Абсурд, провокація, чи... дебілізм?

Абсурд, провокація, чи... дебілізм?

Кілька днів тому, у Солотвинській територіальній громаді, у рамках декомунізації та дерусифікації, перейменовували вулиці. А разом із вулицею Пушкіна та інших, ліквідували у селі Біла Церква і вулицю Вячеслава Чорновола, перейменувавши на «Вербну». Про це повідомляє «Українська (історична) правда».

Невже у селі надзвичайно відому особистість правозахисника, дисидента, голову НРУ, борця за незалежність України, жорстоко вбитого проросійською агентурою, поуважали за якогось «москаля»? Чи тут, щось інше?

Цікаво, хто дасть відповідь на запитання, які лежать у заголовку.

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
29 вересня 2022р.

Теги: Чорновіл, декомунізація, Солотвино

Коментарі

Авт. 2022-10-30 / 08:43:04
Відповідаючи на свої ж питання, схиляюся до думки, що вийшло абсурдно. Закарпатські румуни (і Румунська держава, також) абсолютно не є проросійськими. У т. ч. з "прагматичних" міркувань, бо добре знають "хто такі москалі, тож підтримують Україну. Приклад: у 2014 р. мав розмову із сільським головою с. Топчино (під час відрядження у село, бо готувалось виїзне засідання ОДА на Тячівщині, я ж тоді працював начальником управління ОДА). На моє питання про участь односельчан в АТО, відповів, що ніхто туди не поїхав, однак, згідно неформальної наради сільських авторитетних людей, було вирішено збирати кошти, на які таки дійсно була закуплена велика кількість автомобілів, бронежилетів, зібрані продукти тощо, які були відправлені в АТО. Я запитав: "Чому?". Той відповів: "А ми нє хотім, чтоб рускиє сюда пришлі і сделали тоже самоє, что на Донбасе! (вбивства, грабунки, руйнування тощо) Поетому, помагаєм защитникам України."
Далі. Жодних суттєвих міжетнічних (окрім одного під час розгрому війська Гуцульської республіки під Сиготом у січні 1919 р. Інший: здачу гортіївцям 300 інтернованих у В. Бичкові Карпатських січовиків у березні 1939 р. пояснюють тим, що це було зроблено за наказом етнічного угорця - румунського майора, командира округи, котрого потім покарали).
Років два тому при в"їзді в Солотвино, за підтримки селищної влади, було урочисто відкрито меморіальну дошку-пам"ятник М. Гузару-Колодзінському, що загинув Солотвині. Я приймав участь у цьому гарному заході, а по завершені представники місцевої влади запросили "на каву", підчас чого відбулася неформальна розмова. Я подякував, наголосивши, що таке є символом українсько-румунської дружби, запропонувавши увічнити память ще однієї людини, котра є теж таким символом. Це уродженець Середнього Водяного, румун, котрий кілька років воював в УПА - Георгій Васильович Гузо (потрапив туди, втікаючи від насильницької колективізації). Маю про нього і статтю, був особисто з ним знайомий, у 1995 р. на шкільній лінійці урочисто вручив йому чорноволівську медаль "Учаснику Другої світової війни" (Був нагороджений і відзнаками Братства УПА, особисто його головою М. Зеленчуком). Цікаво, що Г. Гузо постійно наголошував: "Найкраща людина у світі це був Степан Бандера!" Тож у В. Середньому вартувало би найменувати його іменем вулицю.
Також казав їм, що ще одну вулицю вартувало назвати іменем митрополита Петра Могили, засновника першого у Східній Європі університету (носить його імя - я про Києво-Могилянську академію), найвизначнішого реформатора православної церкви і, котрий був сином Молдовського господаря (князя) Симеона Могили.
Солотвинці про таких не знали. Як не знають і власної історії громади. Адже чому нема вулиціь організаторів поселень румунів на Закарпаття на початку ХІУ ствоєвод Драгоша, Ердива, Станіслава та Богдана (втім були представниками знаменитого шляхетського роду Сасів-Драгів, який вважають за походженням із поморських словян-лютичів - значна частина цього роду склала основу тисяч шляхетських родин Західної України, її представниками є гетьман Сагайдачний, Крушельницькі, Шептицькі, Гушевський та навіть наші Бачинські). На Закарпатті живуть нащадки "волохів", яких привів Ердив, всіх інших - від Іршавщини починаючи (однак і донині є села Драгово, Сасово) воєводи, пересварившись із угорськими королями, вивели на північ Молдавії, де Богдан заснував князівство, ставши першим Молдавським князем.
Тож причина абсурду - у невігластві (згадується шевченкове: "Якби ви вчилися як треба, то і мудрість би була своя!"). У тому числі власної історії. Втім це стосується і інших багатьох закарпатців.
Румунським друзям, румунським братам хотів би порекомендувати створити при Солотвинській громаді якийсь науково-освітній методичний центр, котрий би займався дослідженням їхньої історії, культури тощо. Я ж тут так розписався, що, мабуть, таки присвячу на історію закарпатських румунів окремий блог (статтю)

Василеві 2022-10-07 / 14:38:51
Рішення приймають чиновники і депутати, а не ті 90 %, які "румуни які окрім контрабанди не займаються нічим і ... ніхто з них незнає хто був Чорновол".
А при прийнятті тих чи інших рішень готується інформаційна довідка

Василь 2022-10-07 / 11:04:32
Яка провокація? Жителі Солотвинської тер громади це на 90 % румуни які окрім контрабанди не займаються нічим і думаю ніхто з них незнає хто був Чорновол тому гадаю злого умислу в цому не було.

сорри 2022-09-30 / 17:04:06
Судячи з відповіді селищної ради - дебілізм. Чиновників. Бо як інакше пояснити існування одночасно двох вулиць Чорновола в одному селі? А потім "декомунізація" однієї з них.
біда лише, що ці чиновники навіть не розуміють, які вони дебіли, і ще й виставляють себе на посьміховисько :(

Чужий 2022-09-30 / 00:43:38
Я думаю,що все разом.І більшість з них там прокацапські

Авт. 2022-09-29 / 22:50:20
Солотвинській селищній раді: повторюю, що згідно, процитованого мною рішення вашої ради від 20 вересня "Про перейменування вулиць..." юридичною підставою перейменування вами вул. В. Чорновола є намагання використати законодавство України про декомунізацію та денацифікацію, що є ну абсолютно не правомірним і неправочиним, себто, у юридичній площині : "нікчемним".

Адмін 2022-09-29 / 19:49:35
Солотвинська селищна радо, насамперед радимо ознайомитися з самим поняттям блога і порядкум публікування записів у ньому.
Далі вам уже пояснили, що йдеться про першоджрело інформації на сайті "Історична правда". Хоча ви й самі могли з цим ознайомитися, зайшовши за посиланням у тексті запису.
По третє, якщо факт одночасного існування протягом майже року в Білій Церкві двох вулиць Чорновола справді мав місце, а не придуманий заради виправдання, то це є свідченням вашого непрофесіоналізму і про це треба повідомляти тихенько і в виправдовувальних інтонаціях, а не з надривом та претензіями

злий 2022-09-29 / 19:39:46
Як це могло статися, що в селі (навіть не місто, де є багато вулиць), існували дві вулиці з однією назвою? А пошту поштар за якою адресою носив?
Щось важко віриться. Схоже, це хороша міна при поганій грі - хтось налажав, а тепер придумав, як виправдатися

Авт. 2022-09-29 / 19:07:15
Солотвинській раді. По-перше, джерелом є "Історична правда"
По-друге,ви пишете неправду, бо подаю витяг обгрунтування Вашого рішення від 20 вересня 2022 р., № 2042 "Про перейменування вулиць у населених пунктах Солотвинської територіальної громади":
"З метою виконання Закону України "Про засудження комуністичного та Націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки", керуючись ст. 26 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні", враховуючи рішення обласної ради № 620, від 19.05. 2022 р., рішення виконавчого комітету Солотвинської селищної ради № 72 від 05 вересня 2022 року, пропозиції та звернення сільських комітетів, громадських організацій та депутатів, постійних комісій селищної ради, селищна рада вирішила перейменувати вулиці...". Далі подається великий список вулиць, які перейменовуються, згідно зазначеного обгрунтування, у т. числі і"вулиця Чорновола"

Солотвинська селищна рада 2022-09-29 / 17:03:22
Перед тим, як щось коментувати спочатку дізнайтеся інформацію про причину таких змін з офіційних джерел!
https://gromada.org.ua/gromada/solotvynska/news/1664459765/

20 вересня відбулося засідання 26 чергової сесії Солотвинської селищної ради VIII скликання де розглядалося питання перейменування вулиць в населених пунктах Солотвинської громади. Рішенням № 2042 було прийнято рішення про перейменування вулиць в населених пунктах Солотвинської територіальної громади.

Повідомляємо, що в селі Біла Церква Тячівського району Закарпатської області існує дві вулиці з ідентичними назвами Чорновола, одна з них яка була найменована в селі Біла Церква в 2008 році Білоцерківською сільською радою рішенням позачергової сесії V скликання, де вулиця з правого боку вулиці Київської – імені В’ячеслава Чорновола, та одна в новому кварталі забудови урочищі Череть згідно рішення 15 сесії VIII скликання Солотвинської селищної ради № 1439 від 25 листопада 2021 року, зважаючи на це на засіданні сільського комітету села Біла Церква було запропоновано перейменувати одну з цих вулиць для уникнення розбіжностей присвоївши нову назву вулиці в кварталі забудови в урочищі Череть перейменувавши на вулицю Вербна.

Редакція інтернет видання Закарпаття.нет опублікувала статтю не вияснивши чому відбулась перейменування вулиці, поливаючи брудом Солотвинську громаду!

злий 2022-09-29 / 15:59:57
Це не випадковість. Серед тих, хто приймав таке рішення, не могло не бути тих, хто чітко знав, хто такий Чорновіл.
Тобто, йдеться про свідому провокацію і безпекарям треба би відірватися від кришування контрабанди і т.д. і з'ясувати, хто був автором такої ініціативи


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
/ 6Щиро радію за Івана Васильовича
» Всі записи