Хто може озвучувати голос Майдану?

Хто може озвучувати голос Майдану?

Пишу цю статтю, як співорганізатор та ведучий, автор резолюції першого народного віча – Майдану який відбувся 24 листопада 2013  (див: http://zakarpattya.net.ua/News/116808-Prosvita-imeni-Shevchenka-uzakonyla-nedilnyi-IEvroMaidan-v-Uzhhorodi  , http://zakarpattya.net.ua/News/116870-Uzhhorod-IEvropeiske-bezvladdia , http://zakarpattya.net.ua/News/116943-Prosvita-znovu-ofitsiino-spovistyla-vladu-pro-chetverhovyi-IEvroMaidan-v-Uzhhorodi ), р. та більшості наступних народних віч – Майданів у м. Ужгороді.

Змушений зауважувати це, бо знаю, як достатньо важко було спочатку – скликати людей (ще достатньо байдужих, а то й наляканих), організовувати роботу, забезпечити озвученням, забезпечити конструктив, зняти розбіжності, не дати розігнати зібрання, спровокувати тощо. Важливою була робота із мобілізації людей як на закарпатські майдани, так і до Києва, доведення Правди до мешканців міст і сіл, започаткування та дій АвтоМайдану.

Серед перших ініціаторів та тих, що сприяли, із більшою чи меншою участю, були Володимир Феськов, Юлія Дуб, Василь Маняк (допомагав із озвученням), Надія Ваць, Олег Куцин, Павло Зуєв (надав озвучення від НРУ для першого мітингу), Ростислав Буланов, Іван Габор, Олег Диба (інформаційне забезпечення через сайт Закарпаття онлайн), Олександр Волосянський, Павло Гомонай  (даруйте, якщо не всіх назвав) котрі представляли як організовані структури, зокрема ВО «Свобода», НРУ, ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, «Громадянський Конвент» так і просто були громадськими активістами, у т. ч. – студентськими. У кожного є більший чи менший організаційний, особистий, ресурсний чи інформаційний внесок.

Із організацією стаціонарного Табору Майдану перед будинком Народної Ради в Ужгороді (тобто там, де була облдержадміністрація), основний тягар його утримання (передусім людські, а також матеріальні ресурси) організаційно здійснювала обласна організація ВО «Свобода» (підкреслюю, що я не є членом цієї партії, але факт залишається фактом). Достатньо значне сприяння із організованих структур надавали також – Народний Рух України, «Просвіта» ім. Т. Шевченка, частково УДАР, «афганці», можливо (?) і інші. Деякі партії та організації того, що обіцяли – не виконали. Зміг триматися Табір завдяки значній підтримці (коштами, продуктами, будівельними матеріалами тощо, транспортними послугами) простих, пересічних громадян та підприємців (часто – таємно, не афішовано).

Зауважую це тому, що наразі, після падіння режиму Януковича виявляється «від імені Майдану Закарпаття» виступають люди, які жодного відношення до нього не мали. Біда у тому, що низка їх виступів, а що, ще гірше – «вимог!» мають не лишень демагогічний, а часто і деструктивний характер. Ну та хай би вони повідомляли, що виступають особисто від себе, однак чомусь це подається, як озвучення «вимог Закарпатського Майдану».

Ще гірше, коли привласнюють собі таке із цілком усвідомленою метою організовані структури – приміром, кілька день тому група осіб, які є представниками клану С. Ратушняка, що до останніх днів підтримував Ледиду, організовував на його підтримку тітушок, забагли привласнити виняткове право на проведення люстрації в Закарпатті (зокрема: http://zakarpattya.net.ua/Zmi/120449-V-Uzhhorodi-pres-konferentsiia-po-liustratsii-rozpochalasia-z-liustratsii-odnoho-z-ii-uchasnykiv-VIDEO )

На жаль, і серед дійсних організаторів нашого Майдану іноді є спокуса видавати подавати власну думку, чи думку обмеженого кола осіб, за «думку Майдану». Однак права на таку «прихватизацію» ніхто не давав.

Хто ж може озвучувати рішення Закарпатського Майдану?

Явище Майдану як у Києві, так і інших регіонах є синкретичним. Нині – це Головний Рушій і Вартовий революції, Серце, Душа українського народу, який прагне змін. Його мета – доведення революції до кінця, реалізації того, чого прагне народ. Довіра до Майдану – неймовірна, набагато більша ніж до всіх структур влади, депутатів всіх рівнів зокрема. Головна Функція Майдану нині – контролювати та штовхати владу на ті кардинальні рішення, яких потребує народ.

Велика народна довіра до Майдану і спокушає певні особистості скористатися нею і спробувати виступати від його імені.

Однак, шановне товариство, робити це під демагогічними та популістськими гаслами (котрі, на перший погляд є дуже привабливими, однак, у випадку реалізації можуть привести до Руїни), із егоїстичною метою, або просто від дурості, недосвідченості та здискредитувати Майдан «прихватизовуючи» його – є неспокутуваним гріхом! (Зауважую, що в історії та політології таке називається ще – охлократією. В українській історії минулого подібне приводило до хаосу під іменуванням «отаманщини». Подібне ми проходили двічі – у 60-і – 80-ті роки ХVІІ (так звана «Руїна») та у 1918 – 1920 роках, які привели до знищення підвалин державності. Невже хтось і нині цього прагне?)

Але донесення Голосу Майдану є абсолютно необхідним. Така потреба об’єктивно постала ще у грудні минулого року. Постала не лише у нас, але і по всій Україні. Саме тому на Київському Майдані було Започатковано створення «Всеукраїнського об’єднання Майдан», що було гаряче підтримано в регіонах. Тож, відповідно до інструктивних рекомендацій Київського Майдану, 27 грудня 2013 р. у офісі Закарпатського Удару в Ужгороді відбулися установчі збори обласного осередку. Незважаючи на різні погляди, прийшли до конструктивну: було ухвалено:

1. Утворити обласну організацію (осередок) «ВО Майдан», яка об’єднуватиме та представлятиме інтереси (у т. ч. – із іншими суб’єктами) громадян, що поділяють його ідеї;

2. Обрати раду Закарпатського Майдану. У складі 9 осіб, у т. ч.; 4 – делегованих від партій, які приймають участь (Куцин О. – ВО Свобода, Буланов Р. – УДАР,  Шафарь Я. – Батьківщина, Куцов К. – Єдиний Центр; 4 – від громадських організацій: Піпаш В. – від ВУТ «Просвіти» ім. Т. Шевченка, П. Станка – «Народної ради Закарпаття», Ю. Світлика та В. Феськова (не пригадую які громадські структури вони представляли) та представника студентства УжНУ – Ю. Дуб;

3. Утворити комісії ОО Майдан, до яких закликали записуватися бажаючих (що викликало значний ентузіазм громадян)

Структура утвореної організації об’єктивно була надзвичайно аморфною. Не було обрано навіть голови. Однак робота проводилася. Із утворених комісій чи не найважливіше значення мала Мобілізаційна комісія. Вона отримала завдання:

1. Моблізовувати людей та ресурси на Київ, що активно і здійснювалося;

2. Організовувати районні, міські та ін. організації ВО Майдан, що з ентузіазмом було сприйнято на місцях. Додам, що сотні, якщо не тисячі людей написали заяви на вступ до організації та отримали членські посвідчення (в Ужгороді, зокрема, у мобілізаційному наметі на пл. Театральній, а потім у укріпленому Таборі Майдану на пл. Народній).

Надалі відбулося кілька розширених засідань ради, які розглядали ті, чи інші питання. 10 лютого у великій залі Народного Дому «Просвіти» в Ужгороді відбулося розширене засідання, за участю представників ВО Майдану дев’яти адмінодиниць області,  яке ухвалило організаційне рішення:

1. У зв’язку із утворенням районних структур, раду ЗОО Майдан, обрану 27 грудня 2013 р. оголосити постійнодіючим органом ЗОО Майдан – Президією Ради:

2. Утворити Раду (нову) ЗОО Майдан у складі членів Президії та по одному представнику від районних та міськрайонних організацій Майдану (які обираються у них);

3. Кооптувати до складу Президії І. Габора, як представника Народного Руху України – партії, що  виконує значну роботу у революції та В. Ільницького, як редактора газети «СЗ Фест», яка із усіх газет області найбільше сприяє висвітленню ідей Майдану.

Напередодні, на сесії Закарпатської обласної ради Закарпаття, згідно попереднього подання, було ухвалено рішення про утворення Закарпатської Народної ради у складі 30 осіб. Половина із них – представники опозиційних фракцій ради, половина – представники не представлених у обласній раді партій та організацій. Проект Тимчасового положення цієї ради було мною розроблено та винесено на відкрите обговорення (див: http://zakarpattya.net.ua/News/119446-Chlen-Narodnoi-Rady-zaproponuvav-na-obhovorennia-proekt-Polozhennia-pro-tsei-orhan ). Всі, підкреслюю всі члени ради від громадськості із ним погодилися.

Відбулося два засідання цієї ради, однак ця структура виявилася недієздатною із двох причин:

1. Обласна прокуратура негайно оскаржила рішення Закарпатської обласної ради у суді;

2. Абсолютна більшість депутатської половини складу ради просаботувала її засідання, зробивши її не правочинною (Оцінку їм – залишаю зробити читачам).

Після повалення режиму Януковича, почалося те, про що написано на початку: з’явилося чимало осіб, і часто тих, що не мали жодного відношення до Майдану, мало не рвати сорочку на грудях, доказуючи, що саме він озвучує ідеї Закарпатського Майдану, тож їх слід негайно виконувати.

Вважаю, що якщо це зробити, то це є не лише йти на повідку популістів та демагогів, а й це – прямий шлях до цілковитої дискредитації Майдану.

До вкрай шкідливих, забігаючи уперед, відноситься і вимога негайного розпуску всіх, включно із Закарпатською обласною, рад, яка нині прозвучала на сесії обласної ради. Безумовно всіх їх необхідно переобирати. Однак, після фактичної ліквідації облдержадміністрації, негайно знищувати єдиний легітимний орган (органи) влади – це катастрофа. Це є самогубство. Адже, якщо ліквідуємо останній легітимний представницький орган, який організаційно забезпечує життєдіяльність громади –  від виплати пенсій та зарплат, до медичного забезпечення і т.д і т. п, то що буде потім. Цікаво, що «ініціатори» такого абсурду відтак будуть «у кущах».

Втім, Майдан «стару» облраду та ін. ради, обов’язково повинен контролювати та «штовхати». Яким чином це він може робити?

Може, через реанімацію тієї  Народної ради, яку опротестувала прокуратура? Адже свій протест, після падіння режиму Януковича, та, мабуть із переляку – відкликала. Однак, сидіти «на рівних» із тими депутатами, які нас «ігнорували» до падіння режиму, а тепер може вже із радістю «включилися б у роботу», уже не щось хочеться: пізно, хлопці, пізно!

Водночас, ВО Майдан, незважаючи на все продовжував розбудовувати свої структури. Згідно даних мобілізаційної комісії, вибори до ради ЗОО Майдану відбулися у більшості адміністративних одиниць, на що є відповідні протоколи.

Тому нами, буквально вчора. було запропоновано утворити дорадчо-контрольний орган Майдану при Закарпатській обласній раді  – у складі Ради Закарпатської ОО Майдану. Склад ради є легітимним (єдине, що ВО Батьківщина, відкликала із неї свого представника – Я. Шафаря, однак її квота на присутність у раді залишилася). Він може і змінюватися (гадаю, що варто до неї включити і представника, приміром, «Правого сектора», якщо на те буде побажання).

Віддаю належне – у обласній раді погодилися із пропозицією та запропонували подати до сьогоднішньої сесії проект Регламенту. Вчора ж я негайно розробив проект, який би відповідав українському законодавству та сьогоднішнім реаліям (узгодивши його, зокрема із членами ради – О. Куцином, І. Габором, В. Ільницьким), втім у основу якого ліг оприлюднений, обговорений та схвалений проект Тимчасового положення Закарпатської обласної громадської ради (див.: вище, порівнюй), внісши корективи, які вимагались нинішньою реальністю.

На сьогоднішньому пленарному засіданні сесії Закарпатської обласної ради проект був внесений на розгляд, і, гадаю, отримав би схвалення депутатської більшості. Однак, окремими, вище названими «озвучниками Майдану», розгляд був зірваним. Склалось враження, що деяким особам вкрай важливо «приватизувати» право бути «озвучувачем», даремно, що за цим стоять не ідеї Майдану, а вкрай вузькоособисті.

Тож розгляд проекту перенесено на наступне пленарне засідання.

Тому публікую проект. Адже потреба у такому органі впливу Майдану існує. І не лише при обласній, а й при районних та інших радах. Гадаю, що цей чи інший подібний документ буде все ж винесено на розгляд наступного засідання облради.

Радий буду розглянути конструктивні пропозиції.

 

26 лютого 2014 р.

Додаток

рішення обласної ради

2004 №

Регламент роботи  Закарпатської обласної народної громадської ради

 

І.Загальні засади

1.     Закарпатська обласна народна громадська рада (далі – ЗОНГР) є колегіальним представницьким органом, утвореним в умовах української національної революції, усунення від влади у області структур режиму Януковича, на основі права народу України на самовизначення, безпосереднє здійснення влади у відповідності до ст. 5 і розділу ІХ Конституції України, ухвалами обласних народних віч Закарпаття від 27 та 28 січня 2014 р.

2.     ЗОНГР є консультативним органом Закарпатської обласної ради, керується Конституцією та законодавством України, правом українського народу на безпосереднє здійснення влади, рішенням Закарпатського майдану та рішенням Народної ради України – колегіального органу, уповноваженого представляти інтереси народу України у відповідності із правом наданим йому Всенародними зборами громадян, які відбулися у м. Києві на майдані Незалежності 19 січня 2014 р. і діє на підставі цього регламенту.

3.     Чисельність ЗОНГР _____ осіб, складається із членів Ради Закарпатського обласного Майдану, обраних на народних майданівських вічах, включає представників обласних організацій політичних партій, громадських організацій, спілок, активістів, а також по одному представнику, делегованому Майданами адміністративних одиниць області.

 

ІІ. Повноваження ради

 

1.     Здійснює моніторинг діяльності Закарпатської обласної ради, зокрема проектів її рішень, громадський контроль за діяльності підрозділів та підприємств ради.

2.     Члени ЗОНГР приймають участь у роботі депутатських комісій обласної ради, мають право на ознайомлення із документами обласної ради.

3.     За підсумками моніторингу ЗОНГР ухвалює оціночні рішення, подає рекомендації. Рекомендації ЗОНГР, за які проголосували не менше 2/3 її загального складу є визначальними для депутатської групи «Народна рада». Ті, за які проголосувала понад половина ради, але менше 2/3 її членів мають рекомендаційний характер.

4.    Ухвалення рішень відбувається на засіданнях ЗОНГР, які зазвичай відбуваються у приміщенні обласної ради. Засідання, за окремими випадками, проходять гласно, відкрито.

5.     Рада організовує громадські слухання для обговорення кандидатур на керівні посади у органах державної влади та місцевого самоврядування, за їх результатами вносить пропозиції.

6.     До прийняття рішень на загальнодержавному рівні (маю на увазі загальнодержавний нормативний акт – Закон України чи інше, який скоординує процес на загальнодержавному рівні – прим. Авт.) Рада ініціює та координує процес підготовки люстрації керівників та посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування. Робота із люстрації відбувається гласно, прийняття рішень за її підсумками відбувається на громадських слуханнях.

 

 

Рада Закарпатського обласної організації ВО Майдан

(обрана на установчих зборах 27. 12. 2013 р., зі змінами, прийнятими на обласних зборах ЗОО Майдану 10. 02. 2014 р.)

 

Президія ради

1.     Куцин О. І.

2.     Габор І.І.

3.     Буланов Р. М.

4.     Піпаш В. В.

5.     Квота «Батьківщини»

6.     Куцов К.

7.     Феськов В.  (усно повідомляв про вихід із ради)

8.     Станко П. І.

9.     Світлик Ю.Ю.

10.   Ільницький В. І.

11.   Дуб Ю. І.

 

Члени ради від області

(відповідно до протоколів поданих від місцевих Майданів)

 

Рахів - Косівський Микола

Тячів - Андришин Юрій

Хуст - Пристая Михайло

Міжгіря - Баран Василь

Іршава - Мочан Михайло

Виноградово - Палінкаш Володимир

Берегово - Савчур Федір

Мукачево –

(є рекомендація на Твердушка О.)

Воловець – не подано, вакансія

Свалява - Штулер Іван

Перечин - Бердар Володимир

Березний – не подано, вакансія

Ужгород – не подано, вакансія

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
27 лютого 2014р.

