації і диверсії під самим носом президента і влади. Вони допомогли анексувати Криму, благословляють бойовиків на війну на Сході, матеріально підтримували антимайдан. Які ще потрібні докази? Вони ж давно усім відомі. Ага, спільний бізнес з Росією нашій владі заважає? Якщо диверсант вбраний в рясу  – він уже не піп, а ворог, якого треба знищити!

Маю в Рахові і Ужгороді багато приятелів, які ходять до «московської» церкви, вони все розуміють, розділяють мої переконання, але вдіяти нічого не можуть і не хочуть, безсилі, залякані агресивними попами.  Я ж у рідному місті заходжу до усіх храмів, а вони до уніатів чи римо-католиків – ніколи, зась, табу, анафема! А що: і ми не ми, і я не я, кайданами міняються, Правдою торгують…

Німець скаже: «Ви моголи».

«Моголи! моголи!»

Золотого Тамерлана

Онучата голі.

Німець скаже: «Ви слав’яне».

«Слав’яне! слав’яне!»

Славних прадідів великих

Правнуки погані!

Неможливо на Закарпатті достукатись до розуму і сердець тих, хто ходить в окуповані колишні уніатські або новозбудовані московські церкви й дає гроші ефесбешникам у рясах, мимоволі несвідомо (а мо' й свідомо!) фінансує кровопролитну війну на сході, допомагає споконвічному найлютішому ворогу – фашистській Росії – вбивати наших братів і дітей. Вірники й окремі священики  не проти перейти до Київського патріархату, однак «смотрящіє», себто завербовані й керовані ФСБ агенти впливу (а це знані бізнесмени, політики, авторитетні особи) підкупом і погрозами, підступом і силою перешкоджають такому логічному і вмотивованому волевиявленню, самозречено відробляють іудині срібняки. «Нє пущать!»

До простих і щирих, однак політично малоосвічених й розгублених вірників УПЦ МП не можу мати особливих претензій, однак чому бездіє містечковий провід – млява й інертна заґумінкова  інтелігенція?  Мовчить, бо благоденствує… Одних залякали втратою роботи, інших підкупили, ще іншим щось пообіцяли, а багато хто боїться будь-яких змін, воліє нічого не читати, не чути й не знати. Злочинна бездіяльність тих, хто мав би вивести отару подалі від вовчої зграї…

Одна екзальтована рахівська вчителька української (sic!) мови з піною на роті кричала мені про неканонічність київського православ’я, а кілька  оголошень на дверях місцевого храму виключно російською мовою вперто не помічала: не може бути! В Ужгороді один з відомих громадських діячів, який претендує на роль морального авторитета, без тіні сумніву «громив» уніатів, католиків й протестантів, хоча походить з великої родини греко-католиків, але ж голоси на виборах йому, бездарному популісту й перекинчику, підкинуть тільки московські попи.

УПЦ МП все голосніше звинувачують у цинізмі й антиукраїнській позиції. Нещодавно у Запоріжжі священик відмовився відспівати померлу дитину – через те, що її охрестили у церкві Київського патріархату, який промосковські ортодокси називають «неканонічним», а ієрархів -  «розкольниками». 

Подібні речі "канонічні" роблять постійно: це й відмова від сповіді для "неканонічних" (у Почаївській лаврі питають, де хрещені,  записки українською мовою за упокій можуть не прийняти, а  на територію не пропускають, якщо ти не з їхньої церкви), небажання вінчати молодих, якщо хтось із них належить до "розкольників" (треба таким перехрещуватися), категорично заперечують  відспівувати воїнів, які загинули на Сході (а там взагалі не війна, там громадянський конфлікт!). Тепер відмовилися відспівувати дитину. Може, хоча б це сколихне ліберастичне суспільство?

Історія з жертовним немовлям дуже страшна, бо символізує україноненависницьку суть московського православ’я, що діє в Україні  під грифом «УПЦ МП» і є найефективнішою й найпідступнішою зброєю біснуватих Путлєра і Кіріла Гундяєва – куди там гібридній війні з градами і буками! Вони скрізь, заполонили увесь простір, без жодного пострілу увійшли у наші домівки й взялися насаджувати свої порядки. Українці ходять  молитися путлєру, а думають, що Богові. Не треба й масштабних військових операцій з танками й літаками: ефесбешники в рясах вже давно контролюють всю Україну через незрілі душі. І поки що - успішно.

Ми моголи, ми моголи!...

Однак як би краплена  шістка не надимала щоки й не  вважала себе Тузом, її, потерту й неодноразово використану в нечесній грі-шулерстві, неодмінно викинуть на смітник як непотріб і відпрацьований матеріал.

Чи знає про це агент «Гуцул»? Знає, але боїться, бо друга зрада стане останньою.

P.S. Я свідомо не називаю прізвищ реальних людей, які підступно протидіють духовному розкріпаченню моїх земляків. Гадаю, СБУ вже має на них відповідні досьє й невдовзі усі будуть названі поіменно. Однак чомусь мені віриться, що однієї празникової днини прийде шістка-туз до власного храму,  стане на коліна й попросить пробачення у своїх братів і сестер, зрештою, покається. Шанс такий у нього є. Бог добрий, дає кожному можливість вибору…

Олександр Масляник, Закарпаття онлайн.Блоги
09 січня 2018р.

Теги: УПЦ МП, православ'я, Путін, гуцул

Коментарі

Андрій 2018-02-28 / 21:02:01


Флуд і перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін


Автор 2018-01-22 / 07:34:45
Так це той Туз за якого Ви шановний думаєте!!! Він власник Колиби в Центрі Європи , і є рабовласником заробітчан наших на Чехах уже 25,років

Петро ****ишин 2018-01-19 / 22:20:11


Олександр, це ви часом не про того туза якому в Рахові і кажуть "ТУЗ"? Шось дуже біографія схожа. Боже храни Україну!


В. Піпаш 2018-01-15 / 23:00:08
Сашко. Згадав ще один вираз "не мечіть бісер перед свиньми". Це я щодо того, що ти пробуєш щось пояснити цьому язичнику Оросу. Дискусія є вартою тоді, якщо є хоч якась надія переконати дискутанта. І вона повинна вестися на одинаковій мові. Той же постійно матюкається і, складаєтьсявраження, постійно пяний. Тож, щоби бути на рівних мовах у "дискусії" з ним треба нецензурно лаятися та ще й напиватися перед друкуванням постів?...

Вуву 2018-01-15 / 22:53:48
А чого б не провести в області розлоге соціологічне опитуваня на конфесійну приналежність і чітко сформульовані питання на релігійну тематику ... А зробити б це могли студенти з певних навчальних закладів(у) як практичне завдання.
Гадаю було б багато цікавойі і несподіванойі інформаційі. Було б більше конкретики а не патетики.

Автор - Я. Оросу 2018-01-15 / 21:58:03
А мене мало хвилює, на чийому боці реставратор кощун. Після кількох блогів Я. Ороса я перестав читати цього автора, бо вони малопереконливі, ні про що. Жодним чином не дотичні до тих тривожних процесів, які серйозно загрожують Срібній Землі! Суцільне блазнювання небезталанної людини!
І не вчіть мене, Славку, любити Гуцульщину! Для цього краю я зробив немало й ще багато чого зроблю! Попри зміїне сичання московських гнид у гуцульських сардаках і «примкнувших» до них гайналів!

Автор - В. Піпашу 2018-01-15 / 21:43:27
Рівень полеміки мене розчарував. Тебе, гадаю, також. Гостроту порушених у памфлеті проблем намагаються «розмити», а то й підмінити зовсім плиткими малозначущими питаннями. Навішування ярликів, образи й фальсифікація моєї біографії мене не те, що не зачіпають, а смішать. Причому заховалися за ніками і псевдо й поливають мене брудом. Я відверто написав і ПІДПИСАВ своїм прізвищем те, що мене пече. У Вікіпедії і ЕСУ є мій повний життєпис. Я нічого не приховую зі свого минулого! Якщо ви впевнені у своїй правоті – відкрийте своє ім’я, НЕ БІЙТЕСЯ, бо страх вкоренився у ваші мізки. Тоді й полеміка вийде на вищий рівні. А так ви не вірите в те, що пишете. Отже, ви ніхто й звати вас ніяк. Вас нема у відкритому інформаційному просторі , тому нема потреби реагувати на ваше зміїне сичання.
Собака гавкає, а караван іде. А таки добре я дістав ту гундяєвську й промосковську нечисть! Розворушив гадючник!

Степан Крук -Я.Оросу 2018-01-15 / 21:04:00
Файно дякую!

ярослав орос 2018-01-15 / 20:47:10
Степан Крук - Ярославу Оросу 2018-01-15 / 20:39:12
Гадаю, т.з. Степане Крук на ЗО отримаєте мою відповідь.

Степан Крук - Ярославу Оросу 2018-01-15 / 20:39:12
Щось я не второпав. З одного боку Ви закликаєте "... бути сильнішими, сміливішими, енергійнішими — компенсувати покірність, століттями нав’язувану російським православ’ям", а з іншої "...не вчіте хитровзутих закарпатських гуцулів, які мастили всіх і вся любити Гуцульщину та Ісуса Христа (Як і ви сам, пане Масляник, намагаєтеся се робити). Пане Масляник, у даному разі ваше посткомуністичне блазнювання не на руку ні Небу та й Ямі...". Це дві ваші цитати, але з різних постів. То хто є блазнем???

Махатма Ганди 2018-01-15 / 19:51:09
У Бога нет религии… А еще у Бога нет канонов, пяти столпов и правила не носить цветастую одежду. Ему все равно едим ли мы яблоки до Спаса, готовим ли молоко и мясо на разных плитах и принимаем ли пищу в светлое время суток во время рамадана. Он не требует читать намаз, совершать обрезание и верить в то, что мир основан на страдании. Ему не нужен наш двухнедельный пост, постное лицо и вырезанная дыра в районе сердца в знак скорби за усопшими. Все это придумали сами люди: слепили богов, нарисовали иконы и нанесли на белый камень орнаменты. Столетиями вели религиозные войны, уничтожали рыжеволосых женщин и тех, кто думал иначе. Написали сотни книг, разработали тысячи правил и ограничений. Осудили всех, кто не выполняет «Миквэ», не молится за умерших, на манер протестантов и не признает литургии. И ничего за 2000 лет не изменилось. Мы изучили языки, пользуемся интернетом, разработали умные палочки для еды и храним пуповинную кровь, но продолжаем убивать, грабить, врать и ненавидеть, невзирая на Иисуса, Кришну, Мухаммеда и Будду. Мы ссоримся на улицах и в вагонах метро. Имеем сотни врагов и половину друга. Играем в прятки и подделываем голоса. Носим маски и искусственные клапаны. И напрочь забыли, для чего живем, дышим и сцеживаем молоко. И даже не догадываемся, что пришли на эту Землю с одной единственной задачей – обрести счастье!

В. Піпаш 2018-01-15 / 19:37:19
Сашкові Маслянику.
Є такий давньримський вираз : "Юпітере! Якщо ти сердишся (себто і лаєшся - В. П.) - значить ти не правий!". Але, друже, се не стосується кагебістів, які тут теж розгавкалися (нині вони єеесбешниками, московськими попами (під прикриттям) "русинами" тощо). Метод, друже, у кагебістів, не змінився - це навішування асурдних ярликів, від яких згадується старий єврейський анекдрод; "У Мойші - донька простітутка. І всі, гаряче діляться "новиною"! І, даремно, бідолашний Мойша намагається виправдватися: не є його донька простітуткою, бо у нього просто-напросто нема доньок, лише - сини."
Анекдод, анекдодом, але у КГБ був завжди (а тепер ФСБ Раші) саме цей метод. "нагадую"що "шили" і потім "судили" , В. Чорновола?:За правду?, За Україну?. Ні, "пришили" ізнасілованіє", що було повним абсурдом. Такщо, Сашку "радій" - ше феесбешно-гундяївські боти (московькі попи, за сумісництвом), ще такого звинувачкння тобі, ні мені, ні моєму старому батькові "Ще" не "пришили"...

