Впізнати їх

Жорстокі авторитарні, тоталітарні режими очолюють як правило люди з певними психічними відхиленнями. В основному це особистості з проявами параної. Для суспільств це оберталося великою трагедією. Письмові джерела згадують нам вже в далекому античному світі відомого своєю жорстокістю тирана Фаларіса.

Впізнати їх

Прикладів подібного історія має вдосталь. Сьогодні наука в галузі охорони здоров’я ідентифікує на підставі вчинків, психічних реакцій,   емоцій, описаних сучасниками    багатьох політичних і державних діячів до категорії хворих на паранояльну психопатію. Це і римський імператор Нерон, і московський цар Іван ІV (Грозний), і вождь якобінців Максиміліан Робесп’єр та низка інших відомих тиранів.

Та особливо багато таких девіантних людей на чолі держав подарувало людству ХХ століття. Обернулося воно йому жахливою трагедією. «Жнива» правління політиків-параноїків: Леніна, Сталіна, Гітлера, Мао-Цзедуна, Кім Ір Сена, Пол Пота та ряду інших вимірюється навіть не в десятки мільйонів людських життів. Зазначені вище режими мусили опиратися у своєму злочинному правлінні також  на осіб подібного психічного складу, тобто на людей, яким не бракувало самих низьких людських якостей. Це дуже добре задокументовано, описано в мемуарній та художній літературі. 

Про проникнення на вищий щабель державної влади осіб з ознаками захворювання паранояльної психопатії та відповідно лиха, якого вони завдали та завдають людству, здається є з’ясованим. Іншим аспектом проблеми є поведінка, співжиття осіб із зазначеними психічними вадами  на нижчих соціальних щаблях. Справа в тому, що хворі на параною, як правило не лежать в лікарняних палатах, вони вважають себе за абсолютно адекватних, здорових людей, не проявляють дивакуватості. Але тим не менше співжиття із даною категорією осіб часто перетворюється для оточуючих на пекло.  І не важливо чи це члени родини, колеги по роботі, чи сторонні люди.

В даній статті ми не розглядаємо медичний бік питання. В колі наших інтересів є з’ясування соціального аспекту проблеми, позаяк в реаліях повсякденного соціального життя складно ідентифікувати таких людей та відповідно віднайти рецепти правильного реагування на контакти з ними. Особливо важливо це знати  представникам органів управління, правоохоронних органів, оскільки хворі на параною, чи пак на паранояльну психопатію є як правило суспільно активними людьми, які прагнуть домінувати, загалом впливового та владного становища. Тому їх важливо вчасно розпізнавати та, відповідно, будувати з ними адекватну комунікацію.

Зрозуміло, що визначати таких людей (ставити діагноз) є правом лише вузькопрофільних спеціалістів-медиків. Але актуально знати загальну діагностику і ширшим колам суспільства. Такі знання допоможуть громадянам уникнути пасток авантюри, (куди їх можуть втягувати одержимі параноїки), звільнитися від їх тиранічної опіки, інших неприємностей яких вони можуть їм завдати. Для  цього використаємо звичайний посібник з клінічної психіатрії та наведемо витяги  з опису прояву захворювання хворих на паранояльну психопатію:

Так, для людей уражених паранояльною психопатією характерна постійна неадекватно завищена оцінка своїх властивостей, значимості позитивних і негативних соціальних факторів, що зачіпають інтереси особи, виражена схильність до надцінних ідей. Для них характерна надмірна чутливість  до ситуацій, що зачіпає їх особисті інтереси, тенденція до перекрученого тлумачення дійсності, поведінки і відносин оточуючих, войовничого і завзятого утвердження власної правоти і значимості, вони вкрай образливі та злопам’ятні, в них недостатня критика до себе. 

Типовими властивостями таких осіб є непохитна впевненість в істинності переконань, домагань і прав, тенденційність і надуманість суджень, напруженість домінуючих афектів. До всіх незгідних з ними відношення хворих зазвичай відкрито неприязне або вороже. Вони здатні фіксувати і використовувати дрібні факти, обмовки і невдалі висловлювання оточуючих, перекручувати їх, переконувати других у своїй правоті, а також  перекладати вину на інших, переслідувати і шельмувати незгідних, а себе підносити обманутими і гнаними. В результаті цього життя членів сім’ї, підвладного колективу перетворюється на кошмар.

Вони нерідко втираються в довір’я оточуючих, створюючи враження принижених і ображених, але гнаних за справедливість, добросовісних, чесних, безкорисних і порядних людей. Отримують співчуття близьким їм по духу, або чимось незадоволених людей, що охоче вислуховують їх міркування про «незаслужені образи з боку негідників», про несправедливість, неподобство, які чинили їм члени сім’ї, сусіди, посадові особи та ін.  Приховано пускають в хід нечесні натяки, слухи, намовляння, наклепницькі відомості; пишуть брехливі, або перекручені факти, анонімні листи. Паранояльні психопати не шкодують «друзів» і попутників, якщо ті проявили найменшу недовіру чи сумнів в правдивості почутого, або відмовили їм у підтримці.

На підставі вищенаведеного опису стає зрозумілою асоціальна поведінка таких осіб, які можуть створювати своєю діяльністю, чи просто навіть однією присутністю деструктив, породжувати глибокі конфлікти в колективах, спільнотах, вносити напругу у звичайне людське спілкування. А особливо небезпечні такі особи на посадах, коли від них будуть залежні інші люди. Про таку категорію осіб дуже влучно виразив Віталій Філенко у своєму памфлеті  «Параноики у власти»:


Параноики у власти

Разжигают в мире страсти,

В воспалённом их мозгу

Только ненависть к врагу.

Ну а враг для них такой,

Жизнью кто живет иной,

Кто не хочет в их шаблоны

Загонять свои законы.

Непонятно их уму,

Как живут по-своему.

 

Центром возомнив Вселенной

С «правотой» своей нетленной

Учат всех, как надо жить,

Демократию творить.

Если кто им не по нраву,

На того найдут управу,

Разбомбят, сметут с земли,

Будто те и не жили.
 

Та все ж як бути тоді, коли у спільноті діє людина з відвертими проявами психопата-параноїка, що завдає оточуючим великих неприємностей? (визнати таку особу хворою є не так просто). Свій рецепт для такого випадку подає політичний письменник Роберт Гріну   в своїй відомій книзі «48 законів влади»: «Часто біду може принести одна сильна особистість-баламут, порушник спокою, самовпевнений вискочка. Якщо ви надасте таким людям поле діяльності, інші потраплять під їхній вплив. Не чекайте, поки заподіяні ними неприємності будуть множитися, не намагайтеся з ними домовитися - вони безнадійні. Нейтралізуйте їх вплив, ізолюючи їх або виганяючи. Усуньте порушника спокою - і його оточення розбіжиться». 

14 грудня 2014р.

Теги: параноя, психопатія

Коментарі

Автор 2015-02-07 / 20:00:15
Панове Ткачуки, Сурмачевські, Слони! Бійтеся Бога, покайтеся. Ви облили брудом, оббрехали порядну, чесну людину, жінку, Орисю Миколаївну Кравчук, яка понад три місяці працювала і працює за нас усіх разом взятих, як сказав ваш союзник-зрадник В. Саїк. Жоден депутат районної та міської рад ані дня, ані години, не пробув у наметі в Рахові, де збирали кошти на потреби Майдану. „Об’єднана опозиція” („Батьківщина”, „Фронт змін”) жодного разу не встановили свого „фірмового” намету, маючи на папері понад шістсот членів політпартій. А „нашоукраїнці” взагалі мали б саморозпуститися, бо їхній лідер Ющенко теж причетний до теперішніх подій, бо закликав голосувати проти всіх (немає держави проти всіх), цим самим привів до влади зека.

Не відстає від опозиційних депутатів ради у своїй діяльності і голова села Богдан П. Ференц – права рука, вірний служака Сурмачевського. Так, 29 березня, 2013 р., без погодження
сільської громади, „протягує” рішення №347 „Про надання дозволу на розробку детальних планів територій для розміщення малих гідроелектростанцій”. Ходять чутки, що в обмін на згадане рішення пан Ференц отримав квартиру (відомчу) від обленерго в Ужгороді. До честі громади Богдана, на згадане рішення накладено вето, мораторій на 10 років. Це той самий Петро Ференц, якому І. Сурмачевський у часи свого правління надав ще одну посаду заступника голови райради, що суперечить вимогам ЗУ „Про місцеве самоврядування”. Згідно із цим законом, легітимно працював тільки заступник П.Ю. Бочкор, а „ручний” заступник Ференц незаконно отримував заробітну плату з бюджету. На таке кричуще нецільове використання коштів скаржився до прокуратури району депутат М. Кокіш-Мельник. Однак „ручний” прокурор В. Конар, отримавши хабара у вигляді квартири, не вживав ніяких заходів.
У дописі П. Ференца у „РІО” зазначено, що Орися Кравчук є аморальною, брехливою чи заплямованою особою, на відміну від Сурмачевського, який яскраво „світиться”, як лампочка Ілліча, у своїх здібностях зі зловживання службовим становищем, розкрадання бюджетних коштів. Володіючи інформацією за вищенаведеними фактами, у понеділок 24 березня, до голови ОДА В. Лунченка поїхали небайдужі мешканці, а це – понад 300 осіб (!!!), щоб відстояти своє право на формування влади в районі, здобуте дорогою ціною – ціною життя героїв Небесної Сотні, Героїв України. При зустрічі з головою ОДА було подано нове звернення від громади про призначення п. Турока В.С. на посаду голови Рахівської РДА, так як Орися Кравчук безпідставно була усунута від призначення, буцімто вона людина від Балоги (ЄЦ), а не від громади.

25 березня група підтримки Сурмачевського була прийнята офіційно, як поважні особи, головою ОДА у солідному офісі, з усіма витікаючими наслідками. Про якісь там перевірки п. Сурмачевського відповідними службами навіть не згадується на сайті прес-центру ОДА.
Шановна громадо Рахівщини! Не будьмо байдужі, не стіймо осторонь! Хіба за такі принципи, ідеї, за таку владу ми стояли на майданах всіх рівнів. За що люди гинули, віддала життя Небесна Сотня – Герої України? Щоб призначили керівників району з Києва по телефону???
Політики різних рівнів (депутати), зокрема, у Рахівському районі, так звані „опозиціонери” знову рвуться до влади, прикриваючись якимись надуманими домовленостями, угодами, квотами між політичними партіями.

Регионалы рвутся к власти на Закарпатье

баба параска 2015-01-31 / 21:23:28


Микола а не пішлиб ви в ******


Микола 2015-01-08 / 20:03:58
Щось ні одну коломийку не складено про ференца і його дохторку, ні про москалючку абеле.І дурний догадаєся що народні таланти йдут з цего кругу.

народна творчість 2015-01-08 / 14:50:25
Про богданські коломийки
На сайті читаю
А тепер про Рахів мій
Свою думку маю
Як севчиха з медвідьом
На престолі стала
На другий день ідеали
Майдану продала
На майдані ці особи
Палко виступали
Але своє єство справжнє
Вони приховали
Тепер вони януковцям
У всьому потакають
Та невдовзі у Рахові
їм про це згадають
Пані севч на випускнім та так сьи напила
Що у ярку на Буркуті
Як цьонька лежьила
Учні школи цю картину
На відео зняли
Й рахівчанам в інтернеті
Все це проглядали
А тепер цей «авторитет»
Керує освітов
Та це стид, та це ганьба
Для усього світу
і, не дивно, що по школах
Всюди випивають
Бо начальницю освіти
Як за приклад мають
Невже нема з педагогів
Кого пизначити
А севчиха хай би ішла
В ярку сьи вальити
Медвідь доктор нікудишний
Політик ще гірший
Пішов би геть з очільника
Для району б ліпше
На прийом до нього люди
іти не хотіли
Так що днями в кабінеті
Він сидів без діла
Й до серйозних операцій
Його не пускали
Але гроші скоро брав
Що хворі давали
А тепер він зайняв крісло
Ні фіга не робить
і майданівців рахівських
Він лише соромить
Думає ,що може з нього
Щось тут сьи получить
Та ця мрія нездійсненна
Він район лиш мучить
Тепер вони сьи за крісло
Як пиявки тримають
Але люди зрадників
В смітники кидають.

зіна 2014-12-31 / 15:42:20
Ця бібліотекарка Шорбанка може ся поділити особистим опитом про гульки і пянство

:Невідомий 2014-12-30 / 21:20:30
Автор цих сочинений сліпий миронець (Білінкевич), літературов помагала "славна" на ціле сило ясінчанка (шорбан г.в.)і ще пару "поважних" в силі газдинь

вуйко з полонини 2014-12-25 / 23:34:41

Та григорик у хлівах
В свиней вичищає
А марточка із шемотов
По барах гуляє

Цисьи статна жінка-лошадь
Й статну «мицьку» має
Ще й на зборах регіонів
Щось там варнякає
Шемота гладить «мицьку» тай приповыдає
Та най тобі іваночку
Господь помагає


Але най ти помагає
в ікормити цьоньку
Аби с міг прогодувати
В себе мою доньку
Абис міг прогодувати
Й вивести у люди
Це партія регіонів
Тобі не забуде
Шемота тобі
свій орден
На хліві причепит
А ізверху ще й печатку
і з гною причепит

Оце буде тоб і презент
За вірную дружбу
А мартусеньці коханій
За інтимну службу
Та григорик з перемогою
Книжки розсипає

А палчиха із садика
Заду їх збирає
іззаду підбирає
В дипломат складає
Матюкаэсьи із люті
Й тихо промовляє
Чоловіче та ти вчера
Ще й падав у ярок
Так що школа наша має
Прекрасний подарок
Та як з ярку тобі люди
Лізти помагали
Богданці плювали услід
Учні сьи сміяли
бити дівчат палюгами іванку негарно

Бо потрафиш за це звірство
Ще у буцигарню

тоже житель Богдана 2014-12-22 / 21:12:37
Богданці зверніт увагу на те що Ференц П.П. назад тягне цю фірму Комерконсалт у Богдан,що хотіла міні ГЕС строїти. Тепер хоче вас подарунками купити які в неділю вони роздавали. Цей злодій не хоче упустити частку яку йому обіцяли заплатити за міні ГЕС. Ви нечикайте поки заподіяні ним неприємності будут множитися нейтралізуйте його вплив і вижиніт

селянка 2014-12-22 / 17:31:38
Жорстокі авторитарні, тоталітарні режими очолюють як правило люди з певними психічними відхиленнями. В основному це особистості з проявами параної. Для суспільств це оберталося великою трагедією. ....Петре Петровичу, Ви абсолютно праві...відколи Ви очолили наше село, для нас це обернулося великою трагедією!!!

Арко 2014-12-20 / 22:27:16
Цікаво, що про проблему, підняту Ференцом, скаже Орос?

тоже житель Богдана 2014-12-20 / 21:35:54
Найшов у коментарях на сайті news-rahiv.com цікаві дві коломийки про Романючку:

Молдаванин з романючков

На свіданці були

Але двері на
замок

Замкнути забули

Учні школи
при любощах

О тут їх
застали

Тоти двоє як
спортсмени

із складу тікали

Але йолоп чоловічок
хлопає вухами

Й досі
ходить

Під каблучком
у гулящої дами


Друга кломийка:

Гайналуца-романючка

Мішає всім
жити

Найби пішла
в свою апшу

Онучі
сушити

Ненормальній
цій гидоті

Нидобрі
всі люди

Та коли
нам терпець трісне

То хана їй
буде

Будеш
гидка хвора бідо

З богдана
тікати

Не спасут
тьи й беркели

Ані рідна
мати

Ни поможе
тобі й твій

Йолоп
чоловічок

Так що
шукай си надвперед

На могилу
свічок

Може медвідь
за беркелов

Ще й тебе
полюбит

Бож курва
як кажут люди

Чести не
загубит

Ни
загубит вона чести

Бо її не
має

Бо жіночка
отака дро смерти гуляє

Аби ручки
ти посохли

Морду не
впізнати

Коли
будеш ще на когос

Жалоби
писати

Заплюємо
тобі писок

Та як відьма
станеш

Бо по-іншому
вестиси ти не перестанеш

Арко 2014-12-19 / 19:16:58
Ференц загалом має правду, але, так би мовити, половинчасту. Вірогідно, на цей матеріал його надихнув дослідник психології злочинців Чезаро Ломброзо та дослідник дегенерації Григорій Климов. Пан Петро мабуть забув додати до довгого, представленого в статті, списку – дисидентів радянської епохи, а також активістів відомих подій в Україні 2004 та 2014 рр. Опісля таких доповнень, Петро Ференц заслуговуватиме на всебічну подяку.

житель Богдана 2014-12-18 / 20:50:01
Кобилі гайнальській місце в Берегові, не дає в селі людям жити,зьить і донька пішли від дури на квартиру...

підтримую 2014-12-15 / 18:29:00
Та параноїків у Богдані ціла купа. Названа Романючка, Процюк, Григорик, це лиш у школі. А як бігала та гавкала на людий по селу синицьи. Це боже борони.

Василь 2014-12-15 / 10:24:36
нарешті ми взнали хто така романючка, яка строїт не лиш школу, але і ціле село


Петро Ференц
Публікації:
/ 12Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
/ 4Сигітський визвольний похід. Тріумф і трагедія
/ 6Ухвала про злуку ЗУНР і УНР у Станіславі та представництво Закарпаття
/ 5Михайло Тиводар. П’яті роковини
Іван Жеґуц та його "Книжка і преса - їхні шляхи у Закарпаття протягом двох століть"
/ 7Як жити з "ворогом народу"?
/ 11Олекса Борканюк і декомунізація історії комуністичного руху Закарпаття
/ 3Підкуп був, підкупу не було
/ 12Погані українські президенти і добрий український охлос
/ 4Голодомори, політичні репресії, терор, погроми, депортації
/ 5Перші польові матеріали, або Записник бесід з батьком
/ 53Ти, дебіле, або Булінг учителя Богданської школи
/ 56Московське православ’я на Закарпатті як дітище МГКЄ
/ 13Родина Поповичів з Богдана
/ 10Богданські смереки, або Похвала глупоті
/ 5Освітній закон і Угорщина. Історичний контекст і завдання на перспективу
З літопису села
Український чин Закарпаття в період угорської окупації та початку встановлення радянського тоталітарного режиму (1939-1945 рр.)
/ 5Пам’яті батька
/ 2Юрій Ерстенюк. На таких тримається Україна
/ 1"Золотий" вересень
/ 1Хата Калинюка
/ 10Михайло Тиводар. Слово про Вчителя
/ 36Бібліотека, фітнес і комунальне майно
/ 2Старе гуцульське фото з ХІХ століття
» Всі записи