Грантовий проект допоможе закарпатському Великому Бичкову розв'язати водну проблему

Національне агентство розвитку Угорщини як спільний керуючий орган підписало Грантовий контракт для реалізації проекту “Попередження погіршення якості води та розробка заходів по усуненню забруднення у Великому Бичкові в українсько-угорському співробітництві”.

Грантовий проект допоможе закарпатському Великому Бичкову розв'язати водну проблему

Ще в 2009 році було відкрито конкурс на подання заявок по Програмі прикордонного співробітництва Угорщина — Словаччина — Румунія — Україна ЄІСП 2007—2013 рр., основною метою якої є інтенсифікація та поглиблення співробітництва між Закарпатською, Івано-Франківською та Чернівецькою областями України і прийнятними та додатковими регіонами Угорщини, Румунії та Словаччини.

За згодою Міністерства охорони навколишнього природного середовища України та підтримки Закарпатської обласної державної адміністрації, Закарпатської обласної ради в рамках цієї програми по пріоритету 2. Покращення якості навколишнього середовища. Захід 2.1. Охорона навколишнього середовища, стале використання та управління природними ресурсами Державною екологічною інспекцією в Закарпатській області був поданий проект "Попередження погіршення якості води та розробка заходів по усуненню забруднення у Великому Бичкові в українсько-угорському співробітництві/Water quality damage prevention and elaboration of remediation measures at Velikiy Bychkiv in Ukrainian-Hungarian Cooperation".

Проект отримав позитивну оцінку та рішення про присудження гранту. Загальний затверджений бюджет проекту становить близько  430 тисяч євро, з них 90%  — за рахунок коштів Європейського Союзу.

Виконавцями проекту є Верхньо-Тисянська інспекція з охорони навколишнього природного середовища та водного господарства (м. Ніредьгаза/Угорщина) – головний партнер, Державна екологічна інспекція в Закарпатській області (м.Ужгород/Україна) – партнер 1 та Великобичківська селищна рада (смтВ.Бичків, Рахівський район/Україна) – партнер 2.

Проект направлений на додаткове, більш повне вивчення характеру та ступеню розповсюдження забруднення на території колишнього Великобичківського лісохімкомбінату як по площі, так і по глибині (поверхневі та підземні води, ґрунти), розробку заходів щодо зменшення негативного впливу на довкілля та пропозицій щодо проведення робіт з очищення забрудненої території. Цей проект сприятиме вирішенню існуючих екологічних проблем регіону Верхньої Тиси та розвитку транскордонної співпраці країн — членів Карпатського єврорегіону в сфері охорони довкілля та природи.

Питання щодо екологічної ситуації, пов'язаної з колишнім Великобичківським ЛХК, неодноразово розглядалося на найвищому рівні, зокрема на розширеному спільному засіданні колегій Мінприроди України та Закарпатської облдержадміністрації 22 вересня 2006 року. Було прийнято рішення організувати проведення досліджень впливу на стан навколишнього природного середовища і здоров'я людей підприємств Закарпатської області, що ліквідовані, та розробити заходи щодо санації забруднених внаслідок їх діяльності територій, зокрема території колишнього Великобичківського лісохімкомбінату.

На його виконання Інспекцією з 2006 року проводиться систематичний моніторинг впливу колишнього Великобичківського ЛХК на стан довкілля. Результати аналітичних досліджень свідчать про забруднення земельних ресурсів, поверхневих вод та води у забивних колодязях у дворогосподарствах приватної житлової забудови. Забруднення органічними сполуками фіксується на відстані 350 м від території хімкомбінату. Крім того, до цього часу проходить процес вимивання органічних забруднень з ґрунту в потічок, який протікає через територію підприємства і впадає в річку Шопурку та здійснює негативний вплив на якісний склад води в ріці Тиса.

Частина населення смт В.Бичкова для господарсько-питних потреб використовує воду, що постачається з локального берегового водозабору з р. Тиса. Розповсюдження забруднення підземних вод у бік р. Тиса та вимивання органічних забруднень з території колишнього Великобичківського ЛХК становить загрозу для можливості використання р. Тиса в районі В.Бичкова як джерела господарсько-питного водопостачання населення.

Всі ці дослідження впродовж останніх п'яти років проводилися інспекцією і лягли в основу спільного українсько-угорського проекту.

Днями, як повідомляє державна екологічна інспекція в Закарпатській області, відбулася перша настановча робоча зустріч партнерів проекту, на якій було обговорено організаційні питання, в тому числі щодо менеджменту проекту, засобів та термінів обміну інформацією, а також питання підготовки оголошення тендерів на проведення робіт, передбачених проектом.

15 листопада 2010р.

Теги: Великий Бичків, вода, проект, грант

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи