На Закарпатті влада створила проблеми з постачанням населення скрапленим газом

Хто би й подумав, що раптом закарпатців перестануть забезпечувати скрапленим (балонним) газом для побутових потреб. Причому трапилося це не сьогодні-вчора.

На Закарпатті влада створила проблеми з постачанням населення скрапленим газом
Ця ситуація стала проблемою для не одного десятка тисяч споживачів скрапленого газу, бо далеко не всі райони краю стовідсотково газифіковані. На Свалявщині (яка, до слова, однією з перших в області розпочинала газифікацію) населені пункти Родниківської, Ганьковицької і Плосківської сільських рад розраховують тільки на скраплений газ. А його не постачають, як це було колись.

Отже, беруся з’ясовувати, що трапилось. Пробую вирішити питання самотужки. На телефонний дзвінок у товариство з обмеженою відповідальністю «Альфа-Сервіс Груп», яке забезпечувало побутових споживачів балонним газом, ніхто не відповідав. «А ми цією справою вже багато років не займаємося», — повідомили на моє звернення в Свалявське управління газового господарства.  Щось з’ясувати самотужки не вийшло — подався в районну державну адміністрацію. Начальник відділу інфраструктури, житлово-комунального господарства і будівництва Віктор Івашкович підтвердив, що в районі й справді ніхто не займається постачанням населенню скрапленого газу. Свалявці ще у серпні 2011-го в листі в облдержадміністрацію просили збільшити його ліміти для побутових споживачів Свалявщини (на той час їх було понад 2200). Відповідь зверху, відверто, дещо здивувала: «Населення Свалявського району за І півріччя 2011 року забезпечено скрапленим газом для побутових потреб на 47 відсотків. При потребі 57,86 тонни фактично отримано 27,17 тонни. У цілому населення області забезпечено скрапленим газом на 25,4 відсотка, у тому числі газом, отриманим із спеціалізованого аукціону, на 9,2 відсотка від заявленої потреби». Виходить, що споживачі Свалявщини ще й «непогано» постачались скрапленим газом! Тоді як іншій їх частині, котрі потрапили до 53 відсотків, купити для своїх потреб на кухні газовий балон?

І далі в листі-відповіді, датованому 27 серпня 2011 року: «Питання забезпечення населення області скрапленим газом знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації». Не більше, не менше — після цього «твердого» запевнення виходить, що на Закарпатті взагалі припиняють постачання скрапленого газу. Щоправда, за винятком чотирьох районів. Сподівався з’ясувати ситуацію в авторів запевнення дворічної давності. Але низку моїх запитань із владних кабінетів переадресували в ПАТ «Закарпатгаз», який виступає від області як єдиний учасник-покупець спеціалізованих аукціонів із продажу скрапленого газу для побутових потреб населення. Заступник голови правління «Закарпатгазу» Юрій Яворівський виявився небагатослівним. Він повідомив, що їхнє підприємство таки постачає скраплений газ населенню чотирьох районів: Тячівського, Рахівського, Міжгірського і Виноградівського. «А як бути іншим районам, в яких узагалі відсутнє забезпечення газовими балонами?» — сподівався отримати конкретну відповідь на своє запитання. Та почув: «Цими питаннями займається влада, вона їх вирішує. Вибачайте, до побачення…». Більше в телефонну слухавку я не встиг нічого сказати, бо стрілки годинника на час нашої розмови показували вже кілька хвилин до початку обідньої перерви…

У цій газобалонній справі виявив один цікавий момент, який повинен у першу чергу зацікавити саме владу. Виявляється, населення області (принаймні за винятком чотирьох вищеназваних районів) скрапленим газом ніхто не забезпечує, а оформлення субсидій на цю послугу як проводилось, так воно і триває. Причому, за спрощеною системою, як підтвердили в управлінні праці й соціального захисту населення Свалявської райдержадміністрації, ніхто не перевіряє наявності саме газових плит. Заступник начальника цього відомства Марія Мішко каже, що робити це вони не зобов’язані. Виходить, що з, приміром, 707 дворогосподарств Плосківської сільської ради половина чи й більше може оформити субсидію на скраплений газ і отримати відповідну грошову суму. Дарма, що в районі відсутнє постачання скрапленого газу.

«Як відсутнє?! — пробували мені заперечити в тому ж соціальному управлінні. — А газові заправки?». Це вже потім з уст Юрія Яворівського, із «Закарпатгазу» я почув: «Автомобільним газонаповнювальним станціям заборонено заправляти побутові балони газом».

І тут ми підійшли чи не до найголовнішої проблеми. Ми взагалі забули про безпеку при використанні газових балонів. Ми — це влада, працівники відповідних газових господарств, контролюючих структур і самі споживачі. Останні як роблять: завантажив балон у багажник автівки — і на автогазову заправку. Чи хтось звертає увагу на технічний стан балона, умови його зберігання і перевезення? Згадаймо, як робилося це не в такому далекому минулому. Спеціально обладнане авто газового господарства розвозило в населені пункти балони. І, боронь Боже, самому підключати балон до плити. Це робив спеціаліст, який паралельно перевірив технічний стан вашої плити, умови її експлуатації. Хіба сьогодні дотримуватись правил безпеки користування газом у побуті не потрібно? А спробуйте десь на вулицях наших міст віднайти такий звичний колись для нашого ока плакат: «У випадку виявлення запаху газу дзвоніть 04». На жаль, ми стаємо безпечніші й безвідповідальніші. В першу чергу ті, хто за своїми посадовими обов’язками повинен забезпечувати людям безпечне життя.

Михайло Попович

 

10 листопада 2013р.

Теги: скраплений газ, балони

Коментарі

АННА 2013-11-10 / 16:14:08
От най Юрій Яворівський приїде на Міжгірщину і розбереться скільки скрапленого газу поступило у район від потреби і хто тим газом отоварився. В села тереблянської долини газ не завозят з червня. Дешевим газом розділяться нероби з Білого дому: собі, свату, брату, а решту газовики перепродають перекупщикам.Нехай Яворівський з УБЕЗом та податковов поцікавляться звідки Стецько з синевира бере газ на перепродаж.

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи