Чим цікавий простір Королівських воріт для екскурсійного туризму

Є на Закарпатті у Виноградівському районі загадкова місцевість, до якої людина завжди виявляла свій інтерес, починаючи ще з кам’яного віку. Ця місцевість розташована саме там, де гірська Тиса, найбільша ріка краю, пробиваючи Вигорлат-Гутинську вулканічну гряду, цю останню гірську перепону на своєму шляху, вивільняла свою дику енергію впродовж багатьох сотень тисяч років. Саме тут, біля Королева, гори, мов ті ворота, остаточно розступаються перед Тисою, і вона починає нести свої води по низовині – до Дунаю.

Чим цікавий простір Королівських воріт для екскурсійного туризму

Через Королівські Ворота долиною Тиси до Яблуницького перевалу і далі пролягав один із найдревніших шляхів з Центральної Європи на Схід. Свого часу через ці Ворота вторгалися римські легіонери, гуни, монголо-татари, половці, печеніги, кримські татари, угорське військо. Через них вниз по Тисі неслися плоти бокорашів, століттями транспортували цінну солотвинську сіль.

Але ще набагато раніше саме через ці Ворота пройшла первісна людина, яка прийшла в ці місця, мігруючи з півдня понад мільйон років тому. Саме з приходом первісної людини до Королівських Воріт почалась історія цивілізації на території сучасної України, Центральної та Східної Європи. Свідченням цьому є знаменита Королівська стоянка первісної людини, відкрита археологами в 1974 р. на околиці села Веряця поблизу Королева.

Саме пам’ятка про це видатне відкриття могла б бути метою №1 для туристів у регіоні. Унікальним є те, що археологи знайшли тут на одній території фактично не одну, а багато різночасових стоянок, вік найдревнішої з яких і становить близько мільйона років. Це означає, що, вперше появившись тут більше мільйона років тому, первісні люди осіли на цьому місці й жили певний час. Потім йшли далі на північ. Відтак сюди приходили інші й теж тут жили цілими поколіннями – і знову розходились по Європі. Первісних людей звідси проганяв і льодовик, що насунувся з півночі, і якісь інші можливі катаклізми, але вони (пітекантропи, синантропи, неандертальці, кроманьйонці) з загадковою впертістю приходили сюди знов і знов упродовж багатьох сотень тисяч років, і так 15 разів! Бо саме стільки знайдено тут культурних горизонтів у 12-метровій товщі землі при розкопках.

Для європейської археології революційним відкриттям виявився сам факт віднайдення культурного горизонту найдавнішої стоянки віком близько мільйона років, який і засвідчив для вчених-палеонтологів, що заселення людиною Центральної та Східної Європи відбувалося саме через Балкани і далі – на Карпати, а не через Кавказ, як вважалось раніше. Королівська стоянка мала й інші неординарні відмінності…

Цьогоріч епохальному археологічному відкриттю виповнюється 40 років. Вражає – могутній, але заідеологізований Радянський Союз принципово не хотів, а молода Українська держава ще досі не спромоглася на увіковічення цього відкриття, що набуло присмаку геополітики. Королівська стоянка увійшла в підручники з історії, але й надалі є «не відкритою» для широкого загалу та туризму зокрема.

Тож екскурсоводу і залишається чи то з висоти Королівського замку, чи то прямуючи з групою в Хуст, з вікна автівки за селом Велика Копаня, з віддалі трьох кілометрів, тицяти пальцем на нічим непримітний схил, вкритий лісом на тому березі Тиси, переконуючи туристів, що саме там і знаходиться та сама Королівська стоянка – перлина європейської археології, надбання держави Україна.

…Значно пізніше ця місцевість також привабила як даків, що звели своє городище поблизу Малої Копані, так і білих хорватів — слов’ян, що поселилися на західному схилі Чорної гори, де згодом з приходом угорських племен і утворення Угорського королівства виросте Угочанський замок «Канків», як ще називають Виноградівський замок, і виникне саме місто Виноградів.

Красномовним є факт, що угорський король Бейла IV (1235—1270) також саме тут, в межах Королівських Воріт, вирішив спорудити собі мисливську хатинку. І це притому, що на всій передгірній дузі від Ужгорода до Королева і далі на південь, а це понад сто кілометрів, було безліч і чудових місцин для полювання, і рік, і каменю для будівництва, були і шляхи, що вели за карпатські перевали. Проте король разом зі своїми єгерями та лісничими обирає для мисливської хатинки невисоку гірку в долині Тиси, саме неподалік місцезнаходження Королівської стоянки (!), про існування якої, звісно, і не здогадувався.

Згодом на місці хатинки спорудять Королівський замок “Ньолаб”, виникне селище Королево. Тут буде створено Королівське Євангеліє – першу українську книгу, написану на папері, яка на півтора століття виявиться старішою за відоме Пересопницьке Євангеліє, на якому присягають Президенти України.

І про побіжний перелік, що ще знаходиться поблизу Королівських Воріт і становить інтерес для екскурсійного туризму: мальовниче і квітуче місто Виноградів, відоме численними історичними, культурними, природними пам’ятками, своїм неповторним шармом. Останнім часом в місті збудовані нові готелі різноманітних цінових категорій. Виноградів успішно уможливлює не тільки роботу транзитних екскурсійних груп, але і є перспективним для прийому туристів. Місто розташоване посеред області, й звідси зручно відвідувати практично всю територію Закарпаття навіть з одноденними екскурсіями. Є й інші вагомі переваги міста з майже субтропічним мікрокліматом… Історичні руїни Королівського та Виноградівського середньовічних замків. Заклади рекреації, відомі далеко за межами Закарпаття санаторії: “Теплиця” – на термальній воді, та “Орлине гніздо”. Урочище Виннички – рекреаційна місцевість на правому березі Тиси з численними будинками відпочинку, розвинутим внутрішнім та міжнародним водним туризмом (www.hvula.com), скелястими кручами, які традиційно приваблюють скелелазів, гірських туристів, альпіністів. Готельно-розважальний комплекс «Чорна гора». Найбільш вмістиме на Закарпатті виносховище з дегустаційним залом агропромислової групи «Закарпатський сад» в Королеві. Воно унікальне, бо було «вирубане» в суцільній скелі не руками полонених турків, як це траплялось в минулому, а технікою київських метробудівників за радянських часів і саме в тій скелястій гірці, на якій розташований Королівський замок! Карпатський біосферний заповідник «Чорна гора». Меморіал «Красне поле» — пам’ять про Карпатську Україну. Успенська дерев’яна архаїчна церква XVII ст. та етнографічний музей в селі Новоселиця. “Пасіка Віталія” поблизу села Черна, на якій не тільки пропонують весь асортимент традиційних бджолопродуктів, але й успішно практикують такий екзотичний та відносно новий на Закарпатті спосіб оздоровлення, як “вуликотерапія”. Легендарна печера-грот “Образ Марії-Терезії”, що в скелях на лівому березі Тиси…

Олександр Криванич, колишній голова Берегівського туристичного клубу «Вігорлат»
облради по туризму та екскурсіях

 

28 квітня 2014р.

Теги: Королево, стоянка

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи