Кому потрібен С. Бандера - Герой?

Навколо рішення Віктора Ющенка про присвоєння провіднику ОУН звання Героя України розгорілося багато скандалів. Чому комусь дуже мозолить очі це рішення минулого Президента і чому зараз стараються його відмінити? Навіть судді в Донецьку намагаються виправляти "історичну справедливість". Так само, як свого часу адміністрація шоу "Великі Українці".

Кому потрібен С. Бандера - Герой?

Відповідь на це питання полягає в тому, ким був С.Бандера свого часу і ким він є для нас зараз. Не даремно прізвище провідника значить "прапор". Це символ боротьби за українську державу. Символ того, що українці - це не малороси, а нащадки гордих лицарів. Не даремно досі всіх свідомих українців називають "бандерівцями". Українофоби всіх наших Героїв намагаються заперечити, принизити або трактувати так, як їм вигідно. Хто такі українці без таких борців як Б. Хмельницький, І. Мазепа, С. Петлюра, Є.  Коновалець, С. Бандера, Р. Шухевич? Хто ми без таких духовних провідників як Т. Шевченко, І. Франко, М. Міхновський, Д. Донцов, О. Ольжич, В. Стус, Ліна Костенко? Де була б наша держава без козацьких повстань, Коліївщини, Крутів і, врешті, Гуцульської Республіки та Карпатської України? Думаю, питання риторичні.

Загальновідомо, що народ пізнається через культуру і звичаї, а нація розглядається крізь призму визвольних змагань і державотворчих процесів. Комусь дуже не хочеться, щоб українці пам’ятали і знали, що ми - не лише салоїди з гарними піснями, що ми існуємо не в резерваціях і не лише на фестивалях (як північноамериканські індіанці). Комусь дуже не хочеться, щоб ми пам’ятали, що ми - спадкоємці боротьби за Українську Державу.

"Не треба нам ні слави, ні заплати - заплатою нам розкіш боротьби" - рядки з гімну ОУН. І ні С. Бандері, ні його побратимам не потрібно було жодних звань і відзнак. Вони своє отримали в польських, німецьких, радянських тюрмах і катівнях. Пам’ять про цих людей і про їх ідеали потрібна перш за все нам, сучасникам, і нашим дітям. І при всіх недоліках Ющенка як Президента він зробив одну важливу річ - випустив "джина" з "лампадки".

І назад вже шляху немає.

Попри всі намагання...

Мирослав Кабаль, Закарпаття онлайн.Блоги
06 квітня 2010р.

Теги: Бандера, ОУН, Герой України, символ

Коментарі

Спостерігач 2010-12-30 / 14:49:00
Це просто велика гузиця бандера то немає місця а якісь жиди пархаті Еміл Штумпф то наша гордість? Просніться Українці. Хто незнає минулого той приречений! Знайте своїх і ворогів.

2010-09-18 / 20:59:00
Його вразила толератність жителів міста Рахова. Саме тут він навчився поважати людей різних національностей.
Дуже хотілося б взнати правдиву біографію
п. Е. Штумпфа, те як він умудрився працювати барменом в армії, полюбити євреїв, циганів і гуцулів? І чи взагалі допустимо, щоб в Європейській державі почесними громадянами міст ставали учасники гітлерівсько-фашистської коаліції?

2010-09-18 / 20:57:00
Як тобі Мирославе . Бандера в нашомі місті не має місця. Але зато які цікаві особистості стають почеснми громадянами міста.
Серед них................(гостей "Рахівської бринзі"2010 р.)........... почесні громадяни міста – нині громадянин Угорщини Еміл Штумпф.( з офіційного сайту РДА.
У Рахівській міській газеті дуже цікаво подана біографія цього добродія який жив у рахові з 1971-по 1943 рр "....В той час , будучи іще Юнаком, він служив в Армії (?не повідомляється в якій) І був барменом (?) а відповідно мав вільний доступ до цивільного життя.


Мирослав Кабаль
Публікації:
/ 15Гюнтер Грасс: те, що мусить бути сказано
/ 14Кому і для чого потрібні ГЕС в Карпатах?
/ 8Націоналізм – ідеологія державного устрою
/ 2Спадщина Ярослава Стецька (крізь призму українських реалій на початку ХХІ ст.)
/ 36Сучасні перспективи української революції (до дня народження Степана Бандери)
/ 7У Рахові вшанували полеглих воїнів ОУН-УПА
На Закарпатті відбувся вишкільний табір КУНу
/ 45Нескорений генерал
/ 1Впорядковано пам'ятник Т.Г. Шевченку в Рахові
/ 223 травня - Свято Героїв
/ 12Провокація - це засіб агітації?
/ 9Розвішування червоних прапорів - абсурд, чи провокація?
/ 4Збори громади у с. Богдан
/ 3Чому природа бунтує?
/ 9Не маємо права забути
/ 22Не згасне полум’я слави!
/ 14Відкритий лист жителів села Богдан
/ 19Сільським головою Богдана обрано представника КУНу
/ 16Команда Януковича готує в Україні знищення національних парків
/ 19 ТРАВНЯ - ДЕНЬ МАТЕРІ
/ 12Чужі солдати в столиці!
/ 2Хто бореться з українським націоналізмом?
» Всі записи