Теги: Майдан

Коментарі

Рома Ужгород 2014-02-27 / 23:10:23
Піпаш молодець. Правильно! Треба відходити від демагогії і не допускати до Майдану перефарбованих, або засланців від Рати чи Ледиди.

Іван Габор 2014-02-27 / 20:20:36
Революційні процеси проходять по всій області, а не тільки в Ужгороді. Хлопці в Ужгороді молоді, завзяті. Я щиро радий, що активістів стає більше, і ьільше.Тільки почнеться скоро виборча кампанія, тоді подивимося, що вони підуть у партійні команди. Стане видно, хто за ними стоїть.
З приводу того, що РУХ немає людського ресурсу, скажу, що у нас членів значно більше, ніж тих "ужгородців", хто виступає проти партій взагалі

знаючий 2014-02-27 / 18:46:35
Нічого дивного у тому, що нині усяка наволоч буде доймати Піпаша- у фіналі кожної ревролюії на сцену виходять мерзотники. Подивітьсчя, скільки народу записалося у бажаючі контролювати владу Ужгорода - більше, ніж ходило на мітинги. Сьгоднішнє намагання "приватизувати" Революцію гідності Шариковими і Швондерами є більш ніж очевидним. Люди! Будьте пильними!

Авт. 2014-02-27 / 13:02:42
"Дякую" ужгородцеві за побажання піти мені на пенсію. Чесно кажучи і я б теж хотів. Та, на жаль, мені лише 55-й рік, тож законодавство не дозволяє. Водночас, мушу п. Ужгородця розчарувати. Громадсько-політичною діяльністю і нині займаюся на громадських засадах,безоплатно (що для вас, пане, можливо. є не зрозумілим), заробляючи "на хліб" на основній роботі.Розчаровую вас і тим що цією громадсько-політичною роботою (безоплатною) на благо України та її народу буду займатися "навіть" (лапки виключно ддя п. Ужгородця) і після виходу на пенсію, поки стане сил, і аж до смерті. Амінь!

ІВАН 2014-02-27 / 12:45:34
Якщо подали заяви у тяжкий час та отримали посвідчення членів ВО Майдан тисячі людей у Закарпатті - із цим треба рахуватися. Чи - киданути їх?

Михайло Керецман 2014-02-27 / 12:20:10
Уточнюю адресу посилання:
http://zakarpattya.net.ua/News/119040-V-Uzhhorodi-funktsioneram-z-ODA-ta-miskrady-kerivnykam-oblasnykh-vidmostv-skazaly-shcho-vony---raby-pidnizhky-i-hriaz-Moskvy-FOTO

Михайло Керецман, Ужгород 2014-02-27 / 12:09:11
Фото, від 22 січня 2014 р. у день Соборності України, коли В. Піпаш попсував Ледиді, у присутності сотень вигнаних на акцію держслужбовців, покласти квіти до памятника Шевченка. Нинішні псевдомайданівці, що нині "рвут тельняшки" тоді сиділи у кущах, вважаючи Піпаша дурним самогубцем http://zakarpattya.net.ua/News/119040-V-Uzhhorodi-funktsioneram-z-ODA-ta-miskrady-kerivnykam-oblasnykh-vidmostv-skazaly-shcho-vony---raby-pidnizhky-i-hriaz-Moskvy-FOTOВ.

БАМчик 2014-02-27 / 11:06:54
правду робите пане Піпаш що розвінчуєте псевдо майданівців.

ужгородець 2014-02-27 / 10:54:55
В. Піпаш, вам пора на пенсію. ми не живемо в умовах поч. 90-х.ваші нудні затяжні виступи змушують людей розбігатися, зверніть наце увагу. А ваша стуктура у людському вимірі це ви і Габор. Перестаньте будь-ласка гвалтувати своїми виступами людей. просто визнайте, що вам пора на пенсію.

Авт. 2014-02-27 / 10:37:04
Пропустив.
Подання подано до Закарпатської обласної ради.

Авт. 2014-02-27 / 10:32:56
Сьогодні вранці повідомили, що групою осіб, які представляють організації, що де-факто контролює С. Ратушняк, два дні тому подали, під виглядом "рішення Закарпатського Майдану" подання до обласної ради утворити із "своїх кандидатур" виконком (замість облдержадміністрації) Закарпатської обласної ради. Прізвища не називаю, чекаю оригнал документа цих псевдомайданівців для публікації.


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
» Всі записи