Ужгородський газават. Запитання без відповідей

У ці останні дні літа ужгородці та мешканці 64 навколишніх сіл змушені були змінити свій звичний життєвий уклад: вечеряти та снідати здебільшого «сухими пайками», митися лише холодною водою, відчути перебої у роботі пекарень та їхати на роботу і додому в об’їзд пожвавленого у звичний час перехрестя вулиць Руської – Анкудінова

Ужгородський газават. Запитання без відповідей

Причиною цього стали некваліфіковані дії підрядної організації ТОВ "Свемон-Захід", яка на замовлення ВАТ "Закарпаттяобл­енерго", без належної документації та погодження з власниками інженерних мереж у понеділок, 29 серпня, проводила земляні роботи, під час яких пошкодила газопровід середнього тиску 500 мм.

Витік газу почався близько 15-ї години, а за три години після пошкодження труби газоповітряна суміш, що накопичилася під сусіднім кафе, вибухнула та занялася. Вибух призвів до часткового руйнування приміщеннякафета травмування трьох людей, які, за свід­ченням лікарів, отримали опіки майже 80, 40 та 30 відсотків тіла і перебувають у лікарні у важкому стані.

Як повідомив ужгородський мер Віктор Погорєлов, кримінальну справу вже порушено, і діям усіх винних дадуть належну оцінку. Наразі, твердять представники влади,на місці аварії тривають роботи, а люди, яких евакуювали(!?) з місця події, вже повернулися до своїх помешкань.

Поки правоохоронні органи шукають винуватих та готуються відкривати карні справи, медики лікують постраждалих, пожежники аналізують власні дії, а працівники "Закарпатгазу" відно­влюють подачу блакитного палива чи не 100 тисячам відключених нині в Ужгороді та селах району абонен­тів, є нагода поговорити про ситуацію, яка призвела до цієї рукотворної біди.

Перший висновок, що Чорнобиль так і не став пересторогою для керівних осіб, які відповідають за безпеку на виробництві. Як твердить заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду Богдан Дорош, аварійну ситуацію спровокували санкціоновані Ужгородським міськвиконкомом на 16–17 серпня, а фактично виконувані 29 серпня, з грубими порушеннями, земляні роботи ТОВ "Свемон-Захід". Виконавець робіт чомусь не обтяжив себе належним чином отримати та вивчити техдокументацію інженерних споруд, а діяв на "авось". Ніхто з чиновників, які давали дозвіл на земляні роботи, не поцікавився, чому розкопувати вулицю стали на 10 днів пізніше від погодженої дати. Зрештою, у цьому дивного нічого й немає – у нас риють вулиці, полишаючи за собою вибоїни, де завгодно і хто завгодно.

Очевидним є і той факт, що, довідавшись про пошкодження труби, відповідні комунальні служби, та й міська влада, не вжили належних заходів по гарантуванню безпеки людей. Чому, знаходячись за кілька кроків від місця пошкодження труби, кафе продовжувало працювати, адже рішення про його негайне закриття через загрозу вибуху газу було у компетенції силовиків?

Евакуйовувати людей з небезпечної зони теж ніхто не збирався, хоча влада повідомила ЗМІ, про відселення 140 ужгородців. Максимум на що спромоглися, - запропонувати жителям навколишніх вулиць залишити помешкання. Куди йти з небезпечної зони проти ночі людям з маленькими дітьми та немічними родичами – ніхто не пояснив.

Керівник Ужгородського прес-клубу Ірина Бреза,мешкає за якихось 20–30 метрів від місця аварії. Хвилин за 40 до займання газу у її будинку вимкнули електроенергію. Коли від вибуху здригнувся будинок, вона вибігла на вулицю і побачила велетенський стовп вогню та велике скупчення людей. Від сусідів (не від офіційних осіб, чи комунальників!) почула, що у помешканні слід перекрити газові краники. Присутні серед натовпу міліціонери сказали, що треба залишити власні помешкання і знаходитися на вулиці. Згодом кільце міліцейського оцеплення відсунуло пані Ірину подалі від власного будинку. Протинявшись у невідомості що робити ще кілька годин вулицею, стали думати про нічліг. Ночівлю вдома, біля епіцентру аварії, повважали ризикованою справою і не дочекавшись якоїсь конкретної інформації від офіційних осіб, яка б прояснила ситуацію,  вони з чоловіком поїхали у готель. Тим часом сусіди старшого віку залишилися біля своїх будинків і десь попівночі зайшли до відключених від газу та електрики будинків. Оскільки ці блага цивілізації у будинку пані Ірини та ще 14 сусідніх спорудах відсутні й нині, вони продовжують жити у готелі. Її сусіди теж роз'їхалися хто куди: вимушено квартирують у родичів та знайомих.

Викликає подив і той факт, що до великого міста газ подається всього однією трубою. Невже монополіст з постачання голубого палива „Закарпатгаз" не може дозволити собі збудувати відгалуження, які б дозволяли, у випадку надзвичайної ситуації, перекривати подачу палива не кільком десяткам тисяч абонентів одразу, а робити це у локальних масштабах?

Незважаючи на те, що аварійні роботи добігають кінця, зітхнути з полегшенням ужгородцям світить ще не скоро. Подача газу у багатоповерхівки – справа клопітна і розтягнута у часі. Керівники „Закарпатгазу" твердо стоять на тому, що відновлюватимуть газопостачання поетапно, після відвідин його працівниками кожної квартири. Як довго затягнуться ці відвідини і наскільки безпечним буде повернення голубого палива до ужгородських помешкань – пересвідчимося уже найближчими днями.

"Український тиждень"

Василь Ільницький, Закарпаття онлайн.Блоги
01 вересня 2011р.

Теги: вибух

Коментарі

почемучка 2011-09-08 / 13:09:00
Почему мы все время ищем и берем пример не с лучших , а с худших, возможно поэтому мы не в состоянии решать проблемы?
Россия,Молдавия и т.д., почему не Венгрия,Польша и т.д.?
Почему степень ответственности и заинтересованности в решении текущих проблем города у исполнительной власти города заканчивается там, где заканчивается материальный интерес членов исполкома и мера города?

уважний 2011-09-06 / 22:27:00
так ведь украина не россия!

2011-09-06 / 19:02:00
Да это, еще ничего! Если, к примеру, относительно пожаров в России, брать - по сравнению с той ситуацией, наши газовики и МЧСники, сработали профессионально!

Я не говорю, что хорошо. Были недочёты. Я говорю о том, что разгильдяйства, по сравнению с Россией, пока у нас нет.

почемучка 2011-09-05 / 11:58:00
Почему в Ужгороде нет в наличии карты комуникационных систем, ведь сегодня газ,завтра вода или канализация ?
Почему осуществляется ремонт дорог без предварительного усогласования со всеми соответствующими службами?
Почему ответственность за безопасность граждан при подобных "мероприятиях" не несет мерия?

Наталка Майстренко 2011-09-03 / 22:15:00
по п.2 про відсутність механізму, щоб вивести населення у випадку НС : все це у компетенції у силових структур та підрозділів МНС і примусова евакуація теж.
Додам ще один пункт -
ПАТ "Закарпатгаз" чи його структура повинен щорічно здійснювати техобслуговування діючих газових котлів і т.зв. "автономок" також. Ми вже понад 5 років завдяки "гіганту мысли" - попередньому меру- живемо в багатоповерхівках на пороховій бочці. Яка з них буде першою?

Ігор Баран 2011-09-02 / 09:26:00
Дійсно є багато таких чому:
1) газовики приїхали через півтори години після повідомлення про витік газу
2) ні одна із існуючих у місті задвижок на трубі не спрацювала. Кажуть, що ніби-то за документами всі вони півроку тому обслуговувались і змащувались, а реально давно заржавілі
3) щодо працюючого кафе, то тут конфлікт правовий - барменша і відвідувачі були повідомлені про витік газу але "забили". І з правової точки зору для їх насильного виведення нема механізму
Власне кажучи, не применшуючи вину служб у тому що сталось, хочу наголосити на розгільдяйстві постраждалих, причому подібні випадки у нас не рідкість. Ось і вчора якась бабка в Мукачеві ? ( не впевнений) згоріла

/ 1Павло Богдан: «У Словаччині дуже мало об'єктивної інформації про життя в сучасній Україні»
Сталінські табори не зламали силу духу міжгірця Василя Бряника
/ 5Як Дні «Дня» йшли до Ужгорода
/ 1Друга світова – особистий рахунок
/ 4Погрози розправи за підтримку Майдану змусили Саманту Рац покинути батьківщину
/ 2Чи буде в Ужгороді єдиний культурний центр?
/ 2Тарифомор
/ 7Місцями життя і звитяги Ференца Ракоці ІІ
Сорок днів без «Скіфа». Пам’яті Олега Сидора
/ 9Апостол непереможного духу
/ 7Віталій Постолакі: "Ми сподіваємося лише самі на себе"
/ 3Два кольори на полотні життя
Досі не реабілітований...
«Я отримав повістку в день свого народження...»
/ 4Хто розгатить «Тису»?
/ 6Самоочищення як запорука поступу
/ 5Що за ґута, що за фрас зворохобила «Домбас»?
/ 14 «Лишь бы не было войны…»
/ 1„Не ридать, а добувати, хоч синам, як не собі...”
/ 6Від батька – до сина-4
/ 4Від батька – до сина - 3
/ 6Від батька – до сина-2
/ 4Від батька – до сина
/ 6Азійське нутро, або Чому ми не Європа?
/ 11Бізнес на свободі
» Всі записи