Геннадій Будкевич: "Є колекції марок, за які не розплатитеся навіть "Мерседесом"

Із головою Закарпатського обласного товариства філателістів ім. Ф.Фекете, заслуженим тренером України, майстром спорту з легкої атлетики, мукачівцем Геннадієм Будкевичем познайомилася на урочистій церемонії передачі Олімпійського вогню в ужгородському СК «Юність». Саме з його ініціативи тут кілька днів тривала унікальна філателістична виставка «Закарпатолімпфіл-2014» з унікальними експозиціями філателістів України і Росії, присвяченими різним олімпійським іграм світу.

Геннадій Будкевич: "Є колекції марок, за які не розплатитеся навіть "Мерседесом"

Геннадій Будкевич займається філателією більше 50 років, тож чим не привід дізнатися про нього та його захоплення більше. Тим паче, що в дитинстві теж збирала марки.

Пане Геннадію, пригадуєте свої перші марки?

— Звичайно. Дідусь купував їх мені в «ларьку». Тоді багато продавалося. Клеїв їх у зошит. З часом вони пожовтіли і довелося викинути. Тепер дуже жалкую.

Які марки переважно цікавили?

— Всі, що пов’язані зі спортом. Я займався футболом, а мама — легкою атлетикою. Якось вона взяла мене з собою на змагання. Це був початок 60-х. Тоді я побачив олімпійського чемпіона Валерія Брумеля і більше жодного разу не пішов на футбол. Натомість записався у секцію легкої атлетики в Мукачівську ДЮСШ, де моїм тренером був Степан Бабинець.

Скільки екземплярів, хоча б орієнтовно, налічує ваша колекція?

— Кількість — це не так важливо. Високу нагороду можна отримати на виставці й за кілька марок. Головне — розкрити тему.

Тоді розкажіть, які ваші марки найцінніші?

— Цінні всі, що присвячені Олімпійським іграм. Марки 1964 року із зображенням Олімпіади в Токіо — це моя перша олімпіада, трансляцію якої дивися по ТБ. Я купив їх і «погасив» на пошті (погашення – це поштовий штемпель на конверті з датою відправки). Можливо, ці марки не мають великої матеріальної цінності, але для мене вони найдорожчі.

 

Тоді поясніть, як визначається цінність марки?

— У СРСР випускали шалені наклади марок. Ви могли купити велику колекцію за 10—15 копійок. До речі, нині не складе зайвих зусиль знайти навіть деякі марки царської Росії, бо їхні тиражі також були великі. Тому й не так цінуються. А от якщо пошта запустила в обіг усього кілька марок, то тут уже починається. Є колекції, за які не розплатитеся навіть «Мерседесом».

Ціна від чого залежить?

— Від року випуску та кількості марок, запущених в обіг. Сучасні марки, між іншим,  в дуже обмежених обсягах видають. Майте це на увазі…

Не розкриєте секрет, що б хотіли «добути»?

— Філателісти — це такі люди, яким завжди для повного щастя чогось не вистачає. Мені, до прикладу, — марок Олімпіади в Афінах 1896 року. Цікаво, що сума від продажу цих марок склала 30% від усього бюджету тієї Олімпіади. Отож, практично, марки її і врятували.

Пане Геннадію, нині не знайдеш в Ужгороді жодного філателістичного магазину. Філателія в занепаді. Чому?

— Я скажу так. Зник інтерес не лише до філателії, але й до спорту, книг, культурної спадщини. Як на мене, все це  через комп’ютеризацію. Ви можете пригадати, коли востаннє писали листа чи відправляли листівку!? Тепер пишуть смс, але це не ті відчуття. Плюс – дорожнеча поштових тарифів. В Радянському Союзі марка коштувала 1—2 копійки, нині їх менше ніж за дві гривні не знайдеш. До всього, «Укрпошта» не продає погашені марки, а також марки інших країн. І, нарешті, остання причина – раніше діяли дитячі філателістичні клуби, а нині ентузіастів, охочих за це взятися, дуже мало. Потрібна команда. Як от у Криму, де досі  активно розвивається дитяча філателія. До речі, можливо, невдовзі матимемо окремий її розділ – посткроссинг (будь-який мешканець планети завдяки інтернету зможе обрати випадкового адресата й надіслати йому яскраву листівку традиційною «живою» поштою. Отримати маленький мистецький витвір та ще й з відбитком поштового штемпеля іншої країни – справжній подарунок для всіх поціновувачів художніх поштових карток і марок. — Авт.). Нині захоплення цим набирає обертів.

Зараз діють хоча б десь філателістичні клуби?

— Не так масово, як колись. Але вони є в Ужгороді, Мукачеві, Берегові та Хусті. Ужгородці, скажімо,  збираються у приміщенні на Київській набережній, обмінюються інформацією. У таких клубах діють певні правила – повна заборона алкоголю, тютюнопаління та розмов про політику.

До речі, що для вас означає філателія?

— Для мене це  хобі й хороший відпочинок. А ще це корисно, бо збираєш інформацію про події та людей, які зображені на марці. У філателістів, до речі,  нема рангів – тут всі рівні. І двірник, і професор. Їх об’єднує її величність марка. Разом з тим, колекціонування марок приносить велике задоволення. До прикладу, як це сталося із конвертом і штемпелем із зображенням Аннимарі Чундак. Ми розшукали її маму, попросили фото, розробили проект конверта і штемпеля (автор Олександр Шевченко), який опісля затвердила художня рада в Києві. А на відкритті виставки вручили вже готовий продукт матері спортсменки. Ви б знали, яка то велика радість!

Поясніть, будь ласка, що таке поштовий штемпель? Оскільки, як відомо, цінними є той конверт чи листівка, які погашені й відправлені...

— Штемпелі бувають трьох видів. Перший – постійнодіючий (на пошті, коли відправляємо конверт чи листівку, ставлять штамп). Є також спеціальний штемпель (погашають ним конверт до якоїсь події). До прикладу, до 1120-річчя Ужгорода такий використовували всього кілька днів, ним погашали конверти, які відправляли із Ужгородського поштамту. Потім цей штемпель  знищується. І нарешті так званий «штемпель одного дня». День, коли в обіг виходить марка, вважається днем її народження. Його святкують Але це переважно в Києві, бо там друкують філателістичну продукцію. Але якщо якась особлива подія стається в іншому місті, як от у Луганську запрацював локомотив, то однаковий штемпель того дня використовується як у цьому місті, так і в столиці.

Закарпатської філателістичної продукції маємо багато?

— До Сойму Карпатської України у 1939 році пошта Чехословаччини випустила одну марку. Цікавим був спеціальний штемпель до 100-річчя закарпатського футболу. А тепер ось маємо вже згадуваний конверт.

Можна говорити, що ваша колекція – це історія спорту в марках?

— Так і є. Коли відкриваєш альбом – поринаєш у той світ. Стадіони, змагання, олімпіади. Ось марка зі змагань, в яких я сам брав участь, а ось за цими я спостерігав з екрана телевізора...

Як шукаєте марки?

— У філателістів. Є філателістичні дилери, телефонують, шукають, пропонують. Це — їхній хліб. Але це «задоволення» не з дешевих.

Ви користувалися їхніми послугами.

— Було якось.

А філателістичні кілери є?

— На це запитання вам дасть відповідь фільм 60-х років «Смерть філателіста»...

Оксана Штефаньо

 

10 квітня 2014р.

Теги: марки, філателія

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи