Нескорений генерал

30 червня Головнокомандувачу Української повстанської армії, генерал-хорунжому Роману Шухевичу (Тарасу Чупринці) виповнилося б 104 роки.

Нескорений генерал
Родина Шухевичів  належить до старих, заслужених галицьких священичих родів, що на переломі XVIII і протягом XIX ст. відіграли важливу роль в українському відродженні на Галичині. Прадід Романа – священик Осип Шухевич пішов слідами Маркіяна Шашкевича, бо у церквах виголошував проповіді лише українською мовою. Крім того переклдаав українською мовою твори Йоана Готфріда Гердера, Вальтера Скотта, Вергілія. Дід Романа – Володимир був визначним  громадським діячем, етнографом, педагогом і публіцистом, дійсним членом НТШ,  також був дорадником Митрополита і кардинала Сильвестра Сембратовича.
 
Народився Роман Шухевич 30 червня 1907 року у Львові. Навчався у народній школі в Кам'янці Струмиловій (тепер Кам'янка Бузька) в 1913-1917 рр. Десятирічного школяра прийняли до львівської гімназії, в якій він у 1925 р. Складає  „іспит зрілості". Лише після однорічної перерви, через скрутне матеріальне становище й хворобу батька, 14 вересня 1926 року його прийнято на навчання до Львівського Політехнічного Інституту, який Роман Шухевич з успіхом закінчив у 1931 р.
 
Крім інституту майбутній командир вчиться на відмінно у Вищому Музичному Інституті ім. Лисенка у Львові. Ще навчаючись у гімназії,  стає членом Пласту. З юнацьких років захоплюється спортом, яким продовжував займатися усе своє життя.
 
Незабутнім враженням для юнака  було знайомство в 1921-22 рр. з полковником Євгеном Коновальцем, і хоча говорити з юним Шухевичем на якісь серйозні теми полковник не міг, усе ж треба відзначити, що те знайомство і ті бесіди, які вони вели, не минули для нього надаремне.
У гімназійні роки стає членом УВО. А в 1926 році, коли йому було всього 19 літ, за наказом проводу виконує атентат на польського шкільного куратора Собінського. Робота була проведена настільки "чисто" й акуратно, що польська поліція так ніколи й не взнала дійсних виконавців замаху.
У 1930 р. його призначено на пост Бойового референта КЕ ОУН. І зразу ж він підготовлює і здійснює в один день два успішні  "екси" – напади на поштові „амбулянси" під Бірчою коло Перемишля і під Печеніжиним біля Коломиї. Успішними були й екси в "Банку Людовому" в Бориславі і на пошті в Трускавці, а також ліквідація 24 серпня Я. Букса – поліцейського агента в Трускавці. 29 серпня 1931 р. за розробленим Шухевичем планом було знищено боївкарями Біласом і Данилишиним польського шовініста Тадеуша Голувка.
 
У самий розпал польської "пацифікації" Галичини ОУН знову відповідає катам зухвалим атентатом на львівського комісара Чеховського. Акція була підготовлена і проведена бездоганно, поліція так ніколи і не вийшла на слід виконавців. Керував атентатом той же Р. Шухевич – "Дзвін". 22 березня 1932 р. ката Чеховського пристрелив як собаку двадцятирічний бойовик ОУН Юрко Березинський (брат дружини Р. Шухевича).
 
У цьому ж році через невдалу акцію в Городку Ягелонському польська поліція арештовує Біласа і Данилишина та затримує Шухевича, але за браком доказів відпускає його.
Також він розробляє в 1933 році план атентату на радянського консула у Львові, який успішно виконує Микола Лемик. Щоправда, Лемик вбиває не консула, а високого сталінського урядовця Майлова, що спричиняє великий міжнародний галас і дає Лемику можливість на суді привернути увагу світової громадськості до голодомору на Східній Україні, який старанно приховує пануюча червона кліка.
 
Остання участь Шухевича в бойових акціях ОУН у середині 30-х років – це підготовка атентату на міністра внутрішніх справ Польщі генерала Броніслава Пєрацького. А далі – концтабір Береза Картузька.
 
Після виходу з тюрми через 2,5 в 1938 році разом з Колодзінським, Косаком і Врецьоною іде до Карпатської України допомагати сформувати збройні сили. Прибувши в грудні 1938 р. до Хусту, Роман Шухевич займає в штаті Карпатської Січі під прізвищем чотаря Щуки пост офіцера для особливих доручень. Цей пост вимагав, окрім військових знань, політичного чуття, зорієнтованості та дипломатичності. І ці риси його характеру в час Карпатської епопеї проявилися повністю. Він відбуває поїздки до Праги, Відня, Берліну, нелегальні переходи кордону до Львова, і все з метою роздобути зброю для Карпатської Січі. Але, попри героїчну боротьбу Карпатської України, Угорщина врешті окуповує її 15 березня 1939 року.
 
Шухевич вислизає з рук мадярів і через Румунію добирається до Гданська на пост зв'язкового ОУН, де його і застає початок другої світової війни. З розвалом Польщі переїжджає до Кракова, де організовує низку військових курсів для майбутніх офіцерів. В 1939-40 рр. – референт зв'язку, а з весни 1941 – Краєвий провідник західних окраїнних земель (Посяння, Лемківщина). У цей час провід ОУН за посередництвом Р. Ярого домовляється з військовими колами Німеччини про створення двох куренів з українців, що приймають назву ДУН (дружина українських націоналістів). Командиром одного з цих куренів ("Нахтігаль") стає Р. Шухевич.
 
Створенням цих куренів ОУН ставила перед собою декілька цілей: вишкіл військових кадрів, майбутній зародок української армії і збройна одиниця, яка забезпечить проголошення незалежності України. Перед німецьким командуванням ОУН ставила наступні вимоги: український відділ політично буде підпорядкований ОУН, не даватиме клятву ні фюреру, ні Німеччині, а основне його завдання – боротьба проти Радянського Союзу і сприяння відновленню незалежності України.
Після початку війни з Радянським Союзом курінь "Нахтігаль" одним із перших увійшов до Львова. А вже 30 червня 1941 р. ОУН проголосила "Акт відновлення Української держави", який дуже не сподобався німецькому керівництву. За наказом Гітлера керівництво ОУН було ув'язнено, а курені переформовані в допоміжні поліцейські батальйони. Р. Шухевича було заарештовано, але по дорозі він втікає і переходить у підпілля.
 
Весною 1943 р. ІІІ Надзвичайний Великий Збір ОУН призначає Шухевича – "Тура" на пост Голови Бюро Проводу ОУН. Восени цього року він обіймає пост Головного Командира УПА і бере собі псевдо "Тарас Чупринка". А в липні 1944 р. Перший Великий Збір УГВР обирає Шухевича – "Лозовського" Головою генерального секретаріату УГВР.
 
Добре знаючи з історії згубні наслідки отаманщини, перше, що він робить на посаді Командира УПА, – це об'єднує, а, де це неможливо, ліквідовує розрізнені партизанські загони і вводить чітку організаційну структуру УПА. Він ділить її на УПА-Захід, УПА-Північ, УПА-Південь та УПА-Схід, своєю чергою розділивши їх на військові округи (ВО), а ті – на тактичні відтинки (ТВ). Враховуючи, що до УПА вступає дуже багато політично невироблених людей, вводить інститут політвиховників, а для духовної опіки бійців просить Церкву про виділення капеланів. За його наказом створюється Український червоний хрест, котрий опікується пораненими бійцями. На мережу ОУН покладається завдання по забезпеченню УПА продовольством, амуніцією, ліками, підпільною літературою, розвідкою, створенням кур'єрської служби і т.п. Значну увагу приділяє створенню СБ, котра відіграла величезну роль у боротьбі проти ворожої агентури.
 
В 1945 році, коли по виході з тюрми Степан Бандера повернувся на пост провідника ОУН, Роман Шухевич під псевдо Тур обняв пост Голови Проводу ОУН на Українських Землях.
В періоді 1943-1950 років Роман Шухевич, як Головний Командир УПА (псевдо Тарас Чупринка), Голова Проводу ОУН на Українських Землях (Тур) і Голова Секретаріату УГВР (Лозовський), керує національно-визвольною боротьбою багатотисячної УПА, широкого підпілля ОУН та мільйонних мас українського народу проти німецько-гітлерівських та московсько-більшовицьких окупантів.
5 березня 1950 року Роман Шухевич загинув у бою з московськими загарбниками в Білогорщі біля Львова.
 
Але не загинула СЛАВА! Гордістю наповнюються груди, коли згадуються його слова: „Героїчна боротьба УПА й визвольно-революційного підпілля, – це найбільш героїчна доба в історії України. Знайте, що такої героїчної доби взагалі не знає історія людства. У тінь пішли прославлені герої Термопілів. На героїзмі УПА й визвольно-революційного підпілля будуть виховуватися нові українські покоління. Боєць УПА, український революціонер заступить місце мужнього спартанця в історії людства".
 
СЛАВА УКРАЇНІ - ГЕРОЯМ СЛАВА!
 
 У публікації використані матеріали з інтернет-ресурсів
Мирослав Кабаль, Закарпаття онлайн.Блоги
30 червня 2011р.

Теги: Роман Шухевич

Коментарі

аноним 2011-07-02 / 15:24:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

2011-07-02 / 09:16:00
2 местный, 02.07.2011 08:47

виховуйте власних дітей, яких Господь вам подарив або подарить, якщо вам так до вподоби, на прикладі "героїзму" галицьких радикал-терористів, але, щоб потім од жалю не стікалисте та на Господа і ні на кого іншого, крім себе, не нарікалисте

местный 2011-07-02 / 08:47:00
Если вернуться к теме и подвести некие предварительные итоги, то мы как народ будем достойны уважения лишь в том случае, когда будем чтить своих героев.
Когда "на героїзмі УПА й визвольно-революційного підпілля будуть виховуватися нові українські покоління"

ярослав орос 2011-07-01 / 22:34:00
рейх, до слова, мав вишукану геральдику... я б сам не проти мати такий подарунок...

местный 2011-07-01 / 21:03:00
ну для начала я посоветую выучить алфавит. причем все буквы.

2011-07-01 / 21:00:00
г-н Местный когда Вы уже успокоитесь со своей антисовпадений: перед кем мне ходатайствовать о присвоении Вам Высшего ордена Рейха - Рыцарского креста?

местенй 2011-07-01 / 20:49:00
Друже, не обижайтесь- пытался объяснить своим и чужим - в результате не поняли ни те ни другие.
Наше арийское братство - вперед!
Ну там с толерантностью туда-сюда, ну как получилось :)

местный 2011-07-01 / 20:43:00
Друже Мирославе, как бы Вам ни было трудно, знайте: продержитесь ещё чуть-чуть, и придёт помощь - да нет конечно она не решит все вопросы... вешать-то будем на ограниченном кол-ве фонарей (чу-шу)
но желающих искушать судьбу - тоже по минимуму.... но мы ( селюки) не простим....

Мы должны быть за добросердечный народ - да это просто кул... Но ведь Бандера - он же фашист... Короче, кто не сдал плавредства для погружения - и у кого глюки!?

Потом встречаемся, наверху... Ну если, конечно, Ай-Кю хватит всплытить :)

орися 2011-07-01 / 20:42:00
Мирославе- так тримати

2011-07-01 / 20:35:00

Попередження за ФЛУД. Адмін

местный 2011-07-01 / 18:55:00
2 анонім ("Ви себе вже остаточно викреслили з виду людей і віднесли до цих звірів?")

Не я себя вносил в списки живущих на Земле людей, не мне себя и вычеркивать :)

Насчет зверей - это вы о ком? По моему мнению и автор статьи Мирослав, и Сорри являются как раз Настоящими Людьми :)

А с "ненастоящими" мы потом разберемся отдельно. шучу-шучу :)

Маразматик 2011-07-01 / 18:10:00
Lashkun Val - у Сербії, якщо при файної гостини (Ковабаса, голупці, палинку), ви собі знайдети кілька слухачів для вашої бутафорії. За зарплату (як і ви одержаєти) навіть пару 'прихильників' (лакеїв і колаберентів). Памятайте, чим дальше ви працюєти від 'неньки' тим легкши вам буде розповсуджувати вашу анти-українську пропаганду.

для Маразматика 2011-07-01 / 18:03:00
ФСБ -ешна агентура путіна відпрацьовує в Україні, в тому числі і на Закарпатті, згідно наказів. От тому і рве когті Rusyn Val, бо команду мусить виконувати. Путін - це ж не Ющенкові слюні.

Маразматик 2011-07-01 / 17:39:00
Доброго дня всім! Бачу що ФСБ-ійник Lashkun Val (Rusyn Val) ще далі на службі на закарпатті. Думав що його уже би вигнали відси і послали б до Сербії, де прояв українства знова росте між русинами. Lushkan Val, не тратьте часу на закарпатті, тут як бачите запеклі українці, і нікого не переконаєти своїми фантазіями і бутафоріями!

сорри 2011-07-01 / 17:08:00
Поставте перед собою дзеркало і задумайтеся, чи ви самі стовідсотково належите до виду людей... :)

2011-07-01 / 16:48:00
"містний", ви чекаєте відповіді? Ви себе вже остаточно викреслили з виду людей і віднесли до цих звірів?

местный 2011-07-01 / 16:30:00
2 анонім, 01.07.2011 15:51: вам Аль-Каида о своих вакансиях сообщает СМС-рассылкой? хм, ценят старые КГБистские кадры :)

2011-07-01 / 15:51:00
Панове, в Алькаїді появилося декілька вакансій - керівника та парочки заступників. Пропоную Мирославу та Соррі і подібним податися туди - ви точно переплюнете покійних - кровю буде залито пів-світу.

сорри 2011-07-01 / 14:57:00
Rusyn Val, 01.07.2011 13:25
Так п.Ярославе - ви поясните все-таки, як такий "вірний бандерівець" як Шухевич "чухнув" з під Красного Поля(ним там правда і не пахло - коли відбувалися події коло Копані,"Щука" вже був в дорозі)?
І який табірний номер у С.Бандери? (с)

Русин Вал, факт відомий, що Шухевич був проти того, аби хтось збройно протистояв мадярським найманцям - надто бо нерівними були сили. На Красне Поле вийшли добровольці. які не слухалися команд. Тому не дорікайте Шухевичу тим, чим дорікати йому не варто. Не його вина, що ліберало-демократи в уряді Волошина довго телилися з формуванням власних Збройних Сил, як на тому наполягали Шухевич та інші, які чітко усвідомлювали загрозу з боку Угорщини. Через оце "телення" і загинули на Красному Полі кращі з кращих. Тому шукайте тут інших крайніх...

Ну і накінець. те, що історія не зберегла ( можливо не зберегла. Бо я цією темою якось не цікавився) концтабірного номера Бандери зовсім не означає, що його не було. А тому перестаньте дублювати своє запитання з затятістю ксерокса...

КО 2011-07-01 / 14:55:00
Rusyn Val, 01.07.2011 13:25
І який табірний номер у С.Бандери?

Що поробиш, якщо Вал. Русин не звик жити без інструкцій та порядку. Там, де йому здасться добре та комфортно, мусить бути вказаний табірний номер.
І щоб перекличка обов"язково, та шмон через раз.
Не назвете номер - не відчепиться. Це як два кроки вбік.


Мирослав Кабаль
Публікації:
/ 15Гюнтер Грасс: те, що мусить бути сказано
/ 14Кому і для чого потрібні ГЕС в Карпатах?
/ 8Націоналізм – ідеологія державного устрою
/ 2Спадщина Ярослава Стецька (крізь призму українських реалій на початку ХХІ ст.)
/ 36Сучасні перспективи української революції (до дня народження Степана Бандери)
/ 7У Рахові вшанували полеглих воїнів ОУН-УПА
На Закарпатті відбувся вишкільний табір КУНу
/ 1Впорядковано пам'ятник Т.Г. Шевченку в Рахові
/ 223 травня - Свято Героїв
/ 12Провокація - це засіб агітації?
/ 9Розвішування червоних прапорів - абсурд, чи провокація?
/ 4Збори громади у с. Богдан
/ 3Чому природа бунтує?
/ 9Не маємо права забути
/ 22Не згасне полум’я слави!
/ 14Відкритий лист жителів села Богдан
/ 19Сільським головою Богдана обрано представника КУНу
/ 16Команда Януковича готує в Україні знищення національних парків
/ 19 ТРАВНЯ - ДЕНЬ МАТЕРІ
/ 12Чужі солдати в столиці!
/ 2Хто бореться з українським націоналізмом?
/ 3Кому потрібен С. Бандера - Герой?
» Всі записи