І камені говорять, або Як правильно їх собі обирати

Ще в сиву давнину наші предки помітили, що натуральне каміння володіє певними цілющими властивостями. Японські монахи, древні греки та араби – всі вони активно використовували при лікуванні різних хвороб саме натуральне каміння. Згодом ці знання почали застосовувати в літотерапії (напрям у нетрадиційній медицині, який, власне, і полягає у лікуванні камінням). Та й які яскраві прикраси камінці теж непогано прижилися. А от чи справді вони мають якісь унікальні характеристики, ми вирішили поцікавитися у спеціалістів, яких знайшли на спеціалізованій виставці «У світі каменю», яка нещодавно проходила в Ужгороді.

І камені говорять, або Як правильно їх собі обирати

Ця кочівна експозиція, яка в місто над Ужем приїздить уже не вперше, нараховує близько ста різновидів натурального каміння. Потрапляє ж воно до нас переважно з Уралу та Прибалтики. Хоча дещо видобувається й в Україні. Як от, до прикладу, рівненський янтар, яким потім «малюють» картини. «Ужгород – чи не єдине місто, в якому цікавляться необробленим камінням, суцільними глибами, — каже керівник виставки Надія Аулова. – Є до них інтерес і в інших містах, але не такий. На Івано-Франківщині, в Коломиї в фаворі корали, Чернівці зі Львовом не шкодують грошей на коштовні камені. В Ужгороді ж, окрім того, полюбляють агат, бурштин, топаз, граніт, добре йде малахіт. От така своєрідність».

Цікаво, що останнім часом інтерес до натурального каміння став збільшуватися. Пані Надія зауважує, що якихось 15 років тому на Уралі по ньому просто ходили, не помічаючи. Нині ж його красою захоплюються і діти, і жінки, й бабці за останні гроші з пенсії мусять собі щось придбати. Та й чоловікам ці камінчики не байдужі.

«Камені не можна радити іншому, — наголошує директор виставки. – Треба брати той, який привернув вашу увагу найбільше. Це означає, що він вас вибрав. І не обов’язково у цьому питанні покладатися винятково на гороскоп. Буває й так, що в прикрасі ви себе відчуваєте дискомфортно. Тоді її треба одразу знімати. Адже у кожного каменя є своя енергетика, яка може просто не згармонізувати з вашою».

Утім, вибрати камінь до душі — то ще, виявляється, не все. Адже його ще треба вміти носити. Спеціалісти радять три тижні поносили, потім залишити прикрасу впродовж тижня стояти на дзеркалі й так, аби на неї потрапляли сонячні промені. Дзеркало, мовляв, забере весь негатив, який накопичився, а сонце наповнить виріб позитивною енергією. Є ще й інший спосіб — гірський струмочок. Бо ж вода теж очищає.

«Кожен камінь має свою енергію. І часто вони стають нашими оберегами, — веде далі пані Надія. – От я, наприклад, завжди ношу з собою цитрин – камінь підприємця. І маю вам сказати, що у мене все виходить. Більше того, я отримую щиру радість від роботи. Крім того, натуральне каміння має ще й цілющі властивості. Тим, у кого проблеми зі щитоподібною залозою, треба носити на шиї намисто з бурштину. І дію його я вже навіть випробувала на двоюрідній сестрі – зоб і справді зупинився в рості. Є ще й такий камінь, як радоніт. Якщо на нього часто дивитися, можна виправити недоліки зору. Сама ж я, коли мала невеликі проблеми з серцем, приколювала на груди сердолік – і допомогло».

Детальніше ж про властивості каменів погоджується розповісти Віктор Кузнєцов. «Котяче око – це камінь аристократів, який ще й рятує від жіночих заздрощів, — розповідає. — Тигрове око – один із найсильніших оберегів. Ним активно користуються маги – бояться, аби генероване зло до них самих не повернулося. Що ж до соколиного ока, то це – потужний чоловічий оберіг. Він може показати, з ким треба якомога менше контактувати. Цей камінь приймає на себе весь негатив і починає темніти. Рекомендують його працівникам «швидкої», міліції, словом тим, хто буває у стресових ситуаціях. Загалом же соколине та тигрове око, сардонікс і авантюрин вважаються чоловічими каменями».

Демонструє пан Віктор і камінь «ночі Каїра». Рецепт його виготовлення втратили ще тисячу років тому. Зараз же намагаються бодай приблизно відтворити.

А от камінь із промовистою назвою «авантюрин» є каменем любові. Адже завдяки своєму блиску він привертає до свого власника увагу. Лазурит же – камінь медиків. Єдиний, за допомогою якого лікують від епілепсії. Допомагає він тим людям, які перебувають у стані апатії, в стресових ситуаціях. Він відновлює дух людини, каже – треба жити.

Нефрит – добре допомагає від хвороб нирок; гранат (або, як його в давнину називали через колір, камінь кохання) рекомендують носити у січні – для гармонії; топаз допомагає знайти правильне рішення, дає поштовх до активної діяльності; а халцедон залежно від кольору може як заспокоювати, так і додавати енергії.

«А от рожевий кварц – суто жіночий камінь. У нього і колір такий ніжний, як сама жінка, — продовжує пан Віктор. — Крім того, він сприяє швидкому відновленню крові. А якщо ще й із малахітом з’єднати, то кращого для здоров’я, настрою, праці і почуттів просто не знайти. На Сході цим каменем користуються для омолодження шкіри. У нас – хімічна косметика, а у них – натуральний рожевий кварц».

Є в колекції і аметист. Його радять тим, хто народився у лютому. До того ж це, як  з’ясувалося, камінь вірності, відданості й тверезості. «Існує легенда, що в давній Греції жила прекрасна дівчина Аметіо, — розповідає спеціаліст. – І в неї закохався бог веселощів Бахус, який, хоче вона того чи ні, вирішив забрати її до себе в царство. Тоді дівчина попросила допомоги у богині краси Афродіти. Й та, коли Бахус прийшов за Аметіо, перетворила її на камінь. Так він і отримав своє призначення. А чому тверезості? Бо ще за часів Олександра Невського помітили – якщо розтерти аметист у порошок і додати в алкоголь, то не сп’янієш. Це ж стосується фужерів, виготовлених із цього каменю». 

За версією Віктора Кузнєцовॠтой, хто носить прикрасу з гірського кришталю, ніколи не буде обманутий у коханні. Поза тим, він ще й допомагає від похмілля та морської хвороби. Місячний камінь – для одиночок, тих, хто бачить мету і нічого окрім неї. Він, до слова, в неабиякій пошані у малечі – з 8 до 12 років. Мабуть, через ще одну свою властивість – адже сприяє пізнаванню чогось нового.

Цікаво, що про властивості каменю може говорити вже його назва. Так, сердолік пан Віктор розшифрував з російської як «серце відкрий любові й красі»: «Доведено, що ванни в сиву давнину робили із сердоліку. Туди наливали звичайної води, й у тих, хто купався в ній, дуже швидко загоювалися рани – як зовнішні, так і внутрішні. Що ж до онікса, то кажуть, що в природі його може знайти лише чиста і благородна людина. Онікс – це ще й камінь вождів і фараонів».

Загалом, кожен камінь відображає якусь нашу потребу. Так, турмалін дарує гармонію – завдяки своїй веселковій гамі, яка майже повністю відповідає так званим енергетичним центрам людини (вважається, що їх є 7); флюорити дають нам те, чого бракує; а амазоніт охрестили чомусь каменем домогосподарок. 

«Якщо вам не вистачає позитиву, вдягайте малахіт, — радить Віктор Кузнєцов. – У ньому велика концентрація міді, а отже, він несе в собі м’якість. Проте не рекомендують його носити дівчатам до дорослішання – дуже вже увагу протилежної статі привертає. Обережним треба бути зі змійовиком, — зауважує. — Адже це єдиний камінь, який поглинає один лише негатив аж доти, доки не розсиплеться. Тому якщо постійно будете його носити – з вас нитки можна буде вити».

Що ж до коралів, які так люблять на Прикарпатті, то вони дають додаткові сили, приплив життєрадісності й бадьорості. В той же час агат (ангел, готовий атакувати темряву) вважається каменем благополуччя та достатку.

Неординарними є властивості такого каменю, як шунгіт. Його, до слова, добувають в єдиному місці на землі – на Карельському півострові в Росії. «Коли Петро I воював зі шведами під Полтавою, його військо почало масово гинути від якоїсь шлункової інфекції, — каже пан Віктор. – Тоді знахар із Карелії запропонував додавати у воду саме шунгіт. І так вдалося хворобу перемогти. Подібні властивості має яшма (я шедеври малюю), яка теж сприяє лікуванню хвороб шлунково-кишкового тракту».

Своєрідним датчиком самопочуття людини є натуральна бірюза. Якщо вона темніє, це вже тривожний знак. Подейкують, що створилася вона від решток людських кісток. Утім, ця версія не доведена. Хай там як, а в давнину деякі священики обрамлювали хрести саме бірюзою. Що ж до гематиту, браслети якого такі популярні у місцевих санаторіях, то він, виявляється, і справді має магнітні властивості завдяки великій кількості триокису заліза. Тому на зап’ясті їх носять ті, кому слід розшлакувати кров’яні судини. До того ж він стабілізує тиск. А по життю дає жорсткість характеру.

Словом, натуральне каміння, якщо вірити спеціалістам, може врятувати від будь-якої фізичної вади, від внутрішнього дискомфорту. Так це чи ні – сказати все ж важко. Головне тут усе-таки віра в силу каменя. І якщо він ще й за прикрасу може слугувати, то що в цьому поганого?!

Людмила Олійник

23 квітня 2012р.

Теги: камінь, виставка, значення

Коментарі

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи