Як киянин і Youtube зробили закарпатських вівчарів відомими на весь світ (ФОТО)

Планета дізналася, як прожили один липневий день жителі закарпатської Міжгірщини

Як киянин і Youtube зробили закарпатських вівчарів відомими на весь світ (ФОТО)

Закарпаття віднедавна стало відомішим у світі. Принаймні серед користувачів інтернет-ресурсу Youtube, де один зі столичних жителів представив короткометражку про закарпатських вівчарів. У результаті документальний фільм "Іванки" став переможцем міжнародного конкурсу "Життя за один день".
 
Поспілкуватися із киянином Борисом Гришкевичем журналісту "Новин Закарпаття" вдалося по телефону. За словами автора фільму, в наш край влітку 2010-го він потрапив випадково, так само випадково й спала ідея зняти відеосюжет про наших вівчарів.

"Влітку дізнався, що на сервері "Youtube" проводитиметься конкурс на кращий короткометражний фільм. Суть конкурсу полягала в тому, щоб показати один день із життя того чи іншого жителя планети – 24 липня 2010 року. Я вирішив для цього зняти, як прожив день один із моїх друзів, актор столичного театру", — розповідає Борис Гришкевич.

Та в липні він разом із колегами вирушив у Карпати в селище Славське, що на Львівщині, щоб відзняти там рекламний ролик.

"Коли виконали там усю заплановану роботу, вирішили подивитися на Закарпаття. Тим паче, що в столиці було якраз дуже спекотно і повертатися туди не особливо хотілося. Мій товариш Дмитро бував на Закарпатті й раніше, тому ми сіли з ним у авто і приїхали на Міжгірщину".

Поблизу села Пилипець кияни вирішили піднятися в гори. І на одній із полонин помітили отару. Поспілкувавшись із місцевими вівчарями, Борис вирішив, що кращого сюжету для конкурсу годі й шукати. Того ж дня повернулися до Славського й викликали із Києва товаришів, які могли б допомогти відзняти стрічку. Напередодні власне зйомок кияни приїхали на Міжгірщину й неподалік стійбища вівчарів поставили намети для нічлігу.

"Я майже всю ніч не спав, — пригадує мій співрозмовник. – Хвилювався, аби не проспати. Тим більше, ніяк не міг зрозуміти, за яким часом живе місцеве населення. До слова, не зрозумів цього досі, — посміхається. – Тому й прокинувся на дві години раніше, весь час будив вівчарів, аби не проґавити момент".

О шостій ранку Борис разом із товаришами Дмитром та Юрієм таки почали відзнімати життя вівчарів.

"Починається фільм із кадру, як один із хлопців розпалює вогнище, інші двоє вмиваються й готуються доїти овець, — розповідає Борис. – Вівчарі спілкуються закарпатським діалектом, і хоча він нам не знайомий, ми добре розуміли одне одного. Та й поводилися вони доволі розкуто, а це дуже допомогло нам відзняти кадри".
 
У документальній стрічці про життя вівчарів показані знайомі карпатські схили, овеча отара, моменти доїння овець та приготування із свіжого молока сиру і навіть вранішня молитва вівчарів.

"Знімали ми фільм із шостої ранку до другої по обіді, — пригадує мій співрозмовник. – Відзняли матеріалу на 70 гігабайтів. А далі карточки просто заповнилися. Познайомилися не тільки з вівчарями Василем, Іваном та Михайлом, але й з дружиною головного ватаги – Калиною Гурзан. Найбільше мене вразили пісні, які чоловіки співали ввечері біля вогнища, розповіді про те, як нерідко на отару нападають вовки. Я зрозумів, що їхня робота дуже важка, і якби мені довелося хоча б на день помінятися з ними ролями – навряд чи я б погодився і справився. Я просто не витримав би  цих умов".
 
Коли зйомки було завершено, Борис із друзями повернувся до столиці й змонтував стрічку.
 
"Матеріалу було відзнято на вісім годин, а в результаті вийшов півгодинний сюжет, — каже Борис Гришкевич. – Коли його змонтували, я відіслав на конкурс. Про те, що став переможцем, дізнався ще кілька місяців тому, але організатори конкурсу попросили не розповсюджуватися доти, поки не буде офіційного оголошення результатів. Тому інформація про переможців і з'явилася тільки кілька тижнів тому".
 
Крім стрічки про закарпатських вівчарів, до переліку переможців увійшли ще 25 відеосюжетів з різних країн світу. В результаті відомий режисер Кевін МакДональд разом із іншим, не менш відомим американським продюсером Рідлом Скоттом мають змонтувати усі сюжети докупи так, щоб вийшов цілісний короткометражний фільм про те, як планета прожила один день – 24 липня 2010 року. До слова, на прем'єру цього фільму запрошений і сам автор "Іванків" Борис Гришкевич.
 
А з героями фільму Борис потоваришував, тож коли дізнався про перемогу, надіслав закарпатцям новорічні подарунки.

Сніжана Русин. Фото з архіву Б.Гришкевича

25 січня 2011р.

Теги: вівчарі, Гришкевич, Youtube, короткометражний

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи