Старий рецепт

Що робити? Бути реалістами. Вимагати неможливого. Не надіятися в цьому ні на владу, ні на опозицію. Тільки на себе, тільки за себе.

Вичитав у газеті “Україна молода” методичку для спротиву. Ось цитата:

“Що ж лишається робити пересічному українцеві з природними сентиментами до рідної мови й елементарним почуттям гідності? Насамперед йому варто таки почати принципово не купувати російськомовних видань і розваг (тоді, можливо, видавці всіх “тєлєнєдель” і “наталі”, продюсери всіх білик і повалій і згадають про необхідність бодай якось зважати на мовні потреби тубільців). Водночас варто навчитися підтримувати україномовні газети, книжки й гурти своєю трудовою гривнею. Не переходити перелякано на “регіональну”, коли нею говорить начальство (чи просто колеги по роботі). Далі читати українською свої лекції – навіть коли “радитимуть” перейти на російську. Вимагати дотримання свого конституційного права застосовувати державну мову на всій території держави і в усіх сферах суспільного життя – це право формально визнає навіть закон Ківалова-Колісниченка.

Водночас бути чемним і толерантним до всіх, хто українською не говорить. Бо шлях мовної війни – це шлях у нікуди.”

Володимир Кришеник, Закарпаття онлайн.Блоги
20 червня 2012р.

Теги: мова, спротив

Коментарі

zaxid.net 2012-06-23 / 14:11:55
Лист-волання до наших парламентарів:
"Хто повірить Кожем’якіну, який відгороджує Колесніченка, аби, бува, порошинка не впала, тоді як БЮТівцю Петруку розгерепують голову? Хто повірить, зрештою, Петруку? Мені соромно за вас, генерале! Якщо українське військо все таке, най його Біг (і біс) боронить. Хто повірить вашим зверненням, якщо ви не здатні забезпечити українське мовлення у львівських (!) фан-зонах? Хто повірить вашим наліпкам, якими ви пообклеювали транспорт, університети, паркани? Ви тільки відлякуєте людей, які обрали для себе українську ідентичність чи ж у ній народилися й були виховані. Всі ви були у владі, є у владі, жадаєте влади. Ви як оте кнурисько, що рохне, хвицне повітря, але коритця не покине. Ви любите мову? Хто вам повірить, якщо ваші діти не спілкуються нею і не хочуть! Ви влаштовуєте битву за мову? Ви двадцять років програєте її! Ви запевнюєте, як буде треба, захистите силою? Обороняйте розумом! Ви захищаєте мову? Розмовляйте нею! Паяцики! Лоботряси! Ковінька вам у ребро!"
Автор тексту: Тимофій Гаврилів

Мідянка 2012-06-22 / 15:39:54
Мова,як повітря в житті українця. Але не треба галасати, а писати нею добрі тексти,грамотні рекламні ролики,технічну термінологію,наукові статті.Цей примітивний закон не спрацює проти мови,як Емський указ.Мова старіша за всіх нас.Ківалов най іде реґіоналам у ЦВК

Ребрик 2012-06-21 / 13:51:35
З цього приводу дуже дотепно сказав Сашко Ірванець:
...В нас гарна країна
й погана держава,
в нас люди хороші
і кепський народ...

О.Д. 2012-06-21 / 00:24:11

Мій власний внутрішній рецепт спротиву так само простий: Я гордий, що я українець. Україна - моя країна. Моя країна - класна. В моїй країні - погана влада. Міняти треба не країну, а владу. І я зроблю для цього все, що зможу.

панове приєднуйтесь 2012-06-20 / 21:23:16
http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?vidkritiy_list_na_zahist_ukrayinskoyi_movi&objectId=1257736