Збори громади у с. Богдан

В неділю, 27 березня, жителі села Богдан, що на Рахівщині, за давньою традицією пішли помолитись до церкви. А після служби - до місцевого клубу. Скликав їх туди сільський голова. Скликав не на урочистості чи святкування, не на передвиборчу агітацію і, навіть, не на зустріч з високопоставленим начальством. Скликав для того, щоб порадитись як далі бути. Як старійшини колись скликали людей на віче.

Збори громади у с. Богдан
Збори громади с. Богдан відбулись о 14.30 в місцевому будинку культури. Оголошення про час і місце їх проведення були розвішені по селу, надруковані в ЗМІ, всі депутати сільської ради, члени виконкому та районне керівництво особисто були повідомлені. Однак, далеко не всім вистачило мужності прийти і глянути людям у очі. Зокрема, не прийшов жоден з депутатів "антиференцівської" більшості, не було тут і представників районної влади.
 
Розпочав збори, на які прийшло понад 200 чоловік, сільський голова Ференц Петро Петрович. Він окреслив "патову" ситуацію, яка склалася в селі завдяки деструктивній позиції деяких депутатів від Партії Регіонів та Сильної України. Суть проблеми не буду переказувати, коротко про це можна прочитати тут. Голова підкреслив, що в Богдані злі сили розігрують свій сценарій, під час спілкування з депутатами-регіоналами відчувається негативна упередженість, безпричинна відмова провадити будь-який діалог і запрограмованість на нігілістичний принцип "чим гірше, тим краще". Від цього страждають всі богданці. Адже, блокується не просто робота голови, блокується вирішення проблем села - як наболілих, так і поточних. Від злагодженості роботи сільської ради залежить благоустрій села, вивезення сміття, освітлення сільських вулиць, ремонт гірських доріг, облаштування обслуговуючих приміщень на стадіоні, організація випасу худоби на полонинах, забезпечення громадського порядку і заборона продажу алкоголю в нічний час, відновлення роботи ветеринарного пункту, недопущення закриття сільської лікарні та безліч інших важливих питань. Ференц П.П. наголосив, що брати участь в роботі сесії та працювати  в комісіях - це прямий обов'язок кожного депутата. Інакше чому взагалі було іти на вибори?
 
Після виступу сільського голови люди, що прийшли на збори активно взяли участь в обговоренні:
- Село повинно бути як одна родина, а не ділитися на партії!

 

- Сьогодні один голова і депутати, завтра інші, а якщо ніхто не буде працювати яка користь з них?
- Своїми діями депутати влаштували "цирк на дроті" та осоромили Богдан на всю Україну.
- Якщо народ згідно конституції - джерело влади, то чому депутати ігнорують волю людей та не зустрічаються з ними?
- Протягом 2010 року Петра Петровича двічі обирали головою, то які ще можуть бути питання?
- Збирайте відкриту сесію сільради, щоб люди побачили хто є хто!
- Нехай кожен на своїй вулиці зустріне депутата, за якого голосував, і подивиться йому в очі!
- Потрібно зібрати підписи про відкликання депутатів, які принципово не ходять на сесію.
- Потрібно звернутись до обласного керівництва, якщо районне не бажає посприяти налагодженню роботи сільської ради.
- Потрібно звернутись до керівництва Партії Регіонів всіх рівнів з проханням спонукати її представників виконувати, зобов'язання, які вони добровільно взяли на себе, коли вибирались до органів місцевого самоврядування.
 
Ось лише неповний перелік думок і пропозицій, які озвучили присутні на зборах мешканці с. Богдан. Врахувавши їх, було запроновано низку рішень, які затвердили одноголосно. Крім того, в залі, лунали заклики перекрити дорогу і не випускати з Богданської долини жодного лісовоза у випадку подальшої бездіяльності влади, щоб і панам по кишені трохи вдарити. А знаючи Гуцулів, думаю вони це зроблять.
 
Мимоволі задаєшся питанням: "Невже всі депутати "антиференцівської" більшості такі запеклі регіонали?" Напевно ні. Тоді чому вони настільки принципово ігнорують засідання сільської ради, до якої так активно обиралися кілька місяців тому? Чому слухняно виконують вказівки загадкового диригента, такого собі "телефонного "чєчєтова" місцевого штибу"? Якщо ці депутати вважають Ференца П.П. поганим головою, то чому не працюють краще за нього? Чому маючи більшість не виносять на сесію і не приймають ті чи інші рішення, які будуть корисні для розвитку села і обов'язкові до виконання тим самим головою? Врешті решт, якщо вони принципово не хочуть працювати з цією людиною, то чому не складуть мандат? Відповідь проста - кожен з цих депутатів прагне забезпечити лише свої приватні інтереси (бізнесові чи кар'єрний ріст), а щодо всього іншого в них працює принцип "моя хата скраю"? Яка може бути громадська відповідальність, позиція чи відчуття обов'язку перед виборцями?

Події в с. Богдан показують суть владної команди, представниками якої на всеукраїнському рівні є олігархи. На місцевому рівні влада - це сплав старих комуністів, які починали кар'єру сексотами КГБ та "мафіянів", які наживалися на людях, що їхали на заробітки для того, щоб сім'ю якось прогодувати. І перші, і другі зараз поважні особи - чиновники і бізнесмени, одним словом, "еліта". Цій владі плювати на нас, на наші сім'ї і на наші проблеми. Для них основне - не допустити, щоб керував, хоч би й в маленькому гірському селі, хтось "не свій". Хтось, хто живе, прислухаючись до голосу совісті, а не "па-панятіям".

Мирослав Кабаль, Закарпаття онлайн.Блоги
28 березня 2011р.

Теги: Богдан. збори. голова, Ференц

Коментарі

2011-04-01 / 21:14:00
Мирославе, ви правильно написалти, що впринципі регіонали мають інші шляхи спротиву "не їхньому" голові, але вони блокують, не приходять на сесії... Це говорить про те, що їм реально до громади села та його добробуту нема ніякого діла... Люди й не мали, очевидно, внутрішньої потоеби залишити добрий слід по собі в історії свого села... Жаль, що такі люди приходять до влади на всіх рівнях, шкода, що їх обирають люди (добровільно, під тиском чи за копійки якісь)

Безпечник 2011-03-29 / 12:06:00
А може краще Петру Ференцу піти з посади сільського голови. Жили богданці до нього, житимуть і після його відставки. Адже красти йому все рівно не дадуть.

Ужгород 2011-03-28 / 18:21:00
Підтримую Петра Ференца. Це дуже достойний чоловік. А банда є банда. Гнати треба Партію регіонів у три шиї!!!

2011-03-28 / 17:56:00
А знаючи Гуцулів???

Знайомтеся ось і головний гуцульський ватаг в районі. Очільника Рахівської райради обрано заступником голови Асоціації місцевого самоврядування Гуцульщини http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-80975-Ochilnyka-Rakhivskoi-rairady-obrano-zastupnykom-holovy-Asotsiatsii-mistsevoho-samovriaduvannia-Hutsulshchyny-
От він про Богданських гуцулів і подумає...
розірве на грудях вишиванку, надсяде гачі а не дасть зганьбити честь гордих гуцулів......
То може гуцулам Богдана краще записатися в бойки?


Мирослав Кабаль
Публікації:
/ 15Гюнтер Грасс: те, що мусить бути сказано
/ 14Кому і для чого потрібні ГЕС в Карпатах?
/ 8Націоналізм – ідеологія державного устрою
/ 2Спадщина Ярослава Стецька (крізь призму українських реалій на початку ХХІ ст.)
/ 36Сучасні перспективи української революції (до дня народження Степана Бандери)
/ 7У Рахові вшанували полеглих воїнів ОУН-УПА
На Закарпатті відбувся вишкільний табір КУНу
/ 45Нескорений генерал
/ 1Впорядковано пам'ятник Т.Г. Шевченку в Рахові
/ 223 травня - Свято Героїв
/ 12Провокація - це засіб агітації?
/ 9Розвішування червоних прапорів - абсурд, чи провокація?
/ 3Чому природа бунтує?
/ 9Не маємо права забути
/ 22Не згасне полум’я слави!
/ 14Відкритий лист жителів села Богдан
/ 19Сільським головою Богдана обрано представника КУНу
/ 16Команда Януковича готує в Україні знищення національних парків
/ 19 ТРАВНЯ - ДЕНЬ МАТЕРІ
/ 12Чужі солдати в столиці!
/ 2Хто бореться з українським націоналізмом?
/ 3Кому потрібен С. Бандера - Герой?
» Всі записи