Російський сон Ужгородського національного університету

У нинішній російській агресії проти України частково винні і ми самі. Бо за чвертьстоліття так і не зуміли відірватися від імперської пуповини. Красномовний приклад – найзахідніший університет України. На філологічному факультеті Ужгородського національного університету із шести кафедр – дві російські. Є кафедра російської мови і окремо – кафедра російської літератури. Чим зумовлена така потреба, сказати важко, адже в цілій області працює лише три школи з російською мовою навчання (усього загальноосвітніх шкіл понад шістсот).

Російський сон Ужгородського національного університету

Я проглянув ситуацію в інших університетах і був вражений. Бо, виявляється, такого неймовірного русофільства більше ніде нема. Мовчу вже про Західну Україну, але російських кафедр нема вже навіть на Лівобережній Україні – в університетах Полтави, Сум, Чернігова, Херсона, Миколаєва. Там якщо й готують фахівців з російської мови, то на кафедрах слов’янських чи зарубіжних мов. Більше того, навіть Одеський національний університет імені Мечникова має одну-єдину кафедру російської філології (і це в російськомовній Одесі!) Зате на Закарпатті, де менше 3% російськомовних, є дві повноцінні кафедри. Стільки ж, крім Ужгородського, має тільки Харківський та Київський національні університети. Але для порівняння – в інституті філології в Києві 2 російські кафедри припадають на 13 інших, в тому числі, й вельми екзотичних мов.

У чому причина такого парадоксу з Ужгородським університетом? Просто тут час зупинився і все залишилося, як за СРСР, коли російську мову мусили вивчати всі студенти? 

Надворі – російсько-українська війна, наші хлопці щодня гинуть від російських куль, в УжНУ скорочують державні місця для українських філологів, богемістів, яких украй не вистачає Україні, а кількість російських філологів залишають незмінною, хоча чимало університетів взагалі повідмовлялися від цієї спеціалізації через відсутність потреби.

Може, в УжНУ не дружать з математикою? Візьмемо, до прикладу, стаціонар. На понад 600 закарпатських шкіл, де викладають українську мову, тут замовляють щороку понад 40 фахівців із української мови, а для трьох російських шкіл – 7. Якась дуже дивна пропорція. На 15 шкіл виходить один україніст, на одну російську школу два-три русисти щороку. Для чого? Яка в цьому потреба?

Чому не розвивати такі перспективні напрямки, які є унікальними для найзахіднішої області – та ж словакістика, богемістика?

Проблема полягає в тому, що російські кафедри забезпечили собі надійні тили. Завкафедрою російської мови Тамара Суран вже тривалий час очолює профспілку університету, а, значить, має додаткові важелі впливу. Чомусь тільки для русистів домоглися додаткової кваліфікації ще й викладача світової літератури. Начебто випускникам української чи словацької філології така можливість додаткового працевлаштування чи заробітку у наші важкі часи не потрібна. Чи й тут «русские» мають бути першими серед рівних?

Свідомо й тримають державне замовлення на непомірно високому щодо реальних потреб рівні, знаючи, що дітям із малозабезпечених родин просто нікуди буде дітися. І між платною україністикою і безкоштовною русистикою – вони змушені обирати останню.

Вигадуються будь-які приводи, аби показати необхідність збереження двох російських кафедр в найдальшому від Росії регіоні. Аби нагнати необхідні години, викладачі беруться читати предмети, які не мають жодного стосунку до русистики. При цьому, російський статус кафедр залишається незмінним.

Але якби це торкалося тільки абстрактного викладання. Насправді «п’ята колона» не береться з повітря. Викладачем кафедри російської мови значиться Михайло Капраль, один зі найпомітніших діячів так званого русинського руху, який, до слова, мешкає в Угорщині. Навіть в офіційних документах кафедри російської мови він працює над розвитком «русинської мови». Ось так: не більше і не менше! Колеги з українських кафедр, які на закарпатських діалектах зуби з’їли, заперечують цю сепаратистську вигадку, а русисти її розвивають на практиці. Аякже, все в руслі Кремля! Недарма вождями «русинського» руху на Закарпатті стали випускники саме російської філології УжНУ – Юрій Чорі чи Валерій Падяк.

Агресія Путіна просто не залишає нам шансу для пустопорожньої балаканини. Ворожа система самовідтворюється, якщо її не виривати з корінням. Абсолютна більшість тутешніх викладачів російських кафедр пенсійного віку. Скорочення російськості у найзахіднішому університеті мало відбутися ще 20 років тому, коли зникла потреба у стількох фахівцях російської мови.

Тепер це питання не те, що дозріло, а вже давно перезріло. Ужгородський національний має стати в рівень з іншими українськими університетами, а не продовжувати летаргічну сплячку, яка триває вже чверть століття. 

P.S. Як повідомляє офіційний сайт Закарпатської обласної організації проспілки працівників освіти і науки України, поштова скринька профкому працівників Ужгородського національного університету, очолюваного Тамарою Суран, називається russian_society@ukr.net. Ось таке «російське суспільство» і розбудовують в УжНУ.

Радіо Свобода

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
07 квітня 2015р.

Теги: сон, УжНУ

Коментарі

**** 2015-04-19 / 21:31:46
Вибрали їх їхні дядьки начальники! Колективи тут недочого! А жіночки з ЗакДу, вони в УжНУ точно не потрібні,а їх як піску!

**** 2015-04-19 / 21:26:27
Верніть 200 гривень за проект на новобудову .Історія дуже сумна!

Ален Панов 2015-04-18 / 12:53:22


Хамство і тролінг. Жодної суті, тільки образи на адресу автора і коментаторів. Коментар видалено. Адмін


до "Ужну" 2015-04-18 / 07:23:00
От "заказуху" ви якраз і написали, не заперечивши жодної тези зі статті. Профспілкові збори з відкритим голосуванням -- це була суцільна комедія в стилі брєжнєвського застою. Це така підтримки дами, що обіймає кілька посад в УжНУ одночасно, всюди отримаючи платню, коли чимало викладаів працює не на повну ставку.

Так чому в УжНУ мають бути дві російські кафедри? Де відповідь на головне питання статті? Кому вони потрібні в Ужгороді, якщо їх позакривали у більшості університетів України?

Ми що -- останній притулок "русского міра" в Україні? Де очі у Смоланки? Чи він теж -- вірний путінець?

УжНУ 2015-04-16 / 08:09:49
Фу, як тут мерзотно, особливо в коментах. Стаття О.Гавроша нагадує тезу "бий своїх, щоб чужі боялися". Яка Суранка агентка путіна, дівка з Іршавщини, не сміши, Сашо. Матеріал нагадує "заказуху", бо серед студентів і викладачів у Тамари Суран дуже добра репутація. Мене профкомівські справи мало цікавлять, але, в порівнянні з покійним Гамом, попередником Суран, нинішній профком навіть дуже дієвий. Здається, що є нові претенденти, а тому й зроблена ця штучна дискусія. А тим, хто кричить про "русскоязичних", раджу пригадати очі сотень російськомовних українців, які залишилися без рук і без ніг на східному фронті. Не треба підігрувати регіоналам і росії, щоб знову випливла тема про переслідування російськомовних. А в кінці-кінців, справжня російська культура не має нічого спільного з нинішніми кремлівськими урядовцями. Українці не можуть уподібнюватися московському дикунству.

Ужгород 2015-04-15 / 07:37:32
На жаль,Суран вчора переобрали, що свідчить, в якій глибокій кризі знаходиться УжНУ. Таким університетом доводиться соромитися, а не пишатися. При таких діях керівництва (чи бездіяльності?) кредит довіри до Смоланки швидко випарується.

Для профф 2015-04-14 / 21:12:27
Суран точно агентка Путіна, бо ходить в будьонівці з рацією, а ззаду волочиться парашут.

профф 2015-04-11 / 16:57:00
Суран представниця Путіна на Закарпатті. Ректор має на виборах подякувати їй за багаторічну роботу, подарувати квіти і попрощатися з нею. Інакше це буде підтримка агресора

Профкомівець 2015-04-10 / 19:46:12
Подали заяви ще двоє людей! Але це нічого не дасть!

Профкомівцю 2015-04-10 / 17:17:37
А що, більше нема кандидатур? Усе в найкращих комсомольсько комуністичних традиціях?

Профкомівець! 2015-04-10 / 15:49:11
Бюджет профкому майже мільйон + дотації з обласного та цетрального! Сама пані Суран за тиждень до виборів вивела зі складу трудового колективу на звітно-виборну конференцію людей, які теоретично не проголосували б за неї і поставила своїх! Про що мова? А у вівторок сам ректор та його свита будуть хвалити її та агітувати за неї! Це не демократія, а дєрьмократія!

3420 2015-04-10 / 13:19:28
Суран дорогою не поступиться, сама змете будь кого на своєму шляху. Якщо колектив має таку голову профспілки, значить цього лише заслуговує. Ще 5 років пожирання членських внесків і ніякого толку

За оновлення! 2015-04-10 / 07:30:39
Кажуть, що профспілковий бюджет УжНУ сягає півмільйона гривень. А Сурман на голову профспілки буде обиратися вже в четвертий раз. Всі наші біди від того, що старі кадри, які вміють працювати ліктями, більше нічого не вміють. Дорогу молодим! Якщо УжНу хоче розвиватися, то мусить оновлюватися.

ярослав орос 2015-04-09 / 23:55:49
сашко гаврош поволі, хоч попри закарпатську свідомість, таки поволі рухається до небесної мети... вельми поволі... можливо, саш. гаврош таки відмовиться від грошовитого словака-попика та й закохається нарешті в сувору українську реальність...
до слова, тута ніхто не платить!
сашуня...

Якщо Смоланка 2015-04-08 / 21:50:08
Якщо Смоланка мисляча людина, то він має сказати пані Суран, що прийшов час скласти повноваження. Бо дії пана рехтора очікують на новий бунт в УжНУ.

проффком 2015-04-08 / 19:01:26
А ще поцікавтеся фінансовими справами профкому УжНУ і будівництвом будинку біля 5 гуртожитку, де мали бути дешевші квартири для викладачів.

P.S. 2015-04-08 / 17:32:03
Михаил Капраль - тепер великий чоловік!
Викладання в УжДУ для нього - мізерія.
Див.:
http://www.rusyn.hu/files/Ruszin%20Vilag%20marc-apr%202014.pdf
або ширше:
http://www.rusyn.hu/hu/galeria/ruszin-vilag

Бо у Мадярщині він з минулого року "отвічателный" редактор русинського журналу Русинськый Світ • Ruszin Világ та директор русинського дослідного інституту - intézmény vezetője dr. Káprály Mihály a
Ruszin Kutatóintézet:
Выдає:
Вседержавноє Русинськоє Самосправованя
Отвічателный выдаватель: Віра Ґіріц
Члены редакциії:
Др. Михаил Капраль - отвічателный редактор
Янош Мигаль Соноцкі - главный редактор
Андрій Манайло - умілськый редактор
Ґабріела Ґіріц - редактор
Ірина Скиба - секретарь
Адрес редакції:
1147 Будапешт, улиця Дёрмот 85/б.
Тел./Факс: (06-1) 468-2636
Е-маіл: ruszin.onkormanyzat@gmail.com
http://ruszin.com
Друк: AMG experts Bt.
При передрукови посилати ся на “Русинськый Свit"
Az új intézmény vezetője dr. Káprály Mihály a
Ruszin Kutatóintézet munkatársai nevében köszönetet
mondott a vendégeknek azért, hogy ebben a
magyarországi ruszin közösség számára örömteljes
pillanatban jelenlétükkel támogatták népünket, és szép,
szimbolikus gesztust lát abban, hogy az újonnan
létrehozott tudományos intézmény megteremtői és
kurátorai között ismét jelen van a híres Kozma család
képviselője. A ruszinok hálával adóznak a Kárpátaljai
terület régens-biztosának, az ismert Kozma Miklós
vitéznek azért, hogy 1942-ben megalapította az abban
az időben legsikeresebben működő ruszin tudományos
intézményt, a Kárpátaljai Tudományos Társaságot (a
Ruszin Nemzeti Tudományos Akadémia elődjét), és
remélik, hogy dr. Kozma Gábor vezetése alatt az új
intézmény, gyümölcsöző, áldásos tevékenységet fog
folytatni népe javára.

НАСТЯ 2015-04-08 / 11:56:51
Берут хабарі як брали. від мої доньки на 5 курсі просят 500 доларів якщо хоче закінчити вуз. поздравляю.

До Ужгород 2015-04-08 / 11:19:31
А що може сказати та зробити Смоланка та його свита, які регулярно отримують відкати з членських зносів від голови профкому Суран Т.І.?

Ужгород 2015-04-08 / 07:23:54
Ситуація з російськими кафедрами -- це елементарний тест для УжНУ. Якщо нічого не зміниться, значить Ужгородський університет безнадійно відстав від сучасного світу і вкінець морально здеградував. Якщо ректор Смоланка не виправить цю ідіотичну ситуацію, то й він виявиться безхребетним плазуном, який нічого не вартує на посаді керівника.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи