Джаз-надія

Щоб з нами могло статися щось справді хороше, потрібні певні спільні зусилля та відповідне середовище. Напевно багатьом вже відомо про видатну подію, яка відбулася минулого тижня у Львові. Це я про міжнародний джазовий фестиваль – “Alfa Jazz Fest”. Схожого в нас, в Україні, раніш ніколи не було (згадаються хіба-що фестивалі в Коктебелі).

А були там виступи видатних гедлайнерів від світового джазу  – на трьох джазових площадках виступали: трубач Вілтон Марсалес зі своїм тріо, джаз-квартет видатного гітариста Джона Скофілда, також грали контрабасист Рон Картер, тенор-саксофоністи Ерік Маріентал, Ігор Бутман, Біл Еванс... І з ними поруч – багато інших.
 
Напевно і в нашому місті виходило б інакше, якби... То у Львові минулого тижня все зійшлося нараз – і любитель якісної джазової музики мер Андрій Садовий, і готові на грошові пожертви місцеві бізнесмени, і, нарешті, до всіх цих справ приклався авторитетний, єдиний у своєму роді український джазовий пропагандист і діяч – Олексій Коган. Без них усіх нічого б не вийшло. Варто зрозуміти, що видатні музиканти на порожнє місце не їдуть. Має бути підготовлене культурне середовище. І джазовий дух свободи.

Щодо ужгородських джазових вправлянь. Я не мовитиму нічого про рівень минулих наших джазових Пaп-джаз-фестивалів, інших схожих музичних імпрез. Що тут скажеш... Одна тільки і зосталася надія на молодих та вільних...

Володимир Кришеник, Закарпаття онлайн.Блоги
06 червня 2011р.

Теги: джаз, фестиваль, Alfa Jazz Fest

Коментарі

Нони 2021-01-10 / 21:07:12
русин Біл Еванс помер у 1980

KK 2011-06-08 / 08:36:00
http://dzyga.com/content/view/981/299/lang,ua/

KK 2011-06-08 / 08:32:00
Взагалі, культурне і мистецьке життя у Львові виглядає що досить розвинуте, в тому числі і презентації джазової музики, судячись із інфомації знайдено у сайті ''Дзиґа''. Виглядає що закарпатський поет Любка знайшов собі там теплий притулок і викладає авант-ґардний проєкт звязаний з ''електроалйою'', дюетом. гттп://дзиґа.цом/цонтент/віев/981/299/ланґ,уа/ Нагадує, напрямків американських поетів 50-тих років минулого століття, так званої ''біт'' генерації (Алена Ґінзбурга).

Евеліна, де ж ти пропала? Було приємно колись з тобою каву попити...а тепер мабуть неминучий ''writer''s cramp''?? :-)

Евеліна Гурницька 2011-06-06 / 19:53:00
Так, це той фест, який транслювали на Савіка). На фесті було бомбово!!! Все шикарно, атмосфера, публіка, сервіс, місце, а головне - музика!!!! Я в захваті!!!

Андрей 2011-06-06 / 16:06:00
Це той захід, з якого було включення пряме в токшоу Шустера? Поталанило львівянам. А щодо "схожого не було" непогоджусь - "Kiev Jazz Fest" принаймні, якщо не.