Закарпаття: Чи можна вибратися з павутини релігійних сект?

Нині на Закарпатті зареєстровано 1699 церков і релігійних організацій. За словами начальника управління з інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Володимира Дупелича, найбільшою є Українська православна церква (МП). Вона має найчисленнішу мережу — 627 громад, 29 монастирів, в яких моляться 330 ченців, 2 духовні навчальні заклади, 581 священнослужитель, 400 недільних шкіл, 2 періодичні релігійні видання тощо. Українська греко-католицька церква теж твердо стоїть на ногах, адже має 425 громад, римо-католицька церква — 100. Крім того, в області діють Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква, Руська православна старообрядницька церква (безпопівська згода), Закарпатська реформатська церква (117 громад). Але з 1991 року, коли Україна отримала дуже ліберальне релігійне законодавство, в нас з'явилася досить велика кількість нових громад віруючих, незнайомих досі широкому загалу. Чого варте було тільки «Біле братство»?!

Закарпаття: Чи можна вибратися з павутини релігійних сект?

Вадим — мій давній знайомий, з котрим не бачилися впродовж двох років. Він здобув дві вищі освіти — вивчився на художника і дизайнера. Але вже не малює і навіть не працює за другою своєю спеціальністю. Взагалі ніде не працює. Як і на що живе, не каже. Буркнув сердито собі під ніс, що перебивається тимчасовими заробітками. Насправді дуже талановитий був художник. Був, бо тепер він… сектант. Чесно кажучи, ніколи не вникала глибоко в філософію його релігії — не маю такої потреби. Натомість завжди обминаю її проповідників або ж просто ігнорую їхні нав'язливі знайомства. Але розмова з давнім знайомим мене просто шокувала. Поцікавилася його життям, затим він запросив мене прийти на їхнє зібрання. Коли ж відмовилася, наштовхнулася на агресію з його боку:

— Ти знаєш, що тобою оволодів сатана, — каже він мені. — Ти просто цього ще не розумієш! Не усвідомлюєш. Те, що ти пишеш вірші, прозу, статті, — все це від сатани. Тобі обов'язково треба відвідувати нашу церкву — тобі в нас допоможуть, — наполягав він на своєму.

Я намагалася йому заперечити, мовляв, якщо Господь дав людині талант, то вона не має права його закопати в землю. А повинна робити все, щоб реалізуватися в цьому житті. Але зрозуміла, що колишній художник не чує і не слухає моїх аргументів. Між нами ніби виросла якась прозора міцна стіна, яку не пробити жодними переконаннями. Бо йому вже нічим не зарадиш. Складний випадок!..

Після цієї зустрічі знайома жінка розповіла мені історію свого життя. Вона — письменниця, видала вже кілька книг. Але її батько дотепер не знає про це. Якби дізнався, то влаштував би великий скандал. Можливо, і вигнав з дому. Він «промиває їй мізки», що її талант писати — це від диявола. І взагалі, жінка не має фарбувати очі, губи, волосся. Натомість повинна бути дуже скромною: одягати довгі сукні, а на голові носити хустинку. У неї немає жодних переваг перед чоловіком, жодних прав. За його словами, все зло на Землі — від жінки.

— Я дуже боюся, що мій батько може переписати нашу квартиру на секту, до якої належить, — каже вона…

ХТО «ВОНИ»?

У Радянському Союзі з сектантами, як відомо, не церемонилися. Чому? Бо вони не ходили на вибори, а це псувало статистику, ухилялися від служби в армії. Комуністична тоталітарна система дбала про своє майбутнє і тому захищалася всілякими методами: з цією публікою працювали індивідуально, впливали через колектив, звільняли з посад, а за ухиляння від служби в армії відправляли у віддалені місця.

Натомість сьогодні ці люди нікого не цікавлять. Зате самі вони ретельно працюють з потенційним «клієнтом». Навідуються до них додому, зупиняють на вулиці, підходять на роботі. Затим кожен «вербувальник» щомісячно звітується перед організацією про виконану роботу. Орієнтуються, як правило, на молодь. Вона отримує від сектантів те, що не дає їм наше суспільство: орієнтацію, позитивну мотивацію, визначеність, впевненість у завтрашньому дні, хай і химерну.

І це все відбувається за відсутності підтримки з боку держави патріотичних, творчих і спортивних молодіжних організацій, в умовах поруйнованої системи морального виховання, коли нема національної ідеології, а економіка хвора. Збільшення кількості сект та сектантів ще більше загострює цю кризу.

ОДИН У ПОЛІ НЕ ВОЇН…

Голова Закарпатського осередку Української спілки психотерапевтів Наталія Братасюк каже, що і вона, і її колеги часто мають серед пацієнтів тих, хто потрапив на гачок до релігійних організацій.

— Одному лікарю-писхологу чи психіатру дуже складно боротися з цілою системою, — пояснює пані Наталія. — До прикладу, була у мене на прийомі вагітна жінка-баптистка, яка виношувала вже десяту дитину. Стан здоров'я її та дитинки вже не дозволяв цій жінці народжувати природним шляхом, тому попереду на неї чекав кесарів розтин. Намагалася розтлумачити цій вагітній, що більше двох разів кесарів розтин робити не можна. Тому на майбутнє вона має добре подумати над тим, що народжувати їй більше не можна. Інакше — смерть! Вона ж відповідає, що на все воля Божа! Як Бог дасть — так і буде!

В принципі, таку відповідь психологам доводиться часто чути від віруючих. І навіть від тих, хто потрапив у їхні тенета.

— Боротися за таких людей, повернути їх з релігійних сект дуже важко. Бо психолог ніби й залишається віч-на-віч з цією людиною, але насправді йому протистоїть ціла релігійна «машина». І завжди ми наштовхуємося на одну й ту ж відповідь: «На все воля Божа!».

Тут порада може бути тільки одна: обходити сектантів десятою дорогою. На вулиці ігнорувати. Не дозволяти їм маніпулювати собою. Зазвичай у них підвішений язик і блискучі психологічні здібності та навички, бо знають, як саме зацікавити «своїх жертв», на які важелі натискати. А якщо вам постукали у двері — просто не відчиняйте їм.

Маріанна Шутко

23 червня 2012р.

Теги: секта

Коментування вимкнено автором публікації.

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи