Ужгород: Місто без фонтанів і цивілізованих скверів

Обличчям міста є не бари, ресторани та банки, а скверики, фонтани, мала архітектура...

Зона відпочинку «європейського» міста Ужгорода
Зона відпочинку «європейського» міста Ужгорода

На жаль, Ужгорд не славиться ні тим, ні іншим. Туристів, яких у нас чимало, треба проводити містом, ховаючи очі. Бо дійсно соромно, що територіально європейський Ужгород не має жодного фонтана, жодного скверика, який би хоч трохи відповідав цивілізованому рівню.

Наші скверики Європою і "не пахнуть"

У літню спеку хочеться відпочити у приємній атмосфері, в холодку, де нема шумних машин та асфальту. Приємно все-таки посидіти на чистій лавці, подихати свіжим повітрям та розслабитись. Але в Ужгороді зробити це не так вже й просто. Про фонтани мовчимо — їх взагалі нема. Йдеш Театральною і думаєш собі: як би гарно тут "вписався" фонтан і яка б радість була від нього городянам та гостям міста! І влада вже не раз перед черговими виборами обіцяла, що так і буде. А маємо те, що маємо, тобто нічого...

Головний спеціаліст відділу санітарії та благоустрою УЖКГ ДМГ Олександра Турянчик розповідає, що нині в Ужгороді є 12 сквериків, з них 80 відсотків бодай на папері повністю обладнаних (тобто мають освітлення, лавочки та урни для сміття). "Проблем зі скверами у нас багато, — зітхає пані Олександра. — Це і велика кількість старих дерев, які потрібно омолоджувати, робити нову підсадку, але нема інвентарю. Щось поміняти кардинально важко, бо грошей на це теж нема. Тому ввечері у багатьох сквериках темно, хоч в око стріляй. Світильники ніби є, а не світять. За словами Олександри Турянчик, для цього треба замінити кабельні мережі, зокрема на пл. Шандора Петефі та в альпінарії. Натомість так званий студентський скверик та скверик біля економічного факультету потребують значних капіталовкладень для прокладання дорожньо-алейної мережі, повного відновлення освітлення, адже опори ліхтарів свого часу покрали, а лінії перебиті через земляні роботи, які тут проводилися. До речі, ці скверики є об'єктами природно-заповідного фонду, тому робився попереднім кошторисом сума, яка знадобиться для повного облаштування, "вимальовується" за 250 тис. грн. Гроші чималі. Тому, коли їх нема, проблему вирішують в якийсь інший спосіб. Наприклад, при наданні технічних умов на зведення багатоповерхового будинку забудовника зобов'язали облаштувати сквер на вул. Мукачівській. "При здачі в експлуатацію ми будемо вимагати відновлення покриття дорожньо-алейної мережі і встановлення лавиць", — каже головний спеціаліст відділу санітарії та благоустрою. Сквер на пл. Лаборця також входить у довгий список проблемних. Він знаходиться у приватному секторі, тому частенько тутешні мешканці "грішать", використовуючи його як сміттєзвалище. Тим самим надаючи йому вигляд ще більшої занедбаності.

"У нас є графік прибирання скверів, — розповідає Олександра Турянчик. — Центральні сквери (пл. Петефі, альпінарій, територія біля СБУ та хімічного факультету) прибираються щоденно. Інші — 2—3 рази на тиждень. Бажано це робити частіше, адже місто велике. Проте знову ж усе впирається у кошти. Щомісяця тільки на прибирання потрібно близько 25 тис. грн. Капітальне прибирання з підмітанням доріжок потребує відповідно набагато більше, а це бюджетом не передбачено".

Звичайно, усі ми звикли у наших і не наших бідах звинувачувати владу. Проте варто розплющити очі та глянути трохи далі свого носа. Чи помічали ви, що "свіжі" лавички мають дуже короткий термін пристойного існування. Бо комусь обов'язково треба спробувати їх на міцність, щось розкрутити, а головне — автограф залишити про себе на пам'ять. Ось і Олександра Турянчик каже, що молоде покоління не вміє нормально відпочивати. Після так званих тусовок ті ж лавиці фактично щотижня треба ремонтувати. Те ж саме з урнами для сміття. А між тим, одна лавка за комерційними пропозиціями різних фірм коштує від 4 до 6 тис. грн. "Треба щось робити. А найперше — піднімати культуру", —резюмує моя співрозмовниця.

Нема грошей — нема фонтанів...

Хочете вірте, а хочете — ні, але були часи, коли у місті працювало 10 фонтанів. А на вулиці Льва Толстого навіть музично-світловий. Проте провели його пробний запуск у 1987 році і все — замовк на віки. Чиновники відзвітували, поклали галочку і досить. Усі ужгородські фонтани "обміліли" через відсутність фінансування, а відповідно не було належного догляду за ними. Ось і фонтан-каскад в альпінарії не працює через значну втрату води — там відкритий цикл роботи і щомісяця її "витікає" шалена кількість, а це гроші, пояснює Олександра Турянчик. Планувалося за наявності коштів його відновити, але потрібні насоси та резервуари... Попри обіцянки багатьох кандидатів у мери ніяк не вдається відновити і головний ужгородський фонтан, що колись прикрашав площу Театральну. Знову ж через те, що нема на це грошей. А місцевому бізнесу байдуже...

Однак ужгородцям небайдужий вигляд рідного міста. Пенсіонерка пані Надія жаліється: "Лавиць мало, рідко коли можна десь відпочити, а якщо є, то без спинок. Коли впертись не можна, то який це відпочинок — тримати спину в напрузі? Де не глянь — сміття. Навіть не знаю, кого звинувачувати: нас самих за таке ставлення до екології чи владу, яка не дбає про добробут міста". Студент Олексій зауважує: "Те, що в місті нема жодного фонтана — це сором. Як і розбиті лавиці та сміття у скверах, набережні Ужа із заростями борщівника".

На жаль, відповіді на ці болючі питання у найближчий час не знайти. Може, обравщи нового мера хоч щось зміниться. Бо нині Ужгород має дуже непривабливе обличчя, а хочеться пишатися рідним містом.

Яна Козак

27 вересня 2010р.

Теги: фонтан, сквер, сміття

Коментарі

:) 2010-09-27 / 17:13:00
Зате у нас ведмедики, на котрих списано, за чутками, по 80 тисяч. :) А те що смітників на Швабській, до прикладу немає, і що, пардон, бударь один на усе місто (біля пішоходки), вічно вонючий і за 2 грн (!!!) то на це і одній і другій владі наср...ти.

Антон 2010-09-27 / 15:33:00
Що за дурниці про пл. Лаборця? Ніхто з мешканців там сміття не викидає -- в районі у всіх щотижня забирають сміття в баках.
А ось покосити ті хащі, підрізати дерева -- багато грошей не треба. Звісно, пару ліхтарів та лавиць не завадило. Я скептично ставлюсь до цих кошторисів. Білоцерківська виправна колонія, для прикладу, для міста робить добротні лавиці по 500-1000грн. Не треба, чиновинцтво, красти... А депутати, треба не "адабрямсом" для мерів (що Ратушняка, що для Погорєлова, і далі за списком) займатись, а контролювати виконком, як і передбачено ЗУ "Про місцеве самоврядування". А ужгородцям треба думати за кого голосувати. Бо самі обрали цих ворів і безвідповідальщину.

бодя 2010-09-27 / 14:04:00
2Danis

А для чого Рата годує з нашої кишені муніципальну міліцію? Щоби розправлятися з неугодними? Дівчаток ганяти, які роздають опозиційну до мера газету?

Danis 2010-09-27 / 13:32:00
Яна, а зновим мером ужгородці перестануть ламати лавиці та урни? А як Вам картина коли з вікна виидають смітя? Тож в перш чергу варто починати з себе!

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи