Вартість борщового набору б'є всі рекорди

Середньостатистичній родині сьогодні навіть борщ обходиться доволі дорого. А все через значне здорожчання овочів. За останній місяць суттєво зросла в ціні картопля та цибуля. Нині за бульбу правлять уже понад сім гривень за кілограм. Така сама, а подекуди ще й вища ціна й у ріпчастої. За моркву та столовий буряк просять 6—7 гривень. І тільки капусту продають по 4.

Вартість борщового набору б

«І це ще далеко не межа, — резюмує фермер Юрій Мельничук, який привіз на Закарпаття картоплю, капусту, моркву та червоний буряк аж із Луцького району Волинської області. — Ви спробуйте належно зберегти вирощену продукцію. Звісно, що без спеціальних складів тут не обійтись. Їх будівництво коштувало мені шалених грошей, тому нині не можу продавати дешево овочі. Крім того, додайте витрати на доставку продукції на Закарпаття. Все це закладаю в ціну, тож і маємо те, що маємо». Інший фермер Іван Манько із Львівщини стверджує, що й нинішні ціни ледве покривають витрати на вирощування овочів. Не можуть вони коштувати дешевше, пояснив, у той час, коли ціна мінеральних добрив, засобів захисту рослин та запасних частин до автотракторної техніки різко йде вгору.

Солідарна з волинським та львівським фермерами і Марія Колесник, голова аналітичного департаменту консалтингової групи «ААА». Аналізуючи значне здорожчання основних інгредієнтів борщу, вона зауважила, що основна причина – логістика та зберігання овочів. Великі морози, які спостерігалися наприкінці січня – початку лютого, не дозволяли селянам постачати в достатній кількості свою продукцію на ринки. Пропозиція таким чином була невеликою, отож і вартість овочів зростала. Інша причина – є якість. Хоча минулорічної осені бульби зібрали вдосталь, та вона дрібнувата, а добра дещиця її заражена фітофторою. Відомо, що така картопля довго зберігатися не буде. Тому вона вже непридатна для вивозу на базар і годиться винятково для згодовування худобі. Ну а тої, що добре збереглася й має товарний вигляд, не так вже й багато. Звісно, що в такому разі вона не може коштувати дешево.

Якось ще давніше я зауважив у супермаркеті, що там овочі були на порядок дешевші, ніж на ринку. Ну, думаю, подамся туди. Там уже точно вартість складників борщу буде нижчою. Та де там! Цього разу взагалі був шокований цінами. Якщо, скажімо, на мукачівському кооперативному ринку цибулю можна придбати за 7 гривень, то тут на 2 гривні дорожче. Більше коштують й інші овочі – морква (7), картопля (8), буряк (7) і навіть капуста (6). Хоча останньої повно всюди, і вона поки що є найдешевшою – по 4–5 гривень за кілограм. Характерно, що такі самі високі ціни на овочі спостерігаються зараз і в інших магазинах міста.

«Для нас, пенсіонерів, ця наша національна страва тепер стала недосяжною, — скаржиться 68-річна Марія Королович. — Ну подумайте тільки, за кілограм картоплі треба заплатити понад 7 гривень! Та відколи після Нового року овочі різко піднялися в ціні, я їх не купую взагалі. Тепер доводиться налягати на крупи та макарони. Мій чоловік каже, що вже краще купувати заморожені «ніжки Буша» й готувати їх з гречкою чи рисом, ніж платити таку високу ціну за картоплю. І, знаєте, він правий». Таку саму думку мають більшість людей, з ким довелося спілкуватися. «Мої діти дуже полюбляють картоплю-фрі, — каже багатодітна мати Ганна Довка, — та тепер про цю їхню улюблену страву довелося забути. На нашому столі зараз постійно каші та борошняні вироби. Хвалити Бога, хоч вони ще не здорожчали».

А тим часом, за прогнозами тієї ж таки Марії Колесник, хоча морози й минули, зниження вартості овочів не передбачається. Ціна їх, вірогідно, залишиться на сьогоднішньому рівні, а може бути й таке, що збільшиться. Це пов’язано із закінченням сезону. Саме через те, що незабаром весна і перехідні залишки овочів є невеликими, обвалу цін очікувати не слід. Отож аж до нового врожаю борщ, зварений вдома, коштуватиме, як у ресторані...

Віктор Іванець

 

18 лютого 2014р.

Теги: борщ

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи