У Середньому фактично знищили історичну садибу (ФОТО)

Селище Середнє Ужгородського району відоме не лише на Закарпатті, а й в Україні насамперед руїнами сторожової вежі-донжону, яку нерідко називають «замком тамплієрів». І хоча не всі історики погоджуються з екзотичною версією приналежності оборонної споруди до загадкового лицарського ордену, вона робить Середнє привабливим для відвідувачів.

У Середньому фактично знищили історичну садибу (ФОТО)

Особливий сплеск популярності замок пережив після виходу в світ книги та екранізації роботи Дена Брауна «Код да Вінчі». Тоді про «замок тамплієрів» писали практично всі часописи країни, він регулярно потрапляв до «топів» місць України, які слід відвідати. Та, на жаль, влада селища практично не скористалася моментом, і сьогодні цікавому окові відкриється та ж картина, що й роки тому – захаращеність всередині вежі, мінімум облаштованості навколо. Про те, аби руїни замку були взяті під належний догляд, фахово законсервовані, а місцевість була досліджена археологами, можна лише помріяти… Не вирішується й проблема з відомим тутешнім виноробним підприємством «Леанка», яке через дорогу ліцензію ніяк не може запрацювати на повну потужність. Відтак й славетні старовинні підвали приймають гостей не так часто, як могли б. Через невирішення згаданих проблем Середнє, яке знаходиться поміж Ужгородом та Мукачевим і могло б стати популярним туристичним місцем, наразі залишається осторонь мандрівних шляхів. А шкода, адже тут є на що подивитися – старовинне «торгове містечко» й зараз не позбавилось ознак свого шляхетного минулого.

♦ Втрачаємо свою ж історію...

Та, на жаль, стрімко позбавляється. Вкрай неприємною для любителів пам’яток закарпатського минулого буде інформація про майже знищення старовинної садиби, що знаходиться в Середньому неподалік чоловічого францисканського монастиря св. Луки та монастиря сестер Згромадження Ісуса. Ще кілька років тому тут стояв одноповерховий палац із двома гостроверхими вежами, які потребували негайного ремонту. Сьогодні ж від веж не лишилося й сліду. Від садиби збереглися лише стіни, дах же наче зрізано ножем. В такому вигляді, зрозуміло, будівля не викликає інтересу ні в кого – окрім нечисленних любителів старовинної архітектури, яким лишається хіба заносити подібні руїни в скорботний список втрачених цінностей. Адже, скоріш за все, йдеться про будинок графа Бутлера, який увійшов в історію Угорщини. В грудні 1805 року в палаці графа Бутлера в Середньому перебувала святиня угорського народу – корона святого Іштвана. Її ховали від військ Наполеона, який якраз зайняв столицю Австрії Відень. З політичних міркувань керівництво габсбургської імперії вирішило сховати корону в надійному місці, яким обрали стіни Мукачівського замку. Корону, в опломбованому 13-ма печатками ящику, під посиленою охороною доставили до тодішнього Мункача, де вона й зберігалася до березня 1806 року. По дорозі до фортеці було зо два десятки зупинок, в тому числі в Ужгороді, Середньому та Мукачеві. Через понад сторіччя, в 1911 році, на стіні палацу Бутлера було урочисто відкрито освячену пам’ятну дошку з зображенням корони в керамічній рамці з написом «У цьому будинку зберігали святу корону 10–11 грудня 1805 р., коли її, рятуючи від Наполеона, доставили в Мукачівський замок».

Про обставини перебування корони святого Іштвана на теренах Закарпаття в буремний наполеонівський період написав кілька років тому берегівський історик Валерій Разгулов. Авторові ж цього матеріалу захотілося побачити будинок Бутлера, який мав би зберегтися в Середньому. Достеменно, щоправда,  не відомо, чи саме цей, нині практично знищений, палац і є цією будівлею, але про це можна стверджувати з великою долею ймовірності. Та навіть, якщо в таке припущення вкралася помилка і палац належав іншим власникам, його руйнування в наш час не можна пояснити ніякою логікою.

Олег Супруненко

16 серпня 2015р.

Теги: донжон, тамплієри, Середнє, граф Бутлер, корона святого Іштвана

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи