Самоочищення як запорука поступу

Очевидно, що кожна особистість, кожна нація, країна, світ задля подальшого цивілізаційного поступу мають час від часу проходити процес самоочищення, чи як нині кажуть – перезавантаження. Осмислення та аналіз процесів, логіки подій дають підстави вважати, що саме цей процес триває нині в Україні. Якщо так, то зупиняти його справа не тільки марна, а й шкідлива, адже окрім жорстоких і жертовних зіткнень це поборювання ще й консервує суспільний розвиток. Я усвідомлюю, що висловлені мною думки багато хто вважатиме контраверсійними і навіть шкідливими для державотворення та неприйнятними з позиції вимог міжнародного співтовариства. Однак вважаю за необхідне висловити їх, а час розсудить.

Самоочищення як запорука поступу

На моє переконання, нинішня катавасія в Донбасі є тим самим процесом самоочищення України, започаткований Революцією Гідності. Навряд чи варто сьогодні затято боротися за нього, бо не вартує ця земля покладених життів молодих українців. Не хочуть, ненавидить більшість його мешканців Україну – хай поступають у відповідності до свого світобачення. Хочуть жити у своїх ДНР-ЛНР –триколор їм в руки! Хочуть під омофор Путина – хай хоч рачки повзуть до нього слідом за Кримом. За способом мислення, соціального буття суспільної організації, ментально, ми не просто різні, ми докорінно різні. Порозуміння, сприйняття інших поглядів можна досягти лише тоді, коли тебе хочуть почути. Донбас нині не лише страждає на проблеми слуху, він збожеволів у своєму шалі безкарної агресії.

Нарікання і звинувачення про недооцінку Донбасу стали нині наріжним каменем претензій офіційному Києву. Не відкидаючи їхню часткову доречність задаймо зустрічне запитання: а що дав Донбас Україні? «Ахметстан» взірця ХХІ століття – де зародився український олігархат найпотворнішої форми – форми цілковитої залежності простої людини від господаря. Пограбовані і принижені донеччани стали відправною точкою для подальшого тотального розорення усієї України.

Мешканцям Донбасу має «дякувати» уся Україна не лише за клептомана «президента-ананаса», а й за народження, вкорінення і поширення впливу по всій території України такого явища, як злодійсько-владні клани на кшталт януковичів, азарових, пшонок, клюєвих, льовочкіних, колосникових та десятків інших.

Попри мантру останніх років, що Донбас годує Україну, насправді виявилося, що він є для України соціально-економічним тягарем. Добиті підприємства і застарілі технології, енергозатратна, екологічно брудна, матеріаломістка, непродуктивна, малоінтелектуальна економіка і неадекватно оплачувана робота сформували відповідну мораль та логіку поведінки людей, котрі в абсолютній масі не те, що не прагнуть – вороже сприймають самі лише заклики як до самовдосконалення, так і до докорінних суспільних змін. Але це півбіди, - їх дратує навіть суспільний порив інших співгромадян до очищення  і вдосконалення суспільства. Саме тому й ідеї Майдану стали для Донбасу не просто чужими, а й ворожими.

Донбас ось уже 25 років не дає Україні шансу вилікувалася від комуністичної прокази. Він не лише продукував таку загальнонаціональну біду, як Симоненко, а й десятиліттями живить її своїми голосами і фінансами собі на ганьбу, нам на горе.

Маючи пограбунок, розбій та насилля за норму життя у побуті, Донбас породив та «презентував» усій України гігантське організоване гопницьке угрупування під вивіскою загальнодержавної політичної партії, котра, здобувши властивій їй методами владу, за кілька років привела Україну до межі економічної, безпекової, культурної, духовної та цивілізаційної катастрофи.

Світоглядна прірва, яка нині існує між Донбасом та Україною, вирита не сьогодні і не лише путінськими пропагандистами та януковичівськими провідниками кремлівських ідей. Проблема тут значно глибша й серйозніша і базується вона, передовсім, на особливостях світогляду місцевого люду, сформованих особливостями життєвого укладу. А натуру, як відомо, змінити майже неможливо.

Саме тому я не палаю бажанням мати за співвітчизників, не хочу дихати одним повітрям і грітися одним сонцем з тими нелюдами, котрі на європейських теренах у ХХІ столітті викрадають, беруть у заручники, катують, вішають, топлять і вбивають моїх братів по крові лише за те, що вони є українцями і розмовляють рідною мовою, шматують мій національний стяг, глумляться над героїчною історією мого народу, кличуть на підмогу чужинців-окупантів, грабують роками нажите майно своїх співгромадян.

Мені можуть закинути, що далеко не усі в Донбасі – мародери, грабіжники, вбивці, ґвалтівники, злодії. Згоден! Але чому мільйони адекватних і пристойних трудяг шахтарів, металургів, металістів, енергетиків, хіміків, селян-хліборобів, інтелектуалів науковців, лікарів, митців, письменників, педагогів, успішних і дрібних підприємців, врешті-решт еліта цього потужного краю мовчать і зі страхом спостерігають за кривавим антиукраїнським і антилюдським шабашем кількох тисяч оскаженілих нелюдів хай навіть за підтримки ще десятків тисяч? Як нам після цього жити в одній країні? Як нам спільно інтегруватися у європейський цивілізаційний простір, і що там робити?

Перетворювати свідомість, світобачення, спосіб життя Донбасу, які докорінно різняться з українською ментальністю інших регіонів, справа не просто даремна. Вона злочинно-даремна по відношенню до тих 35-40 мільйонів, які хочуть мирно, цивілізовано і заможно жити і працювати у власній Батьківщині, прагнуть соціального комфорту та справедливої суспільної організації, національної толерантності, духовного розвитку та свободи особистості. Саме за ці наріжні цінності українське суспільство й вибухнуло Майданом, котрий так налякав Донбас. Саме цього постмайданне українське суспільство домагатиметься щодня від тієї влади, котра в Україні є і тієї, котра буде. З Донбасом, чи без нього.

Василь Ільницький, Закарпаття онлайн.Блоги
23 травня 2014р.

Теги: Донбас, Майдан

Коментарі

закарпатець 2014-06-04 / 14:46:44
Нахер в Росію мацкальських бандюків! Донбас обгродити колючков, як концлагер, покласти ракети біля границі, накласти мін і най там сидять собі грабують самих себе! Нахер нам депресняк з уродами, що ненавидять нас? Ми що маєме робити на їхні збиткові шахти, оби Ахметоа дотаціі\ усе своє бандитське життя за рахунок наших дітей діставав. Або геть з України, або вистріляти мразь, оби нам більше не смерділа. Автор правий, айбо дуже обережео пропонує!

уважний 2014-06-02 / 13:57:21
Антиглобалісту
Як на мене стаття Ільницького - не висновок експерта з питань геополітики, а оприлюднення точки зору небайдужого громадянина до тих проблем,з якими стикнулася наша країна і реальне рішення яких чинні політики не пропонують. Згідний з Ільницьким, що залишити Донбас у складі України любою ціною і попри волю його населення - не потрібно. Не вірю я і в результативність переговорів - бо не вірю, що комусь вдасться роззброїти десятки тисяч кримінальних грабіжників, котрі дірвалися до зброї, навіть після якихось домовленостей між керівниками та елітами. Усе це нагадує Чечню. Реально досягти миру - віддати Донбас лідерам ДНР, а фінансувати його за рахунок українського бюджету, як Путін фінансує Кадирова. Але чи треба України такий Донбас? Як на мене - ліпше прийняти звідти біженців, кредитувати їм житло, ніж засилати на смерть наших хлопців та спалювати бюджетні мільярди у чорних "топках" Донбасу. До речі, десь щойно прочитав, що АТО в Донбасі має тривати не менше року... А це - новий Афган як по жертвах, так і по затратах. Думайте.

Антиглобаліст 2014-06-01 / 19:57:06
Василь Ільницький талановитий журналіст, але ніякий знавець геополітики.
Ви помітили, як інтелектуал Сергій Федака зробив довжелезну паузу щодо геополітичних питань? Як мудра людина він пише виключно про культурологічні питання.

закарпатка 2014-05-24 / 18:29:11
Не можна здавати Донбас

Олег Диба 2014-05-23 / 21:40:58


Якщо Росія, попри наші стереотипи про "дві Росії", таки однорідна, то Донбас таки різний. Той другий (чи перший), котрий за нас, за Україну, можна було побачити і почути в дзвонах храмів і клаксонах авто після того, як продажно-олігархічний Ахметов, що затероризував в 90-х весь регіон масовими вбивствами, дав запізніле "добро" на проукраїнськість і антиДНРівськість.

В певний період я також був вже майже за те, щоби відпустити цей Ахметстан на всі чотири боки. Але перед цим відгородити його колючим дротом і націоналізувати всю власність Ахметова за межами цієї резервації. Шкода було тільки тих наших людей там, яким зараз і так страшезно важко.

Тепер я передумав. Навіть соціологія каже, що там, серед тих териконів, тільки близько 25 відсотків ненавидять Україну і хочуть під Путіна. Всі решта - наші. Хто - не сміливий від природи, хто - заляканий обставинами, хто безпосередньо затероризований. Але це НАШІ. Або швидше наші, ніж ненаші. І ЗА НИХ ВАРТО БОРОТИСЯ!

Зрештою, що ми за народ, якщо готові здаватися за найменших труднощів? Що ми за нація, яка готова відмовитися від частини свого народу і своєї території?

Боротися складніше, ніж просто відмовитися. Безмежно тяжко спостерігати всі проблемності нашої армії, яка тільки зароджується. Серце крається від безглуздих смертей. Але ЗДАВАТИСЯ НЕ МОЖНА ЗА ЖОДНИХ ОБСТАВИН.

Боротися треба доти, доки є хоча б найменший шанс. Навіть тоді, коли вже, здавалося б, нема шансу, а тільки ледь-ледь жевріє надія.

Я також, як і Василь Ільницький, вважаю, що ми проходимо очищення. Своє очищення кров'ю наш Захід пройшов у воєнний і повоєнний періоди. І те очищення тримає нас досі. Своє очищення кров'ю наш Центр пройшов тепер, на Майдані. Своє очищення наш Схід проходить тепер. Оскільки потреба очищення тут була найбільшою, а строки - форсовані, все відбувається значно складніше, ніж у інших регіонах. І дається значно більшою кров'ю.

Але, як би страшно все це не здавалося, це таки очищення. Зараз на Сході на поверхню вилізла вся та шваль, яка можливо, створила би нам проблеми у майбутньому - зрадливі менти, ненаші олігархи, шалені пропутінські русофіли, прозорі кордони і т.д. і т.п.

Я переконаний, що значно гірше би було, якби все це перепало нам, невідфільтрованим, у майбутню Україну, яку маємо можливість витворити зараз. Значно краще, якщо все це брудне шумовиння опиниться на поверхні і ми зможемо, коли все стабілізується, зібрати його і за раз злити у каналізацію.

На Майдані, згадайте, також були безпросвітно темні періоди, коли здавалося, що все вже втрачено і чорні сили от-от заллють цей острівець Вільного Духу, вбивши все живе. Але ми вистояли, Вибороли. Здобули.

Зневіра, песимізм, втома - найгірші "порадники" у боротьбі. Зневірені - не виграють.

Тому, міцніймо духом. Ми переможемо. І відстоїмо СВІЙ Донбас. А потім повернемо і свій, теж видозмінений, САМООЧИЩЕНИЙ Крим.


ярослав орос 2014-05-23 / 19:39:48
пане василю, я б на Вашому місці так щедро не роздаровував землі Українські: хочеш донбас -- забирай, хочеш крим -- бери... бо, може так статися, що й п р а в о с л а в н е закарпаття невзабарі опиниться в руках терористів... недавно я побував у кількох монастирях УПЦ МП на срібно-сірій землі, й виявив кілька вельми підозрілих типів у рясах на кшталт "стрєлкова"... як знаєте, що нині вельми страшний "стрєлков" для збройних сил україни вперше появився в криму з "дарами волхвів" власне з "табачним" патріархом кірілом...
пане василю, якщо Ваша ласка, підніміть насиджені й пещені свої сідниці в ужгороді й зробіть професійне журналіське розслідування щодо заданої мною теми...
й менше розпинайтесь зайвими пафосними словами, а бийте ворога фактом!

/ 1Павло Богдан: «У Словаччині дуже мало об'єктивної інформації про життя в сучасній Україні»
Сталінські табори не зламали силу духу міжгірця Василя Бряника
/ 5Як Дні «Дня» йшли до Ужгорода
/ 1Друга світова – особистий рахунок
/ 4Погрози розправи за підтримку Майдану змусили Саманту Рац покинути батьківщину
/ 2Чи буде в Ужгороді єдиний культурний центр?
/ 2Тарифомор
/ 7Місцями життя і звитяги Ференца Ракоці ІІ
Сорок днів без «Скіфа». Пам’яті Олега Сидора
/ 9Апостол непереможного духу
/ 7Віталій Постолакі: "Ми сподіваємося лише самі на себе"
/ 3Два кольори на полотні життя
Досі не реабілітований...
«Я отримав повістку в день свого народження...»
/ 4Хто розгатить «Тису»?
/ 5Що за ґута, що за фрас зворохобила «Домбас»?
/ 14 «Лишь бы не было войны…»
/ 1„Не ридать, а добувати, хоч синам, як не собі...”
/ 6Від батька – до сина-4
/ 4Від батька – до сина - 3
/ 6Від батька – до сина-2
/ 4Від батька – до сина
/ 6Азійське нутро, або Чому ми не Європа?
/ 11Бізнес на свободі
/ 18Друга світова – особистий рахунок
» Всі записи