Україна у час війни та Закарпаття як полігон для ворожих спецслужб

Ситуація із підривом приміщення Закарпатського товариства угорської культури (КМКС), яке водночас є і політичною партією, яскраво засвідчило, що Україна опинилася перед новим викликом. Йдеться про безпрецедентну активність ворожої агентури, яка з прихованої фази діяльності вже переходить у відкриту. Якщо резонансні вбивства відомих емігрантів з Росії розцінюється в Україні як «довга рука» Кремля, помста за відверту опозицію Путіну, то те, що відбувається на Закарпатті, – є елементом складної комбінації із серйозними геополітичним наслідками.

Україна у час війни та Закарпаття як полігон для ворожих спецслужб

Ще в сумновідомих «листах Суркова» Закарпаттю виділялася особлива роль. Воно означене як слабке місце, по якому слід завдати удару противнику. Для збурення ситуації російські радники Путіна пропонували залучити угорську сторону, яка також зацікавлена у зміні тутешньої ситуації. Прямо говорилося про співпрацю двох держав у проведенні диверсійної роботи. І це було мовлене не просто так. Адже сотня тисяч закарпатців, які отримали громадянство Угорщини і присягли на вірність Будапешту, чудова база для проведення будь-яких агентурних операцій.

Першою ластівкою стала провокація у червні 2017 року зі встановленням «прикордонних знаків» навколо трьох сіл Берегівського і Виноградівського району із написами угорською мовою, що мали викликати закономірну лють в «українських націоналістів». Фейковий телесюжет про розборки на національному ґрунті мав широко транслюватися, сіючи негативну реакцію міжнародної спільноти. Однак СБУ вдалося вчасно втрутитися в ситуацію.

Організатором провокації виявився Артем Бузила, який переховувався на території Росії, й котрого активно використовували російські спецслужби. Зокрема, він був серед активістів угруповання «Народна рада Бессарабії». У разі успіху берегівської провокації Будапешт отримав би додаткові козирі для ворожої риторики у бік Києва.

Однак привід для невдоволення Угорщини підкинуло саме життя. Ухвалення українського Закону «Про освіту» викликало небачену роздратованість сусіда, який вчинив неймовірний тиск на Україну. Кількамісячну гостру полеміку навіть не охолодив висновок Венеційської комісії про доцільність у цьому випадку двомовного навчання, що вибив головний козир із рук Будапешта. Юристи визнали запропоновану Києвом практику цілком європейською.

Кому на Закарпатті потрібна місія ОБСЄ?

Однак Будапешт має свої плани щодо Закарпаття, претендуючи на якусь особливу участь у цьому регіоні, де угорців усього 12%. У грудні 2017 року міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що в Закарпатську область повинна приїхати спеціальна місія ОБСЄ, аби моніторити загрозливу ситуацію. І це в краї, де один із найменших рівнів злочинності в Україні, а політичної активності майже не спостерігається. Аргументів для відкриття місії ОБСЄ, яка моніторить політично нестабільні регіони Європи, ясна річ, бракує.

І тут раптом 4 лютого 2018 року стається спроба підпалу офісу КМКС. Чверть століття нікому до нього діла не було, більшість ужгородців навіть не відають про його існування, і зненацька – невдалий підпал. Красномовною стала реакція керівника угорського Міністерства закордонних справ: «Кожен, хто досі ставить під сумнів факт, що національні меншини зазнавали нападів в Україні, тепер отримав відповідь на своє запитання».

На щастя, СБУ швидко розкрила цю провокацію. Її виконавцями виявилися поляки із проросійської організації «Фаланга», що навмисно приїхали на Закарпаття з терористичною метою. Одразу стало зрозуміло, звідки дує ворожий вітер. Виконавців арештувала польська поліція і пшик від планованої акції розійшовся на декілька країн.

Пробачити такого міжнародного конфузу спецслужба-замовник, ясна річ, не могла. 27 лютого стається новий підрив офісу. На цей раз вдаліший. Кімната загорілася, а Будапешт заволав про терористичний акт проти угорців. Однак і тут українські силовики доволі оперативно зреагували. (На щастя, в районі офісу чимало камер спостереження). Учасників підриву затримали, а їхнім керівником виявилася людина з Придністров’я, що має стосунок до російських спецслужб. Обидва замахи на будинок КМКС вказують на кремлівський слід організаторів.

Однак найвигіднішою така ситуація виявилася для Будапешта, який знову завів розмову про постійну місію ОБСЄ, а перший заступник голови Закарпатської обласної ради, заступник голови КМКС Йожеф Барто вже навіть провів попередні розмови про це з відповідними представниками.

Виникає запитання: а для чого на Закарпатті така постійна місія? Хіба ми територія військових дій? У Києві чи не щотижня кояться резонансні вбивства чи підпали, але ніхто туди місію не висилає. Зрештою, і в Будапешті криміналітет влаштовує розборки.

Вочевидь, Будапешту постійна місія ОБСЄ на Закарпатті потрібна з довготривалою політичною метою. І вона вже відкрито проголошується угорськими політиками. Посол Угорщини в Україні заговорив про автономію області, згадав псевдореферендум у 1991 році. За риторикою про піклування про свою меншину Будапешт приховує інші наміри.

Інтуїція підказує, що якщо б у краї з’явилася постійна місія ОБСЄ, то замовні провокації, організовані ворожою агентурою, посипались би ще більше, аби показати недієздатність української влади. І з одного з найспокійніших українських регіонів Закарпаття може перетворитися у найбільш проблемний.

Подібну ситуацію Срібна Земля переживала у 1938 році. Тоді угорські і польські терористи постійно вчиняли диверсії, аби показати неспроможність Карпатської України. Така спецоперація здійснюється і зараз.

Понад 20 років ми не дбали про власну національну безпеку. Ворожа агентура приїжджає до Ужгорода не тільки з Польщі чи Придністров’я. Чимало її і в самому Закарпатті. Агенти впливу, приховані і явні, тут на всіх щабелях суспільства. Служба безпеки України, всі силові органи мають звернути першочергову увагу на цей маленький регіон, який є ласим шматочком у великій геополітичній грі.

Радіо Свобода

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
08 березня 2018р.

Теги: підрив, агентура, Росія, Угорщина

Коментарі

читач №2 2018-03-18 / 21:38:34
Березі я б відповів слоами Г.Москаля, якими він нагородив замміністра п. Туку.

Іван Міндей 2018-03-15 / 20:36:46
Особисто я вважаю це все не серйозним і не небезпечним для Закарпаття та України Закарпаття не Донбасс в нас не живе 60% угорців і в випадку великої провокації вони не отримають підтримки від русинів а Венгрія ніколи не дозволить собі ввести свої війська в Закарпаття Так що по шумлять і перестануть А мовний закон України вважаю правильним Чому це венгр який живе на нашій землі не повинен знати нашу мову? Не хочуть вчити українську хай вчать русинську

Срібна Земля 2018-03-14 / 09:27:40
На превеликий жаль, з потурання президента, з мовчазної згоди силових структур, зі сприяння губернатора москаля та ко у Закарпатті, й Берегові зокрема, посилюються антиукраїнські настрої. Проукраїнська громада тут слабка, оскільки всі куплені форинтами та отп-банком.

Угорец 2018-03-13 / 15:36:40
А ви як завжди білі та пухнасті...

Береза 2018-03-12 / 20:44:12
"Всі заяви і наміри ввести місію ОБСЄ на Закарпатті - це повна маячня! Росія за допомогою сил Угорщини, які штучно створюють напругу на Закарпатті за допомогою мови, етнічних груп, веде гібридну війну проти нас. Це стратегія РФ - створити хвилювання на всіх фронтах", - вважає Береза.
По його словами, Кремль продовжує підривати національну безпеку не тільки на сході, а й на заході країни. Нардеп нагадав, що це далеко не перший випадок.

"Все добре пам'ятають русин і їх вимоги про проголошення окремої республіки. Це перший проект Кремля. Потім був ще один ультранаціоналістичний проект на гроші" Газпрому "- партія" Йоббік ", - стверджує нардеп.

Не секрет, що і сам Будапешт не один рік активно роздавав свої паспорти українським громадянам, хоча це прямо суперечить Конституції.

"Все це ланки одного ланцюга ... Я був на Закарпатті після Нового року. Об'їздив багато сіл і поселень. На жаль, Україна взагалі не побачив! Слід визнати, що я там побачив псевдореспубліку. Все точно так же починалося у нас в Криму" , - підсумував Береза.

Вася 2018-03-12 / 19:37:31
Перечитав публікацію Олександра. Справді ми забуваємо часть , що у нас іде війна з росією і думаємо, шо ми далеко від сходу україни, але нажаль воно нетак. Для вогога немае віддалей. Треба бути уважними.А угорці лукавлять і загарют з росією, що забули 1814 і 1956 роки?!

Читач 2018-03-12 / 19:32:36
Цікаво, чому з цього приводу не чути Г.Москаля? Адже з усіх інших питань його чути щодня в кожному куточку. То цих на йух послав, то інших. Ані пан Рівіс, ані пан Москаль до сьогоднішнього дня не дали жодної публічної оцінки заявам заступника голови обласної Ради Й. Борто про необхідність введення місії ОБСЄ, який навіть не приховує, що співає під дудку Будапешта. Причина цього - наявна ситуативна коаліція з угорською фракцією , яка має "золоту акцію"" в облраді, та була укладена заради усунення від влади В.Балоги. Це дає підстави Угорщині вважати, що місцева влада готова їй сприяти в реалізації своїх інтересів в Закарпатті. А фактично, так воно і є.Такі дії влади слід вважати державною зрадою.І це відбувається з мовчазної згоди Порошенка, який віддав область на відкуп шахраю Москалю взамін на політичне знищення Балоги. Я не прихильник Балоги, адже він теж частенько розігрував "русинську " карту для шантажу Києва, але коли для задоволення своїх амбіцій можновладці готові поступитися національними інтересами - це вже занадто. Ці люди не мають власної гідності, іх цікавить лише бабло.

Володя 2018-03-08 / 19:20:10
Погоджуюсь, дійсно ці наміри угорщини, прем'єр якої великий друг комбінатора-вбивці Путіна, дійсно треба присікти

Вуву 2018-03-08 / 18:24:09
Все правильно написано ... Хуни хочуть використати місію обсє ... "Як інструмент" в досягненні своєйі стратегічнойі цілі ... Відторгнення закарпаття від украйіни. Без всякого сумніву.


Олександр Гаврош
Публікації:
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
/ 3Політичні підсумки 2021 року на Закарпатті
» Всі записи