Петро Шолтес: "Малюючи, завжди імпровізую, а моїм пензлем керують муза, почуття, інтуїція"

Веселий добряк із розкуйовдженим волоссям та сивою бородою, Петро Шолтес своєю зовнішністю, манерою поведінки й навіть одягом повністю відповідає стереотипному уявленню про образ художника. Зустрівши його на вулиці, навіть не будучи знайомим, одразу розумієш: це – людина мистецтва! Симбіоз української й угорської мови та закарпатського діалекту разом із неперевершеним почуттям гумору й експресивною жестикуляцією лише підкреслює харизматичність та індивідуальність митця.

Петро Шолтес: "Малюючи, завжди імпровізую, а моїм пензлем керують муза, почуття, інтуїція"

Він народився у 1945-му в багатодітній інтелігентній родині в Ужгороді. Змалечку батьки прищепили йому любов до музики й мистецтва. Частими гостями сім’ї були художники, музиканти та поети, що створило сприятливу атмосферу для становлення творчої особистості. Петро Шолтес згадує: в дитинстві на нього справили незабутнє враження вишукано вбрані джентльмени, які неквапливо прогулювалися вулицями міста та вели світські бесіди, ефектно вирізняючись на тлі інших зовнішністю, манерами та поведінкою. Цими персонами, як потім з’ясувалося, були Гаврило Глюк, Федір Манайло, Адальберт Ерделі, Йосип Бокшай та інші метри закарпатської школи живопису. Саме вони своїм прикладом дали йому основний імпульс стати художником. Навчатися мистецтву розпочав із гуртка малювання під керівництвом відомого педагога Золтана Баконія. Далі було Ужгородське училище прикладного мистецтва, де фахові дисципліни викладали відомі митці Шандор Петкі, Павло Балла, Михайло Попович.

У своїй художній творчості Петро Шолтес такий же щирий та відвертий, як і в житті. Його захоплюють різні сюжети й теми: будь це сакральна архітектура, іконостаси, натюрморти, чи то жанрові сцени, міські пейзажі, гірські та сільські краєвиди. Полюбляє писати портрети та шаржі пересічних людей, майстерно вловлюючи й передаючи на полотнах їхній внутрішній світ та настрій. Цікавою жанровою родзинкою митця, що відрізняє його від інших живописців, є інтер’єрні композиції. Вважає, що основою образотворчості художника є свобода. Митець палкий поціновувач джазової та рок-музики. Кожна його робота – немов джазова композиція – оригінальна, настроєва й неповторна. Розповідає, що, малюючи, завжди імпровізує, а його пензлем керують муза, почуття, інтуїція. Важливим вважає вміння передати в роботі перші враження, імпресію та колорит. Митець малює тільки те, що йому близьке, добре знайоме й зрозуміле. Завжди намагається зловити момент натхнення, необхідний для істинної творчості.

Спочатку Петро Шолтес працював у майстерні відомого художника-графіка Михайла Роскіна. Згодом, гарно реконструювавши свою двокімнатну квартиру, перетворив її на студію. Тож нині це і житло, і затишна майстерня, і картинна галерея. В кімнатах старовинні, на вигнутих ніжках меблі, барокові дзеркала, дбайливо збережені та відреставровані декоративні речі минулого сторіччя. Картини висять на стінах у два ряди й щомісяця художник змінює власну експозицію, щоб по-новому на них подивитися та, можливо, дійти до нових тем і сюжетів.

Творчою музою, оберегом родини та вірною супутницею життя є його дружина Габріелла, яку митець зобразив на багатьох рисунках та портретах. Творча пара (дружина також малює) систематично організовує пленери на Закарпатті та в Угорщині, до яких активно залучає інших митців. Петро Шолтес є членом Національної спілки художників України (з 1995 р.) і Творчого об’єднання митців ім. Мігая Мункачі Товариства угорської інтелігенції Закарпаття (з 2007-го). З 1987 року бере участь у художніх виставках, провів близько двох десятків персональних експозицій в Україні та Угорщині. Нагороджений почесними грамотами й відзнаками, зокрема медаллю за активну творчу діяльність і високопрофесійну майстерність від Творчого об’єднання митців ім. Мігая Мункачі, срібним хрестом «За заслуги» від уряду Угорщини (за розвиток закарпатського та угорського мистецтва). Лауреат міжнародної премії ім. Шимона Голлоші й обласної премії ім. Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі.

Оксана Штефаньо, Олександр Нікітчук

13 березня 2017р.

Теги: Петро Шолтес, художник, картини

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи