Літературна премія імені ФСБ на теренах України

На Закарпатті не так багато літературних відзнак, тому поява нової – це вже подія. Є обласна літературна премія імені Федора Потушняка, є премія з претензією на всеукраїнський статус – імені поета Зореслава, є молодіжна відзнака «Дебют» – за першу книжку. Оце, либонь, й усе. Тому, коли раптом із небуття у 2005 році з’явилася «Русская премия», це викликало подив. Адже Закарпаття займає одне з останніх місць в Україні за кількістю російськомовних. Тут нема жодного населеного пункту, де би вони складали хоча б 10% від загальної кількості. Абсолютна більшість – це мігранти часів СРСР. А російськомовних літераторів порахуєш на пальцях однієї руки.

І раптом – ціла літературна премія! Але вчитавшись у положення, починаєш розуміти, звідки ноги ростуть. Щорічною премією нагороджують за твори російською та (увага!) «русинською» мовою. Як можна поєднати ці два різні ментальні світи – знають тільки організатори. (Чому не румунською, словацькою, ромською, угорською?)

Коли ж серед перших лауреатів засвітилося прізвище відомого українофоба Івана Петровція, стало все зрозуміло. Премію засновано з антиукраїнською метою – розбудову на Закарпатті «русского мира», а заодно і «русинського» як головного тутешнього проекту Кремля.

Засновником премії став Олександр Гегальчій, уродженець Ужгорода, якого в нещодавньому інтерв’ю представляють як «гражданина Чехии русского происхождения». В часи СРСР він здобував у Москві, вочевидь, не тільки освіту.

Раз на рік Гегальчій збирав в Ужгороді журналістів та лауреатів, аби повідомити їм про рішення журі. Все це транслювалося на закарпатські телеканали, широко висвітлювалося в пресі. Ба, навіть було видруковано спеціальний збірник лауреатів «Русской премии» на грантові кошти від московського фонду «Русский мир».

Для чого засновнику літературної премії вибори в «Лугандонії»?

Однак таємне все-одно стане явним. Як грім серед ясного неба прозвучала новина, що серед міжнародних «спостерігачів» на осінніх так званих «виборах» ватажків угруповань «ДНР» і «ЛНР» був присутній і «попечитель» закарпатської «Русской премии». Респектабельний Олександр Гегальчій, разом з іншими «викликаними» з ситої Європи «друзями Кремля», прибув до Москви, а звідти через Ростов-на-Дону – у так звану «Новоросію».

В інтерв’ю російськомовному «Празькому експресу», розбудовник «виртуальной Подкарпатской Руси» (так він себе подає) розповідає, що отримав офіційне запрошення від «голів виборчкомів» угруповань «ДНР» і «ЛНР». Вони й оплачували дорогу та проживання. Як обпалена війною і нестатками бідолашна так звана «Деенерія» може розшукати у Празі якогось бізнесмена і ще й оплатити йому немалі витрати – залишається таємницею. Ба більше, Гегальчій зізнається, що в комплекс послуг входило навіть відвідування театру в Москві. «Практической, диспетчерской работой занималась молодая украинско-русская команда «Пресс-центр Новороссия», – розповів він.

До так званих «виборів» на захоплених територіях, які розкритикував цілий світ і котрі не визнала навіть Росія, в Олександра Гегальчія жодних зауважень. (Інакше для чого його туди би возили?). Зате претензії в нього є до України. Цитата з інтерв’ю: «Украинский неонацизм» может быть побежден только «атигитлеровской коалицией». Не більше і не менше!

Та й чому тут дивуватися, якщо засновник закарпатської «Русской премии» каже про звичайних українців: «У меня на Украине много знакомых, которые ничего, кроме украинского телевидения не смотрят. Я говорю с ними как с больными арийцами, сверхчеловеками». І цього українофоба щороку пропагували закарпатські мас-медіа!

Може би цей «гражданин Чехии русского происхождения» подивився би чеське телебачення, чи сусіднє німецьке, польське, то в нього би інформаційна картинка стала яснішою, ніж на «п’ятихвилинках ненависті» російської пропаганди, яка вже переплюнула й Геббельса.

Цілком справедливо цьому горе-діячеві СБУ заборонило в’їзд в Україну, що стало для Гегальчія неприємною новиною, бо «это может уничтожить мой бизнесс в Украине» (А він, неборака, на що сподівався? Що буде обпльовувати державу, підтримувати тих, хто проти неї воює, і залишатися «білим і пухнастим»).

Москва вимушена була засвітити своїх агентів у Європі, скликавши їх на шоу під назвою «вибори в Лугандонії». Ніхто у світі у цю дешеву постановку не повірив, а от ху є ху стало одразу зрозуміло.

«Русская премия» «виртуальной Подкарпатской Руси» виявилася черговим політичним проектом Кремля. Про літературу там найменше йшлося. Важливо було пропагувати українським «неонацистам» «потрібних» діячів.

У 2014 році присудження премії вперше не відбулося. Чи надовго?
 
P.S. Як з'ясувалося, Гегальчій у минулому році "Русскую премию" таки присудив. Щоправда, без закарпатських телекамер, тож в Ужгороді про неї ні слухом, ні духом.
 
Вельми показово, що новим лауреатом став мінський "писатель" Кіріл Шевченко, зокрема, за працю "«Военные репрессии как орудие этнокультурной инженерии: русины Австро-Венгрии в 1914 г. и Донбасс в 2014 г.». Тут уже й коню зрозуміло, що до ніякої літератури цей "кремлівський агітпром" стосунку не має.
                                                                                                                  Радіо "Свобода"
Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
13 березня 2015р.

Теги: Олександр Гегальчій, Русская премия, русин

Коментарі

Вуйко Славко 2015-03-22 / 00:20:19
Все дно кацапів до чорта у Закарпатті. Будеме їх гнати домів на матюшку-уродіну після фільтрації. Не много ся лишать. Та й іншого сміття наїхало, наші гени портять.

русь 2015-03-17 / 16:12:57
Русский мир на Закарпатті ще себе покаже. Розплідники русской сознательности працюють.

Васі 2015-03-14 / 17:24:55
На відміну від Московії, ніде в цивілізованому світі літературу не прив'язують до політики. Це тільки в кремлівських карликів навіть культура мусить ставати колоніальною зброєю, а не мостом порозуміння між народами. Досить глянути сайт Гегальчія з колорадською стрічкою та "публіцистом" Петром Гецком, аби відчути всю смердючість "руского міра" та його закарпатських убогих агентів

Вася 2015-03-14 / 16:11:25
Автору статті відомі премії імені ЦРУ та держдепу США?

Степан Крук - Русину 2015-03-14 / 08:32:01
Нічого не буде - в "батька" Гецко немає золотого запасу! А пудкарпатські "попандополи" задурно нічого не роблять. Премію може заснувати лише "святий" Сидор з пожертвувань вірян. На "Русский мир" сподіватися не варто. В Росії глибока криза. Навіть похорони президента Путіна на тиждень відклали у звязку з неможливістю профінансувати церимонію.

русин 2015-03-14 / 06:07:17
Коментар видалено. Адмін

Степан Крук 2015-03-13 / 23:01:08
А автору трилогії "Сады хаоса", невідомому нікому "письменнику" (Петровці також відомий хіба що двом читачам: Гецкові і попови Сидору) премію ФСБ не вручили. Несправедливо! Корупція в жюрі, корупція в "Русском мире", котрий видання книги профінансував, а оцінити "твір" (чи "витвір"?) не схотів!!!!


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
» Всі записи