Цирк поїхав. Запитання залишились...

На початку вересня в Берегові гастролював пересувний цирк. За кілька днів до суботнього шоу місто було прикрашене зазивними банерами та оголошеннями, в день вистави в центрі міста охочі могли сфотографуватися зі зміями – «актрисами цирку» – і відчути себе туристами якоїсь не дуже цивілізованої країни. Бо в цивілізованій державі фотографування із напівсплячими, в різний спосіб позбавленими можливості вести себе природно тваринами заборонено законодавством. Як, власне, й самі пересувні цирки із використанням у номерах тварин.

Цирк поїхав. Запитання залишились...

У світі набуває сили зоозахисний рух, серед цілей якого – гуманне поводження із живими істотами. Радикали йдуть далеко – закликають відмовитись від тваринної їжі, яєць, молока, вовни. Помірковані ж зоозахисники наполягають принаймні на тому, аби цивілізована людина не мучила тварин – де б вони не знаходились, від ферм до зоопарків та цирків. Щодо останніх, то тут плюралізму поглядів лишається все менше – очевидно, що ніякого задоволення самі тварини від участі у виставах не отримують, натомість все своє зазвичай недовге життя потерпають від муштри дресирувань та перебування в умовах тісних темних кліток за лаштунками яскравих циркових куполів. Що вже казати про пересувні цирки, в яких тварини знаходяться в постійному стресі від частих переїздів…

Європою (і не лише нею) ширяться законодавчі ініціативи, згідно з якими тваринам у цирках більше немає місця. Ці масово-розважальні заклади мусять змінюватись – завжди є куди вдосконалюватись таким жанрам, як акробатика, ілюзіонізм, пантоміма тощо. Сьогодні навряд чи кому спаде на думку виставляти на публічний огляд танцюючого під бубон ведмедя, «бородату жінку» чи сіамських близнюків – а саме такі «нумери» складали основу розважальних програм у злиденних ціркусах, що мандрували містами Європи ще сто років тому. Так само дикістю та анахронізмом у цивілізованому світі стають шоу, в яких позбавлені природного середовища тварини, птахи, плазуни виконують завдання, до яких їх привчали позалаштунковою муштрою, покараннями, а то й відвертими знущаннями. В Україні зоозахисники давно вимагають законодавчої заборони негуманних шоу – та наразі справа просувається не надто успішно. Навряд чи суттєвих змін можна чекати зараз – коли в країні неоголошена, але цілком реальна, війна на тлі постреволюційних соціальних зсувів та економічних негараздів. Втім, не варто вважати цю проблему негідною уваги. Бо хіба не з бажання бути разом з цивілізованою Європою замість ординської Євразії почався минулорічний Майдан? Хіба не Революцією гідності він був названий – і гідність ця має поширюватись на всі сторони нашого життя. Гідне ставлення до тварин, і як наслідок — гідне ставлення до дітей, яких ми виховуємо, – ці сторони навряд чи хтось назве другорядними. Не секрет, що цирки експлуатують саме батьківські почуття – бажання розважити дитину, показати їй щось небачене, екзотичне. Але дитині природно знати не лише зовнішню сторону цікавого, але й потаємну. Як саме слона привчають стрибати по тумбах, а ведмедя – танцювати? Певен, що дитині зовсім не сподобається реальна відповідь на такі питання, та й дорослому – теж…
Минулого року Західноукраїнське товариство захисту тварин звернулося до львів’ян та гостей міста з закликом бойкотувати виступ цирку “Кобзов” у Львові. У відкритому листі, підписаному Андрієм Курачем, президентом товариства, зокрема, писалося: «…у ХХІ сторіччі цирк з використанням живих істот – це крок у жахливе середньовіччя, де приниження гідності тварин та посягання на їхнє вільне життя були нормою суспільства. Ми всі народилися на цій планеті аби гідно прожити своє життя. І якщо у людини є можливості змінювати своє, у тварин такої можливості немає. Їх нещадно експлуатують лише з однією метою – отримання прибутку та наживи. Спостерігаючи за ними на арені цирку, пам’ятайте, що існують залаштунки арени. Поставте собі питання: «Чи знаєте ви, як їх дресирують, як їх годують, як вони себе почувають переїжджаючи у залізних треках з міста у місто? Чи для цього вони прийшли у цей світ?». Нема з чим не погодитися. А на логічне питання «що ж робити?» порадив би, не чекаючи відповідного законодавства, просто ігнорувати подібні шоу, позбавляючи їхніх організаторів фінансової підтримки. Було б дуже доцільним, аби й міські ради (зокрема, й Берегівська) надалі зважали, чи доцільно в місті проведення вельми сумнівних з точки зору етики заходів – повноважень місцевої влади достатньо, аби не надавати дозволів і таким чином економічно боротися із негідним цивілізованого життя «шоу-бізнесом».

Олег СУПРУНЕНКО

 

19 жовтня 2014р.

Теги: цирк, тварини, знущання

Коментарі

із Закарпаття 2014-10-23 / 11:22:46
Мер має рішати, чи пускати в місто цирк. Якщо мер розумна, сучасна і цивілізована людина, то він не буде підтримувати знущання над тваринами.

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи