Наші пісні про головне. «Останній москаль»

Про феномен сприйняття (несприйняття) серіалу студії 1+1 “Останній москаль”.

Наші пісні про головне. «Останній москаль»

Культурне наше суспільство одразу розділилося на два полярні табори – повне захоплення і всіляка похвальба авторам та акторам, з одного боку, і роздратоване означення продукту як “останнє лайно”, з другого. Признаюсь одразу, що мені ближче друге. Хтось назвав цей телевізійний виріб “Трембітою-2”. Якщо так, то це ніяк не похвала, а кінцевий присуд, присуд авторам і щирим симпатикам серіалу. Фільм радянської доби сприймався радянським в своїй масі глядачем як смішна і загалом вдала комедія, оскільки фільм той і був радянським за визначенням – своїми настроєм і естетикою. Там було зображення України лишень як театральної декорації, території, населеної смішними і недалекими, своїми “в доску” українцями а-ля Верка Сердючка, трохи попсутими і не такими культурними, як “городські”.

Природа сприйняття гумору – річ тонка. Гумор і самоіронія надто багато розкривають в людині, навіть бо оголюють її. Скористатися гумором – вимагає знання та відчуття того предмету, в сприйнятті якого виявляють і обігрують смішне. Для прикладу згадаю американський серіал про Сімпсонів. «В цих мультиках немає глибокого сенсу. Це просто дурнуваті веселі картинки» — сказав одного разу Гомер Сімпсон. Але це не так. Справжній гумор і повинен, в ідеалі, бути саме таким, сповненим сатири, подвійних смислів, алюзій, пародій і самоіронії.

Був колись на ICTV серіал “Леся+Рома”, українська версія міжнародного франкоканадського телепроекту “Un gars”. Той серіал сприймався нами поблажливо-позитивно, не викликав щодо себе емоційних зауважень, навіть отримував якісь домашні телевізійні премії. Проте, то був трохи інший час. Потому минула чи не ціла епоха. Натомість “Останній москаль” зіслужив щойно роль своєрідного внутрішнього індикатора, вибачте за потерте слово, на природну українськість у сприйнятті світу – за принципом "своє-не своє". Ото, власне, й маємо наш варіант “Нових пісень про головне”, що провиджує, яке саме майбутнє собі готуємо. Або це буде Україна від “95 кварталу” (зауважу побіжно, що їх розважальна продукція завжди здавалась мені дратівливо чужою), де для питомо українського не передбачається навіть можливості існування у своєму власному гетто, або ж це буде співіснування і взаємодія двох Україн, толерантних і терпимих до Іншості. Чи існують ще якісь варіанти?

Володимир Кришеник, Закарпаття онлайн.Блоги
19 квітня 2015р.

Теги: Останній москаль

Коментарі

українка 2015-05-12 / 22:28:03
Ваші "мудрствування лукаві", шановний пане Володимир та інші "мудреці" не мають нічого спільного з критикою або зваженими коментарями. Вони найбільш яскраво ілюструють одну з не надто позитивних рис української ментальності, яку можна описати приказкою: кожен суслик в полі агроном. Годі панове-товариство бути сусликами. Наразі настав уже час гуртуванись в націю, бо іншого шляху в нас немає. І гасло: свій за своїм до свого, для національного згуртування набагато корисніше, аніж: моя хата скраю або: кожен суслик агроном. Саме з цього погляду серіал досить корисний, бо він український і більшості українців подобається.
Слава нації!!! Смерть ворогам.

Лілія 2015-04-29 / 11:53:38
мені серіал сподобався, бо можливо не повністю, але показав правду, як воно і є. В селі люблять чарку і сало, там живуть різні люди інтелігенти і патріоти, злидарі й нероби, гарні господарі й тямушчі майстри. А якщо комусь не подобається такий "розклад", то потрібно міняти щось і починати з себе. Чому ми такі патріоти, а розмовляємо російською в повсякденному житті, чому дивимось російські фільми, співаємо пісень російською і т. д.
Просто почніть виховувати культуру в собі і своїх дітях і можливо через 20 років, ми матимемо зовсім іншу реальність. А зараз як є так є. Добре, що вже почали знімати своє, на 100 раз вийде краще. УРА!!! Не критикуйте, а підтримайте! Будьмо разом, ми ж українці

5849 2015-04-28 / 20:55:47
Ще одна рецензія на серіал (для наших меншовартісних) : http://hvylya.net/analytics/culture/serial-ostanniy-moskal-yak-instrument-nasadzhennya-kompleksu-menshovartosti-ukrayintsiv.html

Слава україні!!! 2015-04-25 / 11:32:32
Серіал дуже сподобався.Я дивльсь його весь час і мої друзі теж небачу там нічого поганого

лемак гуцульський 2015-04-22 / 16:52:09
Маєте правду, пане Ужгород. Вже й ліпші наші друзі підмітили тонко, що лем "украинские гуцулы обиделись на "Последнего москаля". Ота традиційна українська меншина найбільше мутить воду проти серіалу.

Ужгород 2015-04-22 / 05:24:02
А що інші серіали -- це високоінтелектуальний продукт? Та вже за своїм визначенням цей жанр розрахований на домогосподарок. Тому не треба таких гнівних тирад. Цілком адекватний серіал. Слава Богу, що вже свій. Не про Настю з Москви чи Пітера, а про українське село. Та ще й замішаний на іронії. Не подобається -- не дивись. Я взагалі телевізор не вмикаю, бо там нема що для таких, як я, "заумних", дивитися. Але якщо не будемо знімати, то й не будемо мати ніякого кіно.

до О.Д. 2015-04-21 / 22:39:59
Цілком і повністю з вами згідний совковий стереотип сценариста суне з цього "серіалу" на повну. Складається враження, що і режисер і сценарист( які виховані в дусі "бєндєровського совка") до цих пір переживають трагедію розвалу Совіцького Союзу... Прокинтеся панове, зупинку Совіцькій Союз уже проїхали...

женя 2015-04-21 / 20:13:50
файно файно

vovk 2015-04-21 / 18:41:58
ne dyvyvsja i ne budu, tomu vidnosno CJOHO serialu nichoho ne mozhu skazaty (scob ne upodobytysja horezvisnomu;- ,,ne cital ,no osuzhdaju''). skazhu VZAHALI. jak na mene serialy, VSI BEZ VYNJATKU, se nyzjkoprobna kuljturna zhujka , dlja ,,naselenija'', jake v masi svojij- nehramotne nyzjkoduchovne bydlo! i mozhete zaraz pljuvatysja tut jadom na mene, JA TAK VVAZHAJU!!!bo ne mozhu sobi ujavyty pocinovuvacha poeziji napr. LINY KOSTENKO za prosydzhuvannjam pered zombojascykom i perehljadannjam idiotsjkych serialiv!

Серіали - опіум народу 2015-04-21 / 12:15:54
І не файна, і зовсім не патріотична комедія. Жахіття.

МѢСТНЫЙ 2015-04-21 / 10:46:01
На работе коллеги как дятлы уже дырку в голове проклевали с этим сериалом: «Посмотри-посмотри». Ну посмотрел немного, чтобы составить своё мнение (дальше просто надоело).

Моя короткая рецензия: вульгарный примитив.

Впрочем, объективности ради большинство сериалов вообще не рассчитаны на высокоинтеллектуальных зрителей - такова специфика сериалов.

Не могу назвать этот широко разрекламированный сериал «самоиронией». Глупое клоунское кривляние не имеет ничего общего со способностью посмеяться над собой. Но 70% коллег сериал нравится. То что по сути этим сериалом им продолжают втюхивать тезис о тупых «вуйках-селюках» (а по новой имперской версии - «укропах»), до них не доходит :(

КаО 2015-04-20 / 20:41:44
Нищівна рецензія на серіал від Юрія Шевчука: http://ukrkino.com.ua/kinotext/articles/?id=1813

дотошний 2015-04-20 / 15:52:09
Ага, ось що знайшлося про сценариста серіалу (Микола Куцик) - з етапів його большого путі - так званий український КВН, програма "Розсміши коміка", а ще він багато писав для "95 кварталу". Зрозуміло, звідки до нас повіяло той тонким духом і запахом.

глядач 2015-04-20 / 15:18:42
Подивився трохи той розрекламований фільм - корінні мешканці показані тупими, питущими, продажними селюками, яким протиставляється хоч і дещо нахабний, але "продвинутий" москвич. Симпатії авторів явно на боці останнього. Все-таки кіно мають творити справжні, а не ура-патріоти

Ребрик 2015-04-20 / 07:18:36
У Василя Горвата є новелка десь із середини 80-х. Називається "Роль". Актор удома перед дзеркалом репетує роль революціонера. Виголошує з різними акцентаціями, здається, передсмертний монолог. Його маленький син, слухаючи це, лякається й нестримно плаче. Батько заспокоює, що все це дурня, розрахована на глядача. Та йому ніяк не вдається переконати сина й він починає розтягувати його уста в посмішку. Бо це смішно. Власне, це і є дурня, й нам силою розтягують уста в посмішку. Чи можливо бути толерантним до глупства?

ярослав орос 2015-04-19 / 21:35:21
до слова... моя внучка радить закарпатським інтелектулам... не чіпайте врешті київ... займайтеся хоча б собою!
буде класно...

ярослав орос 2015-04-19 / 18:37:00
до пана кришеника.
дуже тяжко, пане володимире, що власне тільки Ви реагуєте на сьому сайті про те, що відбувається в нашій з Вами рідній Батьківщині...
(текст, до слова, наразі начитує мені моя внучка діана...)
дякуємо з діаною, Вам пане кришенику, за добре Ваше серце...
щиро Я.О.

148 2015-04-19 / 16:09:27
до ЯНА
Вам, напевно, буде цікаво взнати наступне: все, що в світі зазвичай пов'язують з культурою і, тим більше, з масовим мистецтвом - то є політика в чистому вигляді і ніщо інше. В багатьох культурних країнах давно говорять про такі речі, як культурна політика і культурна норма.

ЯНА 2015-04-19 / 15:39:38
А мені подобається серіал. Єдине,що варте критики,то це те,що село не справжнє. А так чекаю не дочекаюся наступних серій. Р.S.не потрібно все змішувати з політикою!

руський 2015-04-19 / 15:06:49
"Останній москаль" - примітивщина, яку канал незаслужено розпіарив, були завищені очікування.
Я чомусь не сумніваюся, що ініціатором став не москаль і не хохол Коломойський. Це провокативна річ.