Розпочато реалізацію міжнародного проекту з реконструкції Батарської меліоративної системи

У четвер у Басейновому управлінні водних ресурсів річки Тиса відбулася стартова конференція проекту Європейського інструменту сусідства і партнерства (ЄІСП) Угорщина — Словаччина — Румунія — Україна 2007 — 2013 «Стале управління природними ресурсами в мережі річок Тиса—Тур (Батарська осушна система)». Контингент учасників конференції охоплював представників влади, спеціалістів БУВР річки Тиса, партнерів та експертів проекту, делегації Верхнє-­Тисайської дирекції охорони довкілля і водних справ (Угорщина), дирекції вод «Сомеш—Тиса» Національної адміністрації «Води Румунії», представників природоохоронних, сільськогосподарських та інших зацікавлених обласних організацій, сільських голів і фермерів Затисянського регіону Виноградівщини...

Розпочато реалізацію міжнародного проекту з реконструкції Батарської меліоративної системи

Відкриваючи конференцію, керівник проекту, начальник БУВР річки Тиса Володимир Чіпак у вступному слові, зокрема, відзначив, що їхнім відомством заявка на реалізацію цього проекту, розробленого БУВР річки Тиса спільно із Верхнє­Тисайською дирекцією охорони довкілля і водних справ (Угорщина) та дирекцією вод «Сомеш—Тиса» Національної адміністрації «Води Румунії», була подана у Брюссель на конкурс ще у вересні 2009­-го, й через 3 роки цей проект виграв грант спільного керівного органу вищезгаданої Програми ЄІСП в сумі понад 1 мільйон євро, і нарешті лише наприкінці осені нинішнього року офіційно стратувала його реалізація. Він, за словами В.Чіпака, спрямований на підтримку сталого управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса—Тур шляхом виконання проектних і будівельних робіт з реконструкції Батарської осушної системи, оскільки побудована ще наприкінці ХІХ століття вона охоплює більшу частину території в межиріччі річок Тиса—Тур, формуючи стік у Румунії й Україні та впадаючи в річки Тур і Тиса на території Угорщини.

Сьогодні територія цієї системи розділена кордонами трьох держав, загальна її площа – 500 кв. км. В Україні вона розміщена у межах Виноградівського району й обслуговує 19 тис. га. У межиріччі цих річок є багато комплексних проблем, що виникли внаслідок незбалансованого управління водними та земельними ресурсами, а саме: проблеми паводків/дефіцит води, застарілі гідротехнічні споруди Батарської осушної системи, забруднення водних об’єктів і гідроморфологічні зміни тощо. Для успішного вирішення цих проблем необхідним вбачається залучення всіх трьох країн до розробки і вжиття відповідних комплексних заходів.

За дорученням голови облради Івана Балоги привітав учасників цього поважного форуму заступник керуючого виконавчого апарату облради Іван Бібен. Він наголосив, що комплексні заходи дадуть можливість покращити протипаводковий захист, оптимізувати водопостачання, водокористування та водовідведення. За словами промовця, обласна рада і надалі підтримуватиме перспективні починання, які покликані послужити закарпатській громаді та розбудові краю в цілому.

Про передумови, мету й очікувані результати проекту докладно розповіла його менеджер, начальник відділу міжнародного співробітництва БУВР річки Тиса Марина Скраль.

Цікавими були виступи партнерів проекту щодо організації протипаводкового захисту та про заплановані заходи на угорській і румунській частинах Батарської системи. Першу представив представник Верхнє­Тисайської дирекції водних справ, іншу – дирекції вод «Сомеш-­Тиса» Національної адміністрації «Води Румунії».

Про особливості водогосподарської ситуації на території проекту йшлося у виступі начальника Виноградівського міжрайонного управління водного господарства Василя Сантая, про виконання заходів із екологічної оцінки на водотоках і визначення якості вод на території проекту — його експерта, начальника відділу БУВР р.Тиса Едуарда Осійського, про намічені заходи з екологічної оцінки на водотоках території проекту й еколого­освітню діяльність серед населення Затисянщини інформувала очільник РМЕО «Екосфера»  Оксана Станкевич, а про намітки з оптимізації сільського господарства на території Батарської системи — представник центру «Облдержродючість», кандидат сільгоспнаук Алла Фандалюк.

Богдан Дубовий

 

05 грудня 2012р.

Теги: меліоративний, Тиса, Виноградів

Коментарі

Працівник БУВР 2012-12-05 / 10:08:20
Василю:
Язиком молоти, а впроваджувати складні технічні проекти - дуже велика різниця, правда, пане Василю?
УСІ перевірки - державні і європейські - підтвердили що кошти використовуються ефективно, і згідно планів.Люди ж конкретно бачать і знають, що зроблено і робиться.
Якщо маєте конкретні факти - будь ласка, а обливати брудом усіх - багато розуму і сміливості не треба!

Василь 2012-12-05 / 09:32:10
так званий БУВР Тиса і усі його проекти це бездонна бочка по похороненню і неефективному використанню державних коштів. Все робиться суто на показуху. На справу витрачається максимум половина виділених коштів.

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи