Людмила Зикіна, Янукович і ... Штефан

Цих людей об’єднує одне — голубівництво

Людмила Зикіна, Янукович і ... Штефан

Останніми роками виник досить інтенсивний інтерес до голубівництва, зокрема до спортивно-поштового. Тільки на початку цього року в області відбулися виставки цих крилатих красенів, які привабили не лише тих, хто їх розводить, а й найширше коло відвідувачів. Примітною подією, зокрема, стала обласна виставка спортивно-поштових голубів у Виноградові, де одночасно були підбиті підсумки за результатами льотів 2010 року. Чому саме Виноградів? Про це ми й поговорили з керівником Виноградівського клубу аматорів спортивно-поштового голубівництва Юрієм Штефаном.

Отже, чому саме Виноградів? Адже клуб голубівників тут створено зовсім недавно.

— На Виноградівщині давні й досить сильні традиції голубівництва. Відбір, тренування голубів, участь у змаганнях проводяться виноградівцями уже не перший рік. Тому результати виноградівського клубу за 2010 рік були досить хорошими на рівні області. Коли ми запропонували провести виставку голубів у нас, то голубівники області таку пропозицію відразу підтримали.

Голубівництво – справді гарне й захопливе хобі. Кажуть, серед голубівників були відомі люди, наприклад Щербицький...

— І не тільки Щербицький – Брежнєв, Янукович, Ахметов... А почесним президентом всеукраїнського об'єднання є колишній керівник СБУ Леонід Деркач. Серед затятих голубівників були й є не лише політики, а, наприклад, Людмила Зикіна, Сергій Образцов, Майкл Тайсон. Першим відомим голубівником в Україні називають Богдана Хмельницького, хоча, як знаємо з історичних переказів про княгиню Ольгу, голубів розводили й за Давньої Русі.

А закарпатські політики цікавляться голубівництвом?

— Голубами у нас займаються люди різні за професією – підприємці, вчителі, фермери, будівельники... Якщо згадати тих, хто брав участь у виноградівській виставці, то це відомі й досвідчені голубівники — Олександр Паллагі, Василь Балаж, Іван Добої, Юрій Бігарі, Олександр Токач, Дезидор Ціпер, Віктор Горячий, Юрій Канюк, Василь Скоблей... Це голубівники, чиї вихованці пермагали на минулорічних льотах, займали перші місця на різних дистанціях.
Щодо закарпатських політиків, то мені невідомо, хто з них є голубівником, але підтримку з боку місцевої влади ми відчуваємо. Нам допомогли організувати ось цю виставку — за це вдячні міській владі, районному відділу освіти, ветеринарній службі, депутатам районної та обласної рад.

Наскільки голубівництво — витратна справа? З якими проблемами доводиться стикатися?

— Голуби вимагають порівняно небагато обов'язкового часу, проте витрати, пов'язані з купівлею голубів та потрібних препаратів досить значні. Це ж стосується витрат на організацію виставок, змагань, утримання й тренування на голубодромах. Наприклад, щоб викупити свого ж голуба, відданого на тренування, потрібно заплатити 50—60 євро, а за кордоном ця сума набагато вища. Поштово-спортивні й декоративні голуби взагалі дуже ціняться серед фахівців, деякі птахи коштують понад 100 тисяч євро. Якщо говорити про проблеми, то одна з найпоширеніших – яструби та інші хижаки, які нападають на голубів. Тому ми тримаємо їх переважно у закритих вольєрах. В умовах Закарпаття голубів проблемніше утримувати на Рахівщині та в інших гірських районах, тому що там хижих птахів особливо багато.

Кажуть також, що багато голубів останнім часом втрачають орієнтування через випромінювачі електромагнітних хвиль.

— Так, про це сьогодні говорять багато, хоча про серйозні наукові дослідження з цього приводу я ще не читав. Інша справа — магнітні бурі, викликані вибухами на Сонці. Вони впливають на електромагнітне поле Землі. А голуби, як і інші птахи, мають в організмі своєрідні "компаси" — так звані зерна магнетиту, завдяки яким контролюють напрямок польоту. Якщо відбувається деформація цих хвиль, то й голуби можуть заблукати. Взагалі на політ впливає багато факторів – вітер, гори... Коли під час змагань ці птахи летять, до прикладу, з Тернопільської області, то додому, буває, потрапляють уже з Угорщини, Словаччини або Румунії, тому що часто мусять оминати гірські хребти. Всі ці перепони серйозно впливають на птахів. Інколи під час таких перельотів додому не повертається до 50% голубів.

Як ви самі зацікавилися голубами?

— Я придбав собі двох пташок ще у восьмирічному віці. І відтоді це стало справою мого життя. Як поштово-спортивні, так і декоративні голуби живуть у мене у вольєрах. Породи різні – Арден, Янсен, Штікельбаут, Янсен-моліман... Є серед них і чемпіони. Наприклад, минулого року мій голуб переміг на дистанції 235 кілометрів.

Василь ГОРВАТ, м. Виноградів.
 

21 лютого 2011р.

Теги: голуб, голубівництво, птахи, Виноградівщина

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи