Як "приживається" Податковий кодекс на Закарпатті

З 1 січня набули чинності норми нового Податкового кодексу України. Минулого вівторка, 22 лютого, в редакції газети відбулася гаряча телефонна лінія з головою ДПА у Закарпатській області. Протягом години Василь Іванчо відповідав на запитання громадян. Пролунали дзвінки з Ужгорода, Свалявщини, Хустщини, Виноградівщини, Берегівщини та Мукачівщини.

Як "приживається" Податковий кодекс на Закарпатті

 Добрий день. Це Василь Васильович?

— Так. Слухаю вас.

Скажіть, будь ласка, чи маємо ми  право на податкові канікули згідно з Податковим кодексом? У нас на підприємстві працює 24 людей і в усіх заробітна плата більше двох мінімальних. Дякую.

— Дійсно, розділом ІІІ Податкового кодексу, який запрацює з 1 квітня 2011 року, запроваджуються податкові канікули у вигляді нульової ставки податку на прибуток для підприємств з річним обсягом до 3 млн. грн. і заробітною платою працівників удвічі більшою за мінімальну. Цією нормою зможуть скористатися новостворені підприємства (зареєстровані після 1 квітня 2011 року) та діючі підприємства з річним обсягом за останні 3 роки до 3 млн. грн. і кількістю працюючих не більше 20 осіб. Тому, на жаль, такими податковими канікулами ваше підприємство скористатися не зможе, оскільки на підприємстві працювало більше, ніж 20 працівників.

Мене звати Олена, я з Кольчина. Батьки мого чоловіка хочуть подарувати нам квартиру в Мукачеві. Який податок, згідно з Податковим кодексом, нам доведеться сплатити?

— Відповідно до Податкового кодексу України вартість власності, що подарована членам сім'ї першого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Тобто, якщо батьки подарують квартиру сину, сплачувати податок не потрібно буде. Якщо ж подарунок буде вам, як невістці, то доведеться сплатити 5% податку на доходи фізичних осіб і подати наступного року до 1 травня декларацію про доходи, бо згідно із кодексом ви не належите до членів сім'ї першого ступеня споріднення.

Чи потрібно юридичній особі подавати у 2011 році розрахунок з власників транспортних засобів? (Свалява).

— У зв'язку з ухваленням Податкового кодексу Закон України „Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів" втратив чинність, а кодексом не передбачено податок з власників транспортних засобів, тож подавати такий розрахунок вам не потрібно. Згідно з кодексом з 1 січня 2011 року юридичні і фізичні особи сплачуватимуть лише збір за першу реєстрацію транспортного засобу, тобто лише один раз під час першої реєстрації транспортного засобу в Україні. 
 

Добрий день. Телефонує Вам Людвіг Альбертович Барта із с. Шом Берегівського району. Скажіть, будь ласка, чи змінилися з 1 січня ц.р., після того, як набув чинності Податковий кодекс, ставки земельного податку? Для мене це важливо, бо займаюся фермерством на своїй землі і на орендованій.

— Ставки земельного податку, як і раніше, залежать від місця знаходження земельної ділянки, призначення землі та нормативної грошової оцінки. Податковим кодексом не змінено ставки земельного податку для сільськогосподарських угідь, вони, як і раніше, встановлені у відсотках від нормативної грошової оцінки землі.  А орендна плата сплачується у розмірах, визначених договором оренди.

Василю Васильовичу, теорія, як відомо, перевіряється на практиці. З того невеликого досвіду, який є, можна сказати, що Податковий кодекс повністю виправдав себе, чи вже видно якісь його вузькі місця? (Наталія Михайлівна, с. Стрипа Ужгородського району)

— Уже майже 2 місяці як діє кодекс, принаймні більшість його норм і положень. Сьогодні ми вже ствердно можемо сказати, що певний позитив у систематизації податкового законодавства досягнутий. Податковий кодекс має значні новації, які сприяють прозорості податкової системи, спрощенню адміністрування податків, зменшенню податкового навантаження. Впевнений, що стабільність правил пожвавить інвестиції в економіку України і Закарпаття зокрема. І вже маємо цьому певне підтвердження.

Що стосується слабких місць, то вони є, мабуть, як і у будь-якому нормативно-правовому акті. Ми обов'язково надаватимемо свої пропозиції щодо врегулювання окремих норм. Звичайно, якихось системних змін податкового законодавства, напевно, вже не буде, однак корегування норм, які носять суперечливий характер, думаю, можливе навіть цього року.

До речі, ви також можете висловити свої пропозиції щодо вдосконалення кодексу –  письмово,надіславши листа до обласної податкової адміністрації.

Як можна отримати компенсацію, якщо я сплачувала відсотки за іпотечним кредитом? (Ганна, Ужгород).

— Такий механізм працює вже декілька років. Якщо ви сплачували відсотки за іпотечним кредитом на придбання житла та отримували заробітну плату в 2010 році, з якої було сплачено податок, то, подавши декларацію про доходи до 1 травня цього року і включивши до податкового кредиту суму сплачених відсотків за рік, можете повернути з бюджету частину сплаченого податку.

Тоді ще одне питання, якщо можна. А якщо кредит був узятий в іноземній валюті?

— Це питання також законодавчо врегульоване. Ви маєте право на податковий кредит, незалежно від того, в іноземній чи національній валюті був оформлений кредитний договір, якщо дотримані усі інші умови, передбачені законодавством. Зокрема, кредит видано на придбання житла, яке визначено основним місцем проживання платника; до кредитного договору має бути укладений договір іпотеки нерухомого майна, що придбається чи будується; договір іпотеки обов'язково має бути нотаріально посвідченим. Ще один важливий момент — договір про іпотечний кредит укладено на термін не менше ніж 5 років.

Я сплачую за навчання дитини в університеті. Чи правда, що в такому випадку повертають податок? Чи це реально? (Оксана Михайлівна, Берегово).

— Так, повертають, і це абсолютно реально. Хочу зазначити, що у минулому році до органів державної податкової служби області громадяни подали 8,5 тисячі декларацій про доходи. Більшість із них 5100 (60%) якраз з метою реалізації права на податковий кредит, в основному, щодо витрат на навчання. І таким громадянам в нашій області за результатами проведених розрахунків минулого року повернуто 3,2 млн. грн.

Тож ви маєте право подати декларацію про доходи за 2010 рік, підтвердити понесені витрати на навчання і отримати частину сплачених коштів. За допомогою в заповненні декларації можете звернутися до податкової інспекції за місцем свого проживання. Бланк декларації податкова інспекція надає безкоштовно. Хочу тільки наголосити, що, починаючи з цього року, термін подання декларацій – до 1 травня, у тому числі й для тих, хто має право подати декларацію для отримання податкового кредиту.

Я працюю на спрощеній системі. Чи можете сказати, що чекає на "єдинників" у близькому майбутньому? (Марія Поп з Хуста).

— Перехідними положеннями Податкового кодексу збережено діючу спрощену систему оподаткування для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Тобто наразі ви можете спокійно здійснювати свою діяльність, бо діє Указ Президента України від 3 липня 1998 року №727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва". І так буде до тих пір, поки не буде внесено зміни до розділу XIV кодексу в частині оподаткування суб'єктів малого підприємництва.

Чи правда, що кодексом передбачено суттєве збільшення добових на відрядження (бухгалтер з Ужгорода).

— Дійсно, у ІІІ розділі Податкового кодексу, який регулює  порядок сплати податку на прибуток (ще раз наголошу, він набере чинності з 1 квітня 2011 року) передбачено, що до складу витрат на відрядження належать добові витрати у межах України  не більш як 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, що діяв на 1 січня звітного року. Тобто, починаючи з квітня ц.р., підприємства можуть самостійно визначати розмір добових на відрядження, але він не може перевищувати у цьому році 188 гривень 20 копійок.

Я – мати трьох неповнолітніх дітей. Працюю у сфері культури, мій чоловік – підприємець. Чи маю я право на податкову соціальну пільгу і чи потрібно мені до заяви додавати довідку про те, що чоловік пільгою не користується? (Лариса, Виноградівський район).

 Із 1 січня 2011 року Податковим кодексом України передбачено, що на звичайну податкову пільгу на кожну дитину можуть розраховувати сім'ї з двома і більше дітьми до 18 років. До речі, раніше податковою соціальною пільгою могли користуватися лише сім'ї з трьома і більше дітьми.
Податкові пільги на дітей надаються кожному з батьків, якщо вони працюють і отримують доходи виключно у вигляді заробітної плати. При цьому, для одного з батьків граничний розмір зарплати визначається відповідно до кількості дітей — по 1320 гривень на кожного. У вашому випадку це 1320 гривень (граничний розмір заробітної плати, при якому фізична особа має право на податкову соціальну пільгу) множиться на 3 (кількість дітей). Тобто, якщо розмір вашої заробітної плати не перевищує 3960 гривень, ви маєте право на пільгу в розмірі 470 гривень 50 копійок на кожну дитину.

При цьому ви маєте право на податкову соціальну пільгу незалежно від того, що ваш чоловік підприємець, і ніякої довідки про те, що чоловік пільгою не користується, до заяви додавати не потрібно.

До речі, вичерпний перелік документів, які необхідно подавати для застосування податкової соціальної пільги, чітко регламентовано Постановою Кабінету Міністрів України №1227 від 29 грудня 2010 року. Для застосування податкової соціальної пільги ви маєте подати роботодавцю заяву про надання вам такої пільги та копії свідоцтв про народження дітей. Якихось інших документів чи довідок подавати не потрібно.

Якщо у бухгалтера вашого підприємства є якісь питання щодо застосування пільги, порадьте йому звернутися до консультаційного центру ДПА в області за номером телефону в Ужгороді 61-38-65 і йому буде надано детальну консультацію.

Добрий день. Василю Васильовичу. Скажіть, будь ласка, хто має сплачувати податок на нерухомість і чи це потрібно робити вже цього року?

— Так, уперше в Україні Податковий кодекс запровадив податок на  нерухомість і відніс його до місцевих податків. Однак ця норма буде діяти тільки з 1 січня 2012 року. Цього року такий податок сплачувати ще не потрібно. І хотів би зазначити, що більшості закарпатців цей податок не торкнеться. Бо оподатковуватиметься, підкреслю, житлова площа квартири, що більше 120 кв. м, і  у будинку, якщо його житлова площа більше 250 кв. м. А якщо особа має у власності більше ніж один житловий об'єкт, то вже з другого і всіх інших треба буде сплатити податок. Ставки податку будуть встановлювати сільські, селищні та міські ради у межах, визначених кодексом.

Як оподатковуються депозити?

— Підкреслюю, що будуть оподатковуватися не самі депозити, а проценти за депозитами. Ставка податку з процентів на депозитний рахунок встановлена у розмірі 5%. Однак норма щодо введення оподаткування процентів за депозитами згідно з Податковим кодексом, набуде чинності з 1 січня 2015 року.

Діалог підготували Іван ЧОПОВДЯ, Богдан ДУБОВИЙ.
 

28 лютого 2011р.

Теги: податки, кодекс, діалог, депозити, оподаткування

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи