73-річний мукачівець робить бізнес на горіхах

Щоб якось звести кінці з кінцями, старше покоління наших земляків примудряється щось робити: хтось продає на базарах старі непотрібні речі, інший знаходить якийсь підробіток на кшталт сторожа на прохідній чи торговця на ринку, третій економить на всьому і вся й живе у злиднях.

73-річний мукачівець робить бізнес на горіхах

73-річному мукачівцю, який мешкає в районі радгоспу-технікуму, поталанило більше. Найперше півсотні років тому, коли отримав земельну ділянку під забудову. До шести соток згодом додалися ще чотири, бо біля будинку пана Михайла мав бути парк, а оскільки його не заклали, то землю розділили між його сусідами. Про другу удачу старий городянин розповів більш детально.

"Почалося все весняного дня 7 років тому, — каже пенсіонер, — коли один буковинський румун, який привіз у Мукачево продавати саджанці, не зміг реалізувати півтора десятка деревцят горіха елітного сорту. Він вчепився до мене, наче реп'ях до гуні, і став благати купити їх, щоби не везти товар додому. Віддав цей посадковий матеріал всього за сотню гривень".

Однак, щоб вони прийнялися, мукачівцю довелося з ними добряче пововтузитися. По-перше, їх треба було щоденно поливати. Попервах воду носив відрами, а далі змушений був придбати поливочний шланг і тим самим полегшити собі працю. Але справа, як мовиться, була варта заходу. Невдовзі ця праця була щедро винагороджена. А тому нині пан Михайло просить здоров'я тому румунові і не нарадується своєму горіховому міні-садочку. Дерева вимахали гарні, не дуже високі, з широкими кронами. Плоди величеньких розмірів, продовгуваті, біленькі, а шкаралупа — тоненька. Про горіхокол й думати не треба, бо вони колються від невеличкого зусилля. На четвертий рік деревцята дали плоди. Їх було всього кілька десятків, але газда радів їм, наче мала дитина. А минулої осені садочок неабияк порадував, вродивши рясно. "Ми з дружиною, — каже, — збирали величенькі плоди всю другу половину вересня та увесь жовтень. Горіхів було чотири величезні кошики.

Позаяк на наших базарах вони не були у ціні, то, щоби краще заробити на горіхах, син порадив поїхати із ними в угорську Ніредьгазу. Там на базарі мене обступили зусібіч покупці й за якихось чверть години не лишилося жодного горіха". Це було напередодні католицького Різдва. Наступний вояж у Ніредьгазу мукачівець зробив напередодні цьогорічних великодніх свят. Продавав горіхи як цілі, так і ядра. За високу якість добре платили і навіть не торгувалися. "Таким чином, — згадує, — і на великодній стіл мені не потрібно було відкладати гроші, а він у нас із бабою був щедрим, як ніколи раніше..."

Не диво, отож, що цьогорічною ранньою весною мукачівський пенсіонер дуже переживав, щоби не було заморозків. Тривожився і влітку, коли рясні дощі чергувалися з неймовірною спекою. Та його улюблені дерева, які доглядає, наче маленьких дітей, хвалити Бога, вродили щедро й тепер. Зараз плоди саме дозрівають і поволі опадають. Одне погано — часто паде дощ. У таку погоду шкаралупа горіхів чорніє, і зовнішній вигляд у таких плодів не такий привабливий. Але старенький уже придумав, як вийти із цього становища. Із зібраних у негоду горіхів виймає ядра і збуватиме їх окремо, щоб не втрачати в ціні...

Дід Михайло тішиться і вірить, що й цього разу йому поталанить вигідно збути свій урожай. Якщо дійсно так станеться, то різдвяний стіл у кмітливого мукачівця буде не менш щедрим, ніж торік.

Віталій Пумпинець, м.Мукачево

05 жовтня 2010р.

Теги: горіхи, бізнес, пенсіонер

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи