"Правильна" закарпатська свальба: старшому поколінню – традиційні страви, молодшому...

Фахівці весільної індустрії стверджують: є три речі, які неодмінно запам’ятають усі без винятку гості, – образ нареченої, бенкет і атмосферу, що панувала на вашому святі, тобто більшість часу присутні розважалися чи нудьгували.

"Правильна" закарпатська свальба: старшому поколінню – традиційні страви, молодшому...

«НЗ» вирішили з’ясувати, яке місце у підготовці до закарпатської свальби відводиться весільній вечері. Тож директор ресторану з Ужгорода Олександр Копитко (на фото) розповідає, як влаштувати бенкет, щоб усі були ситими і вдоволеними.

Інтер’єр має вівдповідати стилістиці весілля

Якими критеріями варто керуватися, обираючи заклад для свята?

– Раджу оцінити інтер’єр, зокрема чи підходить він для обраної молодятами стилістики весілля. Погодьтеся, якщо воно класичне, то не дуже вдало вписуватиметься в інтер’єр колиби з її дерев’яними стінами та меблями, натомість у стилі «рустік» у такому антуражі виглядатиме доречно. Оскільки більшість закарпатців надає перевагу свальбі класичній або романтичній, то й заклади з елегантними інтер’єрами частіше замовляють для святкових бенкетів. Потрібно також оцінити, чи достатньо місця в залі для того, щоб усі комфортно почувалися за столом, могли зручно користуватися столовими приборами. Якщо розмістити присутніх надто щільно, то якими би кулінарними шедеврами ви не частували гостей, вони запам’ятають, що почувалися незатишно, бо весь вечір мали пильнувати, аби не зачепити ліктями сусідів.

Не варто забувати, що весілля – це танці, веселощі, конкурси, а для проведення розважальної програми потрібне місце. Тож майданчик для цього має бути просторим, аби всі могли коли завгодно досхочу потанцювати, а не чекали своєї черги.

Я завжди також зауважую, чи відчуваються в бенкетній залі запахи їжі, що саме готується на кухні. Річ у тім, що навіть якісне кондиціювання стовідсотково не захищає від просочування кухонних ароматів до зали.

Краще, коли кухня розміщена в окремому приміщенні. Важливо також, щоб було достатньо місця для паркування автотранспорту. І, звісно, головне – поживна, смачна, вишукана їжа, яка би сподобалася гостям.

Меню треба скласти таким чином, щоб і представники старшого покоління мали змогу пригоститися відомими й зрозумілими їм стравами, і молодь, спрагла до оригінальних смаколиків, які є в меню модних ресторанів, вдовольнила свої уподобання.

На одну особу – понад кілограм їжі

У нашій українській національній культурі заведено зосереджувати увагу на частуванні. А для закарпатців кухня – взагалі майже культ. Тож скільки наїдків потрібно, аби не розчарувати гостей?

– Ваша правда. На їжі економити не варто. Ви можете обрати цікаві страви з незвичних продуктів, однак ваші гості навряд чи оцінять оригінальність кулінарних шедеврів, коли вийдуть з-за столу напівголод­ними. Якщо в розрахунку на одну персону їжі буде кілограм чи менше – повірте, так воно і станеться. Тому необхідно подбати, щоб вихід на кожного був не менше 1300 грам із урахуванням вітального фуршету, фруктів і десерту. Обираючи страви, потрібно враховувати тривалість весільної вечері.

Ви щойно згадали про фуршет. На весіллях у містах-мільйонниках його часто влаштовують, а на Закарпатті цей вид частування теж устиг прижитися?

– Бенкет-менеджер нашого ресторану рекомендує зустріти гостей вітальним фуршетом, особливо тоді, коли планується приїзд людей здалеку. Уявіть картину: майже всі гості зібралися, але ще очікують на іногородніх.

Вмощуватися за столами, не діждавшись тих, хто затримується в дорозі, не випадає, тож організаторам потрібно чимось зайняти публіку. Найкращий варіант, на мій погляд, почастувати присутніх фуршетними наїдками – гості познайомляться, поспілкуються, словом, весілля відразу стартує з по-домашньому затишної атмосфери, і не потрібно буде згодом витрачати години для того, аби всі нарешті почали почуватися невимушено. Для вітального фуршету зазвичай обирають брускети, різноманітні тарталетки, фрукти, а також подають ігристі вина.

На яку суму варто розраховувати при плануванні бенкету?

– Все залежить від гастрономічних уподобань гостей, тривалості заходу й бюджету свята. Якщо ви вирішили обмежитися традиційним весільним меню – це буде одна вартість, якщо ж прагнете здивувати присутніх оригінальними стравами з продуктів, які належать до розряду вишуканих, – мінімум вдвічі вища.

Традиційне меню – це, наприклад, кілька салатів (один із яких м’ясний, а один – рибний), м’ясна, сирна й овочева тарілки, гарячі закуски – роли з лаваша, курячі стегна, на перше – бульйон курячий або грибний крем-суп. Як основну страву можна обрати, скажімо, телячі медальйони, філе зі свинини на кістці з гарніром або філе лосося чи стерляді, а можна – каре телятини з овочами-гриль. Власне, ми майже описали наше базове меню, яке коштує від 800 грн на одну персону. Якщо замовник має намір вразити гостей вишуканими стравами, до списку наїдків можна включити тарілку середньоморських делікатесів, салат із вугрем унагі, вітелло тонато, різні види карпаччо і тартарів, качину грудку, на перше – буйабес (рибний суп), на гаряче – соте з морепродуктів. Але тоді слід розраховувати на суму близько 1500 грн на одну персону.

Значну частину бенкетного бюджету становить вартість алкоголю. Якою є політика ресторанів у цьому питанні?

– Частина закладів преміум-класу запровадила так званий «сork fee» (у нас часто послуговуються дослівним перекладом – корковий збір). Це означає, що ресторан дозволяє приносити алкоголь із собою, але стягує певну плату за кожну таку відкорковану пляшку. Причому сума в підсумку може набігти солідна, особливо, якщо весілля масштабне. Натомість ресторани преміального класу зазвичай пропонують привабливі акції для того, аби замовник придбав алкоголь безпосередньо в цьому закладі. Дехто вважає це банальним маркетинговим ходом. Я ж раджу зосередитися на перевагах. Рекламні трюки в цьому випадку зайві: для людей, які вирішили порадувати гостей бенкетом класу «люкс», вибір престижного якісного алкоголю є природним, зрозумілим бажанням. У підсумку маємо самі плюси. Бенкет-менеджер порекомендує певні вина до конкретних страв, які з ними гармоніюють; ніхто з родичів молодят не виконуватиме роль завідувача складу алкоголю, в чиї обв’язки входить конт­роль за виносом міцних напоїв, а отже, кожен із гостей зможе насолоджуватися святом. Мотивацією для запровадження «сork fee», як правило, є намір рестораторів забезпечити якість бенкету й уникнути безпідставних претензій. Бо страви можуть бути бездоганними, але алкоголь, обраний замовниками самотужки й не завжди вдало, та ще якщо й гості змішують кілька видів спиртних напоїв, може викликати некомфортне самопочуття когось із весільної публіки. А звинуватять кухню – точнісінько, як у «бородатому» анекдоті про печиво, яким отруїлись його герої, закусивши півлітра горілки.

Вищі ціни – якісніші інгредієнти страв

До слова, як міняються очікування від ресторану в замовників весільної вечері, коли вони бачать трохи вищий за середній цінник?

– Ресторани з дорогою кухнею і алкоголем – це історія про так званий «luxury lifestyle» (стиль життя, який передбачає споживання вартісних послуг і товарів). Це, як із автомобілем – якщо ви фінансово успішний бізнесмен, то не будете їздити на творінні радянського автопрому (йдеться не про ретроавтівки), чи не так?

Потенційні гості таких закладів із розумінням ставляться до такої цінової політики. Решта може оцінювати це дещо упереджено. Наприклад, доволі поширеним є стереотипне уявлення, що високий цінник – це ілюстрація завищених амбіцій власника ресторану. Можу сказати про свій власний підхід до формування вартості. Скажімо, в меню закладу є грецький салат. Для мене це означає, що сир фета й оливки в ньому повинні бути з Греції. «Домашній» грецький салат господині можуть приготувати самі з інгредієнтів, які звикли купувати в магазині, – переважно вітчизняного виробництва. Використання імпортних продуктів відображається на ціні – вона не може бути нижчою за собівартість. Я за те, щоб під назвами страв, рецептура яких є загальновідомою, не приховувалися якісь незрозумілі «варіації на тему» із дешевими замінниками або й узагалі без окремих вартісних інгредієнтів. Наприклад, щоб у салаті дорогі кедрові горішки не підмінялися дешевшим арахісом. Бо це не тільки обман споживача, а ще й у певних випадках – коли людина має алергію на арахіс, – значний ризик завдати шкоду здоров’ю відвідувача. Щоб самостійно оцінити, чи вищий за середній цінник виправданий у конкретному ресторані, можна провести «репетицію» – скуштувати основні страви, аби заздалегідь мати чітке уявлення, чим ви частуватимете гостей.

Крім того, що потенційні замовники бенкету сподіваються на привабливе співвідношення ціна – якість, зазвичай оцінюють також меблі (чи не потрібно їх маскувати чохлами), скатертини, серветки й посуд, які планують використовувати під час бенкету. Звісно, очікують, що все це буде в бездоганному стані, вишуканим і презентабельно виглядатиме на фото й відео.

Яке місце зазвичай відводять закарпатці власне бенкету, коли організовують весілля?

– Для молодят на їхньому весіллі головне – атмосфера й зовнішні ефекти: чи презентабельно виглядають фотозона, декор, кортеж авто – тобто все, що потрапляє в об’єктиви фото- й відеокамер. А батьки наречених неодмінно приділятимуть увагу якості бенкетних страв. Вони добре розуміють, що несмачна їжа зіпсує враження від весілля, і свято їхніх дітей гості запам’ятають як не надто вдало організоване. Тож до проведення бенкету замовники ставляться серйозно. А для ресторану, який дорожить своєю репутацією, – справа честі влаштувати частування на весіллі вашої мрії таким чином, щоб усі його високо оцінили.

Наталія Бунда

18 червня 2018р.

Теги: свальба, покоління, страви

Коментарі

Вуву 2018-06-19 / 07:50:23
Ігор.
Якщо вам повар почне показувати всі дипломи і сертифікати ... То це буде вже не лакшері стайл ...
А конкретна перевірка ... З ПІДОЗРОЮ" ... На відкриту кримінальну справу.

Вуву 2018-06-19 / 07:40:10
А да ... Ціноутворення.
Вираховуються ціни на всі продукти і іншрідієнти ... Виводиться загальна сума сума і накидається автоматично штука - півтора баксів (по можливості в євро).
Сюди входять відрахування на мінімальну зарплату всім без виключення ... Окрім звичайно самого(их) ввласнків
Оплата оренди приміщення мінус рахунки світло газ вода каналізація телефон
Ну і мінус ще тим кабінетним "кому нада" що сидять в міськадміністраційі . + ... ну податки і ндс само собою .
А вже те що лишилось .... "НУ ЦЕ СВЯТЕ".
Тому тарілка супу гаспаччо ... Яке по собі нічого особливого не являє (окрім італійськойі назви) ... Буде коштувати стільки ... Що в кінці ... треба вилизати всю тарілку з культурним виразом очей.

Вуву 2018-06-19 / 07:15:52
Лакшері стайл ... Корк фіі ... фуршет
Рустік (в оригіналі растік).
Невжа наша украйігська мова така задовбана чи "недодєлана" ... Щоб ми негли все це назвати по нащому .
Растік - ржавий
Корк фіі - коркові (пляшкові) відрахунки ( нарахування)
Лакшері стайл - стиль класу люкс (екстра).
Фуршет - забава (вечірка, гостина)
На стоячи ,без крісел ,(як варант ... Полегшена вечірка ... Або необтяжлива забава).

Цього мало чи треба ще більше .???
А нам таку "крутизну ламають ... Ой вей".

Ігор 2018-06-18 / 18:25:54
Коротко по темі.
1. Де раніше працював так званий повар.
2. Чи може він за проханням клієнта закладу надати йому відповідні дипломи, сертифікати, інші документи які підтверджують рівень кваліфікації повара.
3. Чи може повар надати клієнту інформацію щодо ціноутворення будь-якої страви представленої в меню ресторану.
4. Чи може надати клієнту сертифікати походження товарів які використовують у приготуванні страв на кухні, особливо приділяється увага морепродуктам.
5. Щоб у своєму лексиконі повара використовувати так званий “luxury style”, то для початку, цьому стилю потрібно відповідати.

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи