На ринку нерухомості Мукачева попит вже перевищує пропозиції

Світова фінансова криза 2008-го року неабияк вплинула й на стан ринку нерухомості в місті над Латорицею, помешкання та будинки різко впали в ціні. Дуже подешевшали й земельні ділянки під забудову. Така непевна ситуація трималася понад п’ять років. А як же зараз? Чи відновився ринок нерухомості у другому вароші в області? Про це наша розмова з директором відомого в Мукачеві і за його межами бюро нерухомості Світланою Піняшко.

На ринку нерухомості Мукачева попит вже перевищує пропозиції

Пані Світлано, що нині відбувається на ринку нерухомості в місті?

— Можу з приємністю констатувати, що врешті ринок житла відновився. Останніми тижнями спостерігається дуже різке пожвавлення купівлі-продажу квартир. Неабияку роль у цьому зіграли й березневі події у Криму та нинішні на Донбасі. Зараз нам багато людей телефонують зі Сходу України і не тільки з Луганської та Донецької областей, але й із Харківської і навіть Сумської, котрі хотіли б придбати помешкання у Мукачеві. Днями ми вже оформили кілька договорів купівлі-продажу клієнтам із Харкова та Миколаєва.

А чи купують житло у місті над Латорицею наші краяни?

— Так, маємо багато покупців із гірських та передгірських районів області — з Воловеччини, Свалявщини, Іршавщини. Як правило — це заробітчани, які працюють у Чехії, Польщі, Італії. А ось мукачівці купують мало. Це, зазвичай, ті, хто покращує свої житлові умови. Продавши, скажімо, однокімнатну квартиру, купує двокімнатну. Є й такі, що продають помешкання й купують будинок у приватному секторі. А ось банки зараз кредитів не надають зовсім. Приміром, у нас є кілька клієнтів, котрі мають дві третини й навіть більше коштів від вартості квартир і хотіли б у банку позичити суму, якої бракує, але фінустанови наразі їм відмовили, порадивши чекати кращих часів.

Яке житло цікавить покупців із Східного та Південного регіонів України?

— Найбільше купують так звані «хрущовки», а ще одно- та двокімнатні квартири. І це через їх відносно низьку вартість. Таке житло зараз дуже ліквідне. І тому наразі попит навіть перевищує пропозиції. Охочих купити такі квартири багато, а ось бажаючих продати надто мало.

Чи підвищилися ціни на нерухомість у зв’язку з пожвавленням на ринку житла?

— Ні, вартість житла не зросла й не знизилася. Квартири коштують так само як і у 2008 році після обвалу цін. Навіть різкий стрибок долара не вплинув на вартість нерухомості.

А тепер поговорімо безпосередньо про ціни на нерухомість у Мукачеві. Де у нашому вароші помешкання зараз найдорожчі?

— Звісно, що у центрі. Житло тут завжди в ціні. Якщо говорити про середню вартість квадратного метра, то вона становить від 650 до 750 доларів. Тут хочу відразу зауважити, що це квартири, які потребують негайного ремонту. Що стосується будинків, то таких, що продаються, тут зараз і немає. Якщо поодинокі і є, то це саманні старі хати, які потрібно зносити. А отже, цікавою є винятково земельна ділянка для подальшої забудови.

Пані Світлано, дуже престижним у Мукачеві у всі часи вважалося Росвигово. Яка вартість нерухомості сьогодні у цьому мікрорайоні?

— Свою привабливість Росвигово не втратило й зараз. Тут є не тільки багатоповерхові будинки й приватний сектор, але й дуже добре розвинена інфраструктура — школи, дитячі садочки, заклади громадського харчування, численні крамниці і навіть ринок. Поряд з ним — алеї троянд, фонтан, церкви, бульвар. Отож не дивина, що саме тут хотіла б оселитися левова частка покупців нерухомості. Після центру міста Росвигово займає друге почесне місце по престижності. Звісно, що й вартість помешкань у цьому кутку Мукачева відповідна. Зараз квадратний метр житла тут вартує від 450 до 550 доларів. І це у панельному багатоповерховому будинку. Якщо ж дім із цегли, то квартира у ньому вийде десь на 5 тисяч «зелених» дорожчою.

