Чим цікавий для Ільниці 2014 рік?

Чим цікавий для Ільниці 2014 рік?

На південних схилах Вигорлат-Гутинського вулканічного хребта з сивої давнини є заселена людьми місцина. Тут, майже в географічному центрі Закарпаття, «прописалася» Ільниця. Це невелике колись європейське містечко є нині селом з понад 9 тис. населення, солідною економічною інфраструктурою, значними природними ресурсами — від боліт до альпійських лук із найвищою вершиною вулканічних Карпат г. Бужора (1085 м). На цій території розвідано також значні запаси корисних копалин (бурого вугілля, залізної руди, бентонітових глин, андезиту, золота і його похідних…), відома вона й унікальними природними ландшафтами (скелі, печери, водоспади). Не дивно, що ця місцевість була взята під охорону держави в 1978 р. в статусі загальнодержавного об’єкта «Зачарована долина».

Піднімаючись по вододілу річки Яловий, що в урочищі Берегів, всі тутешні природні джерела течуть на північ і акумулюються зі значних площ в неповторне високогірне сфагнове болото Чорне багно. Воно знаходиться на високогірному плато (840 м над рівнем моря) і вкрите рідкісним рослинним килимом, в якому є чимало екзотів, занесених до Червоної книги України.

А з  північно-західного боку гори Бужора  на 200 га зберігся буково-яворовий праліс – еталон природних Карпатських лісів. Всі ці масиви помережані кришталево чистими джерелами, що й стало підставою для того, аби 5 років тому Указом Президента України був створений НПП «Зачарований край».

Історія ж видобутку корисних копалин на околицях Ільниці примітивним методом сягає за тисячоліття, все це описано дослідниками, на основі археологічних розкопок, а також з переказів і легенд. Проте достеменно відомо, що першу штольню по видобутку бурого вугілля промисловим методом було тут прокладено в 1864 році, тобто рівно 150 літ тому,  і сталося  це біля русла річки Крем’яний. Цю дату в Ільниці святкуватимуть 31 серпня, приурочивши її до Дня шахтаря.

До речі, з розвитком видобутку бурого вугілля з кінця 40-х і до кінця 80-х років Ільниця була тепловою Меккою для всього Закарпаття. Завдяки цьому в 1949 році тут побудували і привели в дію теплову електростанцію.

Натомість в  1959-му, 55 років тому, в селі запрацював один з найкращих в області такого роду навчальний заклад — школа-інтернат. Слід зауважити, що побудована вона була не з добра, а з потреб виховання дітей, які народилися в післявоєнний період і потребували державної підтримки. До слова, Ільницька школа-інтернат дала світло науки багатьом знатним жителям краю, і, на велике щастя, 2014 рік не став для цього поважного закладу останнім…

Ще одна пам’ятна для Ільниці дата — 11 вересня 1914-го тут народився знаний письменник Василь Фенич. А вже зовсім скоро, 4 травня 2014 року, святкуватиме своє 50-річчя Ільницький дослідний завод. Він був заснований  у 1964-му. Має цікаву і багатогранну історію. Це один із найкращих машинобудівних заводів Закарпаття минулого століття. В його цехах і по сьогодні виготовляється конкурентоспроможна продукція. Тут формувався місцевий робітничий клас, тут було в кого вчитися і кому передавати набутий досвід.

Але 2014-й для Ільниці запам’ятається ще й тим, що саме цього року  тут розпочав свою роботу завод «Берег-кабель». На це підприємство є велика надія, бо обіцяє працевлаштувати понад 500 жителів Іршавщини.

70-річчя визволення Ільниці від німецьких загарбників у селі святкуватимуть 24 жовтня. Ця дата також була вагомою подією, але слід зазначити і те, що саме в 1944 році розпочався масовий призов добровольців Ільниці до лав радянської армії – багато з них залишилося навічно на полях битв різних європейських держав. Свідченням тому є встановлений їм пам’ятник в центрі Ільниці.
І, нарешті, ще одна дата — 20 квітня 1999-го. 15 років тому було підписано необхідні документи на будівництво в Ільниці сільського водогону з мільйонними державними капіталовкладеннями. Вже декілька років він зданий в експлуатацію, але так і не працює. Може, хоч цей невеличкий ювілей спонукає відповідних керівників, депутатів обласної ради ощасливити мешканців Ільниці в 2014 році, запустивши водогін в дію. Найперше, що необхідно зробити, — включити його в обласну програму «Питна вода». Це — одна з найважливіших проблем 15-річної давності, яку необхідно вирішити.

Аналізуючи історичні дати, підтверджені фактичними матеріалами, описами подій, які відбувалися в різні роки в цьому мальовничому селі,  бачимо, що кожен історичний період має своє відлуння в сьогоденні. Тому ільничани запрошують усіх небайдужих взяти участь у підготовці та святкуванні визначних дат, згадати минуле, скласти плани на краще майбутнє. Зрештою, Ільниця завжди рада порядним, добродушним гостям…

Василь Павлище, депутат районної ради від с.Ільниця

 

15 квітня 2014р.

Теги: Ільниця

Коментарі

Віт 2014-06-12 / 13:16:49
Ти дебілоїд, може тебе й миють вранці,а я сам вмиваюся))
А в тексті "70-річчя визволення Ільниці від німецьких загарбників у селі святкуватимуть 24 жовтня" все написано...

до Віт 2014-04-20 / 21:55:36
Миє тебе рано дурень, читай уважніше хто пише що німці були в Ільниці

Віт 2014-04-15 / 22:08:50
Дурень, в Ільниці німців споконвіку не було, хіба в гості їздили...

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи