Закарпаття: Про майбутню гідну пенсію дбати треба вже сьогодні

Минулого вівторка на запитання читачів газети "Новини Закарпаття" на прямій телефонній лінії більше години відповідала начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек. Чимало з них стосувалися законопроекту щодо проведення пенсійної реформи. Інші краяни просили допомогти або роз’яснити ті чи інші проблемні ситуації. Відповіді на більшість ваших запитань пропонуємо нижче.

Закарпаття: Про майбутню гідну пенсію дбати треба вже сьогодні
Доброго дня. Це Анастасія Юріївна?
 
— Так. Я слухаю вас.
 
Я — Ольга Василівна Шимон, мешканка м. Ужгород, дружина колишнього військовослужбовця. У 1998 році оформила пенсію по інвалідності (ІІ групи). При обчисленні пенсії не враховано стаж за період перебування заявниці за місцем служби чоловіка за кордоном, хоча довідку про підтвердження з військового комісаріату представляла при призначенні пенсії.
 
      Як відомо, з 1 січня 2004 року діє Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який визначає порядок призначення пенсій та зокрема порядок зарахування стажу при призначенні пенсій.
 
Відповідно до ст.24 цього закону страховий стаж період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
 
Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди  до впровадження системи персоніфікованого обліку — на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.
 
Відповідно до ст.56 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (що діяв до 01.01.2004 року) період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, зараховується до стажу роботи для призначення пенсії відповідно до статей 27 і 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", але тривалістю не більше 10 років.
 
Відповідно до п.13 постанови Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року № 637 "Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній" період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, підтверджується довідками, виданими командирами (начальниками) військових частин, військово-навчальних (навчальних) закладів, підприємств, установ і організацій в порядку, що визначається Міністерством оборони України. При цьому для дружин військовослужбовців, звільнених з дійсної військової служби до 1 січня 1990 року, період проживання з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, підтверджується довідками, які видаються військовими комісаріатами. Тобто основною умовою для зарахування даного періоду до стажу є наявність спеціальності та відсутність можливості за нею працевлаштуватись.
 
Надати більш ґрунтовне пояснення стосовно вашого пенсійного забезпечення, Ольго Василівно, можливо при перегляді матеріалів вашої пенсійної справи.
 
Телефонує вам. Михайло Михайлович Стегура, мешканець с. Минай Ужгородського району. Маю більше 46 років загального страхового стажу, розмір пенсії становить трохи більше 1000 грн. Чи можливо збільшити розмір пенсії?
Це пряма лінія?
 
Так...
 
Я — Юрій Васильович Лучинець, мешканець с. Оноківці. Оформив пенсію у 2008 році, маю більше 40 років загального страхового стажу, працював ветлікарем у садвинрадгоспі (Ужгородський район), на сьогодні розмір пенсії становить менше 1000 грн. Чи можливо збільшити розмір пенсії?
 
— Розмір пенсії кожної особи залежить від тривалості стажу і величини заробітку кожного окремого пенсіонера. Тут необхідно також роз'яснити, що відповідно до ст.40 зазначеного закону, яка визначає порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії, для обчислення її обчислення враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.
 
Тож для можливості підвищення розміру пенсії ви, Михайле Михайловичу, та ви, Юрію Васильовичу, маєте право подати до управління Пенсійного фонду за місцем проживання довідку про заробітну плату за будь-які 60 місяців стажу роботи до 01.07.2000 року, крім тих, які ви вже подавали при первинному призначенні
 
Доброго дня. Це "Новини Закарпаття"? Пряма лінія?
 
— Слухаю вас.
 
Я — Михайло Михайлович Кофель, мешканець с. Лубня Великоберезнянського району. При первинному призначенні пенсії не мав можливості представити всі необхідні документи про підтвердження деяких періодів стажу. Через досить тривалий час представив документи про підтвердження цих періодів. Який порядок зарахування стажу, чи можливо здійснити перерахунок пенсії з моменту первинного призначення пенсії із здійсненням відповідної доплати до розміру пенсії з того часу?
 
— Відповідно до "Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" днем звернення за пенсією вважається день приймання органом, що призначає пенсію, заяви про призначення, перерахунок, відновлення або переведення з одного виду пенсії на інший. У разі, якщо до заяви про призначення пенсії додані не всі необхідні документи, орган, що призначає пенсію, письмово повідомляє заявника про те, які документи необхідно подати додатково, про що в заяві про призначення пенсії робиться відповідний запис. Якщо вони будуть подані не пізніше трьох місяців із дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за пенсією вважається день приймання заяви про призначення пенсії. Якщо документи, які необхідно подати додатково, протягом трьох місяців не подані, пенсія призначається за наявними документами. У подальшому при надходженні додаткових документів пенсія перераховується зі строків, передбачених пунктом четвертим статті 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а саме — з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа. Відповідно і розмір пенсії у зв'язку з перерахунком пенсії, в даному випадку по стажу, змінюється із тих самих строків.
 
Турбує вас Поліна Іванівна Проданець, мешканка м. Ужгород. Я — колишня вчителька, стаж роботи становить більше 40 років, розмір пенсії – близько 900 грн. Наразі проживаю в місті Ужгороді, де і отримую пенсію, до переїзду в Ужгород мешкала в Тячівському районі, де отримувала до пенсії підвищення за статус особи, яка постійно проживає в населеному пункті, якому надано статус гірського. Після переїзду таке підвищення до пенсії не платиться, але ж все життя я пропрацювала в гірському населеному пункті, тож чи правомірно це? Також поясніть, будь ласка, в якому розмірі на сьогодні виплачується підвищення за статус "дитини війни"?
 
— Гарантії соціального захисту громадян, що проживають, працюють або навчаються в населених пунктах, яким надано статус гірських, регулюються Законом України "Про статус гірських населених пунктів в Україні". Згідно з абзацем першої статті 5 цього закону статус особи, яка проживає,працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статусу гірського, надається громадянам, що постійно проживають, постійно працюють або навчаються на денних відділеннях навчальних закладів у цьому населеному пункті, про що громадянам виконавчим органом відповідної місцевої ради видається посвідчення встановленого зразка. Згідно зі ст.6 цього ж закону України розмір державних пенсій та всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, розмір державних пенсій збільшується на 20 відсотків.
 
Підставою для встановлення підвищення є відповідне посвідчення або довідка органу місцевого самоврядування (органу виконавчої влади) про надання громадянину статусу особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського.
 
При зміні місця проживання, тобто при виїзді пенсіонера з гірського населеного пункту, відповідний орган місцевого самоврядування приймає рішення про зняття з особи статус гірського.
 
Чинним пенсійним законодавством не передбачено збереження за громадянами, які тривалий час проживали (працювали) в гірських населених пунктах та згодом змінили місце проживання, пільг по оплаті праці, виплаті пенсій тощо.
 
Стосовно питання виплати підвищення за статус "дітей війни".
 
Статтею 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" (від 18.11.2004 року № 2195), який набрав чинності з 01.01.2006 року, передбачено, що дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.
 
Згідно зі ст. 1 цього Закону встановлено, що "дитина війни" — це особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років.
 
На сьогодні розмір надбавки становить 49,80 грн.
 
Алло! Це пряма лінія?
 
— Так...
 
Телефонує Михайло Іванович Федоричко, мешканець с. Приборжавське Іршавського району. З 1995 року з моменту встановлення ІІІ групи інвалідності отримую пенсію. Пенсійного віку досяг у 2001 році, маю близько 30 років загального страхового стажу. Цього року мене визнано інвалідом ІІ групи. Чи має у зв'язку з цим підвищитися і розмір моєї пенсії?
 
Відповідно до ст.33 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: інвалідам I групи — 100 відсотків пенсії за віком; інвалідам II групи — 90 відсотків пенсії за віком; інвалідам III групи — 50 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього закону.
 
За наявності у непрацюючих інвалідів II і III груп — у чоловіків 25, а у жінок — 20 років страхового стажу за їхнім вибором пенсія по інвалідності призначається в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього закону. Тобто оскільки ви, Михайле Івановичу, досягли пенсійного віку ще у 2001 році, на сьогодні ви отримуєте пенсію по інвалідності в розмірі за віком, тобто 100% пенсії за віком, тому зміна групи інвалідності не впливає на розмір вашої пенсії до виплати.
 
Турбує вас, Анастасіє Юріївно, Надія Миронюк з Ужгорода. Скажіть, будь ласка, у зв'язку із проведенням в Україні пенсійної реформи чи змінюються норми законодавства, які стосуються пенсійного забезпечення за вислугу років вчителям?
 
— Умови призначення пенсій за вислугу років залишаться незмінними. Як і досі, право на пенсію за вислугу років матимуть працівники освіти (охорони здоров'я) за наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, затверджуваним у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.
 
У законопроекті "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" рекомендовано встановити для вчителів, лікарів виплату грошової допомоги в разі виходу на пенсію після досягнення пенсійного віку в розмірі, що дорівнює 10 пенсіям. Ця норма статті поширюватиметься на осіб, котрі на дату досягнення пенсійного віку, передбаченого ст.26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", працюють у закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів "е" — "ж" ст.55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" і мають страховий стаж: чоловіки – 35 років, жінки – 30 років. Обчислення стажу, який дає право на призначення грошової допомоги і механізм її виплати, здійснюватиметься у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
 
Я — Василь Іванович Молнар, проживаю в Ужгороді. Маю майже 50 років загального страхового стажу. У 2010 році звертався за перерахунком стажу та заробітку, набутому після попереднього перерахунку. Перерахунок пенсії здійснили тільки по стажу, по заробітку не провели, мотивуючи це тим, що в разі такого перерахунку коефіцієнт заробітку в такому випадку зменшиться. Середню заробітну плату для перерахунку пенсії і по заробітку застосовують за 2007 рік – 1197,91 грн., а не за рік, що передує року перерахунку пенсії. Розмір пенсії після перерахунку зріс тільки на 50 грн. Поясніть, чи правомірно це.
 
— Згідно з частиною четвертою статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (в редакції Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України") перерахунок пенсії, за бажанням пенсіонера, здійснювався із заробітної плати за періоди, зазначені в частині першій ст. 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та із застосуванням показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до закону враховується для обчислення пенсії за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії, який визначався згідно із ст. 40 закону.
 
Проте рішенням Конституційного Суду України від 22.05.08 р. зміни, що були внесені до статей 40, 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині визначення зазначеного вище показника заробітної плати та порядку проведення перерахунку пенсій, були визнані неконституційними, а рішення щодо відновлення дії зазначеної норми в попередній редакції не приймалось. При цьому слід зазначити, що статтею 40 (до внесення змін) передбачено застосування середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього закону враховується для обчислення пенсії, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії.
 
У зв'язку із цим до законодавчого врегулювання питання визначення показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, перерахунки пенсій проводяться із застосуванням такого показника за 2007 рік — 1197,91 грн.
 
Оскільки при здійсненні попереднього перерахунку вашої пенсії, Василю Івановичу, у 2008 році по стажу та заробітку вам уже було застосовано середню заробітну плату за 2007 рік, то цілком імовірно, що при здійсненні перерахунку пенсії у 2010 році вам недоцільно було враховувати і заробіток, оскільки коефіцієнт заробітку зменшувався порівняно з тим, з якого вже після 2008 року обчислювалася ваша пенсія, тому перерахунок пенсії здійснено тільки по стажу.
 
Віта Копинець
21 березня 2011р.

Теги: пенсія, стаж, страховий

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи