Два села та 558 вулиць, площ і провулків на Закарпатті мали би змінити назви

В області стартує процес декомунізації

Два села та 558 вулиць, площ і провулків на Закарпатті мали би змінити назви

Навесні поточного року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Останній пам’ятник Леніну, що ще залишався у нашій області (с. Ганичі Тячівського району), було знесено торік, після Революції Гідності. Відомостей про існування пам’ятних знаків (бюстів) іншим комуністичним «вождям» (Кірову, Куйбишеву, Дзержинському тощо) – відсутні. Певні комуністичні символи (зірки, серп із молотом) збереглися лише на пам’ятникам загиблим учасникам Другої світової війни. Із зрозумілих причин, вони можуть там залишатися. Хоча, як я про це вже писав, гадаю, що у разі, якщо у селі є пам’ятник загиблим односельчанам, а увінчує його зірка, серп із молотом, то впевнений, що місцева громада не матиме жодних заперечень, якщо вони будуть змінені на Хрест.

Закон передбачає і обов’язкову процедуру перейменування населених пунктів, скверів, вулиць, провулків, площ, інших об’єктів топоніміки населених пунктів (геонімів), а також інших географічних об’єктів, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму.

Згідно із Законом, до 21 листопада п. р. прийняття рішення про перейменування належить до компетенції сільських, селищних, міських рад. Якщо ж ними до цієї дати зазначене не буде зроблено, то впродовж наступних трьох місяців:

а) перейменування назв населених пунктів здійснює Кабінет міністрів України;

б) перейменування геонімів – вулиць тощо – впродовж наступних трьох місяців своїм розпорядженням здійснює міський, селищний, сільський голова. Якщо він це не зробить до 21 лютого 2015 р., то своїм розпорядженням геоніми перейменовує голова обласної держадміністрації.

На Закарпатті слід пойменувати два населені пункти: с. Комсомольськ (входить до Руськомокрянської сільської ради Тячівського району) та с. Жовтневе (Драгівська сільська рада Хустського району).

Якщо мешканці Комсомольська, провівши громадське обговорення, уже прийняли рішення повернути селу історичну назву – с. Німецька Мокра, то, як не дивно, депутати Драгівської сільської ради наразі відмовляються це робити. Мотивують, мовляв: «у селі – жовта глина, тож хай буде і надалі Жовтневе».

Безглуздість такого мотивування, здається, є зрозумілою, тим паче, що не потрібно бути філологом, аби розуміти: етимологія «Жовтневого» абсолютно не пов’язана із прикметником «жовтий».

Гадаю, що драгівські депутати поганьбляться та таки приймуть рішення, не вручаючи долю назви села Кабінету міністрів.

Набагато більше у області геонімів.

Позаяк, не маючи впевненості, що у всіх населених пунктах області таки розберуться які вулиці тощо слід перейменовувати (до речі, за 24 роки незалежності це можна було зробити самостійно), управлінням, яке я очолюю було запропоновано райдержадміністраціям та міськвиконкомам надіслати нам перелік абсолютно ВСІХ геонімів для проведення відповідного їх дослідження та напрацювання рекомендацій. Виконавська дисципліна у органах державної влади таки працює чітко, тож ми отримали назви тисяч вулиць, провулків, площ.

Дослідження показало наступне:

І. У області (а особливо у деяких населених пунктах) – засилля геонімів тоталітарного комуністичного режиму. Це, як відверто пов’язаних із комуністичними діячами, причетних до всіх жахіть режиму, організації голодоморів, репресій, боротьбою з українським національно-визвольним рухом та символікою, так і опосередковано (паризької комуни, комсомольські, колгоспні. пролетарські тощо). Всі вони, згідно закону, підлягають перейменуванню.

ІІ. В населених пунктах області маємо засилля геонімів, пов’язаних із найрізноманітнішими діячами Росії та подіями не нашої, а – російської історії. Це стосується не лише всесвітньовідомих російських класиків (Пушкіна, Толстого, Достоєвського), геоніми із іменами яких мають право залишитися (хоча жодної вулиці Шекспіра, Байрона, Драйзера тощо у області нема), як і першого космонавта (Гагаріна), але і іменами маловідомих за межами Росії найрізноманітніших осіб (і не лише із царини культури чи науки). Присутні прізвища людей, яких «видатними» зробила із ідеологічною метою російська та комуністична пропаганда, хоча об’єктивні дослідження останніх десятиліть показали, що насправді це є, щонайменше, перебільшенням (Мічурін, Чкалов Ломоносов тощо). Вже не кажучи за те, що зазначені особи жодного відношення до нашого краю не мали.

Тож деяку частину таких геонімів варто перейменовувати. Особливо, якщо є їх засилля у населених пунктах, в час коли є потреба увічнити пам'ять, зокрема краян, що віддали життя за свободу і незалежність України.

ІІІ. Є чимало вулиць, які в Ужгороді іронічно називають «компотними» (абрикосово-вишнево-малинові). Втім, грець із ними. Однак, для чого в обласному центрі окрім вулиці Вірменської є ще й вулиця Армянська - незрозуміло? Чи, для чого аж дві вулиці Сидоряка?

Враховуючи зазначене, у райдержадміністрації та міськвиконкоми спрямовано листа із пропозиціями органам місцевого самоврядування здійснити перейменування 558 геонімів, який публікуємо.

 

Перелік

назв вулиць, провулків, площ тощо (у розрізі населених пунктів району, міста), визначених для перейменування

 

Примітка: Рекомендації розроблено у відповідності із вимогами Закону України від 9 квітня 2015 року № 317-VIIIПро засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, а також з огляду на неоднозначне сприйняття деяких назв українським суспільством. Зокрема, це стосується використання в топонімічних назвах прізвищ вищого військового керівництва Російської імперії, які відзначилися проведенням агресивної імперської політики (О.Суворов, М.Кутузов, П.Нахімов), Червоної армії (Жуков – 22 червня 1944 р. підписав наказ про виселення з України всіх українців, Ватутін – свідомо послав на смерть десятки тисяч т. зв. „чорносвитників”), низки російських громадських, політичних та не занадто відомих культурних діячів ХІХ-ХХ століття (зокрема, російський літературний критик і публіцист, шовініст В.Белінський, відомий своїми антиукраїнськими поглядами, категорично заперечував право українського народу на існування та вкрай негативно відносився до Т.Шевченка і його творчості), які до того ж не мали жодного відношення до Закарпаття. Зауважуємо, що із всіх комуністичних діячів Закарпаття, імена яких носять геоніми краю (від секретаря райкому і вище - Сидоряка, Ваша, Туряниці тощо), згідно закону, не підлягають перейменуванню лише ті, які мають ім’я О. Борканюка, який був закатований під час ІІ світової війни.

Разом з тим, доцільним є присвоєння топонімічним назвам імен борців за свободу і незалежність України (приміром М. Грушевського, В. Чорновола, діячів Карпатської України), визначних діячів культури Закарпаття (І.Чендей, П.Скунць, Ю.Керекеш), а особливо – Героїв Небесної Сотні, закарпатців - Героїв АТО, які загинули захищаючи Україну від російської агресії.

При перейменуванні геонімів необхідно враховувати думку громадськості, для чого рекомендуємо утворити відповідні комісії.

Наголошуємо, що згідно Закону, завершити перейменування рішеннями місцевих рад слід до 21 листопада 2015 року.

 

№№

Берегівський район

1.      

с Бадів

вул. Чапаєва    

2.      

с Бадів

вул. Суворова   

3.      

с Балажер

вул.Мiчурiна

4.      

с Бене

вул. Суворова   

5.      

с Вари

вул. Калініна  

6.      

с Вари

вул.Мiчурiна

7.      

с Велика Бийгань

вул. Комсомольська    

8.      

с Велика Бийгань

вул. Леніна           

9.      

с Гать

вул.Жовтнева

10.                        

с Горонглаб

вул.Жовтнева

11.                        

с Мала Бийгань

вул. Чапаєва    

12.                        

с Мочола

вул. Леніна           

13.                        

с Мужієво

вул. Горького        

14.                        

с Мужієво

вул. Комсомольська    

15.                        

с Рафайново

вул. Колгоспна       

16.                        

смт Батьово

вул. Горького        

 

Великоберезнянський район

17.                        

смт. Великий Березний 

вул. Жовтнева

18.                        

смт. Великий Березний 

вул. Радянська

19.                        

смт. Великий Березний 

вул. Чапаєва    

20.                        

с.Забрідь

вул. Горького   

21.                        

с.Забрідь

вул. Карла Маркса   

22.                        

с.Забрідь

вул. Суворова   

23.                        

с.Малий Березний

вул. Горького   

24.                        

с.Мирча

вул. Колгоспна

 

Виноградівський район

25.                        

м.Виноградів

вул.Горького

26.                        

м.Виноградів

вул.Котовського

27.                        

м.Виноградів

вул.Кутузова

28.                        

м.Виноградів

вул.Маяковського

29.                        

м.Виноградів

вул.Мiчурiна

30.                        

м.Виноградів

вул.Некрасова,

31.                        

м.Виноградів

вул.Огарьова

32.                        

м.Виноградів

вул.Пархоменка

33.                        

м.Виноградів

вул.Пролетарська

34.                        

м.Виноградів

вул.С.Лазо

35.                        

м.Виноградів

вул.Суворова

36.                        

м.Виноградів

вул.Терека

37.                        

м.Виноградів

вул.Чапаева

38.                        

м.Виноградів

вул.Чкалова

39.                        

м.Виноградів

вул.Островського

40.                        

м.Виноградів

вул.Щорса

41.                        

смт Вилок

вул.Горького

42.                        

смт Вилок

вул.Маяковського

43.                        

смт Вилок

вул.Радгоспна

44.                        

смт Королево

вул.Горького

45.                        

смт Королево

вул.Маяковського

46.                        

смт Королево

вул.Луначарського

47.                        

смт Королево

вул.Мічуріна

48.                        

смт Королево

вул.Островського

49.                        

смт Королево

вул.Червоноармійська

50.                        

смт Королево

вул.Суворова

51.                        

с.Боржавське

вул.Щорса

52.                        

с.Боржавське

вул.Радгоспна

53.                        

с.Велика Копаня

вул.К.Маркса

54.                        

с.Великі Ком’яти

вул.Жовтнева

55.                        

с.Великі Ком’яти

вул.Маяковського

56.                        

с.Вербовець

вул.Чапаєва

57.                        

с.Веряця

вул.Червоноармійська

58.                        

с.Веряця

вул.Комсомольська

59.                        

с.Веряця

вул.Гайдара

60.                        

с.Горбки

вул.Радянська

61.                        

с.Затисівка

вул.Радянська

62.                        

с.Мала Копаня

вул.Щорса

63.                        

с.Неветленфолу

вул.Маяковського

64.                        

с.Неветленфолу

вул.Інтернаціональна

65.                        

с.Новоселиця

вул.Мічуріна

66.                        

с.Оклі Гедь

вул.Мічуріна

67.                        

с.Олешник

вул.Гайдара

68.                        

с.Онок

вул.Колгоспна

69.                        

с.Пийтерфолво

вул.Маяковського

70.                        

с.Пийтерфолво

вул.Мічуріна

71.                        

с.Пийтерфолво

вул.Горького

72.                        

с.Пийтерфолво

вул.Радянська

73.                        

с.Підвиноградів

вул.Жовтнева

74.                        

с.Пушкіново

вул.Жовтнева

75.                        

с.Пушкіново

вул.Гайдара

76.                        

с.Тисобикень

вул.Маяковського

77.                        

с.Тисобикень

вул.Мічуріна

78.                        

с.Тисобикень

вул.Горького

79.                        

с.Тисобикень

вул.Радянська

80.                        

с.Тросник

вул.Чапаєва

81.                        

с.Тросник

вул.Туряниці

82.                        

с.Фанчиково

вул.Жовтнева

83.                        

с.Форголань

вул.Мічуріна

84.                        

с.Чепа

вул.Кірова

85.                        

с.Шаланки

вул.Чапаєва

 

Іршавський район

86.                        

с Білки

вул. Жовтнева

87.                        

с Білки

вул. Мічуріна

88.                        

с Білки

вул. Островського

89.                        

с Білки

вул. Петра Великого

90.                        

с Білки

вул. Суворова

91.                        

с Брід

вул. Радгоспна

92.                        

с Довге

вул. Колгоспна

93.                        

с Доробратово

вул. Кутузова

94.                        

с Доробратово

вул. Суворова

95.                        

с Загаття

вул. Жовтнева

96.                        

с Загаття

вул. Колгоспна

97.                        

с Загаття

вул. Мічуріна

98.                        

с Заріччя

вул. Комсомольська

99.                        

с Заріччя

вул. Леніна

100.                   

с Заріччя

вул. Мічуріна

101.                   

с Заріччя

вул. Радянська

102.                   

с Ільниця

вул. Горького

103.                   

с Ільниця

вул. Енгельса

104.                   

с Ільниця

вул. Жовтнева

105.                   

с Ільниця

вул. Комсомольська

106.                   

с Ільниця

вул. Піонерська

107.                   

с Ільниця

вул. Радянська

108.                   

с Ільниця

вул. Суворова

109.                   

с Ільниця

вул. Чапаєва

110.                   

с Ільниця

вул. Щорса

111.                   

с Імстичово

вул. Жовтнева

112.                   

с Імстичово

вул. Мічуріна

113.                   

с Імстичово

вул. Суворова

114.                   

м Іршава

вул. Горького

115.                   

м Іршава

вул. Кутузова

116.                   

м Іршава

вул. Мічуріна

117.                   

м Іршава

вул. Піонерська

118.                   

м Іршава

вул. Суворова

119.                   

м Іршава

вул. Чапаєва

120.                   

с Кам’янське

вул. Жовтнева

121.                   

с Кам’янське

вул. Колгоспна

122.                   

с Кам’янське

вул. Мічуріна

123.                   

с Кушниця

вул. Кірова

124.                   

с Кушниця

вул. Колгоспна

125.                   

с Кушниця

вул. Кутузова

126.                   

с Малий Раковець

вул. Жовтнева

127.                   

с Негрово

вул. Мічуріна

128.                   

с Осій

вул. Суворова

129.                   

с Приборжавське

вул. Колгоспна

130.                   

с Приборжавське

вул. Кутузова

131.                   

с Сільце

вул. 60-річчя Жовтня

 

Міжгірський район

132.                   

смт Міжгіря

вул.Колгоспна    

133.                   

смт Міжгіря

вул.Чкалова      

134.                   

смт Міжгіря

вул.Щорса

135.                   

смт Міжгіря

вул.Маяковського    

136.                   

смт Міжгіря

вул.Суворова

137.                   

с.В.Бистрий

вул.Радянська

138.                   

с.Колочава

вул.Горького

139.                   

с.Колочава

вул.Туряниці

140.                   

с.Колочава

вул.Островського

 

Мукачівський район

141.                   

с.Ракошино

вул. Жовтнева

142.                   

с.Чопівці

вул. Мічуріна

143.                   

с.Яблунів

вул.Суворова

144.                   

с.Яблунів

вул. Крилова

145.                   

с.Бобовище

вул. Щорса

146.                   

с.Бобовище

вул.Чапаєва

147.                   

с.Грибівці

вул. Мічуріна

148.                   

с.Бабичі

вул.Радянська

149.                   

с.Завидово

вул. Горького

150.                   

смт.Чинадійово

вул. Мічуріна

151.                   

смт.Чинадійово

вул. Комсомольська

152.                   

смт.Чинадійово

вул. Фрунзе

153.                   

смт.Чинадійово

вул. Чапаєва

154.                   

смт.Чинадійово

вул. Червоноармійська

155.                   

смт.Чинадійово

вул. Горького

156.                   

с.В.Лучки

вул. Мічуріна

157.                   

с.В.Лучки

вул. Туряниці

158.                   

с.В.Визниця

вул. Червоноармійська

159.                   

с.В.Визниця

вул. Піонерів

160.                   

с.В.Визниця

вул. Суворова

161.                   

с.В.Коропець

вул. Гайдара

162.                   

с.Горонда

вул. Горького

163.                   

с.Зняцьово

вул. Чапаєва

164.                   

с.Зняцьово

вул. Чапаєва бокова

165.                   

с.Зняцьово

вул. Леніна

166.                   

с.Іванівці

вул. Радянська

167.                   

с.Іванівці

вул. Піонерів

168.                   

с.Клячаново

вул. Піонерів

169.                   

с.Клячаново

вул. Жовтнева

170.                   

с.Клячаново

вул. Калініна

171.                   

с.Клячаново

вул. Ворошилова

172.                   

с.Клячаново

вул. Мічуріна

173.                   

с.Лалово

вул. Суворова

174.                   

с.Череївці

вул. Чкалова

175.                   

с.Н.Коропець

вул. Радянська

176.                   

с.Н.Коропець

вул. Леніна

177.                   

с.Н.Коропець

вул. Колгоспна

178.                   

с.Дубино

вул. Жовтнева

179.                   

с.Страбичево

вул. Кірова

180.                   

с.Страбичево

вул. Мічуріна

181.                   

с.Страбичево

вул. Горького

 

Перечинський район

182.                   

м.Перечин

вул. Горького

183.                   

м.Перечин

вул. Жовтнева

184.                   

м.Перечин

вул. Колгоспна

185.                   

м.Перечин

вул. Комсомольська

186.                   

м.Перечин

вул. Маяковського

187.                   

м.Перечин

вул. Радянська

188.                   

м.Перечин

вул. Суворова

189.                   

м.Перечин

вул. Червоноармійська

190.                   

м.Перечин

вул. Чкалова

191.                   

м.Перечин

пл. 50 років Жовтню

192.                   

м.Перечин

пров. Червоноармійський

193.                   

с.Дубриничі

вул. Колгоспна

194.                   

с.Дубриничі

вул. Островського

195.                   

с.Дубриничі

вул. Піонерська

196.                   

с.Зарічово

вул. Горького

197.                   

с.Зарічово

вул. Колгоспна

198.                   

с.Зарічово

вул. Суворова

199.                   

с.Зарічово

вул. Чапаєва

200.                   

с.Зарічово

вул. Чкалова

201.                   

с.Пастілки

вул. Колгоспна

202.                   

с.Порошково

вул. Нахімова

203.                   

с.Сімерки

вул. Колгоспна

204.                   

с.Тур’я-Бистра

вул. Жовтнева

 

Рахівський район

205.                   

м. Рахів

вул. Горького

206.                   

м. Рахів

вул. Ватутіна

207.                   

м. Рахів

вул. Туряниці

208.                   

м. Рахів

вул. Чапаєва

209.                   

м. Рахів

вул. Щорса

210.                   

смт. Великий Бичків

вул. Кутузова

211.                   

смт. Великий Бичків

вул. Інтернаціональна

212.                   

смт. Кобилецька Поляна

вул. Горького

213.                   

смт. Ясіня

вул. Червоноармійська

214.                   

смт. Ясіня

вул. Калініна

215.                   

смт. Ясіня

вул. Маяковського

216.                   

с. Біла Церква

вул. Інтернаціональна

217.                   

с. Біла Церква

вул. Колгоспна

218.                   

с. Біла Церква

вул. Комсомольська

219.                   

с. Біла Церква

вул. Котовського

220.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Дзержинського

221.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Жукова

222.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Жовтнева

223.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Енгельса

224.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Більшовицька

225.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Горького

226.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Інтернаціональна

227.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Фрунзе

228.                   

с. Верхнє Водяне

вул. К. Маркса

229.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Кутузова

230.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Щорса

231.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Плеханова

232.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Кірова

233.                   

с. Верхнє Водяне

вул. Комсомольська

234.                   

с. Водиця

вул. Колгоспна

235.                   

с. Ділове

вул. Радянська

236.                   

с. Ділове

вул. Комсомольська

237.                   

с. Середнє Водяне

вул. Ворошилова

238.                   

с. Середнє Водяне

вул. К. Маркса

239.                   

с. Середнє Водяне

вул. Кірова

240.                   

с. Середнє Водяне

вул. 50 р. Жовтня

241.                   

с. Середнє Водяне

вул. Калініна

242.                   

с. Середнє Водяне

вул. Чапаєва

243.                   

с. Середнє Водяне

вул. Горького

244.                   

с. Середнє Водяне

вул. Леніна

245.                   

с. Середнє Водяне

вул. Будьоного

 

Свалявський район

246.                   

м.Свалява

вул. Суворова

247.                   

м.Свалява

вул. Туряниці

248.                   

м.Свалява

вул. Чапаєва

249.                   

с.Поляна

вул. Жовтнева

250.                   

с.Поляна

вул. Маяковського

 

Тячівський район

251.                   

м.Тячів

вул. Горького            

252.                   

м.Тячів

вул. Жовтнева         

253.                   

м.Тячів

вул. Комсомольська      

254.                   

м.Тячів

вул. Кутузова

255.                   

м.Тячів

вул. Маяковського

256.                   

м.Тячів

вул. Московська

257.                   

м.Тячів

вул. Піонерська           

258.                   

м.Тячів

вул. Пролетарська         

259.                   

м.Тячів

вул. Суворова               

260.                   

м.Тячів

пл. К.Маркса        

261.                   

м.Тячів

пл. Піонерська         

262.                   

м.Тячів

пл. Туряниці

263.                   

с Біловарці

вул. Леніна        

264.                   

с Вільхівці

вул. Горького          

265.                   

с Вільхівці

вул. Кірова              

266.                   

с Вільхівці

вул. Комсомольська   

267.                   

с Вільхівці

вул. Леніна       

268.                   

с Вільхівці

вул. Піонерська       

269.                   

с Вільхівці-Лази

вул. Мічуріна        

270.                   

с Вонігове

вул. Горького      

271.                   

с Ганичі

вул. Мічуріна        

272.                   

с Грушово

вул. Горького     

273.                   

с Грушово

вул. Жовтнева      

274.                   

с Грушово

вул. Колгоспна       

275.                   

с Грушово

вул. Леніна             

276.                   

с Грушово

вул. Піонерська        

277.                   

с Грушово

вул. Радянська           

278.                   

с Грушово

вул. Туряниці        

279.                   

с Грушово

вул. Чкалова           

280.                   

с Грушово

вул. Щорса             

281.                   

с Грушово

вул. 50 років Жовтня        

282.                   

с Добрянське

вул. Жовтнева           

283.                   

с Добрянське

вул. Комсомольська      

284.                   

с Дулово

вул. Колгоспна         

285.                   

с Калини

вул. Жовтнева          

286.                   

с Калини

вул. Калініна             

287.                   

с Калини

вул. Комсомольська 

288.                   

с Калини

вул. Леніна                 

289.                   

с Калини

вул. Мічуріна             

290.                   

с Колодне

вул. Горького               

291.                   

с Колодне

вул. Дзержинського     

292.                   

с Колодне

вул. Кірова     

293.                   

с Колодне

вул. Леніна     

294.                   

с Колодне

вул. Суворова          

295.                   

с Колодне

вул. Чапаєва              

296.                   

с Красна

вул. Жовтнева      

297.                   

с Крива

вул. Горького       

298.                   

с Крива

вул. Жовтнева       

299.                   

с Крива

вул. Комсомольська     

300.                   

с Кричово

вул. Горького      

301.                   

с Кричово

вул. Жовтнева     

302.                   

с Кричово

вул. Радянська    

303.                   

с Кричово

вул. Чапаєва        

304.                   

с Лази

вул. Жовтнева    

305.                   

с Лази

вул. Комсомольська  

306.                   

с Лопухів

вул. Калініна     

307.                   

с Лопухів

вул. Червоноармійська     

308.                   

с Нересниця

вул. Інтернаціональна     

309.                   

с Нижня Апша

вул. Горького      

310.                   

с Нижня Апша

вул. Дзержинського    

311.                   

с Нижня Апша

вул. Енгельса    

312.                   

с Нижня Апша

вул. Калініна     

313.                   

с Нижня Апша

вул. К.Маркса    

314.                   

с Нижня Апша

вул. Комсомольська  

315.                   

с Нижня Апша

вул. Котовського   

316.                   

с Нижня Апша

вул. Кутузова    

317.                   

с Нижня Апша

вул. Леніна    

318.                   

с Нижня Апша

вул. Маяковського    

319.                   

с Нижня Апша

вул. Московська       

320.                   

с Нижня Апша

вул. Островського      

321.                   

с Нижня Апша

вул. Радянська     

322.                   

с Нижня Апша

вул. Радянської Армії     

323.                   

с Нижня Апша

вул. Суворова       

324.                   

с Нижня Апша

вул. Чапаєва       

325.                   

с Нижня Апша

вул. 50 років Жовтня         

326.                   

с Нижня Апша

вул. 70 років Жовтня        

327.                   

с Нижня Апша

пров. Леніна            

328.                   

с Новобарово

вул. Радянська

329.                   

с Новоселиця

вул. Інтернаціональна

330.                   

с Підплеша

вул. Чапаєва

331.                   

с Руське Поле

вул. Московська    

332.                   

с Тарасівка

вул. Жовтнева      

333.                   

с Терново

вул. Жовтнева

334.                   

с Тисалово

вул. Чапаєва

335.                   

с Угля

вул. Горького      

336.                   

с Угля

вул. Островського

337.                   

с Угля

вул. Суворова   

338.                   

с Чумальово

вул. Горького            

339.                   

с Чумальово

вул. Жовтнева       

340.                   

с Чумальово

вул. Кірова         

341.                   

с Чумальово

вул. Кутузова        

342.                   

с Чумальово

вул. Маяковського

343.                   

с Чумальово

вул. Мічуріна        

344.                   

с Чумальово

вул. Островського

345.                   

с Чумальово

вул. Суворова

346.                   

смт Буштино

вул. Гайдара

347.                   

смт Буштино

вул. Кутузова

348.                   

смт Буштино

вул. Радянська       

349.                   

смт Буштино

вул. Суворова       

350.                   

смт Дубове

вул. Горького      

351.                   

смт Дубове

вул. Чапаєва     

352.                   

смт Солотвино

вул. Герцена

353.                   

смт Солотвино

вул. Горького

354.                   

смт Солотвино

вул. Готвальда      

355.                   

смт Солотвино

вул. Дзержинського     

356.                   

смт Солотвино

вул. Димитрова        

357.                   

смт Солотвино

вул. Добролюбова      

358.                   

смт Солотвино

вул. Енгельса       

359.                   

смт Солотвино

вул. Жовтнева       

360.                   

смт Солотвино

вул. Кірова         

361.                   

смт Солотвино

вул. Котовського    

362.                   

смт Солотвино

вул. Ленінградська    

363.                   

смт Солотвино

вул. Литвинова      

364.                   

смт Солотвино

вул. Матросова

365.                   

смт Солотвино

вул. Маяковського    

366.                   

смт Солотвино

вул. Островського

367.                   

смт Солотвино

вул. Піонерська       

368.                   

смт Солотвино

вул. Свердлова    

369.                   

смт Солотвино

вул. Стаханова   

370.                   

смт Солотвино

вул. Суворова   

371.                   

смт Солотвино

вул. Фрунзе     

372.                   

смт Солотвино

вул. Чапаєва    

373.                   

смт Солотвино

вул. Чкалова   

374.                   

смт Тересва

вул. Горького     

375.                   

смт Тересва

вул. Жукова      

376.                   

смт Тересва

вул. Калініна     

377.                   

смт Тересва

вул. Маяковського    

378.                   

смт Тересва

вул. Островського

379.                   

смт Тересва

вул. Туряниці

380.                   

смт Тересва

вул. Чапаєва

381.                   

смт Тересва

пров. Чапаєва

 

Ужгородський район

382.                   

с.Анталовці

пров. Радгоспний                         

383.                   

с.Баранинці

вул. Комсомольська            

384.                   

с.Баранинці

вул. Мічуріна                          

385.                   

с.Велика Добронь

вул. Інтернаціональна

386.                   

с.Великі Лази

вул. Жовтнева

387.                   

с.Демечі

вул. Суворова                      

388.                   

с.Кам’яниця

вул. Жовтнева

389.                   

с.Кам’яниця

вул. Кірова

390.                   

с.Кам’яниця

вул. Фрунзе

391.                   

с.Кам’яниця

вул. Чапаєва                     

392.                   

с.Кінчеш

вул. І.Ваша                          

393.                   

с.Концово

вул. І.Туряниці                    

394.                   

с.Мала Добронь

вул. Жовтнева                      

395.                   

с.Мала Добронь

вул. Б.Куна

396.                   

с.Малі Геївці

вул. Мічуріна

397.                   

с.Минай

вул. Жовтнева                        

398.                   

с.Минай

вул. Туряниці              

399.                   

с.Минай

пл. Жовтнева                  

400.                   

с.Петрівка

вул. Комсомольська            

401.                   

с.Руські Комарівці

вул. Жовтнева                

402.                   

с.Соломоново

вул. Жовтнева                  

403.                   

с.Соломоново

вул. Леніна

404.                   

с.Соломоново

вул. Мічуріна                     

405.                   

с.Сторожниця

вул. Комсомольська                

406.                   

с.Тарнівці

вул. Горького

 

Хустський район

407.                   

смт Вишково

вул. Горького    

408.                   

смт Вишково

вул. Мічуріна    

409.                   

смт Вишково

вул. Островського   

410.                   

смт Вишково

вул. Щорса

411.                   

смт Вишково

вул. Шолохова

412.                   

смт Вишково

вул. 60р.Жовтня

413.                   

с.Боронява

вул. Горького    

414.                   

с.Боронява

вул. Колгоспна    

415.                   

с.Боронява

вул. Крупської    

416.                   

с.Боронява

вул. Маяковського  

417.                   

с.Велятин

вул. Мічуріна

418.                   

с.Горінчово

вул. Горького   

419.                   

с.Горінчово

вул. Жукова   

420.                   

с.Горінчово

вул. Суворова

421.                   

с.Горінчово

вул. 50 років Жовтня

422.                   

с.Данилово

вул. Комсомольська  

423.                   

с.Данилово

вул. Радянська   

424.                   

с.Драгово

вул. Горького  

425.                   

с.Драгово

вул. Ватутіна

426.                   

с.Драгово

вул. Жовтнева   

427.                   

с.Драгово

вул. Колгоспна   

428.                   

с.Драгово

вул. Комсомольська   

429.                   

с.Драгово

вул. Корчагіна    

430.                   

с.Драгово

вул. Кутузова   

431.                   

с.Драгово

вул. Леніна   

432.                   

с.Драгово

вул. Лумумби    

433.                   

с.Драгово

вул. Маяковського  

434.                   

с.Драгово

вул. Пархоменка   

435.                   

с.Драгово

вул. Суворова

436.                   

с.Драгово

вул. Чапаєва    

437.                   

с.Драгово

вул. Щорса

438.                   

с.Жовтневе (Драгівська сільська рада)

вул. Жовтневе

439.                   

с.Забрідь

вул. Щорса   

440.                   

с.3олотарьово

вул. Кірова   

441.                   

с.3олотарьово

вул. Кутузова  

442.                   

с.3олотарьово

вул. Маяковського  

443.                   

с.3олотарьово

вул. Суворова  

444.                   

с.3олотарьово

вул. Лумумби П. 

445.                   

с.3олотарьово

вул. Щорса

446.                   

с.3олотарьово

вул. Чапаєва  

447.                   

с.Іза

вул. Горького  

448.                   

с.Іза

вул. Кірова  

449.                   

с.Іза

вул. Колгоспна   

450.                   

с.Іза

вул. Мічуріна   

451.                   

с.Іза

вул. Островського   

452.                   

с.Іза

вул. 50 річчя Жовтня

453.                   

с.Кошельово

вул. Кірова   

454.                   

с.Кошельово

вул. Колгоспна   

455.                   

с.Кошельово

вул. Мічуріна  

456.                   

с.Липецька Поляна

вул. Кірова  

457.                   

с.Липецька Поляна

вул. Радянська

458.                   

с.Липецька Поляна

вул. Мічуріна  

459.                   

с.Липовець

вул. Мічуріна

460.                   

сЛипча

вул. Горького  

461.                   

сЛипча

вул. Жовтнева  

462.                   

сЛипча

вул. Куйбишева  

463.                   

сЛипча

вул. Кірова    

464.                   

сЛипча

вул. Леніна  

465.                   

с.Олександрівка

вул. Гайдара   

466.                   

с.Олександрівка

вул. Жовтнева  

467.                   

с.Олександрівка

вул. Островського  

468.                   

с.Олександрівка

вул. Пролетарська  

469.                   

с.Олександрівка

вул. Радянська  

470.                   

с.Осава

вул. Будьоного   

471.                   

с.Рокосово

вул. Мічуріна

472.                   

с.Сокирниця

вул. Гайдара  

473.                   

с.Сокирниця

вул. Жовтнева

474.                   

с.Сокирниця

вул. Жукова  

475.                   

с.Сокирниця

вул. Кутузова

476.                   

с.Сокирниця

вул. Щорса

477.                   

с.Сокирниця

вул. Маяковського

478.                   

с.Сокирниця

вул. Пролетарська  

479.                   

с.Сокирниця

вул. Суворова  

480.                   

с.Сокирниця

вул. Чапаєва

481.                   

с.Сокирниця

вул. Чкалова

482.                   

с.Стеблівка

вул. Колгоспна  

 

м.Мукачево

483.                   

м.Мукачево

вул. Амурська

484.                   

м.Мукачево

вул. Белінського

485.                   

м.Мукачево

вул. Боженка

486.                   

м.Мукачево

вул. Болотнікова

487.                   

м.Мукачево

вул. Волзька

488.                   

м.Мукачево

вул. В'ятська

489.                   

м.Мукачево

вул. Гайдара

490.                   

м.Мукачево

вул. Генерала Петрова

491.                   

м.Мукачево

вул. Горького

492.                   

м.Мукачево

вул. Дем'яна Бідного

493.                   

м.Мукачево

вул. Дмитра Донського

494.                   

м.Мукачево

вул. Добролюбова

495.                   

м.Мукачево

вул. Інтернаціональна

496.                   

м.Мукачево

вул. Колгоспна

497.                   

м.Мукачево

вул. Котовського

498.                   

м.Мукачево

вул. Луначарського

499.                   

м.Мукачево

вул. Омська

500.                   

м.Мукачево

вул. Островського

501.                   

м.Мукачево

вул. Панкратова

502.                   

м.Мукачево

Першотравнева Набережна

503.                   

м.Мукачево

вул. Петра Великого

504.                   

м.Мукачево

вул. Петровського

505.                   

м.Мукачево

вул. Пожарського

506.                   

м.Мукачево

вул. Потьомкіна

507.                   

м.Мукачево

вул. Пугачова

508.                   

м.Мукачево

вул. Радіщева

509.                   

м.Мукачево

вул. Рилєєва

510.                   

м.Мукачево

вул. Ростовська

511.                   

м.Мукачево

вул. Суворова

512.                   

м.Мукачево

вул. Тельмана

513.                   

м.Мукачево

вул. Ударників

514.                   

м.Мукачево

вул. Уральська

515.                   

м.Мукачево

вул. Фадєєва

516.                   

м.Мукачево

вул. Шишкова

 

м.Чоп

517.                   

м.Чоп

вул. Щорса

518.                   

м.Чоп

вул. Чапаєва

519.                   

м.Чоп

вул. Московська

 

м.Берегове

520.                   

м.Берегове

вул. Кутузова

521.                   

м.Берегове

вул. Белінського

522.                   

м.Берегове

вул. Радгоспна

523.                   

м.Берегове

вул. Суворова

 

м.Ужгород

524.                   

м.Ужгород

вул.Армянська (русизм), поряд є вул.Вірменська

525.                   

м.Ужгород

вул.Белінського

526.                   

м.Ужгород

вул.Бестужева

527.                   

м.Ужгород

вул.Благоєва

528.                   

м.Ужгород

вул.Бородіна

529.                   

м.Ужгород

вул.Грібоєдова

530.                   

м.Ужгород

пров.Грібоєдова

531.                   

м.Ужгород

вул.Девятого січня

532.                   

м.Ужгород

вул.Декабристів

533.                   

м.Ужгород

вул.Єрмака

534.                   

м.Ужгород

вул.Івана Ваша

535.                   

м.Ужгород

вул.Колгоспна

536.                   

м.Ужгород

вул.Котовського

537.                   

м.Ужгород

вул.Лавріщева

538.                   

м.Ужгород

вул.Лазо С.

539.                   

м.Ужгород

вул. Ломоносова

540.                   

м.Ужгород

вул.Мічуріна

541.                   

м.Ужгород

вул.Московська

542.                   

м.Ужгород

вул.Нахімова

543.                   

м.Ужгород

вул.Нікітіна

544.                   

м.Ужгород

вул.Огарьова

545.                   

м.Ужгород

вул.Островського

546.                   

м.Ужгород

вул.Паризької Комуни

547.                   

м.Ужгород

вул.Пестеля

548.                   

м.Ужгород

вул.Плеханова

549.                   

м.Ужгород

вул.Радіщева

550.                   

м.Ужгород

вул.Рилєєва

551.                   

м.Ужгород

вул.Ротмана

552.                   

м.Ужгород

вул.Сидоряка

553.                   

м.Ужгород

вул.Сидоряка

554.                   

м.Ужгород

вул.Тельмана

555.                   

м.Ужгород

вул.Туряниці

556.                   

м.Ужгород

вул.Уральська

557.                   

м.Ужгород

вул.Чкалова

558.                   

м.Ужгород

пров.Чкалова

 

 

 

Назви населених пунктів,

які потребують перейменування

1

Село Комсомольськ

(Руськомокрянська сільська рада)

Тячівський район

2

Село (присілок) Жовтневе

(Драгівська сільська рада)

Хустський район


Начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

В. Піпаш

Повторюючися, ще раз наголошую, що, як зазначається у Законі, найменування вулиць, площ, провулків тощо, слід здійснювати із врахуванням думки громадськості, до чого всіх запрошуємо. Окремо – варто мабуть у населених пунктах утворити комісії, за участі громадськості, щодо присвоєння нових назв.

Тож  користаючися  цим, направ від імені обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка міському голові Ужгорода наступного листа: 

 

ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ТОВАРИСТВО «ПРОСВІТА» ім. Т.ШЕВЧЕНКА

ЗАКАРПАТСЬКЕ ОБЛАСНЕ ОБ’ЄДНАННЯ

88000, м. Ужгород, пл. В. Гренджі-Донського, 3 кімн.18, тел. 3-71-14

Ідентифікаційний код: 13595615, р/р: 26003000010759 у ПАТ «Укрсоцбанк», МФО 300023, код банку: 00039019, м. Ужгород.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Вих. № 51, від 03.08. 2015 р

Міському голові м.Ужгород

п.В.Погорєлову

 

Шановний Вікторе Володимировичу!

 

          Просимо перейменувати вул. М.Ломоносова в обласному центрі на вул. Франтішека Крупки – визначного чеського архітектора та містобудівника, який був автором архітектурного ансамблю головної площі Ужгорода та мікрорайону Галагов. Гадаємо він заслуговує на увічнення пам'яті таким чином.

Голова Закарпатського обласного об’єднання

ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка                                              В. Піпаш

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
04 серпня 2015р.

Теги: декомунізація, перейменування

Коментарі

Вуву .....сваляаі 2017-07-21 / 23:59:51
А вул гр. Туряниці не змінювати а так трошки підправити .... На вулицю ... пана Турянчика.

Вуву ....... Нижньворітчанину 2017-07-21 / 23:52:30
Ну взагалі без проблем ... Широка думка і політ фантазійі .
Наприклад ....нижньоворітська ...верхньоворітська ... Середньоворітська ...вйіздна ... Вийізна ...і обйіздна (якщо така є) А центральну вулицю назвати ... Джорджа Вашінгтона ...а площу колоадміністраційі ... Централ плаза.
Або якось так (а чому б і нє)

Вуву .....василеві 2017-07-21 / 23:43:38
Лопухово ...очевидно тому ...що коли в тому місці появились перші поселенці ...там росло багато лопухів ... тому так і назвали. І як на думку вуву досить оригінальна назва ... А от що дійсно є загадкою ,так це ... Баркасово .? ... Де Закарпаття а де море ?

Степан Крук- Местному 2015-08-21 / 13:44:51
Грибоедов - реформатор современной Украины, фундатор основ местного самоуправления. Помните:"Каждому городу свой нрав и права. Каждый имеет свой ум голова!". Портрет Грибоедова во все кабинеты сельських советов!!!!!! Островский создал Павку Корчагина, который строил "светлое будущее" партократам. Он должен исчезнуть из нашей жизни...

МѢСТНЫЙ 2015-08-17 / 14:02:18
на 99,99% согласен. НО всегда ли нужно доводить хорошую идею до абсурда? ну какое отношение к декоммунизации имеет Мичурин? тем, что жил во времена СССР или тем, что носил бороду, как у Ленина? Как это умаляет его заслуги, как известнейшего ученого: в политику не лез, доносы не писал, к репрессиям никак не причастен...

А Ломоносов, Островский, Грибоедов? Ну они из России, сейчас война (то бишь АТО) - ну ОК, но ведь это как бы деятели культуры, науки. И вроде как имеют значение не для одной только России...

А Уральская улица? Наши мадьярские соседи исторически тоже вроде как оттуда. и что?

По-моему, без фанатизма лучше :)

Шовгар 2015-08-12 / 19:31:25
"ната" та "1111" праві. І нашто Піпашови влізати в сякоє багно?

ната 2015-08-12 / 10:43:42
люди здурилы повнистю.

1111 2015-08-10 / 09:47:50
Люди у вас проблеми з головою.

Піпашу 2015-08-09 / 22:08:35
Багато більшовіків (троцкістська частина) були членами ложі Бнайт Бріт. Членом цієї структури є Г. Кісинджер, який є... почесним жителем Львова. Як з цим бути?

В. Піпаш 2015-08-09 / 19:55:04
Щодо ін. вулиць (Краснодонців, Лавріщева, Разіна, чи навіть Борканюка). Місцева рада має право без жодних "вказівок" "зверху" робити будь-які додаткові перейменування. Тільки щоб захотіла...

патріот 2015-08-09 / 18:43:05
а як бути з вулицями Степана Разіна, Краснодонців. І обовязково треба зменшити видатки на саме перейменування.

Шовгар 2015-08-08 / 20:40:24
Хто крав, той продовжує красти, а народу кинули кістку, аби було чим зайняти голову. Такі як Піпаш та Май русин повелися.

руснак 2015-08-08 / 16:41:25
зато молодці, що хоть Краснодонців не перейменовують

май русин 2015-08-07 / 20:07:21
Дораз туй вилізе вшитка кремлівська небрязь ги Щовгар, котра буде захищати вшитко мацкальськоє

Шовгар 2015-08-07 / 20:02:06
В країні тулько проблем, а ви ся займаєте херньов з переіменуваннями. І тільки не треба відмазок про "меншовартість". Фанатизм ще додобра не доводив.

Степан Крук 2015-08-07 / 16:19:25
Питання не в тому, чи перейменовувати вулиц1 д1яч1в-рос1ян. Звичайно, перейменовувати! Питання в тому, що в рамках закону "Про декомун1зац1ю" в повному обсяз1 зробити це законно не можливо. Тому, м1сцев1 органи влади не повинн1 посилатися на цей закон у випадку перейменування вулиць М1чур1на, Ломоносова, Крилова 1.тд, 1 тп..... Бо це не лог1чно.

Василь 2015-08-07 / 14:46:47
А Лопухово, назване на честь Бог зна кого? А вул. Голікова у Міжгірї названа на честь НКВДиста?
Стосовно Менделеєва, Ломоносова, Крилова і таких інших. Тоді назвімо вул. першовідкривачів з справді світовими іменами - Архімеда, Амундсена,Сікорського, Тесли,Вольта, Ома, Нельсона Бора, чиїми винаходами кристуємося щодня, чи діячів культури. В Ужгороді вул. Крупки була б куди доречніша ніж Лавріщева (чи багато ужгородців чуло про цю особу?), чи Мічуріна. Правда, що звичка нашого народу сидіти по вуха у лайні і рахувати, бо асенізація та дизінфекція коштує грошнй, є визначальною рисою.

Нижньоворітець 2015-08-07 / 05:58:11
Нижні Ворота не знайшов в списку.моя сім'я живе на вул. Ковпака. Також є вул. Борканюка- організатор комуністичного підпілля на Закарпатті.є ще Тичини, Рильського оспівувачів комунізму. Хоча розумію що ці люди були письменники були зламані через коліно але що з ними робити? Це ці вулиці які пам'ятаю. Вважаю що час називати вулиці також в честь військових Карпатської України, які боролись проти угорців. Моя скромна думка, дякую

Шовгару 2015-08-06 / 21:13:35
Де би ніт, нич робити не треба, бо на то йдуть гроші. Сидім по вуха в гівні, бо вилізти з нього шось коштує.

Ущербна логіка меншовартості... :(

Шовгар 2015-08-06 / 20:48:43
Ці лічив п. Піпаш гроші, які підуть на перейменування. Вун не полдумав, за який рахунок?
Якщо не рахувати гроші, можна створити тисячу прожектів.


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
» Всі записи