Атласом по "русинству"

У червні 1945 року моєму батькові, тоді поручику Чехословацького корпусу, Празьким Народним Комітетом було (про що свідчить посвята на першій сторінці) подаровано, за участь у визволенні столиці Чехословаччини, «Географічний атлас». Атлас – на німецькій мові, виданий у 1936 році для німецькомовних шкіл ЧСР. Автором є др. Лоренц Пуффер (Lorenz Puffer), професор державної вищої гімназії у B. Budweis (нині – Чеських Будійовіцах). Видання достатньо солідне, вміщує 191 карту, 60 інших матеріалів. Чимало їх є надзвичайно цікавими, особливо ті, які характеризують передвоєнну Європу.

Атласом по "русинству"

Особливий інтерес у мене викликали дві. Перша – карта про народи Європи (EUROPA. Volkerkarte). Вона подає європейські та суміжні (у прилягаючих місцевостях Північної Африки та Близького Сходу) народи та їх етнічні території. Всі вони поділені на два великі «об’єднання»  «Mittelländer» («Близькі країни») та «Mongolen» («Монголів»). До першого віднесені всі народи Індоєвропейської мовної сім’ї, а також арабів, берберів (Семіто-хамітська мовна сім’я), басків (котрі нині вважаються народом, що не входить до жодної мовної сім’ї), а також «кавказців» (нині виділяють окрему Кавказьку мовну сім’ю).

До «Монголів» віднесено фінів, яких поділено на групи: Балтійських, Волзьких та Північних. Сюди ж включено «мадярів», «самоїдів», «турко-татарів» та «інших монголів». Думаю, що дана градація є застарілою, позаяк у мовному відношенні араби чи бербери не є ближчими до індоєвропейців ніж угорці чи турки. Достатньо далекими останні є і до монголів. Стосується це і расового підходу.

Індоєвропейців поділено на мовні групи – Германську, Романську, Слов’янську тощо, етнічні території яких подано однією фарбою із розмежуванням кордонів окремих народів брунатною лінією. Винятком є Слов’янська група, яку поділено на підгрупи: Східних, Північних та Південних. Однаковим кольором тут подано підгрупи.

Безумовно, мене найбільше зацікавили українці та їх етнічна територія. Вони названі «Kleinrussen“ (у перекладі – малоруси), разом із «Weißrussen» (тобто – білорусами) та «Großrussen» (великорусами) включені до підгрупи Східних слов’ян.

Етнічна територія нашого народу збігається із тим, як її подають сучасні українські етнографи, однак, що здивувало, подається як більш широка. Згідно карти, вона протягається від Старої Любовні у Словаччині (жодних натяків на якийсь «пудкарпаторуський народ») та на півдні Польщі, до Донщини, Вороніжчини, Поволжжя та Кубані. Цікаво, що на сході вона подана як суцільна. Приміром, Вороніжчина не є архіпелагом українських «островів», як це подають сучасні етнографи, а повністю злита із українським «материком». Азовське море, згідно з картою, виглядає, як «внутрішнє українське море», навколо нього суцільна українська етнічна територія. Показано також українські етнічні «острови» на Поволжі, по сусідству із місцевостями ,заселеними поволзькими німцями.

Північніше, ніж це на сучасних картах, пролягають кордони української етнічної території у Білорусі, включають, окрім Берестейщини (що визнається і нині), ще й південну смугу на заході та у центрі Білорусі.

Інша карта: «CECHOSLOVAKISCHE REPUBLIK. Volker… karte».    

Здивувало, наскільки значні терени Чехії та Моравії у тридцяті роки було заселено німцями, адже у літературі, зазвичай, лунає про «прикордонні» райони у Судетах. Тож, виявляється» німців таки добряче покарали, зокрема, за те, що підтримували підривну діяльність проти Чехословацької держави у 1938 – 1939 рр. місцевих «ревізіоністів», якими керував К. Генлейн, виселивши із достатньо обширних, безумовно – батьківських, земель. Розмірковування наводять на гадку, що історична доля судейських німців мала би бути повчальною «для когось» і нині…

Українці на цій карті подані не малоросіянами, а як «Ruthenen» («рутени», себто русини). Вочевидь, що автори вважають, що це дещо різні назви одного і того ж народу (приміром, тут же іранці названі персами, турки османами). Ніякої різниці між русинами Закарпаття, Галичини, Пряшівщини, чи Закерзоння – вони не бачать. Як і наскільки далеко на Захід у Словаччині (у т. ч. із «острівцями» у Південно-Східній Словаччині) та Польші (теж із «острівцями») тягнеться українська етнічна територія, а також у румунській Мароморощині – карта чітко демонструє.

Атлас наводить на висновок. Хоча сучасні політичні русини галасують, що, начебто, їхній, себто «под(чи – пуд)карпаторусинський» «народ» був «заборонений» після возз’єднання Закарпаття з Україною, а всіх «под(чи – пуд)карпатських русину» «записали» в українці, та, що, мовляв, не визнають існування такого народу тільки «кляті» українські науковці, довоєнний чехословацький німецькомовний атлас підтверджує, що існування такого міфічного «народу» не визнавалося і науковцями, зокрема етнологами, інших країн, котрі закарпатців беззаперечно відносили до єдиного українського народу.

 

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
24 листопада 2011р.

Теги: русин, атлас, карта

Коментарі

KK 2011-12-01 / 22:36:14
Оbozryvatylю - з цією новою течією русинської ревізіоністичної історії, то насправді, ви себе являєти як повноцінним кандидатом для дурдому у Берегові. Якщо я вас правильно зрозумів, то запорізькі козаки справлялися із 'рабованням' (ловленям) дівчат на закарпатті із продажею цього товару до харемів султанів Осмонської Імперії? Ви що, Оbozryvatlю справді уже пішли 'ку ку'...??? Не задаром п. Піпаш відразу відхилився від спілкування з вами! :-)

Robie 2011-11-30 / 23:57:30
Все правильно, тоді були русини, але до них включали всіх і галицьких і буковинських русинів(так, саме русинів, тоді ще самоназва українці тут не була поширена до 20 століття)...русини це просто ранішня назва українців...так коли мене спитають чи я русин, то я скажу - я українець-русин, бо це насправді одне й те саме...і нічого тут плювати слиною... Я можу навести набагато більше аргументів, якщо цікавить, то моє мило- Robie@meta.ua

свербогузка 2011-11-29 / 21:48:56
2сорри 2011-11-28 / 00:19:44
о чім вы хлопе з тов нїмеьсков мапов крутите? Шак і Чехы і Словакы тов самов фарбов, Хорваты і Сербы тыж, Ruslan перекрывать Polen, але лем зато бо ся не змістили написы. Не маніпулуйте.
Певно суть мапы з 19. столїтя де Русины не суть. Я не говорю же нїт.
Я говорю же русинськый напрям не є лем річ сучасности, але было то і оперед.

Автор блоґу спохыбнює же "«под(чи – пуд)карпаторусинський» «народ» був «заборонений» після возз’єднання Закарпаття з Україною".

Але то так было, шак русинськы дїятелї были позапераны дакотры умучены у вязницях дакотры выгнаны на Сібірь, ці вы тото спохыбнюєте?

55 2011-11-28 / 19:25:00
trygh - А де у статті "теорія рас"?

Авт. 2011-11-28 / 19:16:26
tryghj 2011-11-28 / 11:17:53
Пане, ви мене дуже вразили своїм коментарем. Висловлюю своє співчуття та бажаю швидшого одужання. Співчуваю також вашин родичам та близьким - дуже важкий "хрест" їм доводиться їм нести.

местный 2011-11-28 / 11:33:05
2ryghj ("Володимир Пипаш - патология психического развития националиста...") - не похоже, что Вы психоаналитик... разве что без "о аналитик" :)

("До такого изнеможения пане Пипаш, вместе с Кришеником, Дибой, сорри, "мєстным" и др. вас довел ваш истошный национализм вашей галицкой пещерной „цивилизации“, людей без нравственных свойств, европейской этики и культуры - творческих пигмеев, обслуживающих нацистскую идеологию...")
та нет, до изнеможения скорее все вышеназванные довели Вас. до полного психического изнеможения и нервного истощения...

tryghj 2011-11-28 / 11:17:53
Володимир Пипаш - патология психического развития националиста на его примере расовых теорий.
26.11.2011 (22:17)

Суть теории рас Володимира Пипаша, связанная с патологией его психического развития в окружении украинских националистов и под влиянием психоневрозов, возникших в результате вытеснения либидо путём его сублимации. .
.
Для своего последнего очерка Володимир Пипаш, блогер на „Закарпаття онлайн“, воспользовался „Географічним атласом“, составленным др. Лоренцом Пуффером (Lorenz Puffer), в 1936 году для немецко-язычных школ ЧСР. Не уделеяя ни малейшего внимания тому аспекту, что этот школьный материал был составлен судетским немцем Лоренцом Пуффером в период между войнами, когда судетские немцы во весь голос не уставали заявлять, что хотят «zurück ins Reich» - обратно в Рейх - и особенно не двусмысленно тогда, когда в Германии Рейхсканцлером был их Фюрер Адольф Гитлер.
.
Принимать какую-то брошюру этой исторической эпохи, как серьезный научный источник, может только человек крайне недалекий, человек с ярковыявленными психическими отклонениями. Так, например, в „Mein Kampf“ у Адольфа Гитлера, основное внимание уделяется чистоте "арийской расы", которая по существовавшим тогда стереотипам была превосходящей над всеми остальными, ибо остальных называли – Untermenschen – людьми недоразвитыми, людьми низшей расы.
.
Различие состоит не в языке, на котором человек разговаривает, а в крови! И только по крови может быть определена раса. В таком определении Пипаш видит ориентир для создания "українскої нації" ergo "соборної україни"
.
Склонность Володимира Пипаша к расистской сегрегации народов на „«об’єднання» «Mittelländer» («Близькі країни» - перевод Пипаша неверный – здесь имеются ввиду страны центральной Европы) та «Mongolen» («Монголів»)“, лежит в корне его потомственной генетической патологии. Монгольскую расу, по тогдашним стереотипам, называли: gelbe Gefahr – жёлтая угроза.
.
Причина такого подхода к сегрегации народов обусловлена отсутствием внутренней уравновешенности сознания, спровоцированная несоответствием между сознанием и подсознанием. Такое расстройство саморегуляции, в последствии, приводит к возникновению комплексов. Комплексы являются результатом конфронтации между собственным EGO и окружающей средой, преобразующееся в психическую травму, и часто из-за неё качественно-отрицательного восприятия, не может быть из сознания вытеснена.
Этим обусловлена психопатология Пипаша, человека, не сумевшего найти баланс в целом ряде ему характерных расстройств сознания, мышления, ориентации, аффектов, EGO- vitae, восприятия и побуждения, ....
.
Потребность преподнести себя выше других, например, русинов, венгров, ромов и других народов Подкарпатья, сказывается у Пипаша ананкастическим синдромом психопатии - неврозом, при котором проявляются такие принуждающие феномены, как принуждающая мысль и принуждающее действие. Если принуждение, например, согласие русинов признать себя украинцами, не сбудется, то у психопата возникает страх сопровождаемый порывами к самозащите - фрейдовские фобии. Такое сужение образа мышления ввиду с подсознательными порывами к самозащите, постоянно навязывает автору статьи на ресурсе „Закарпаття онлайн“ идею, которая должна рассматриваться, как мышление слабоумного, невменяемого.
.
До такого изнеможения пане Пипаш, вместе с Кришеником, Дибой, сорри, "мєстным" и др. вас довел ваш истошный национализм вашей галицкой пещерной „цивилизации“, людей без нравственных свойств, европейской этики и культуры - творческих пигмеев, обслуживающих нацистскую идеологию у Олега Дибы на его ресурсе „Закарпаття онлайн“ – sub specie nationalisticus.
.
Ни один здравомыслящий человек в Подкарпатье не примет вас за сколько-нибудь серьезных, внушающих к себе доверие людей. Такие как вы, пане Пипаш, в нашем Крае обречены на душевное бедствие до последнего вздоха. Русинская молодежь за психически больными националистами не пойдет. Русинская молодежь - это дети европейского народа, народа европейской цивилизации, которой прихоти отпрысков всякого рода "демянюков", вечных крепостных (кріпаків), нисколько не свойственны.

KK 2011-11-28 / 05:15:23
Оbozryvatylю - вибач мені. Я якось забув про вашу персону. Справді, коли я познакомився із вами то знайшов доброго спонСЕРа! :-)

сорри 2011-11-28 / 00:19:44
Німецька лінгвістична мапа 1880 року - "русини" означені тою ж барвою, що і "малороси", і більший надпис "малороси" покриває дрібніший надпис "русини" - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Sprachenkarte_Deutschland1880.png

Лінгвістична мапа Європи з кишенькового атласу Гікмана і Маркса, 3-є видання, Петербург, 1908. "Малоруси" і "русини" одне і те ж - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/0/05/%D0%9C%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%93%D1%96%D0%BA%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%811907%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82.jpg

Американський "Distribution of Races in Austria-Hungary" from the Historical Atlas by William R. Shepherd, 1911. - русини Австро-Угорщини живуть на Закарпатті, в Галичині та Буковині - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Austria_hungary_1911.jpg

Obozryvatyl 2011-11-27 / 21:26:11

сорри 2011-11-27 / 17:00:02 "...Обозриватилю, ....Я по-нашому бисідовати знаву ліпше і роблю сисе май легко і май читаво, ги ви. Айбо, на одміну од вас, політику на сім не роблю. Любити своє - то єнно, а заробляти, продавучи ..." Ага, то за то, бо вы як КК, якый найшов субi лем спонСЕра, а не спонСОра. Так ай вы, як КК лем спонСЕР-СЕР-уйе на коринных жытелюв в Закарпатськiй обл.


Ваш коментар не несе ніякої суті крім тролінгу. Попередження. Адмін

Obozryvatyl 2011-11-27 / 21:06:46
КО 2011-11-27 / 16:45:55"Ви собі вже щось одне виберіть - або глобалізацію, або те друге (не знаю, як це сепаратиське дурепство ..."
3а часiв коммунiстичноi диктатури болo гесло:"Або ты з нами, або ты проти нам!" Ось, як гарнинько такi марги розвалюють Украйiну! Як за часiв коммунiстичного варварства.

свербогузка 2011-11-27 / 20:39:16
2КК не робте собі фіґлї з Талергофом.

прусак 2011-11-27 / 20:03:34
Obozryvatyl 2011-11-27 / 16:35:47
Дуже цікавий комент щодо кошубів та на 100% вірно спрогнозовано про домінування "русского языка" в майбутньому Русском мире. Ви подивіться, скільки до нас в Ужгород за останній час приїхало за направленням на роботу молоді - українців за національністю з Центральної та Східної України. Всі вони розмовляють виключно "на русском", соромлячись рідної мови. Хоча в нас навіть мадяри нормально спілкуються по українськи та русинськи (по місцевому).

KK 2011-11-27 / 18:05:25
А цікаво, чи хто небудь знайшов мапу де показують 'русинів' десь в Австрії...точніше біля міста Сальцвергу??....

сорри 2011-11-27 / 17:42:18
Obozryvatyl 2011-11-27 / 17:28:25
...як на мапі ЕУ,...(с)
Яка то мапа ЕУ? Це мапа якогось мрійника-сепаратиста, який собі зареєстрував сайт і намалював те, що хотів... :)) Там і Франції своїх "русинів" намалювали, хоча в Конституції цієї країни чітко прописано пріоритет літературної мови над діалектами, а ті францізькі ілюзорні сепаратизми мають у реальному житті не більше підстав для існування і підтримки серед людей, аніж тут, у нас, ваш "русинський"... :)))

...мапа від Попраду аз за Кубань нигда не бола не є и не буде... (с)
А ви зайдіть на ті мапи понадсторічної давності, посилання на які я вам давав нижче. Там вам неошколованим на одній з них німці вказали етнічну Україну від Попраду аз за Кубань. Так що мені роботи в цьому плані не залишилося... :)))

оо 2011-11-27 / 17:36:59
свербогузка 2011-11-27 / 17:24:55 Як вы ся запродали і пхате ся до гудзіцї тым, што фалшують...
Ой, як нефайно...Із вашов серенчливов файтов я бы не ліз у таку нервозиту.

KK 2011-11-27 / 17:29:40
Подобається мені коли в очах 'свій до свого по своєму'. А мені дивно що Оbozryvatyl ще має часу щоби пробувати свої байочки поширувати тут. Я би думав що він занятий зі куфриком своїм, наповняє його для подорожу назад до пра-дідівського йому дому...до землі свого князя...Одеакра...до котокомбах в Австрії...

Obozryvatyl 2011-11-27 / 17:28:25
Ага, так сесе є ваша мапа:" сорри 2011-11-27 / 17:00:02Обозриватилю, ви сисі глупості..." від Попраду аж за Кубань!!!

Чекавим уд вас сорри ліпшу фарбу, як на мапі ЕУ, де русини суть дуже ясно визначені и дуже легко діференцовати іх від українців. Ай кидь кричите туй унісоно на пана свербогузку, мусите узнати што ваш контрааргумен мапа від Попраду аз за Кубань нигда не бола не є и не буде.

свербогузка 2011-11-27 / 17:24:55
2сорри, я глядав мапы зато, же ту є дурна статя з мапов же Русины выникли аж теперь. Русинськый вопрос не є лем вопросом днеська але быв і перед другов світовов войнов і перед першов і в 19. сторочу ся дїятелї звідовали, якым напрямом іти, ці російскым, галицькым ці русинськым. .
Як вы ся запродали і пхате ся до гудзіцї тым, што фалшують історію, най ся любить. Потурченець гіршый од Турка. То сьте вы.

сорри 2011-11-27 / 17:00:02
Обозриватилю, ви сисі глупості своїм внуком на нуч читайте, ги казки. А нам тут такоє приказовати - пустоє діло. Я по-нашому бисідовати знаву ліпше і роблю сисе май легко і май читаво, ги ви. Айбо, на одміну од вас, політику на сім не роблю. Любити своє - то єнно, а заробляти, продавучи свуй край, свою землю, свою бесіду політичним гунцутам - то, тяміть, докусь иншакоє. Майтеся фест, ниборята!

Свербогузко, мапу з окремими "русинами" вже ’сьте найшли, ци ищи носом риєте ґебешні архіви?.. :)))


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
» Всі записи