Що стосується будинків у приватному секторі, то звичайна закарпатська «коцка» часів СРСР «потягне» на 60—65 тисяч «баксів». І це, хочу зазначити, без ремонту. Є тут і сучасні великі дво-, триповерхові красиві будинки. Звісно, що вони дорогі. Їх ціна коливається від 120 і до 300 тисяч доларів. Таку нерухомість зараз надзвичайно важко продати і вона під час кризи знецінилася найбільше – аж до 70 відсотків.

Чимало охочих придбати житло завжди було й у так званому мікрорайоні вулиці Окружної. А які ціни нині там?

— Майже всі багатоповерхові будинки там побудовані у 60-х роках минулого століття. Це ті ж самі «хрущовки». Але тут також є досить непогано розвинена інфраструктура (школи, дитячі дошкільні заклади, магазини). До того ж, не так уже й далеко звідси до центру міста. Тому й ціна на нерухомість тут не низька. Сьогодні квадратний метр житла в цьому мікрорайоні оцінюється  в 430 доларів. Є і невеликий приватний сектор. Будинки збудовані наприкінці 50-х, початку 60-х років. За ту ж саму «коцку» просять близько 55 тисяч «зелених».

Віддаленим від центру Мукачева є Паланок. Та й ця місцина, де завжди проживала німецька громада, завжди була доволі привабливою для покупців нерухомості.

— Тут наявні всього кілька цегляних багатоповерхових будинків по вулиці Чернишевського. Планування у них привабливе, більш сучасне, тому й ціни, незважаючи на чималу віддаленість, не є такими вже й низькими. Вартість квадратного метра у цих будинках становить приблизно 400 доларів. Надзвичайно великим тут є приватний сектор, забудови 50-х—60-х років минулого століття, а є й ще старіші довоєнні будиночки. Вартість їх дуже різниться й варіює в межах від 25 до 55 тисяч «зелених».

А як щодо непрестижних мікрорайонів міста над Латорицею, де нерухомістю покупці не вельми цікавляться. Це вулиця Івана Франка. Які ціни там?

— У цій місцевості є кілька багатоповерхових будинків. Їх тут більше, ніж у Паланку, але планування не покращене, а таке як всюди. Тутешня вартість квадратного метра оцінюється всього в 300 доларів. Є тут також і приватний сектор. За звичайний будинок радянських часів власники просять приблизно 40 тисяч «баксів». Це на 15 тисяч доларів дешевше, ніж у престижному Росвигові.

Ну, і найнебажаніший для покупців так званий Бороктелеп. А що ж там?

— У цьому мікрорайоні немає багатоповерхових будинків. Наявний тільки приватний сектор забудови різних часів. Будинки дуже різняться за плануванням. Тут погано розвинена інфраструктура, чимало вулиць зовсім не заасфальтовані. Через це охочих купити нерухомість дуже мало. Ціна будинків коливається в межах 25—35 тисяч доларів.

Ви згадували, що в часи кризи вартість земельних ділянок дуже різко впала. А яке становище у цій царині зараз?

— Ціни на них знизилися тоді суттєво. Якщо говорити про Мукачівський район, то вартість ділянки впала на дві третини, а ось у місті рівно навпіл. І, приміром, тепер за сотку в Ключарках, що в безпосередній близькості від Мукачева, просять 420 «зелених», а ось у вароші сотка коштує 1250 доларів у Паланку, від 3 до 5 тисяч «баксів» — у Росвигові.

Світлано Петрівно, хотілося б  насамкінець довідатися, що відбувається на первинному ринку нерухомості, адже в Мукачеві приватні інвестори зводять житло й зараз?

— Відразу, як тільки почалася криза, будинки в місті перестали зводити. А зараз будівельні роботи активно поновилися. Приміром, житло в новобудові на вулиці Осипенка вже розпродано, але охочих купити його не бракує. Тому зараз будуються ще й елітні котеджі на вулиці Берегівській та багатоповерхівки в центрі міста на вулицях Миру та Недецеї. Звісно, що  те сучасне житло, яке нині активно зводиться, є дорожчим. Метр квадратний у новобудові коштує 600—650 доларів. Тому через свою незаможність люди охочіше купують зараз квартири на вторинному ринку.

Віталій Пумпинець

01 липня 2014р.

Теги: нерухомість, Мукачево

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи