Олександр Кіш: "Довір’я до нової поліції формується задовго до того, як вона починає працювати…"

Останнім часом результати відбору в нову поліцію ставляться під сумнів. Є запитання до процедури відбору, порядку формування рейтингу тощо. Зокрема, в Олександра Кіша. Юрист за фахом, начальник юридичного відділу апарату Виноградівської райдержадміністрації був одним з учасників тестування, який витримав іспити, проте так і не отримав запрошення до нової правоохоронної структури. Сьогодні з’ясовуємо, чому.

Олександр Кіш: "Довір’я до нової поліції формується задовго до того, як вона починає працювати…"

Олександре, чому вирішили взяти участь в конкурсі у патрульну службу? Які мотивації були взагалі у претендентів?

— Я закінчив юрфак УжНУ в 2012 році, працював у виконавчій службі, податковій інспекції. Тобто робота в правоохоронних органах мене завжди цікавила. А тут ще й пропонувалося не тільки стати працівником поліції, а внести свій вклад в її перезавантаження. Наскільки я помітив, у переважної більшості мотивація була така ж сама — долучитися до реформування міліції, зайнятися справою, яка приносить реальну користь суспільству, сприяти змінам на краще. Але були й такі, хто брав участь у відборі просто з цікавості.

Я пригадую ваші перші враження від проходження іспитів. Тоді ви були задоволені тим, що відбувалося, і казали, що «без вуйка, без шовдиря» успішно пройшли важливі етапи. Тобто велися якісь розмови про підкупи, хабарі?

— Так. Чим ближче був день фінального етапу, тим більше постів про зраду і хабарі зустрічав у соцмережах. Чув багато безпідставних версій про те, скільки коштує все «порішати», в середньому називалися суми від 1000 до 3000 $, причому частіше за все ці чутки поширювали люди, які ніякого відношення до набору не мали.

Але насправді з самого початку була забезпечена така прозорість, що місця для корупції просто не було.

Наприклад, що стосується першого тестування на логічне мислення, то результат був відомий одразу після його завершення, і при всьому бажанні ніхто вам би тут нічим не допоміг. Щодо ВЛК, то особисто мені навіть не натякали, що треба «договоритися», були сумніви — направили на дообстеження в обласну клініку, і за його результатами визнали придатним абсолютно безкоштовно, без будь-яких двозначностей чи підморгувань. Але при здачі ФІЗО я до останнього не знав, хто буде моїм тренером. Вони обирали нас, мабуть, методом «тика». Але навіть припустивши, що могли взяти під «свою опіку» когось знайомого, сфальшувати результати було неможливо, бо їх оголошували одразу після кожного нормативу при всіх, вносячи до відомостей, в яких ми одразу ж підписувались. Окрім того, весь процес здачі ФІЗО фіксувався на камери, і якби виявилася якась «хімія», кожен учасник міг би витребувати відповідні відеозаписи. Отже, все було по-чесному.

Як ви особисто проходили етапи тестування?

— Чесно кажучи, я розраховував дійти до медичної комісії, максимум до ФІЗО, і все. Коли на ВЛК мене визнали придатним, до ФІЗО залишився тиждень, тільки тоді почав більш-менш серйозно тренуватися. Результатом незадоволений, адже знаю, що міг краще. Але все ж мене запросили на наступний етап – психологічне тестування. Тут нам пропонували пройти тест ММРІ-2 (тестові запитання для діагностики психологічних особливостей дорослої людини). Результати психологічного тестування, наскільки мені відомо, оброблялися в Києві. В Ужгороді ж просто повідомили, пройшов чи ні.

Тепер щодо сумнівів, які у вас виникли…

— Вони виникли одразу після тестів ММРІ-2. Власне, тут мені не сподобалося те, що з результатами нас не ознайомили, а просто поставили, так би мовити, перед фактом.

По-друге, важливу роль відіграють рейтингові показники кандидатів за результатами всіх етапів. Яким чином формуються ці показники, невідомо. У ході відбору не міг також знайти хоча б якусь інформацію про тих, кого відсіювали після кожного етапу.

Думаю, таку інформацію варто було оприлюднювати, адже саме невідомість і породжує чутки. Про це я говорив ще до заключного етапу відбору.

І ось відбувся заключний етап…

— Заключний етап – це особиста співбесіда. ЇЇ проводили шестеро чоловік, серед яких, наскільки я знаю, було двоє представників громадськості та діючий патрульний поліцейський.

Як стало відомо пізніше, члени комісії мали на руках лише результати психологічного тестування кожного кандидата, де було вказано, якого типу питання слід ставити конкурсанту, та на що саме звертати увагу під час співбесіди.

Тобто, комісія, не маючи ні результатів тестування на логічне мислення, ні результатів ФІЗО, спираючись лише на дані психологічного тестування та відповіді конкурсанта, вирішувала — чи приймати людину на службу патрульним, чи на роботу в офіс, чи залишити в резерві, або ж взагалі «вказати на двері». На мій погляд, це неправильно.

Також, після завершення всіх етапів відбору, про результати ніхто довгий час не повідомляв офіційно. Тобто люди, яких відібрали на навчання, отримали листи майже на наступний день після завершення останнього етапу, всі ж інші, завдяки дзвінкам на «гарячу лінію», знали лише, що на навчання вони не пройшли по рейтингу. Чи потрапили в резерв — чітко ніхто не міг відповісти.

Як виявилося вже під час проходження відбору, тим, кого «забракували», надалі забороняється впродовж шести місяців проходити аналогічний відбір в інших містах України. На підставі якого нормативного акта запроваджено цю норму, чіткої відповіді не надали ні працівники «гарячої лінії», ні сам куратор нової закарпатської поліції Мустафа Найєм.

Окрім того, при спілкуванні з іншими учасниками відбору виявилося, що на навчання було зараховано навіть людей, які показали гірші результати, ніж результати відсіяних. Тоді й виникло питання, а як саме той рейтинг формується, на основі яких результатів та критеріїв?

Ви пробували отримати відповіді на всі ці запитання?

— Ми подали колективне звернення на ім’я начальника УМВС України у Закарпатській області, у якому вказали на порушені права учасників відбору, та попросили надати чіткі відповіді на конкретні запитання, а саме: повідомити вимоги до претендента на посаду патрульного поліцейського та на адміністративні (офісні) посади, оприлюднити загальний та поетапний рейтинги учасників відбору, чітко вказати норму закону, на підставі якої встановлюються обмеження щодо участі у конкурсі в інших містах України, а також надати документи, які регламентують порядок проведення відбору та принципи формування рейтингу.

В результаті з нами зв’язався Мустафа Найєм і запропонував провести зустріч, під час якої ми обговоримо все це.

Ми зустрілися з ним в актовому залі УМВС 5 жовтня. На жаль, чітких відповідей ми не отримали і цього разу. Оскільки усні відповіді були занадто нечіткими, ми тепер чекаємо письмової відповіді на своє звернення.

Запитував Василь Горват

18 жовтня 2015р.

Теги: поліція, тести, Мустафа Найєм

Коментарі

Конкурсант 2015-10-19 / 15:08:18
Знаю случай,когда отправляли жалобу Згуладзе по случаям нарушения отбора....а в ответ ТИШИНА!!Какая прощрачность....видно жалоб много!!!А признать то.что нарушения были- видно не очень хочется!!!

Олег 2015-10-19 / 15:04:18
Да, отбор конкурсантов по каким критериям???Ничего конкретного и главное есть ли поэтапные правила прохождения!знаю случаи,когда на психтестах конкурсанты просто много врали,их приглашали на повторные тесты...опять много вранья!!!А в итого их приглашали на собеседование!!!Спрашивается,на основании чего брихунов пропускали дальше??? И на основании чего устраивали доппсихтесты????

Елена 2015-10-19 / 13:44:20
Меня интересует один вопрос..для чего в Днепре приглашали на доп.психтесты?Особенно тех.кто прошел эти тесты хорошо в другом городе и были даже приглашены на собеседование!!! в Днепре для них устроили доппсихтесты....хотя нужно было пройти только влк, все тесты уже есть... только остается собеседование!!

Прозоро 2015-10-19 / 09:21:08
Доречі, надавати інформацію запитувану у зверненні вони не поспішають і до сьогодні, не дивлячись на те що законом Про міліцію передбачено що на запити вони відповідають в порядку передбаченому законом Про доступ до публічної інформації, тобто на протязі 5 днів. Але, це ж міліція, їм закони не писані

Учасник відбору в НП 2015-10-19 / 08:09:21
Хочу додати, що списків на посади в офіс нема до сьогоднішнього дня. На звінки на ГЛ відповідають, що вони нічого не знають. А в п"ятницю 16.10.2015 ні один телефон ГЛ не відповідав.

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи