Чим перед нами завинили "наполеонівські жаби"?

Про тур’є-реметівських жаб на Закарпатті не чув хіба лінивий. Історія ця давня і навіть зі своїм доважком легенд. Нібито після битви під Ватерлоо їх завезли сюди французи, які зупинилися тут. А як воно було насправді? І що відбувається з природою внаслідок виловлювання жаб? Про все нам розповідає доцент кафедри зоології біологічного факультету Ужгородського національного університету Федір КУРТЯК.

Чим перед нами завинили "наполеонівські жаби"?

Отож заготівля цього екзотичного продукту селянами проводиться навесні. Якраз тоді, коли починається період розмноження. Але навіть у цьому не було б великої проблеми, коли б усе відбувалося, як раніше. Тоді йшлося про десяток-другий жаб, які вміли і любили готувати у деяких родинах. Та й то не кожна сім'я в Тур'їх-Реметах полюбляла такі делікатеси.

Зараз ним досить охоче торгують у довколишніх ресторанах, до того ж коштує така страва недешево. Користується вона попитом і за кордоном. Тому такий от водний бізнес приносить хай тільки сезонні, а все ж прибутки.

А тим часом через це порушується баланс в екосистемі. До речі, тут не водяться зелені їстівні жаби, які традиційно споживає Європа. З ними ситуація виглядала б не такою фатальною. Адже вони перебувають у водоймах весь рік, і виловити їх не так легко. А в нашому випадку можна за короткий час винищити цілу популяцію.

Свого часу біологи спільно з управлінням екології проводили дослідження. І виявилося, що в довколишніх селах таких лісових бурих жаб набагато більше, ніж безпосередньо у Тур'їх-Реметах. Та й самі селяни зізнаються, що для виловлювання їм треба відходити все далі – за десяток-другий кілометрів. Тоді науковці запропонували селянам створити розплідники, як це зробили на Одещині. Там також склалася катастрофічна ситуація, щоправда, із зеленими жабами. Але логічно було б, коли б такі розплідники розташувати не в селі, а десь у низовині. Однак оскільки це селянам невигідно, то вони й не відгукнулися. Біда і в тому, що цей сумний досвід переймають й інші села. І зараз багато людей, які живуть в Ужанській долині, займаються цим екзотичним промислом.

Самі ж науковці розповідають, що люди до цієї справи ставляться досить весело. Кажуть: а ми не винищуємо ніякі популяції. Тільки відрізаємо жабам кінцівки і відпускаємо з Богом. Але ж жаба – не ящірка. Нові кінцівки у неї не відростуть. І фактично вона гине. Та й ловити їх неважко. Адже не так багато на Закарпатті водойм, придатних для розмноження бурих жаб. Тому в цей час їх тут безліч – лови собі сачком або просто руками.

А щодо наполеонівських земноводних, то такі види зустрічаються повсюди в Європі, у Франції теж. Тому якщо їх і завезли сюди французькі вояки, то це були ті ж самі жаби, які водяться в нашому краю.

Загалом тут зустрічаються трав'яна, гостроморда та прудка жаби. Прудка перебуває на межі свого ареалу, тому навідується у цю місцину рідко. Тож і таких прикрих наслідків для цілої популяції немає, як для двох її приятельок по нещастю.

А от нібито після того, як вдарить перший грім, м'ясо жаб непридатне в їжу – це теж більше міф. Федір Куртяк розповідає, що після цього жаби просто розповзаються по лісах і ловити їх куди важче.

То як врятувати ситуацію? Штрафами? Погрозами? Чи покладатися на екологічну освіченість людей? Проте сьогодні ці питання більше до держави, ніж до людей. Бо це та ж ситуація, що і з первоцвітами. І штрафують, і картають, і лякають. А люди все одно стоять із весняними букетами на тротуарах. Але хіба вони йшли б на таке приниження, коли б такі гроші можна було заробити трохи радісніше?

Мар'яна НЕЙМЕТІ
 

18 квітня 2011р.

Теги: жаба, Тур’їх-Реметах, екологи, дослідження

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи