Чи з’явиться в Україні гуцульське телебачення?

Уже кілька років на Закарпатському обласному телебаченні виходить в ефір програма «Русинська родина». Ба більше, створено навіть «русинську» редакцію у складі редакцій національних меншин – угорської, румунської, ромської та російської. Зроблено це на кошти платників податків (бо ж телебачення державне). Хоча що таке «русини» і чим вони відрізняються від тих же «закарпатських українців» – ніхто тямущо не пояснить. Посилаються на останній перепис, за яким 10 тисяч закарпатців (менше 1%) записалися русинами. При цьому не зважають, що гуцулами в Україні записалося значно більше осіб, а були ще й лемки, бойки та інші регіоналії.

Чи з’явиться в Україні гуцульське телебачення?

Так-от, повернемося до гуцулів. Усього в Україні, за підрахунками учених, мешкає 200-250 тисяч цього яскраво вираженого українського субетносу. Мешкає він у найвищих українських Карпатах у найважчих умовах. Тому гуцули не мають великих і потужних своїх центрів. Найбільш урбанізованою є закарпатська Гуцульщина – із 17-тисячним Раховом та 8-тисячним Ясіням. На відміну від Івано-Франківщини чи Буковини, тут чи не кожне гуцульське село має по кілька тисяч мешканців.

Однак Гуцульщина вкрай слабо представлена у закарпатських медіа, бо Ужгород знаходиться на одному краю області, а Ясіня – на другому. Між ними – близько 250 кілометрів. Не дивно, що рахів’яни більше орієнтуються на ближчий Франківськ, ніж на свій обласний центр. Парадокс полягає ще й тому, що з Рахова чи Ясіня до Львова, Івано-Франківська чи Чернівців їздять потяги, а до Ужгорода та Мукачева – ні. От і сидить собі закарпатська Гуцульщина, як на острові.
 
А поміж тим – це перлина Закарпаття. Тут розташовані найбільші вершини краю на чолі з Говерлою. Тут – невичерпне джерело для туризму. А що вже казати за гуцульський колорит, історію, мистецтво, культуру? Однак все це для панського Ужгорода – далеке й незрозуміле.
 
Натомість на обласному телебаченні «крутять» щотижневу програму з «говорящими головами», здебільшого антиукраїнськи налаштованими, які пропагують «відрубність», «особливість» і тому подібне жахливим українсько-російським суржиком. Показувати, окрім активістів «русинського» руху, майже нема чого. (Вже про кожного, либонь, окрему програму зняли). Якщо ж показувати звичаї, культуру, самобутність закарпатців, то тоді чим «Русинська родина», відрізнятиметься від решти культурно-мистецьких передач «Тиси-1»?
 
Тож замість «абстракцій» «русинської редакції» створили би «гуцульську». Адже на Закарпатті понад 30 гуцульських поселень! Щотижня показати по одному селі – і вже є що «крутити» півроку. Адже гуцулів на Закарпатті 70 тисяч, більше, ніж румунів, ромів чи росіян! Чому одні мають право плекати свою самобутність, а інші – ні?
 
Замість щотижневого випуску «русинської редакції», (а «русинів» у сім разів менше за гуцулів), можна би було принаймні чергувати із гуцульською. Виграв би не тільки самобутній регіон Закарпаття (до речі, Рахівщина – найбільший за площею район області), але й глядачі. Бо ж там справді є що показати!
 
«Тиса-1» виходить в ефір по супутнику, програми виставляються в інтернеті. Тож в Україні нарешті з’явилося би своєрідне «Гуцульське телебачення», яке можна дивитися не тільки в івано-франківському Космачі чи Верховині, буковинській Путилі, але в Києві, Варшаві чи Торонто.
 
Поява гуцульської редакції в переліку етнічних редакцій обласного телебачення якось би пояснювала існування «русинської». А в майбутньому, чому би не створити і лемківську редакцію та бойківську? Гірські райони найменш висвітлені на «Тисі-1». Тож чому б не мати бодай місячної програми про самобутність закарпатської Лемківщини чи Бойківщини?
 
Тож замість чотирьох місячних програм «русинів», хай би кожен український субетнос мав слово бодай раз у місяць. Тоді би всі були охоплені і задоволені. Бо за державні кошти слід працювати на державні інтереси, а не проти них.

Радіо "Свобода"

 

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
14 серпня 2013р.

Теги: гуцул, русин, телебачення

Коментарі

Віра Кобулей 2013-12-11 / 09:35:02


На тупиковий сайт до Жаливи. Коментар видалено. Адмін


Anders 2013-08-19 / 23:47:29
Закарпатці знають, ким вони є.

ЙОСИП 2013-08-17 / 17:38:03
Ви самі не знаєте хто ви є.Ви є Закарпатці,яка різниця лемки ,бойки чи готентоти, перестаньте ся гризти,ГАНЬБА!

Адмін 2013-08-16 / 12:25:46
2 dik

Якщо у вашому коментарі не було порушень правил коментування, то просто правильно вводьте код. Останній коментар, який видалявся в цій темі, містив неприховане хамство.

dik 2013-08-16 / 12:17:08
Видалили мій коментар. Чому ? там не було жодного образливого слова.

Василь 2013-08-15 / 20:38:16
Для "???", "2Василь".
Гуцули, як і русини, мають законне право мати на закарпатському ТБ ефірний час, бо переважна їх частина є законослухняними українськими громадянами. Навіщо зайві емоції?
Незрозуміло, до чого тут ворожий нам держдеп? Голосніше всіх кричать "Тримай злодія!" самі знаєте хто.
Якщо ви вже зачипили слов"янську тематику, то запам"ятайте: краще бути слов"янами, аніж антислов"янами. Як кажуть, нічого особистого. Ваша істерика не має ніяких підстав.

з Іршавщини 2013-08-15 / 10:08:36
Збиткуються над нашою бесідою, бо не мають при собі ні знань, ні жодних талантів. І з тією їхньою бездарністю ніхто їм помогти не зможе. Все, що роблять у своїй програмі, більше схоже на пародію та тупе знущання.

севлюшський 2013-08-15 / 09:42:26
Такиим язичієм, ги говорить В.Кобулей - мацкальський суржик плюс вкраплення з діалекту - на Закарпатю ниґда не говорили. То збиткованя над нашов бесідов.

Теж долинянин 2013-08-15 / 08:20:49
А причому тут долиняни до 10 тисяч "русинів"? Я теж долинянин, але з русинством і близько не хочу нічого мати.

Тоді треба назвати передачу "Долинянська родина" і дати її вести більшим професіоналам, ніж Віра Кобулей :)

Корятович 2013-08-15 / 07:20:01
А мукачівець-долинянин уже давно повинен розуміте що і русини, долиняни, гуцули, лемки, бойки і пацкани всі суб-етноси одного великого українського народу!

мукачівець-долинян 2013-08-15 / 07:15:08


Коментар видалено. Адмін


Корятович 2013-08-15 / 05:37:02
Сашко має цілком рацію і ніяк не чіпає 10,000 'русинського' народу. Якщо вони мають право вичерпити з держвного фонду грошей для піару своєї культури, то чому і другі етноси закарпаття як гуцули, лемки і бойки не можуть мати такого самого доступу? (не забуваймо що ще і окрема нація твориться у Пацкани!) :-)

До Василя 2013-08-15 / 01:35:56
Чому 70 тисяч закарпатських гуцулів не мають права на свою програму? Ба навіть на свою редакцію. Те ж саме стосується і лемків та бойків. Вони такі ж платники податків, як і решта.

??? 2013-08-14 / 23:09:42
2Василь

Слов'янине, ти? Тебе ж по ідіотському стилю і тупому смислу завжди можна впізнати. Тебе Держдеп США спеціально купив для розхитування українсва на Закарпатті? Ті, кого ти так не любиш, якраз і діють за принципом "Розділяй і володій". І ти їм якраз сприяєш, ділячи одну націю на купки, щоби вони моли легше керувати стравленими і пересвареними частинками.

Ну що ж, ти по своїй тупості чудово їм допомагаєш!

Василь 2013-08-14 / 22:51:07
Любителям "ящиків". "Ящик" може показувати і Сидора, і Юльку, і Януковича, і Тягнибока. Але навіщо чипати русинів, адже переважна їх частина є законослухняними українськими громадянами і має право на свою телепрограму, хоча б на таку як "Русинська родина"? У Гавроша не має іншої роботи? Подивіться, скільки ТБ несе негативу, насильства, тупої попси, пропаганди "голубізни" і т. п.! Автора це ніяк не хвилює. Чим не догодила русинська телевізійна передача?

Zoltan 2013-08-14 / 21:50:56
Извиняюсь, Гаврош прав: я ошибся на 74 км2

Zoltan 2013-08-14 / 21:46:59
Самый большой район по плащадю не только в нашей области, но и по всей Украине Тячевский, а не Раховский.
Мелочь, но если даже эта инфиормация не верная в статтье, как верить другим?!

Вася, диви ящик! 2013-08-14 / 20:24:10
Так якраз "русинська редакція" і показує Сидора! Нещодавно присвятили йому цілу програму. Мало до небес його не вознесли. Хоча він засуджений за антидержавні заклики.

Дайош кожному зеку по окремій програмі на ТИСІ-1!

Василь 2013-08-14 / 20:04:40
Чому Гаврош знову чіпає русинів? Згідно перепису русинами себе ідентифікують близько 10 тис закарпатців, які мало чого спільного мають з авантюристами "временного правительства" чи Сидором. Кому заважає культурництво та гумор русинів? На закарпатському ТБ є і ромська програма, хоча більшість циган є паразитами і антисоціальними елементами. Чому їх "не помічає" Гаврош?

Пан Баклажан 2013-08-14 / 18:07:10
Сашко, нелюбі тобі чехи думали, як з"єднати Ясинє автотрасою із Прагою.

Див. Чехословацкая "Футурама-1937"
http://pan-baklazhan.livejournal.com/65135.html

А за вільної України Рахівщину фізично відрізали від решти Закарпаття, позбавивши її залізничного сполучення з низиною.
І за 20 років проблема кількох кілометрів "румунського" відрізку не вирішилася. От і роби висновки.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
» Всі записи