А за столом – вся родина...

Святкування Різдва у верховинських селах

А за столом – вся родина...

6 січня – надвечір’я Христове, або, як у народі кажуть, святий вечір. У цей день до родинного гніздечка з усіх усюд тягнуться рідні, аби зустріти найвеличніше свято року – Різдво Христове разом.

«Це день суворого посту та ревної молитви, – розповідає 80-річна Ганна Голяна із села Абранка Воловецького району. – Із самого ранку в хаті кипить робота. Помолившись, господиня ще на зорі робить опару для керечуна — це білий хліб... У нього увечері поставлять різдвяну свічку, й він стоятиме усі три дні. Для грибової поливки та грибного соусу намочуються сухі гриби, а для узвару – сушені яблука, сливи та груші. А взагалі стараємося готувати 12 пісних страв. Чому саме 12? Бо це число апостолів, а ще в році 12 місяців. Крім уже згаданих грибної юшки та соусу до картоплі, готуємо вінегрет, тушену капусту, квасолю, фанки тощо. Вдень вбирається ялинка, робиться генеральне прибирання у домі».

Коли зійде перша зоря на небі — це знак, що час вечеряти. Стіл застилається білою скатертиною, на кожен куток ставиться зубець часнику, щоби всяка нечисть хату минала. Посередині на столі – керечун із свічкою. А далі ставляться страви. Перед самою вечерею вся родина вмивається — кожен промовляє: «Щоби-м мав таку бігу, як заєць, силу, як ведмідь, а хитрість, як лисиця, а ще добре міцне здоров’я». Тим часом господар заносить до хати оберемок сіна. Бажаючи щасливого святвечора, розстеляє його по долівці. Господиня в цей час кидає на землю цукерки та горіхи, які залюбки визбирують діти. Уся ця церемонія для малечі – велика радість, яка запам’ятовується на все життя. А далі всі йдуть за стіл, моляться «Отче наш» та «Богородице Діво», господар благословляє страви й всі сідають. У деяких сім’ях газда чайною ложечкою з горнятка кожному домочадцю дає скуштувати меду. Це для того, щоб усі в домі любилися. З алкогольних напоїв п’ють тільки трохи вина. Скуштувавши з усіх страв, родина дружно встає, хазяїн воздає хвалу Богу за вечерю, усі знову моляться. А далі гучно колядують. Цього дня по селу від хати до хати на Верховині ходять тільки діти та підлітки, їх тут називають малими колядами.

Зазвичай їм дають невеликі гроші або просто пригощають.

За словами старенької верховинки, на святвечір кожен господар повинен дуже добре пильнувати худобу. Коні, корови, телята та свині мають мати достатньо корму. А ось курей краще годувати надворі. Всипавши їм зерна, потрібно промовляти: тілько би було яєчок, як на дровітні трісочок. Ще деякі господарі із соломи роблять перевесла та обперезують ними стовбури фруктових дерев, це щоб вони наступного літа дали добрий урожай.

У селах, де є фара і священик, після вечері старші люди йдуть на всенощний молебень та службу Божу, аби прославити новонароджене Богонемовля та попросити у нього здоров’я й усіляких гараздів.

Різдво святкується на Закарпатті суто в родинному колі. Прийти привітати зі святками можуть найближчі родичі. А ще прийнято батьками відвідувати своїх дорослих дітей, які вийшли заміж чи оженилися і живуть у чужих сім’ях.

Зазвичай на саме Різдво від хати до хати ходять бетлегеми та колядники, які ставлять вистави й колядують, збираючи гроші на церкву. Як правило, колядники мають музичний супровід із гусель, цимбалів та баяна, а попереду крокує звіздар із зіркою, в якій горить запалена свічка.

Колядують і на третій день. І тоді вже можна відвідувати сусідів, знайомих та друзів.

Віталій Пумпинець, Воловецький район

 

05 січня 2015р.

Теги: Різдво, коляда, бетлегем

Коментарі

Semper 2015-01-05 / 12:25:57
І де тут християнство?...

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 6Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи