Не зупиняючись на досягнутому. Письменнику Василю Мулесі виповнилося 60

Перечинщина – один із наймальовничих куточків краю, завжди була джерелом натхнення для багатьох художників, письменників. Окремі з них, як мовиться, і родом, і ходом із цього благодатного краю.

Не зупиняючись на досягнутому. Письменнику Василю Мулесі виповнилося 60

Саме в цьому районі починалися життєві і творчі дороги Василя Діянича, Івана Козака, Петра Ходанича, Юрія Шипа та інших. Перечинщина, а точніше, село Зарічово, – мала Батьківщина прозаїка, поета, члена Національної спілки письменників України, НСЖУ, голови Всеукраїнського товариства «Лемківщина», члена президії Світової федерації українських лемківських об’єднань – Василя Мулеси. Роботу на митниці він успішно поєднує з літературною творчістю. Адже щоразу доводиться зустрічатися з цікавими людьми, знайомитись із різними долями. А до життя простих трудівників він завжди ставився з пильною увагою і повагою. Ще у шкільні роки написав до районної газети свою першу замітку про аматорів сцени рідного Зарічова. Юного автора похвалив і підтримав уже знаний на той час журналіст Андрій Лешко. А Іван Козак одним із перших запримітив у хлопцеві літературний дар. Відтак поет Василь Діянич, а невдовзі й прозаїк Іван Долгош, ознайомившись із першим доробком початківця, порадили йому творити, не зупиняється на досягнутому, щоб іскра Божа спалахнула сяйвом творчості – вагомої, самобутньої.

Після закінчення філологічного факультету УжНУ Василь Мулеса відточував своє журналістське перо у створеному Іваном Долгошем часописі «Карпатський край». Ті часи Василь Васильович згадує із приємністю. Адже працював пліч-о-пліч із відомими вже на той час поетами й журналістами Василем Кухтою, Юрієм Шипом. Вони дійсно по-побратимськи сприйняли молодого літератора й газетяра, залучивши у своє коло. Його матеріали часто відзначали за стиль, уміння розповісти про людину чи про якусь подію цікаво, переконливо, доброзичливо. А ще перші новели Василя Мулеси припали до душі видатному майстру слова, лауреату Національної премії України ім. Т. Шевченка Петрові Скунцю. Окремі з них він опублікував у газеті «Карпатський край», яка була на той час однією з найпопулярніших у краї.

Життя газетяра заманило Василя Мулесу у вир суспільного буття – там, де найважче, найвідповідальніше. Тому закономірно, що в період боротьби за незалежну Українську державу він був у перших рядах учасників майданів, мітингів, маніфестацій, які проводились у Києві, Ужгороді. Завдяки і Василевій праці Перечин та перечинці достойно перейняли, збагатили і примножили славу своїх знаменитих попередників – творців і побратимів Карпатської України. А це – сім’ї Кедюличів, Опалеників та інші.

Отже, в літературу Василь Мулеса ввійшов уже зрілою особистістю, яка знає, що і як слід сказати читачу. Перша збірка його поезій «Цвіт ялиці» побачила світ у 1999 році. Невдовзі з-під його пера виходять прозові видання: «На чатах добра», «Псоглавці», «Зарічово. Два береги», наступні поетичні збірки «Синіми берегами» та «Листова повінь» (остання видрукувана торік).

До свого ювілею – шістдесятиліття – поет, прозаїк Василь Мулеса прийшов із солідним томом вибраних творів під назвою «Садинець». Гарне, милозвучне й водночас глибинного змісту слово. Звичайно, що це видання потребує окремої детальної розмови. І вона обов’язково буде на творчих зустрічах письменника з шанувальниками художнього слова в Ужгороді, Перечині та обов’язково – в рідному Зарічові, де зійшло щедротне сонце його творчості.

60-річчя Василь Мулеса зустрів належно: у творчому неспокої, невтомній праці на літературній ниві, щоб наявний доробок примножився в майбутньому й кількісно, і якісно. Тож хай щастить нашому ювіляру на многая і благая літ!

Василь Густі

27 липня 2017р.

Теги: Мулеса, письменник, лемки, Лемківщина

Коментарі

із Зарічева 2017-08-21 / 21:43:24
Мусите самі за себе писати, бо більше нікому... А династію свою ви детально описали в книзі "Зарічево. Два береги", таке враження що крім ваших предків і родичів ніхто там нічого доброго не зробив. Організатор боротьби за незалежнісь-куди вітер дув туди і бігли...

василь мулеса 2017-08-21 / 20:03:20
Голова Всеукраїнського товариства "Лемківщина",член Національної спілки письменників України,НСЖУ, Почесний житель села Зарічово,учасник й організатор боротьби за Незалежну Україну,віруючий Богу ,а не химерному "МП",нащадок династії дяків з 1564 року в селі фамілія Василя Мулеси - це викарбувано на іконостасі...
Офіційну заяву-відповідь 111 му й "із Зарічова" з приводу "прихожанства", отримаєте на сторінках газети "Новини Закарпаття"

із Зарічева 2017-08-21 / 16:36:12
Звичайно церкви МП. Приходить на службу у вишиванці. Патріот...

111 2017-08-20 / 22:22:59
Якщо не помиляюся Мулеса прихожанин МП? Чи не так?

із Зарічева 2017-08-19 / 08:38:31
читав я рецензію, як кажуть, бумага стерпить все...А у Зарічева є і ще будуть достойніші сини...

вуйко 2017-08-18 / 13:31:05
ати прочитай передмову Академіка Івана Хланти до вибраних творів В.Мулеси "Садинець" та післяслово... І дос

із Зарічева 2017-08-17 / 13:51:42
вуйку, тобто пане Мулесо, яка слава?...Шкода шо село чудове село Зарічево повязують з вами. Ви як письменник дуже слабенькі. Пустяк як ви висловилися...

вуйко 2017-08-16 / 19:18:22
це вже добре,заділа вас слава Василя. Вам,сомарам, ніколи її не сягнути. Пишіть дурню, а Василь пише для майбутній й нинішніх поколінь.... і добре, що не відповідає всяким пустякам....

із Зарічева 2017-08-15 / 19:51:13
і кличка в Мулеси відповідна " говорить перечин", що відповідає його діям, а точніше пустій балаканині. і соромно пане Мулесо самому про себе писати позитивні коментарі...

із Зарічева 2017-08-15 / 19:07:15
сомар скорше ви вуйку, якшо читаєте недолугі книжки Мулеси. я потратив час на його бездарні книжки, і переконався що вони дійсно такі.

читач 2017-08-14 / 15:37:16
Спостерігаю за коментарями. іжодного коментаря Василька Мулеси. ВАсилько не переймається своїм іміджем, чи як?

вуйко 2017-08-12 / 16:46:05
Ати ,сомаре, читав тото, що пише Василь із Заричова про село????????

із Зарічеа 2017-08-09 / 19:36:53
Звичайна посередність. До письменника дуже далеко...навіть про рідне село не зміг нормальну книжку написати...

777 2017-08-08 / 16:25:37
І що вуйку чим молодець????????????????????????7

Вуйко 2017-08-07 / 08:55:52
Гарна людина! Достойна,молодець!

Цікавий 2017-08-06 / 12:48:23
Цей "козак", "критик", "читач" якийсь недоброзичливець. Почитав би Мулесині книги, можливо б і порозумнішав, подобрішав...
"Хай щастить нашому ювіляру на многая і благая літ!", - побажав
Василь Густі, і нехай так буде.

Не поет 2017-08-05 / 08:54:02
Знаю Василя дуже давно. Простий, добрий хлопець. Ну кажете не Пушкін, але він старається і пише. Лишіть го в спокої. Не гадьте, бо то не вдячна справа. Удачі Василю!

555 2017-08-03 / 13:40:20
Та що вже дожився мУлеса, що про себе мусить писати-як лиш не соромно

читач 2017-08-02 / 16:42:58
Два попередні коментарі написав Мулеса. Спаливись ся, Васильку.

Штик Закарпаття 2017-08-02 / 16:19:57
Що ви ,свивині, не дає вам цей патріот Закарпаття й України спокою! Його успіхи визнані в Україні й далеко за її межами. Вивчіть біографію цієї людини, подивіться на себе в дзеркало, а вже потім гавкайте на замовлення своїх хазяїв-холуїв, що клинця не забили в житті, а тепер пухнуть від власної немочі. А Густі - Поет і все сказано.... Мулеса поет-прозаїк й громадський діяч Всеукраїнського рівня й вам не сягнути ніколи його вершин.... Тримати так! Василю!!! Слава Україні!

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи