Хто може озвучувати голос Майдану?- ІІ

(на продовження теми «Хто може озвучувати голос Майдану?»)

Як згадувалося у попередній статті, створення Закарпатського осередку об’єднання «Майдан» було започатковано ще 27 грудня минулого року. Незабаром місцеві осередки виникли майже у всіх містах та селах Закарпаття. 10 лютого у приміщенні Народного Дому «Просвіти» в Ужгороді відбулася за суттю об’єднавча конференція та утворено єдину обласну організацію – Закарпатське обласне об’єднання «Майдан» («Закарпатський обласний «Майдан»).

Наразі, це є достатньо актуальним, позаяк, після повалення режиму Януковича з’явилося аж занадто багато осіб, які навперемінки не лише заявляють, що вони були суперактивними майданівцями, хоч насправді до Майдану не мали жодного стосунку (хіба що у ранзі тітушок), але і пробують «керувати», «люструвати», карати та претендують за свої міфічні заслуги зайняти керівні посади (помовчимо вже про фаховість) у органах влади.

Як тут не згадати відомий вислів: «Революцію задумують ідеалісти, здійснюють фанатики, а користуються її результатами» - пройдисвіти!». Не хотілося б, щоб і на цей раз він виявився правдивим.

Для справедливості, але і на жаль, слід відмітити, що взаємопоборювання має місце і серед тих, хто таки приймав участь, у більшій чи меншій мірі (як вагомий «аргумент» можна почути і таке: «я ж заслужив, бо відвіз до Києва, на Майдан цілу свиню!») у революції Гідності (от тільки вже за гідність тепер уже дехто і забуває?).

Відбуваються, навіть не те що конкуренція, а найсправжнісінькі міжусобиці між різними особами та групами. Їх є іноді по кілька не лише у районах, а то і у селах. І всі апелюють, що саме вони є справжнім «голосом Майдану». Це вже не лише «отаманщина», а натуральна «махновщина» - пріснопам’ятні нам з історії, позаяк завжди приводили до національних поразок.

Тож абсолютно актуальним залишається єднання справжніх майданівців та патріотів з метою координації та спільних дій у єдину обласну організацію.

Не зважаючи на перешкоди та суперечності, справа таки рухається. 15 березня у актовій залі Хустської ЗОШ № 1 (у якій відбулося 75 років перед тим засідання Сойму Карпатської України), пройшло засідання обласної ради Закарпатського Майдану. А 21 березня – і наступне.

Одним із важливих питань, що розглядалися, була взаємодія і координація діяльності районних та міських рад Майданів, народних рад та громадських організацій. Всі вони запрошуються до співпраці, включно до приєднання до Закарпатського обласного  об’єднання Майдан та обрання їх представників до складу його ради.

Прийнято рішення і про утворення сайту організації.

Грунтуючись на тому, що  рішенням сесії Закарпатської обласної ради від 7 березня «Регламент роботи Закарпатської обласної народної громадської ради» було затверджено (а складається вона із членів Закарпатського обласного об’єднання «Майдан»), було створено і Обласний люстраційний комітет та ухвалено його положення (буде опубліковано на сайті організації).

Позаяк, згідно із п. 6 «Регламенту», підведення підсумків люстрації слід проводити на громадських слуханнях, було вирішено терміново розробити проект рішення про такі слухання та подати його на затвердження Закарпатській обласній раді.

А голові Закарпатської обласної адміністрації В. Лунченку, у цьому ж зв’язку, направлено листа із пропозицією подавати дані про кандидатів на посади керівників районних та управлінь обласної державних адміністрацій для перевірки їх відповідності вимогам пп. 3-4 Положення про Люстраційний комітет Закарпатської області.

 

Регламент

роботи  Закарпатської обласної народної громадської ради

(затверджено на 18 сесії ІІ засідання 18 сесії (07.03.2014) Закарпатської обласної ради)

І.Загальні засади

1. Закарпатська обласна народна громадська рада (далі – ЗОНГР) є колегіальним представницьким органом, утвореним в умовах української національної революції, усунення від влади у області структур режиму Януковича, на основі права народу України на самовизначення, безпосереднє здійснення влади у відповідності до ст. 5 і розділу ІХ Конституції України, ухвалами обласних народних віч Закарпаття від 27 та 28 січня 2014 р.

2. ЗОНГР є консультативним органом Закарпатської обласної ради, керується Конституцією та законодавством України, правом українського народу на безпосереднє здійснення влади, рішенням Закарпатського майдану та рішенням Народної ради України – колегіального органу, уповноваженого представляти інтереси народу України у відповідності із правом наданим йому Всенародними зборами громадян, які відбулися у м. Києві на майдані Незалежності 19 січня 2014 р. і діє на підставі цього регламенту.

3.     Чисельність ЗОНГР 25 осіб, складається із членів Ради Закарпатського обласного Майдану, обраних на народних майданівських вічах, включає представників обласних організацій політичних партій, громадських організацій, спілок, активістів, а також по одному представнику, делегованому Майданами адміністративних одиниць області.

ІІ. Повноваження ради

1. Здійснює моніторинг діяльності Закарпатської обласної ради, зокрема проектів її рішень, громадський контроль за діяльності підрозділів та підприємств ради.

2. Члени ЗОНГР приймають участь у роботі депутатських комісій обласної ради, мають право на ознайомлення із документами обласної ради.

3. За підсумками моніторингу ЗОНГР ухвалює оціночні рішення, подає рекомендації. Рекомендації ЗОНГР, за які проголосували не менше 2/3 її загального складу є визначальними для депутатської групи «Народна рада». Ті, за які проголосувала понад половина ради, але менше 2/3 її членів мають рекомендаційний характер.

4. Ухвалення рішень відбувається на засіданнях ЗОНГР, які зазвичай відбуваються у приміщенні обласної ради. Засідання, за окремими випадками, проходять гласно, відкрито.

5. Рада організовує громадські слухання для обговорення кандидатур на керівні посади у органах державної влади та місцевого самоврядування, за їх результатами вносить пропозиції.

6. До прийняття рішень на загальнодержавному рівні (маю на увазі загальнодержавний нормативний акт – Закон України чи інше, який скоординує процес на загальнодержавному рівні – прим. Авт.) Рада ініціює та координує процес підготовки люстрації керівників та посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування. Робота із люстрації відбувається гласно, прийняття рішень за її підсумками відбувається на громадських слуханнях.

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
22 березня 2014р.

Теги:

Коментарі

БАМчик 2014-03-25 / 08:20:25
нас чекає або чергове розчарування, або Всезмітаючий Майдан -2

БАМчик 2014-03-25 / 08:15:50
настоящих Майданівців обмаль.
Тому й брак кадрів. А примазанників дійсно хоч греблю гати.

БАМчик 2014-03-25 / 08:10:35
голос Майдану п. Володимир владі не потрібен. Досить глянути на кадрову політику "губернатора".

МИХАЙЛО ДО ММММ 2014-03-23 / 18:03:56
А ЯК ТОДІ НЕ ДОПУСТИТИ ДО ВЛАДИ НЕМОРАЛЬНИХ ЛЮДЕЙ, АБО "ВИГНАТИ" ЗЛОЧИНЦІВ ІЗ ВЛАДИ?

ММММ 2014-03-22 / 22:56:49
Ідея люстрації з самого початку несла подвійні стандарти. Ангела Меркель працювала в "кривавому тоталітарному" уряді соціалістичної НДР, і стала... головою ФРН.
Дивно, що існують в світі лохи, які вірять в люстрацію і пишуть подібні статті.

Дідик р. 2014-03-22 / 21:57:07
Все добре зрозуміло тепер. Потрібно всім активістам пряцювати разом і не сперечатися. РОБОТИ ВИСТАЧИТЬ ВСІМ .ТИМ ПАЧЕ, ЩО ВСЕ ЦЕ НА ГРОМАДСЬКИХ ЗАСАДАХ І КРІМ ВОРОГІВ НІЧОГО СОБІ ХЛОПЦІ НЕ НАЖИВЕТЕ.


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
» Всі записи