Команда Януковича готує в Україні знищення національних парків

Заява саме з такою назвою днями з'явилась на офіційному сайті Київського еколого-культурного центру. Її автор, відомий в Україні еколог, заслужений природоохоронець України В. Борейко. Для нашого регіону питання збереження природи і розвиток заповідної справи є особливо актуальним. Адже землі природно-заповідного фонду, крім збереження унікальних об'єктів природи становлять ласий шматок для можновладців, який не можна "прихватизувати".

Команда Януковича готує в Україні знищення національних парків

Заява для ЗМІ

В останні місяці свого президентства В. Ющенко був підписаний ряд Указів про створення в Україні нових національних парків і заповідників. Усього було створено 26 нових національних парків, 2 нових заповідники, розширено по 2 існуючих національних парки та заповідники. Під охорону бралися унікальні природні ландшафти, рідкіcні тварини і рослини, які складають безцінне надбання українського народу. Завдяки цим Указам площа заповідної території в Україні поступово наближалася до середньоєвропейських норм.

Однак ці Укази не сподобалися лісникам, які хочуть тільки рубати ліс, мисливцям, які хочуть тільки убивати диких тварин, будівельникам елітних дач, які хочуть тільки забудовувати красиві узбережжя для своїх багатих хазяїв. Тому вони готують масове знищення нових заповідників і національних парків в Україні.

От факти:

1. 16 квітня 2010 р. Миколаївська облрада проголосувала за скасування Указів В. Ющенко про створення в Миколаївській області нових національних парків “Білобережжя Святослава” і “Бузький Гард”.

2. 17 березня 2010 р. заступник начальникаУправління експертизи й аналізу розвитку техногенної, екологічної, ядерної безпеки і природокористування Кабміну України В. Г. Тимофєєв звернувся з доповідною запискою до віце-прем’єра Кабміну України Б. В. Колесникова. У доповідній Тимофєєв узяв під сумнів усі недавні Укази Ющенко про створення нових заповідників і нацпарків, указавши, що вони нібито є непідготовленими, порушують закони України і тому виконувати ці Укази Кабмін не може. Тому Тимофєєв запропонував Кабміну доручити Мінприроди дати “пропозиції по внесенню змін у відповідні Укази Президента України згідно висновків і пропозицій” даного Управління Кабміну. Простіше кажучи, питання йде про скасування даних Указів Президента, або занесення їх у довгу шухляду. Саме тому дотепер, по тому майже 5 місяців, Кабмін досі нічого не зробив по виконанню Указів Ющенко по створенню нових нацпарків і заповідників.

3. Днями новий міністр Мінприроди В. Бойко дав доручення Держслужбі заповідної справи Мінприроди України розробити план для заповідників і нацпарків України по зароблянню грошей для поповнення бюджету України. Пропонується обкласти їх “оброком” у 110 млн. гривень, які вони повинні заробити за рік. Це при тому, що на сьогоднішній момент нацпарки України заробляють усього близько 2 млн. гривень на рік. По суті мова йде про колосальне збільшення рубок лісу, косовицях, видобутку копалин і т.і. Що стосується заповідників, то змушувати їх заробляти – це взагалі протизаконно, тому що вони не комерційні установи.

4. Днями глава Закарпатської облдержадміністрації направив лист у Кабмін України з проханням звільнити з посади директора Карпатського заповідника Ф. Гамора за те, що своїми діями по розширенню території цього заповідника Гамор нібито створив незвичайно “напружену соціально-економічну ситуацію” на Закарпатті. Доречі, Ф. Гамор є одним з найстарших і кращих директорів українських заповідників.

5. В даний час в Адміністрації Президента України підготовляються проекти Указів Президента про скасування Указів В. Ющенко про створення нових національних парків – Залісся, Білоозерського і Синегора на базі колишніх спеціальних мисливських господарств. Чиновники з команди Януковича не хочуть віддати народу України свої мисливські угіддя.

У зв’язку з вищевикладеним, просимо українські ЗМІ підтримати нашу кампанію по протидії знищенню в Україні заповідних територій.

Заслужений природоохоронець України,
директор КЕКЦ В. Борейко

Мирослав Кабаль, Закарпаття онлайн.Блоги
17 травня 2010р.

Теги: Природа, заповідник, КЕКЦ

Коментарі

Спостерігач 2010-12-30 / 14:30:00
Мирослав чому ти так захищаєш того злодія Гамора Федора? Ти знаєш що в нього лише у Виноградові 4 будинки, в Ужгороді 2 квартири, в Рахові будинок і 2 квартири а за земельні ділянки то мовчу(P.S. Ділянки купляв за готівку) - а тебе вже хоч власна квартира є, адже ти теж вже не один рік працюєш в КБЗ? Подивися що лише твориться з грандами, багато зроблено за їх рахунок користі в КБЗ? І можу продовжувати багато багато. Якщо ти такий сильний патріот то чому теж приховуєш факт того що декілька років в Ділоіецькому науковому Вашому відділенні(лісництві) якоби такий мороз був що навіть риба замерзла в рибниках, хоча згідно гідромецентру тоді на дворі була температра +13градусів. Мирослав вроді ти нормальний хлоп а ле на рахунок Гамора роззуй очі. І взагалі у КБЗ стільки території і багато так КБЗ зробив якісь покращення(та взагалі нічого)

Мирослав 2010-05-20 / 08:07:00

Нарешті нормальний фаховий коментар.

Може я й дещо різко відповідав, але Ви самі напросилися. "Лікнеп" про різницю між пралісом і похідним лісом був необхідний, бо не хотілося, щоб запустили якусь "казочку" про рубки в пралісах абсолютно заповідної зони. Так як це було з зміями (досі деякі люди кажуть, що на свої очі бачили анаконд, що заповідник випустив). :)

Розвиток заповідної справи може бачити не КБЗ в цілому, а кожна конкретна людина, як фахівець.Позиціювання? Не смішіть! Хіба практична робота заважає науковій? Або та чи інша громадська діяльність не може бути при цьому?

Стосовно нарцису, то мова йде не про дослідження біології цього виду (це вже давно вивчено) а про дослідження та регулювання гідрорежиму в даному урочищі (боротьба з наслідками колгоспної меліорації). І тут необхідна робота не так ботаніків, як гідрологів. До речі цього року порівняно з минулими трьома щільність популяції нарцису дещо зросла. Як і рівень грунтових вод після будівництва шлюзу і кількох дамб на меліораційних каналах.

2010-05-19 / 11:39:00
Пане, Мирослав.

Як Ви себе позіціонуєте, як інженер-лісознавець чи як еколог? Як на мене, це різні напрями (інженер - це практична діяльність, екологія - теоретична наука). Більшість (сподіваюсь, ви - не плутаєте) екологію з охороною природи, і вважає що прибирати сміття біля річок - це екологія.

Стосовно праць по дослідженню біології нарцису, то, на мою думку, після В.В.Крічфалушія цим фундаментально не займався ніхто. Вся гора рекламного матеріалу (не сперечаюсь, реклама дуже важлива і потрібна) відволікає від справжньої наукової роботи.

Чим відрізняється праліс від похідного деревостану більшість читачів знає (якщо ні - то Гугл допоможе :-) ). Але було-би цікаво побачити як КБЗ бачить розвиток заповідних територій. Наприклад, якщо планує і надалі використовувати суцільні санітарні рубки, то є ризик перетворення його у звичайний лісгосп. Якщо є бажання повернути первинні деревостани - то для чого вирубувати бук у другому ярусі. Не треба сліпо сприймати санітарні правила ведення лісового господарства - вони писалися для промислових лісонасаджень, значною мірою не відповідають сучасній екологічній науці, і в деяких позиціях суперечать природоохоронному законодавству. Почитайте позицію того-ж Борейко. Зверніть особливу увагу на його звернення до президента (до речі, попереднього) про те, що на Україні з суцільних санітарних рубок заготовлюється більше ділової деревини ніж з промислових рубок, і що прикриваючись санітарними правилами фактично ведеться прихована господарська діяльність (сподіваюся, що у КБЗ це не так).



Стосовно туристичних атракцій з фермами у Долині Нарцисів. Туристична домінанта, це завдання національних парків, а не біосферних заповідників, де збереження природного середовища має бути пріоритетом. Якщо впроваджуєте угорський досвід туристичний атракції з фермами і шашликами (наприклад нацпарк Опустосер), то це дуже чудово в плані навчання молоді і наповнення бюджету нацпарку. Але це нічого спільного не має зі збереженням природних екосистем.



Стосовно Ваших реплік про мої нападки на заповідник, то це ваші домисли. Я спостерігаю за процесами що відбуваються в природних екосистемах Карпат вже досить багато часу (понад 20 років), і жодним чином не «нападаю» (за вашими словами), а вболіваю за наша Карпати. І нічого особисто проти керівництва КБЗ не маю.

Мирослав 2010-05-19 / 08:34:00
В наш інформаційний вік статті - це теж метод протистояти свавіллю. Що я роблю крім цього? Як інженер-лісознавець КБЗ, чесно виконую свою роботу. Як громадянин, регулярно беру участь в різних екологічних акціях - прибираємо річку і окремі урочища (гори, озера), в розмовах намагаюсь пререконувати людей не гадити довкола себе і берегти ліси, бо вони нам ще знадобляться... :)

Дiдо Iван 2010-05-19 / 08:23:00
Мирослав, вы эколог, профессионально разбираетесь в вопросах природы, но меня, например, интересует больше вопрос о мерах, которые принимаются вами, и другими официальными и общественными организациями в противостояние произвола. А то получается, статьи пишем, чтобы укорить кого или что нибудь, и все...

Мирослав 2010-05-19 / 08:11:00

Ще одне, шановний Пробіл, що я читав а що ні, звітувати не буду. Про Долину Нарцисів, і те, що там робить заповідник видано багато матеріалів, можете прочитати. Власне про УМОВИ для нарцису і йдеться. Буйволи - атракція для туристів, крім того вони, як мінімум, не зашкодять.

А кому вигідні нападки на заповідники та нацпарки? Питання думаю риторичне...

Мирослав 2010-05-19 / 08:06:00
Не путайте грішне з праведним. До вашого відома, праліси і лісові культури - різні речі. В даному випадку мова йде власне про старі культури, тобто штучні, посажені ще при Австро-Угорщині, ліси. Дерева в монокультурах старіють одночасно, бо вони одного віку, стають ослаблені і піддаються впливам шкідників, хвороб, вітровалів і буреломів, що набувають катастрофічних масштабів і тоді справді стають "могильником". Такі катастрофічні речі нещодавно були в Баварії, Чехії, Татранському нацпарку в Словакії, в менших масштабах такі речі постійно є і в Українських Карпатах.

Праліси ж існують тисячоліттями, відповідно мають свої сталі цикли розвитку, складну мозаїчну структуру деревостану, процеси відмирання старих дерев і "народження" молодих відбуваються поступово і старі дерева справді стають оселищем для багатьох видів організмів. Праліси існують багато тисяч років, і якщо в них не втручатися, ще стільки ж проіснують. Штучні ліси (яких більшість) як і все, створене людиною - недосконале. Тому мова може йти про перехід на систему "наближеного до природи лісівництва" в таких лісах.

2010-05-19 / 00:16:00
Не лише без води, але й без пралісів, які цей"еколог" називає лісомогильником, і без Долини Нарцисів, яку пропонує перетворити на пасовище для буйволів. Сам цитує Борейка, а його праці не читав, де ясно говороться, що відмерла деревина є оселищем багатьох тварин, зокрема і червонокнижних. Також не розуміє, що верба в Долині Нарцисів є наслідок екологічних змін, а не їх причиною. І не буйволів, насамперед, там треба випасати, а відновлювати УМОВИ зростання нарцисів. Тощо.

Дiдо Iван 2010-05-18 / 20:38:00
Мирослав, вы же эколог, так почему бы вам не заняться своими прямыми обязанностями, вместо всякого бреда, который вы несете в своем блоге.

Если так и дальше пойдет, то скоро останемся без пресной воды...!!!!!

Мирослав 2010-05-18 / 08:06:00

Рубка про яку Ви говорите знаходиться в буферній зоні, ще раз наголошую в буферній, а не заповідній зоні!!! в 120-річних культурах смереки!!!. Де ви взяли такий склад насадження? З пальця висмоктали? Причина - всихання деревостану, масове зараження кореневою губкою і заселення короїдом, про інвазію якого в Карпатах в останні роки знає кожен лісівник. Є фото, з того місця, де стоїть мертвий, всохлий ліс... Так, там були і поодинокі молоді буки в другому ярусі деревостану. Але за "Санітарними правилами в лісах України" залишити цю ділянку означало б штраф для працівників даного відділення, а заповіднику - репутацію лісомогильника.

2010-05-17 / 23:40:00

Мирослав 17.05.2010 15:30

Заїв мене ваш коментар :-(

Подивився я свої фотоматеріали. Склад деревостану 6с4б, слідів вітровалу на ділянці немає (принаймі жодного вивернутого пенька). На зрубаних деревах гнилі немає. Вирубка захаращена. Вік деревостану не більше 100 років (нажаль не додумався порахувати річні кільця. Ділянка знаходиться недалеко від моніторингової тропи (доречі дуже захаращеної) там ще два великі дерева впритул ростуть: смерека з буком обвішані табличками та рекламою про охоронний статус ділянки.

2010-05-17 / 23:00:00
Мирослав 17.05.2010 15:30

Немає потреби переходити на особистості :-(

Візьміть і пройдіться дорогою від Товстого Груня до Говерли, десь через 5 км ви вийдете на рубку букового лісу гектарів зо два (станом на 3 травня, зараз може й більше). А як що Ви й справді працівник КБЗ, то маєте знати, що ця територія є абсолютно заповідна. А фото з вирубок я на днях занесу до Погорелова (якщо так вже настоюєте). Честь мундіра - це добре, але лишіть щось і майбутнім поколінням, а не вирубки у КБЗ.

Мирослав 2010-05-17 / 15:30:00
Вище села Усть-Говерла є територія і заповідника і лісгоспу. То де рубають молодняк? Чи ви знаєте межі? Щодо рубок в абсолютно заповідній зоні - повний маразм, там навіть теоретично неможливо отримати дозвіл Я, як працівник КБЗ і лісівник краще знаю. Проблема в тому, що в Богданській долині на значній частині незаповідних лісів вже стоять таблички "приватна власність", "прохід заборонено". Ліси ж заповідника поки що недоступний для ділків ласий шматок...

Якщо хочете щось сказати путнє, представтесь і наведіть факти, бо ваші звинувачення - пустослів'я. А пробіл - це лишень пусте місце...

2010-05-17 / 13:45:00
Мирослав 17.05.2010 13:14

Вище с.Усть Говерла справді вирубують 50-60 річні смереки (причому беруть краще, а гірше залишають). А вот по дорозі на Говерлу на ділянці суворої заповідності (де всіляки рубки заборонені) зрубали декілька гектарів першосортного бука (!).. А вітроваль перестиглої смереки ніхто не розробляє. Варто пройтися - подивитися, а не дурню писати.

Мирослав 2010-05-17 / 13:14:00
В Чорногірському масиві заповідника зараз рубають старі, посажені ще при Австро-Угорщині, 110-120 річні монокультури смереки. Вони дожили свій вік і зараз заражені кореневою губкою та короїдом-типографом. Тому ці ліси або згниють самі або їх забрати. Як4що їх не зрубати, то критики будуть називати заповідник "лісомогильником".

2010-05-17 / 12:11:00
Зразу видно, що Борейко давно на Говерлу не ходив.

А то би побачив, що чорногірський масив КБЗ перетворили на лісосіку та посиленими темпами вирубують все, що залишилося.


Мирослав Кабаль
Публікації:
/ 15Гюнтер Грасс: те, що мусить бути сказано
/ 14Кому і для чого потрібні ГЕС в Карпатах?
/ 8Націоналізм – ідеологія державного устрою
/ 2Спадщина Ярослава Стецька (крізь призму українських реалій на початку ХХІ ст.)
/ 36Сучасні перспективи української революції (до дня народження Степана Бандери)
/ 7У Рахові вшанували полеглих воїнів ОУН-УПА
На Закарпатті відбувся вишкільний табір КУНу
/ 45Нескорений генерал
/ 1Впорядковано пам'ятник Т.Г. Шевченку в Рахові
/ 223 травня - Свято Героїв
/ 12Провокація - це засіб агітації?
/ 9Розвішування червоних прапорів - абсурд, чи провокація?
/ 4Збори громади у с. Богдан
/ 3Чому природа бунтує?
/ 9Не маємо права забути
/ 22Не згасне полум’я слави!
/ 14Відкритий лист жителів села Богдан
/ 19Сільським головою Богдана обрано представника КУНу
/ 19 ТРАВНЯ - ДЕНЬ МАТЕРІ
/ 12Чужі солдати в столиці!
/ 2Хто бореться з українським націоналізмом?
/ 3Кому потрібен С. Бандера - Герой?
» Всі записи