до ороса 2018-01-15 / 19:07:37
так всіх мастять що не мають жодної ідентичності продали б рідну матір ні мови ні держави ні церкви подивіться на себе збоку

ярослав орос 2018-01-15 / 18:58:40
До Олександра Масляника.
Тілько кілька слів. Сашко, якщо ідете в люди -- будьте з ними. Я вже се пройшов. Друге, ніколи зі Львова не вчіте хитровзутих закарпатських гуцулів, які мастили всіх і вся любити Гуцульщину та Ісуса Христа (Як і ви сам, пане Масляник, намагаєтеся се робити). Пане Масляник, у даному разі ваше посткомуністичне блазнювання не на руку ні Небу та й Ямі, на що чекає нас усіх.
Отже, в даному разі я на боці закарпатських бандитів, бо їх майже поголовно підтримують рахівські гуцули. Й гайналії також!
Що тута не так?..........................

Степан Крук 2018-01-15 / 11:06:51
МП без ПМ не МП!!!

В. Піпаш 2018-01-15 / 10:52:17
І як ФСБшна агентура загарчала. Бо наступили їй на хвіст, викрили її антдержавну, слуг Путіна суть.. Боїться! От і добре, що боїться. Хай гарчить.

Степан Крук 2018-01-15 / 10:44:27
Шановні опоненти! Щось не розумію ваших зауважень, щодо міжконфесійної ворожнечі, котра ніби присутня в публікації. Йдеться тільки про притензії, щодо керівництва та підпорядкування українського православя. Бо чи є українська православна церква українською, коли нею править московський патріархат? І як розцінити вчорашню заяву Путіна, що ідеологія РПЦ МП є спорідненою з ідеологією комунізма? Ми ж бачимо, що московський патріархат є дуже заполітизований. А воно нам треба в Україні?

444 2018-01-15 / 10:30:31


кремлівські пси стають ерудованішими але це не змінює їхньої рабської і зрадливої постави, Югославія розпалася бо була побудована за таким самим принципом як і совєтський союз на брехні і крові, а серби не менші імперіалісти аніж росіяни то ніхто ви є панове які стали адептами сталінського гібриду



Коментар коментатора, до котрого ви апелюєте, видалено.Адмін


Сослуживець 2018-01-15 / 07:22:40


Анонімне хамство, брудні плітки і спроби "дискусії" із закритим обличчям видаляються як такі, що порушують правила коментування. Коментар видалено. Адмін


444 2018-01-14 / 20:54:24
п. Олександре велике спасибі за таку цікаву статтю! Закарпаття у великій біді, немає ні одного регіону який був би так тотально скалічений цією диявольською силою якою є сталінське православя, мусить наша інтелігенція проснутися і бити у всі дзвони щоб відкрити народові очі бо не можливо дивитися на цю жалюгідну реальність

/ 22Переворот у Рахові
/ 4Буде, браті, во́йна…
/ 36Ще раз про SUI JURIS
/ 14Стодола у центрі Європи
/ 29SUI JURIS: Рана у серці церкви
/ 7Діловецький вузлик
/ 8Нескорені верховини Карпатської України
/ 6Гуцульське Повстання
/ 8Бандера у Рахові
/ 10Життя після томосу
/ 7Між фейками і флудами
/ 8Як офіційний Ужгород гуцулами злегковажив
/ 10Довбушева юшка на ватрі безпам’ятства
/ 16Тривожать серце Рахів і Львів
/ 5Плаче Гуцулія. Сумує Україна
/ 9У Рахові – 15 храмів і жодного басейну!
/ 54Чи впустять Бандеру на Закарпаття?
/ 6Рахів. Місто без музею
/ 3Юліан Головінський: Воїн і Месник
/ 3В обороні рідного слова
/ 1Бухарестські зустрічі
/ 4Буковина, яку ми не втратили
/ 11Каталонізація Закарпаття по-мадярськи
/ 10Нам потрібні наші національні герої, а не призначені в Кремлі перекинчики й манкурти!
Виноград з Чендеєвого саду
» Всі записи