Іван Шіц: "Наші вихованці повинні грати у місцевій команді"

У спорті, зокрема у футболі, патріотизм асоціюється з поняттям любові до рідної команди, власних уболівальників, тренерів. Та нині воно знівелювалося і перейшло на другий план, тепер для спортсмена головні меркантильні інтереси – комфортні умови, висока зарплатня, всілякі додаткові вигоди. Це й зрозуміло, час такий. Але турбує інше, коли ведеться справжня торгівля юними футбольними талантами.

Іван Шіц: "Наші вихованці повинні грати у місцевій команді"

Фахівці-тренери, маючи широкі контакти, самі вирішують долю власних вихованців, не даючи останнім навіть права вибору, переконуючи батьків у тому, що в тій чи іншій команді їхнім чадам буде краще, аніж у рідному клубі. А кошти втрачаються саме з бюджету області, а не з конкретного клубу. Ось про такий "патріотизм" та інше — у розмові з генеральним директором ФК "Закарпаття" Іваном ШІЦОМ.

Іване Тіберійовичу, на вашу думку, що таке патріотизм у футболі?

— Це поняття розумію так: якщо гравець виховується в нас, його талант очевидний, то в першу чергу він мав би вийти на газон у складі головної команди регіону. В цьому нам повинні допомагати всі – тренерський склад дитячо-юнацької школи, обласна федерація футболу і навіть влада. Але чомусь це не "клеїться". Ми нічого не чуємо про наших здібних молодих гравців, аж раптом прізвища юних закарпатців випливають в інших командах – "Карпатах", донецькому "Металурзі", "Динамо" чи "Шахтарі". Тому нині й маємо те, що власних вихованців у нашій команді одиниці. Дивує й інше, коли колишні наші футболісти зі шпальт газет та телебачення починають поливати брудом і говорити неправду про колись рідну команду, в якій вони власне й стали професійними гравцями.
Хотів би навести приклад патріотизму в футболі в особі Нестора Івановича Шуфрича, який давно працює за межами нашої області і при цьому залишається патріотом Срібної Землі — за власні кошти утримує єдину професійну команду на Закарпатті. Чомусь інші грошовиті закарпатці не особливо хочуть витрачатися на спорт.

Чи можна виправити цю ситуацію, відродити забуте відчуття любові до рідної землі?

— Керівництво ФК "Закарпаття" зацікавлене в тому, щоб кістяк команди складався з вихованців закарпатських тренерів. Для цього бажання одного клубу замало, за цим стоїть титанічна праця – підготовка кадрового резерву. А для цього вкрай потрібна ще одна професійна команда у другій лізі, де б молоді футболісти мали можливість зростати і набиратися досвіду, бо обласна першість далека від професійного рівня.

Питання інфраструктури досить важливе для професійної команди. Як складається співпраця з новим керівництвом стадіону "Авангард"?

— У нас нормальні ділові стосунки. Потрібно, щоб вони мали взаємовигідний характер. Маю на увазі і цінову політику колишнього керівництва стадіону на квитки домашніх поєдинків "Закарпаття". До нас надходить багато нарікань і звернень уболівальників щодо високої ціни на квитки, але клуб не має можливості впливати на цей процес. Хоча, згідно з регламентом ФІФА, УЄФА, вітчизняних прем'єр-ліги та ПФЛ, реалізацію квитків покладено на клуб. Більше того, клубна прес-служба займалася анонсуванням майбутніх матчів як в обласному центрі, так і в інших містах краю, натомість адміністрація стадіону від цієї справи самоусунулась. Щодо озвученої у ЗМІ заступником директора стадіону суми заборгованості ФК перед КП "Авангард", то цифри зовсім інші – це питання ми в найближчий час узгодимо.

Тепер повернімося безпосередньо до футболу. На носі — зимова підготовка до другої половини сезону. Як проходитиме тривале міжсезоння нашої команди?

— Команда розпочинає підготовку 20 січня в обласному центрі. Стандартно, упродовж перших трьох днів гравці пройдуть медогляд та матимуть легкі тренування з поступовим збільшенням навантаження. Вже 24 січня запланований перший контрольний спаринг із збірною області. До складу останньої увійдуть гравці, віковий ценз яких обмежено до 24 років. Це зроблено для того, щоб оглянути можливих потенційних новачків "Закарпаття" 29 числа цього місяця зіграємо зі срібним призером чемпіонату Закарпатської області ФК "Середнє". 3 лютого нашим спаринг-партнером стане багаторазовий чемпіон Угорщини ФК "Гонвед" з Будапешта (команда минулого сезону посіла 9 місце в угорському чемпіонаті), а через три дні зіграємо з чинним чемпіоном Угорщини ФК "Дебрецен". Наступні етапи підготовки команди розділені на три цикли і пройдуть в Угорщині, Туреччині та Криму.

Роман СЕНИШИН
 

17 січня 2011р.

Теги: спорт, Шіц, футбол

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи