Закарпатські угорці. Неможлива автономія

Передвиборний травень на Закарпатті видався значно спокійнішим за інші регіони України. І якби не заява прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про потребу автономій для угорців у суміжних з нею країнах, то область взагалі би не з’явилася в перших рядках інформаційних потоків.

Закарпатські угорці. Неможлива автономія

Для аналітиків заява угорської влади не є несподіванкою. Угорці давно і безуспішно вимагають автономій у Словаччині чи Румунії, але там на це ніяк не реагують, хоча в останній, наприклад, мешкає півтори мільйона угорців. Ба більше, після ухвалення закону про подвійне громадянство в Угорщині, Братислава ухвалила свій контрзакон, за яким той, хто набуває чуже громадянство автоматично, втрачає словацьке. Внаслідок – таких бажаючих виявилося лише кілька сотень із півмільйона словацьких угорців. На угорську автономію в Сербії також нема жодних сподівань, хоча там мешкає до 300 тисяч угорців.
 
Одна Україна з найменшою угорською діаспорою (150 тисяч) реально стала розглядатися Будапештом як можливий успішний проект угорської автономії. В нинішній нашій важкій ситуації це не може вважатися інакше як недружній крок Будапешта. Адже українські угорці мають чи не найкраще задоволення своїх національних прав порівняно з іншими сусідами.
 
Згодом МЗС Угорщини спробувало пом’якшити слова Орбана, мовляв, про автономію не йшлося, це перекладач перекрутив і таке інше. Однак це питання неодноразово порушувалося радикальними угорськими організаціями і неодноразово на нього давалася відповідь, що «угорська автономія» – це порожнє гасло, яке ніякої реальної користі не принесе, окрім напруження національних стосунків у краї. Це видно, хоча б по тому обуренню, яке вже викликала заява Будапешта серед закарпатців.
 
Угорці Закарпаття мешкають вузькою 15-20 кілометровою смугою вздовж кордону з Угорщиною, яка тягнеться через чотири райони області. Тільки в одному з них, у Берегівському, вони мають більшість. Але проблема в тому, що тут мешкає менше половини закарпатських угорців (навіть із Береговом – усього 62 тисячі зі 150). Більша частина їх живе локально в Ужгородському, Виноградівському, Мукачівському, Хустському, Тячівському районах. Угорські громади мешкають навіть у закарпатській Гуцульщині – в Рахові та Ясінях.
 
Таким чином примарна автономія Берегівського району залишає більшість закарпатських угорців поза її територією. (Мовчимо, що в самому місті Берегові угорці вже в меншості – 48%). Якщо ж утворювати автономну одиницю із вузької смуги в 15-20 кілометрів вздовж стокілометрового кордону, то це не має ніякої ні економічної, ні адміністративної доцільності. Тоді треба перекроювати всю карту Закарпаття. Відрізати третину Ужгородщини, четвертину Мукачівщини, четвертину Виноградівщини, що порушує весь усталений і традиційний спосіб життя в краї. Закарпаття на це ніколи не погодиться.
 
До того ж, третина (!) закарпатських угорців живе у змішаних населених пунктах, причому здебільшого – вони там у меншості. Наприклад, в Ужгороді та навколишніх селах, Мукачеві, Чопі, Виноградові, Хусті, Тячеві, Солотвині, Сваляві. Тобто кожен третій угорець мешкає разом з українцями! То про яку національну автономію може тоді вестися мова?
 
Який сенс взагалі говорити про автономію Берегівського району, якщо більшість угорців живе поза ним? До того ж це підриває всю архітектоніку нинішньої України. Чому тоді автономію не можуть мати румуни, молдавани, болгари? Останніх в Одеській області проживає стільки, скільки й угорців на Закарпатті – 150 тисяч. Але чи дасть це хоч якийсь позитив, окрім політичного і національного протистояння? Адже українці вкрай негативно ставлять до цієї затії, а їх у тому ж Берегівському районі – четвертина. Тут чимало сіл із переважно українським населенням.
 
Для Угорщини така автономія – це перший крок з утілення свого невиліковного історичного комплексу «збирання земель». Однак для України – це потенційне вогнище напруги, котре, як бачимо по Криму і Донбасу, ні чого доброго не приносить. В тому числі, й місцевим мешканцям, заради яких ці прожекти буцімто здійснюються.

Радіо "Свобода"

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
17 травня 2014р.

Теги: Орбан, Угорщина, автономія

Коментарі

vovk 2014-06-04 / 19:21:06
Banan jim v sraku,a ne avtonomiju! Chaj za Uralom u Putlera poprosjat trochy terytoriji i tam ,na svojij istorychnij Batjkivscyni robljat avtonomiji,chanstva,carstva, imperii itd! Suky madjarsjki! Vyrishyly pid putlerosjkyj bespredel i sobi urvaty trochy! CHER VAM!!!!

Ужгород 2014-06-04 / 07:30:40
Так, ВоєводинА (а не ВоєводинО) має статус автономії ще з часів Югославії, нині -- цей статус дуже ілюзорний, але це не угорська автономія, про що й зазначає автор статті.

Для Гавроша 2014-05-23 / 05:49:57
У Сербії Воєводино має вже давно статус автономії:
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D1%94%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0
Неговорячи про нас українців в Угорщині, ми також отримали "автономію", хоча проживаємо по всій Угорщині, і маємо своє місцеве самоврядування,і не тільки місцеві, але створили і республіканську, тепер вже і дупутата маємо у парламенті Угорщини, і отримуємо мільйони форинтів від угорської держави для розвитку нашаї української культури.

Ужгородець 2014-05-21 / 21:52:36
Про ніяку автономію не може іти навіть мова.

Attila 2014-05-19 / 23:18:09
да, ісе Гаврош буде рішати чи можливо чи нет

vadim 2014-05-17 / 21:52:55
Повідомити про всіх хабарників можна тут http://habaram.net
розповсюджуйте .

Шановні громадяни України!
Скажемо «Стоп Корупції та Несправедливості»
Напишіть та надайте дані про чиновника-корупціонера чи будь - який інший факт порушення прав людини у Вашому рідному селі чи місті, об'єднуйтесь заради досягнення спільної мети-справедливої, прозорої, демократичної країни.
Ти - громадянин України, Ти гідний чесного та демократичного суспільства, яке на даний час знаходиться в жахливому корумпованому стані, лише об'єднавшись суспільство зможе гідно протистояти корумпованим органам влади, які зі своєї сторони повинні сприяти розвитку суспільства, а чиновники - корупціонери діють виключно в своїх власних інтересах.
Якщо, ТИ не байдужий до майбутнього своєї країни і бажаєш захищати свої інтереси та інтереси своїх близьких:
Винеси на загальне обговорення корупційну діяльність свого населеного пункту!
Ссылка www.habaram.net

1234 2014-05-17 / 19:14:21
Pan Gavrosch! Proshu vas, napishity: chomu ukrajinci bojatysja vid autonomiju? V krajinah, de otrimali nacmenshini bilys prava, poki ne bula revoljucija, i ne rozpali, ljugyi zhivuty mirno. Chomu zaraz taka vazhka situacija v Ukrajini? Tomu scho ukrajinci ne rozumijuty i ne hochuty pochuti nacmenshin. Vy hotyitye ukrajinsku Ukrajinu, ale ce mrija.

земляк 2014-05-17 / 17:06:15
План путіноїдів по ослабленню України - в дії!

При цьому, очевидно, що сучасна Росія, міжнародні відносини будує на залякуванні, на військовій сила, на торгових війнах, на економічних шантажах та на банальному підкупі європейських політиків...

Єдиний позитив із кризи в Україні - тільки тепер чітко видно: хто нам ворог а хто - друг!


Олександр Гаврош
Публікації:
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
/ 3Політичні підсумки 2021 року на Закарпатті
» Всі записи